Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tosagw

Rolex Datejust

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

jestem tu nowy i zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego Rolexa. Co myślicie o tej ofercie? https://www.chrono24.pl/rolex/datejust-36--id31325744.htm

Poprosiłem o więcej zdjęć, ale te otrzymam dopiero po powrocie sprzedającego z urlopu. Obawiam się trochę zakupu od osoby prywatnej poprzez chrono24. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Tosagw napisał(-a):

Cześć, 

jestem tu nowy i zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego Rolexa. Co myślicie o tej ofercie? https://www.chrono24.pl/rolex/datejust-36--id31325744.htm

Poprosiłem o więcej zdjęć, ale te otrzymam dopiero po powrocie sprzedającego z urlopu. Obawiam się trochę zakupu od osoby prywatnej poprzez chrono24. 

Na Chrono24 nic nie ryzykujesz. Pieniądze wpłacasz do depozytu a sprzedawca dostaje je dopiero po potwierdzeniu, że kupujący jest zadowolony z zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Tosagw napisał(-a):

Cześć, 

Na naszym "bazarku", zwłaszcza u sprzedawców profesjonalnych masz trochę Rolexów również w rozmiarze 36. Spójrz może coś znajdziesz dla siebie, są używki oraz nowe. Nie wiem czy w konfiguracji blue dial, fluted bezel, jubilee. Jednak zerknąć warto!

https://zegarkiclub.pl/forum/forum/140-oferty-sprzedawców-profesjonalnych/

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Na Chrono24 nic nie ryzykujesz. Pieniądze wpłacasz do depozytu a sprzedawca dostaje je dopiero po potwierdzeniu, że kupujący jest zadowolony z zakupu.

Dzięki! Nawet jeśli jest to sprzedawca prywatny to muszę potwierdzić, że zegarek jest w porządku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Tosagw napisał(-a):

Dzięki! Nawet jeśli jest to sprzedawca prywatny to muszę potwierdzić, że zegarek jest w porządku? 

Tak. Zawsze masz możliwość wycofania się z transakcji jeżeli coś jest nie tak z egzemplarzem który dostałeś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero jak potwierdzisz to pieniądze z rachunku Chrono24 są przelewane na rachunek sprzedawcy, on dostanie najpierw info że odebrałeś przesyłkę.

To jest prywatny więc w razie czego nie masz prawa zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Bugs napisał(-a):

Dopiero jak potwierdzisz to pieniądze z rachunku Chrono24 są przelewane na rachunek sprzedawcy, on dostanie najpierw info że odebrałeś przesyłkę.

Chyba, że będzie nieoryginalnym zegarkiem to wtedy zwrot rozumiem jest możliwy. Oczywiście po dokumentacji świadczącej o nieoryginalności. 

A co do samego przedmiotu na podstawie zdjęć z oferty można coś więcej powiedzieć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Chyba musisz przeczytać warunki sprzedaży przez Chrono24. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba musisz przeczytać warunki sprzedaży przez Chrono24. 

0d565d39671b6e9c9fd6610fb5bb95c9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Dziękuję za nową wiedzę.

Z mojego doświadczenia - tylko raz miałem problem z zegarkiem kupionym z chrono24. Sprzedawca nie poinformował o nieoryginalnym mechanizmie. Chrono wstrzymało przelew i zwróciło mi pieniążki od razu. Sprzedawca po tygodniu przesłał mi dane do zwrotu zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwrot od profesjonalnego sprzedawcy jest możliwy jak w stosunku do każdego towaru nabytego od firmy przez internet. 

Od sprzedawcy prywatnego - jeśli zegarek jest nieoryginalny lub np. ma nieoryginalny mechanizm to jak najbardziej rozumiem że możesz reklamować bo jest niezgodny z ofertą (chyba że sprzedawca zaznaczył że ma jakieś braki). Chrono24 w screenie powyżej pisze o tym że nie masz ustawowego prawa do zwrotu od sprzedawcy prywatnego bez podania przyczyny (bo tyczy się to zakupów od firm), ale jest to czym innym niż reklamacja np. z tytułu zakupu podróby.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Zwrot od profesjonalnego sprzedawcy jest możliwy jak w stosunku do każdego towaru nabytego od firmy przez internet. 

Od sprzedawcy prywatnego - jeśli zegarek jest nieoryginalny lub np. ma nieoryginalny mechanizm to jak najbardziej rozumiem że możesz reklamować bo jest niezgodny z ofertą (chyba że sprzedawca zaznaczył że ma jakieś braki). Chrono24 w screenie powyżej pisze o tym że nie masz ustawowego prawa do zwrotu od sprzedawcy prywatnego bez podania przyczyny (bo tyczy się to zakupów od firm), ale jest to czym innym niż reklamacja np. z tytułu zakupu podróby.

Dziękuję za te wyjaśnienia. Sprzedający odpisuje, że zegarek jest nowy zgodnie z ofertą i przekaże również paragon zakupu od AD. Jeśli się na niego zdecyduję i nie będzie podróbą to nie zamierzam dokonywać zwrotu. Obawiam się jedynie oryginalności zegarka, mimo że może to obawa na wyrost... Zdjęcia mało co pokazują. Natomiast zaraz po otrzymaniu przesyłki pojadę zweryfikować zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba, że będzie nieoryginalnym zegarkiem to wtedy zwrot rozumiem jest możliwy. Oczywiście po dokumentacji świadczącej o nieoryginalności. 
A co do samego przedmiotu na podstawie zdjęć z oferty można coś więcej powiedzieć? 

Oczywiście, jak byłoby od razu coś nie tak to piszesz do Chrono24 i oni nie przelewają pieniędzy sprzedawcy do czasu wyjaśnienia.
Nie ma takich zwrotów jak przy zakupie od firmy - bez powodu. Tak jak opisał wyżej@eye_lip
Poszukałbym tego modelu w PL, nie jest jakiś unikalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model faktycznie nie jest unikalny. Nawet jestem na niego zapisy, ale wiadomo jak jest z oczekiwaniem na odbiór :) 

Z tej oferty mam zaakceptowaną propozycję ceny na 10600 Euro. Natomiast po ostatnich noworocznych podwyżkach kwota w kruku jest tylko o 400 zł niższa przez bandycki przelicznik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Tosagw napisał(-a):

Dziękuję za te wyjaśnienia. Sprzedający odpisuje, że zegarek jest nowy zgodnie z ofertą i przekaże również paragon zakupu od AD. Jeśli się na niego zdecyduję i nie będzie podróbą to nie zamierzam dokonywać zwrotu. Obawiam się jedynie oryginalności zegarka, mimo że może to obawa na wyrost... Zdjęcia mało co pokazują. Natomiast zaraz po otrzymaniu przesyłki pojadę zweryfikować zegarek.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym kto i gdzie będzie chciał podjąć się weryfikacji tego zegarka. Boję się, że to może być trudne, o ile nie niemożliwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Boję się, że to może być trudne, o ile nie niemożliwe. 

Czemu niemożliwe? Pieśkiewicz w Warszawie lub Kruk na pl konstytucji tego nie wykona? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Tosagw napisał(-a):

Czemu niemożliwe? Pieśkiewicz w Warszawie lub Kruk na pl konstytucji tego nie wykona? 

Po pierwsze odpowiedzialność, są podróbki trudne do odróżnienia (poszukaj na YouTube). 

Po drugie, jaki mają interes w tym firmy będące AD? 

Po trzecie... warto się upewnić a nie mieć nadzieję. 

Nie wiem, ale takie, ewentualne sprawdzenie chyba za darmo nie będzie wykonane. Tego już nie wiem, może inni Koledzy to potwierdzą lub zaprzeczą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Po pierwsze odpowiedzialność, są podróbki trudne do odróżnienia (poszukaj na YouTube). 

Po drugie, jaki mają interes w tym firmy będące AD? 

Interes finansowy - oba wymienione punkty oferują taką usługę. 

Podróbki trudne do rozróżnienia są na YouTube, na żywo nie ma z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapłacić za usługę weryfikacji to nie problem. Nie chodzi o nadzieje a o dowody w postaci certyfikatu czy to słownego czy wystawionego na piśmie, że zegarek jest oryginalny. Na YT można wstawić wszystko a mi chodzi o fakty. 

W tym zegarku siedzi przecież standardowy kaliber więc to nie powinno stanowić problemu dla autoryzowanego centrum serwisowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Interes finansowy - oba wymienione punkty oferują taką usługę. 

Podróbki trudne do rozróżnienia są na YouTube, na żywo nie ma z tym problemu.

Znasz może koszt takiej usługi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam kilkaset pln u Pieśkiewicza (pisemne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Pieśkiewicza:

ustny 450

pisemny było 650 a teraz pewnie około 800 

Edytowane przez Tosagw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Tosagw napisał(-a):

U Pieśkiewicza:

ustny 450

pisemny było 650 a teraz pewnie około 800 

Ciekaw jestem jakby okazało się, że to jednak podróbka? Ponosisz koszty, ale zwrotu nie dostaniesz za ekspertyzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.12.2023 o 23:36, Tosagw napisał(-a):

W przypadku sprzedawcy prywatnego nie przysługuje Ci standardowe prawo zwrotu, a jedynie takie w formie mediacji ze sprzedającym i/lub za pośrednictwem Chrono24. Do czasu zakończenia "sporu" środki leżą na koncie depozytowym Ch24. 

W dniu 1.01.2024 o 14:57, Paulus57 napisał(-a):

Ciekaw jestem jakby okazało się, że to jednak podróbka? Ponosisz koszty, ale zwrotu nie dostaniesz za ekspertyzę. 

Dostaniesz, jak napiszesz do Ch24 i wyślesz im kopię rachunku takiej ekspertyzy. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta oferta nie jest na tyle atrakcyjna cenowo żeby ryzykować zakup podróbki. Lepiej poszukać czegoś podobnego na bazarku u naszych sprzedawców profesjonalnych i ewentualnie jeszcze ponegocjować.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi