Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pamh53h

Czy gdzieś jeszcze można kupić normalny, niesocjalistyczny zegarek?

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet nie gra roli. Klasyczny zegarek, zgodny z klasyczną elegancją (w zasadzie na tym mógłbym zakończyć, ale rozwinę poniżej)

Podaję poszukiwane cechy w stopniu eminentnym:

-mechanizm automatyczny

-biała tarcza

-same indeksy na cyferblacie (najlepiej proste kreseczki)

-skórzany pasek

-brak zbędnych udziwnień

Dodatkowo przykład pozytywny:

a) F20012/1 Festina (wady nieakceptowalne: mechanizm kwarcowy, brak sekundnika // wady możliwe do ukrycia: losowe napisy na cyferblacie)

b)  ZEGAREK ELIAS MOMENT (wady nieakceptowalne: mechanizm kwarcowy, brak odpowiedniej symetrii indeksów na cyferblacie // j.w.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to półka nieosiągalna ale czytając opis, oczami wyobraźni widzę markę Junghans Max Bill oraz markę Junkers 100 Years Bauhaus. Są modele automatic. Słabo się znam na odmianach więc mogę być nieprecyzyjny w nazwach modeli.

Pozdrawiam.

Edytowane przez artur.kalbarczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pamh53h napisał(-a):

Budżet nie gra roli. Klasyczny zegarek, zgodny z klasyczną elegancją (w zasadzie na tym mógłbym zakończyć, ale rozwinę poniżej)

Podaję poszukiwane cechy w stopniu eminentnym:

-mechanizm automatyczny

-biała tarcza

-same indeksy na cyferblacie (najlepiej proste kreseczki)

-skórzany pasek

-brak zbędnych udziwnień

Dodatkowo przykład pozytywny:

a) F20012/1 Festina (wady nieakceptowalne: mechanizm kwarcowy, brak sekundnika // wady możliwe do ukrycia: losowe napisy na cyferblacie)

b)  ZEGAREK ELIAS MOMENT (wady nieakceptowalne: mechanizm kwarcowy, brak odpowiedniej symetrii indeksów na cyferblacie // j.w.)

Szafir, 50m wr, 40/10mm, automat z przeszklonym deklem. Precyzją chodu 1s na dobę. 250-300zl. Ciężko o cokolwiek lepszego w jakimkolwiek aspekcie za takie pieniądze. 

Poszukaj na forum, wiele zachwytów.

Link do oferty i komentarzy

https://www.pepper.pl/promocje/zegarek-automatyczny-sea-gull-819126075-760076

17054446651315405789752530286244.jpg

IMG_20240116_233828777.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Nomos Zurich

x.JPG.027a9f8adb99346eb653f0a0ea7f20b1.JPG

Wrzucałem wcześniej w cenie paska do niego ;)

U Chińczyka kupimy zegarek zgodny z wymaganiami. Nawet w kwestii oznaczeń na tarczy. Często można kupić bez logotypów.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Petru23 napisał(-a):

U Chińczyka kupimy zegarek zgodny z wymaganiami. Nawet w kwestii oznaczeń na tarczy. Często można kupić bez logotypów.

Kolega jasno stwierdził, że budżet nie gra roli a Ty mu proponujesz chińszczyznę? 🤦‍♂️ 😉

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Wolałbym Nomosa Zuricha, a w cenie Seagulla wziąłbym dodatkowy pasek do Zuricha ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Wolałbym Nomosa Zuricha, a w cenie Seagulla wziąłbym dodatkowy pasek do Zuricha ;)

Widział, poznał, miał, że z taką pewnoscoá twierdzisz z tym paskiem? ;)

Jakością nie odbiega od zegarków po i 1000zl, precyzją przewyższa wiele wielokrotnie droższych zegarków (często +/- 1s)

Ja tam wolałbym zegarek jednak zamaiat dodatkowego paska :)

13 minut temu, evilym napisał(-a):

Kolega jasno stwierdził, że budżet nie gra roli a Ty mu proponujesz chińszczyznę? 🤦‍♂️ 😉

No przecież budżet nie gra roli ;)

A po wskazanych przykładach przez autora smiem Twierdzić, że to Wy obraliscie kierunek i wrzucacie Patki ;)

A chińczyk jak każdy inny z garek. Przecież to Seagull a nie pagani czy inny jakiśtamdive

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Ja tam wolałbym zegarek jednak zamaiat dodatkowego paska :)

Tak jak piszesz, jeden woli to, drugi tamto ;)

Seagull też mierzy czas, nawet dokładnie. Mimo tego niektórzy chcą mieć coś więcej niż tylko czasomierz.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Tym bardziej, że Nomos robi naprawdę fajne paski!

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproponuję jeszcze przepiękne Grand Seiko SBGW231. Tutaj wprawdzie mechanizm jest ręcznie nakręcany, ale to jak najbardziej wpisuje się w charakter klasycznego eleganta, podobnie jak umiarkowany rozmiar 37,3mm.

https://monochrome-watches.com/grand-seiko-sbgw231-review-the-battle-of-elegant-time-only-watches-part-2-price/

GrandSeikoEleganceSBGW231-2018WatchVault

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Tak jak piszesz, jeden woli to, drugi tamto ;)

Seagull też mierzy czas, nawet dokładnie. Mimo tego niektórzy chcą mieć coś więcej niż tylko czasomierz.

Zatem niech sam zainteresowany się określić zamiast robić to za niego. Ma w czym wybierać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, User2224 napisał(-a):

powiedz jaka ma grubość?

Grand Seiko? W podlinkowanym artykule podają, że 11,6mm, a więc slim to on nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Poproszę o jakiś link do takiego sklepu.

Tak jak pisałem, cena nie gra roli, ale po co mam płacić kilka-kilkanaście tysięcy za zegarek, który nie do końca mi odpowiada?

Elegancja to też skromność, nie chodzi o to, żeby zbytnio rzucać się w oczy czymś świecącym i drogim - to mnie ma się ten zegarek podobać.

Wszystko ma być klasyczne, skromne w tym zegarku - nie może być jakichś grubych wskazówek trójkątnych, czy drugiej małej tarczy.

PS Dziękuję za wszystkie dotychczasowe propozycje. Te Junghansy raczej nie w moim guście.

PSS Zapomniałem o ważnej kwestii, a mianowicie absolutne max to 40mm, no i ma być do garnituru, więc chyba <10mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.01.2024 o 04:30, andrzejp1242 napisał(-a):

Longines Presence Automatic L4.921.4.12.2.   38/8mm

x.JPG.f402a20eb9a99e01b10af8daee1ef0a0.JPG

Cudo

W dniu 17.01.2024 o 20:39, pamh53h napisał(-a):

Poproszę o jakiś link do takiego sklepu.

Tak jak pisałem, cena nie gra roli, ale po co mam płacić kilka-kilkanaście tysięcy za zegarek, który nie do końca mi odpowiada?

Elegancja to też skromność, nie chodzi o to, żeby zbytnio rzucać się w oczy czymś świecącym i drogim - to mnie ma się ten zegarek podobać.

Wszystko ma być klasyczne, skromne w tym zegarku - nie może być jakichś grubych wskazówek trójkątnych, czy drugiej małej tarczy.

PS Dziękuję za wszystkie dotychczasowe propozycje. Te Junghansy raczej nie w moim guście.

PSS Zapomniałem o ważnej kwestii, a mianowicie absolutne max to 40mm, no i ma być do garnituru, więc chyba <10mm.

Podrzucę wieczorem jakoś. Ale nie wiem czy jest sens bo to koperty zazwyczaj 12-14mm grubości. Ja nie znajdując w pełni mnie zadowalającego (w dysponowanym budżecie) jestem na etapie kompletacji podzespołów aby samemu sobie "złożyć" od a do z. Zarówno od Chińczyka wybierając wskazówki, tarcze z możliwością modyfikacji, koronkę itp. albo na gotowym nh35 czy st albo, do czego jeszcze dojrzewam - złożyć mechanizm automatyczny samemu.

Mam jeszcze hurtownie zegarmistrzowska z bebechami do różnych marek. Wstępnie złożyłem Atlantic (podzespoły mam w koszyku) na Ori częściach za jakieś 700zl (werk kwarc, wskazówki, tarcza, koperta, koronka i pierdolety jak uszczelki.

Edit

Screenshot_20240119-154836.thumb.png.ee543d28f26c17894cd78d40e8e49090.png

Znalazłem takie foto. Nie mam pojęcia co to i co w środku siedzi. No ale jest takowy...

Screenshot_20240119-162522.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi