Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gamemaster

Citizen vs. Luminox

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Planuję zakup kwarcowego zegarka w oliwkowych barwach, minimum 10 atm, w sportowo/militarnym stylu. Maksymalna kwota to 1300 pln. Na razie wytypowałem dwa poniższe. Citizen podoba mi się bardziej wizualnie, ale Luminox ma tryt i też dobrze się prezentuje. Z drugiej strony Japończyk ma chyba znacznie lepszy mechanizm, a zatrzymujących się wskazówek nie jestem w stanie znieść. Który z zegarków jest lepszy? A może macie inne propozycje godne uwagi? 

PS. Dobrego Roku!

Citizen Promaster Marine BN0157-11X :: zegarek męski - Twojezegarki.com.pl

Leatherback SEA Turtle Giant, 44 mm, Outdoor Watch - 0337

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen którego wspomniałeś to bardzo dobry wybór, luma w nurkach Citizena jest dobrej jakości, bez problemu odczytasz godzinę w ciągu nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, nav napisał(-a):

Citizen którego wspomniałeś to bardzo dobry wybór, luma w nurkach Citizena jest dobrej jakości, bez problemu odczytasz godzinę w ciągu nocy.

A tryt to nie ?😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryt oczywiście też czytelny ze względu na swoje właściwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Citek za***isty. Całkowita bezobsługowość, wygodna guma i świetny styl. Brałbym sam ale już mam 3 zielone/militarne zegarki i to by była przesada :) Ale korci mocno od dawna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wisnia_Daniel napisał(-a):

Całkowita bezobsługowość

Dwa razy w roku trzeba przestawić godzine , wiosna i jesienią ,😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli generalnie, Citizen jest lepszym zegarkiem? Na forum mechanizm Ronda 515 jest dość krytykowany i to mnie zniechęca. Z drugiej strony widziałem też takiego używanego Citizena z mocno porysowanym bezelem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji studiowania tego Citizena wpadłem na poniższą wersję. Nieoliwkowy, ale też sztos, choć nie wiem czy nie babski :D

image.thumb.png.a7dde7f5d456a93d79de5f88495b93a9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2024 o 14:32, gamemaster napisał(-a):

Czyli generalnie, Citizen jest lepszym zegarkiem? Na forum mechanizm Ronda 515 jest dość krytykowany i to mnie zniechęca. Z drugiej strony widziałem też takiego używanego Citizena z mocno porysowanym bezelem. 

Ronda 515 jest krytykowana? Za co? Za to, że jest zwykłym mechanizmem kwarcowym? Czy za to, że czasem jest wsadzana do tanich Swiss Made, a czasem do całkiem drogich?

Mam 6 lat Wengera na Rondzie 515, dwie zmiany baterii i nadal chodzi jak złoto, miałem Atlantica z Rondą 715 - oprócz tego, że średnio trafiała w indeksy na części tarczy też bezproblemowa była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zegarek Traser P67 Officer Pro GunMetal na Ronda 715 i powiem tyle - kwarc jak kwarc. Jest to jedyny zegarek w mojej kolekcji, który idealnie trafia we wszystkie indeksy. Nic złego nie jestem w stanie o nim powiedzieć - po prostu zegarek kwarcowy, działa jak ma działać i tyle. Baterii jeszcze nie wymieniałem, ma niby wytrzymać 5 lat. Nie wiem dlaczego ta Ronda miałaby być gorsza od innych mechanizmów kwarcowych 😄 Spełnia swoją role i tyle. Moja robi ok +7-10s na miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum znalazłem opinie użytkowników Luminoxów, że były serwisowane z powodu mechanizmów. Z drugiej strony nie może to być jakaś plaga w tak uznanej marce. Nie znam się, stąd pytanie. Ale jeśli piszecie, że nie macie zastrzeżeń, to pocieszające. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.
Mam tego citizena od kilku miesięcy, robi u mnie za zegarek wakacyjny i basenowy. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyny mały minus to luz na bezelu, no ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Dodam, że mimo koperty 44 mm na moim 17,5 centymetrowym nadgarstu wygląda spoko i nie mam odczucia noszenia za dużego zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.01.2024 o 12:20, speede napisał(-a):

Cześć.
Mam tego citizena od kilku miesięcy, robi u mnie za zegarek wakacyjny i basenowy. Jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyny mały minus to luz na bezelu, no ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Dodam, że mimo koperty 44 mm na moim 17,5 centymetrowym nadgarstu wygląda spoko i nie mam odczucia noszenia za dużego zegara.

Luz na bezelu w takim zegarku?? I jesteś bardzo zadowolony? 

Widocznie mam coś z głową, bo dla to nie wada nie do zaakceptowania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.01.2024 o 17:12, Petru23 napisał(-a):

Luz na bezelu w takim zegarku?? I jesteś bardzo zadowolony? 

Widocznie mam coś z głową, bo dla to nie wada nie do zaakceptowania 

Widzisz chyba zależy co komu przeszkadza, ja nie mogę zaakceptować nie trafiających wskazówek w indeksy. Niewielki luz na bezelu mi nie robi bo go nie widać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, speede napisał(-a):

Widzisz chyba zależy co komu przeszkadza, ja nie mogę zaakceptować nie trafiających wskazówek w indeksy. Niewielki luz na bezelu mi nie robi bo go nie widać :)

Mnie też to wqrza, ale nie liczę sekund ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update. Zakupiłem oliwkowy pasek do starego zegarka i prezentuje się teraz lepiej niż powyższe :D Z czystym sumieniem mogę szukać kolejnego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, gamemaster napisał(-a):

Mały update. Zakupiłem oliwkowy pasek do starego zegarka i prezentuje się teraz lepiej niż powyższe :D Z czystym sumieniem mogę szukać kolejnego. 

Zawsze trochę taniej 😀😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi