mieczus 22 #101 Napisano 19 Marca 2025 Szanowni... Czy to jest warte swojej ceny? Dziwi mnie trochę to, że choć zegarek jest już co najmniej 4 lata na rynku, to nie potrafię znaleźć recenzji. https://a.aliexpress.com/_EzfOu3E 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #102 Napisano 19 Marca 2025 3 minuty temu, mieczus napisał(-a): Szanowni... Czy to jest warte swojej ceny? Dziwi mnie trochę to, że choć zegarek jest już co najmniej 4 lata na rynku, to nie potrafię znaleźć recenzji. https://a.aliexpress.com/_EzfOu3E Mam podobny model Sugessa i jest dosyć masywny. Nie układa się idealnie na nadgarstku, ale wykonanie jak to w Sugessie, lepsze niż San Martin. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #103 Napisano 31 Marca 2025 W dniu 15.04.2024 o 21:26, Paulus57 napisał(-a): Myślę, że firma godna osobnego wątku na Forum. Mam już piątkę od nich podpartą dwoma Sugessami (ta sama firma). W dniu 18.07.2024 o 12:39, Paulus57 napisał(-a): Sugess, Seestern i Sea-Kors to ta sama firma. Podobnie jest z Merkurem, też produkują zegarki pod różnymi nazwami. Myślę, że lepsze będzie raczej połączenie wątków. Horomaster Group Co. obejmuje marki Sugess, SEA-KORS, GLAMOR MASTER i Seestern. Ma biura w Hong Kongu i Shenzhen w Chinach. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #104 Napisano 1 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 19.03.2025 o 08:28, mieczus napisał(-a): Szanowni... Czy to jest warte swojej ceny? Dziwi mnie trochę to, że choć zegarek jest już co najmniej 4 lata na rynku, to nie potrafię znaleźć recenzji. https://a.aliexpress.com/_EzfOu3E Wart. Zauważ, że 700 zł kosztuje "piątka" Seiko, podstawowy i przeciętny - jeśli chodzi o parametry - zegarek tej firmy, a tu masz bardzo wyrafinowany estetycznie, z dobrym mechanizmem zegarek - o wyższej częstoliwości (28 800 bph/4Hz), z płynną sekundą. Szczególnie podoba mi się pointer (datownik) taki jak w Oris Big Crown Pointer Date (za ok. 10 tysi). Oczywiście, nie każdemu musi podobać się estetyka retro, czy baroku, ale jeśli ktoś lubi to ten zegarek wyglada całkiem w porzadku, w dodatku jest tani. No i ma pewien wdzięk. Caliber Corner: 2130 Ebauche Swiss Made? (czasem oznaczone przez chińskiego producenta ST2100) "Believe it or not, the Sea-Gull ST21030 is actually used as the basis for a few “Swiss Made” movements – this is all made possible thanks to Swissness laws that allow brands to peddle China-made goods as Swiss. This does not mean that the Swiss Made versions are not of higher quality and therefore hold a higher value. For example, the Swiss versions would likely be regulated at multiple positions, cleaned and lubricated, have a better finishing, etc.". „Wierzyć lub nie wierzyć, ale Sea-Gull ST 21030 jest używany jako podstawa kilku mechanizmów „swiss made” (ebauches) – wszystko to jest możliwe dzięki prawu szwajcarskiemu, zezwlającemu różnym markom sprzedawać towary wyprodukowane w Chinach jako szwajcarskie. Nie znaczy to, że wersje swiss made nie są lepszej jakości, i bardziej wartościowe. Przykładowo, wersje szwajcarskie przypuszczalnie byłyby regulowane w wielu pozycjach (położenia zegarka), wyczyszczone oraz nasmarowane i miałyby lepsze wykończenie". Moim zdaniem kupować i się nie bać. W dniu 15.11.2024 o 11:29, Paulus57 napisał(-a): Nowy nabytek. Oryginalny, całkiem dobry pasek, zmieniłem na taki. Zamówiłem drugi, bo pierwszy egezmplarz dziecko zrzuciło na posadzkę w łazience i szafirowe szkiełko szlag trafił. Pękło, no nie mogłem uwierzyć. Będzie mu to potrącone z 800 plus. Gdyby kot zrzucił to przynajmniej można by się na nim mścić, a tak??? Edytowane 2 Kwietnia 2025 przez Euryk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #105 Napisano 1 Kwietnia 2025 14 minut temu, Euryk napisał(-a): Wart. Zauważ, że 700 zł kosztuje "piątka" Seiko, podstawowy i przeciętny - jeśli chodzi o parametry - zegarek tej firmy, a tu masz bardzo wyrafinowany estetycznie, z dobrym mechanizmem zegarek - o wyższej częstoliwości (28 800 bph/4Hz), z płynną sekundą. Szczególnie podoba mi się pointer (datownik) taki jak w Oris Big Crown Pointer Date (za ok. 10 tysi). Oczywiście, nie każdemu musi podobać się estetyka retro, czy baroku, ale jeśli ktoś to lubi to zegarek ten wyglada całkiem w porzadku, w dodatku tani. No i ma on pewien wdzięk. Caliber Corner: 2130 Ebauche Swiss Made? (czasem oznaczone przez chińskiego producenta ST2100) "Believe it or not, the Sea-Gull ST21030 is actually used as the basis for a few “Swiss Made” movements – this is all made possible thanks to Swissness laws that allow brands to peddle China-made goods as Swiss. This does not mean that the Swiss Made versions are not of higher quality and therefore hold a higher value. For example, the Swiss versions would likely be regulated at multiple positions, cleaned and lubricated, have a better finishing, etc.". „Wierzyć lub nie wierzyć, ale Sea-Gull ST 21030 jest używany jako podstawa kilku mechanizmów „swiss made” (ebauches) – wszystko to jest możliwe dzięki prawu szwajcarskiemu, zezwlającemu różnym markom sprzedawać towary wyprodukowane w Chinach jako szwajcarskie. Nie znaczy to, że wersje swiss made nie są lepszej jakości, i bardziej wartościowe. Przykładowo, wersje szwajcarskie przypuszczalnie byłyby regulowane w wielu pozycjach (położenia zegarka), wyczyszczone oraz nasmarowane i miałyby lepsze wykończenie". Moim zdaniem kupować i się nie bać. Zamówiłem drugi, bo pierwszy egezmplarz dziecko zrzuciło na posadzkę w łazience i szafirowe szkiełko szlag trafił. Pękło, no nie mogłem uwierzyć. Będzie mu to potrącone z 800 plus. Gdyby kot zrzucił to przynajmniej można by się na nim mścić, a tak??? Przy takim psotnym dzieciaku kupuj ze szkiełkami mineralnymi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #106 Napisano 2 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 2.04.2025 o 00:33, Paulus57 napisał(-a): Przy takim psotnym dzieciaku kupuj ze szkiełkami mineralnymi. Pierwszy raz mu się zdarzyło. Zaintersował się, bo widocznie lubi zegarki. Edytowane 3 Czerwca 2025 przez Euryk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #107 Napisano 2 Kwietnia 2025 11 minut temu, Euryk napisał(-a): Pierwszy raz mu się zdarzyło. Zantersował się, bo widocznie lubi zegarki. To potraktuj to jako inwestycję we wspólne zainteresowania i więź międzypokoleniową. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 109 #108 Napisano 2 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): To potraktuj to jako inwestycję we wspólne zainteresowania i więź międzypokoleniową. mi raz młody podrzucił pod sufit seiko 5 które spadło z hukiem do pustej wanny. Pamiętam do dzisiaj. Przeżył, minerał. Nawet jakoś nie krzyczałem, bo byłem zdziwiony sytuacją. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #109 Napisano 2 Kwietnia 2025 12 minut temu, nh35 napisał(-a): mi raz młody podrzucił pod sufit seiko 5 które spadło z hukiem do pustej wanny. Pamiętam do dzisiaj. Przeżył, minerał. Nawet jakoś nie krzyczałem, bo byłem zdziwiony sytuacją. Minerał łatwiej się rysuje, ale jest mniej podatny na pęknięcia. Odwrotnie jest z szafirem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #110 Napisano 4 Kwietnia 2025 W dniu 2.04.2025 o 12:16, Paulus57 napisał(-a): Minerał łatwiej się rysuje, ale jest mniej podatny na pęknięcia. Odwrotnie jest z szafirem. Majfrendzi są okrutni i sprzedają glównie z szafirem. Nic na to nie można poradzić. 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #111 Napisano 6 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 15.11.2024 o 11:29, Paulus57 napisał(-a): Nowy nabytek. Oryginalny, całkiem dobry pasek, zmieniłem na taki. No niestety .... ale przyszedl następny, dokładnie taki. Edytowane 6 Kwietnia 2025 przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #112 Napisano 6 Kwietnia 2025 6 minut temu, Euryk napisał(-a): No niestety .... ale przyszedl następny, dokładnie taki. Masz wyjątkowego pecha. Ja nigdy nie dostałem zegarka popsutego w transporcie, a było tego trochę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 109 #113 Napisano 6 Kwietnia 2025 Uuuch.. co za pech. Nagrywałem unpacking? Daj znać jak proces reklamacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 43836 #114 Napisano 7 Kwietnia 2025 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #115 Napisano 7 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, alpaczino napisał(-a): Ładny model, ale ta gwiazdka zenitowa, to jak dla mnie krok za daleko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 43836 #116 Napisano 7 Kwietnia 2025 A dla mnie nie - gwiazda to gwiazda - symbol ponadmarkowy. Ja mam inny problem - mnie się ona bardziej z chińską, komunistyczną kojarzy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #117 Napisano 8 Kwietnia 2025 W dniu 7.04.2025 o 15:43, alpaczino napisał(-a): A dla mnie nie - gwiazda to gwiazda - symbol ponadmarkowy. Ja mam inny problem - mnie się ona bardziej z chińską, komunistyczną kojarzy. Zakleić plastrem i będzie git! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 2476 #118 Napisano 19 Kwietnia 2025 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #119 Napisano 22 Kwietnia 2025 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brakczasu 61 #120 Napisano 26 Kwietnia 2025 W dniu 18.07.2024 o 10:43, Paulus57 napisał(-a): Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. Ten awenturynowy też super ale tam paski 21 mm i jednak ta mieniąca się tarcza, nie dla mnie. Dasz jakieś kadry w innym oświetleniu? Lubisz go nosić czy raczej leżakuje? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #121 Napisano 26 Kwietnia 2025 10 minut temu, brakczasu napisał(-a): Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. Ten awenturynowy też super ale tam paski 21 mm i jednak ta mieniąca się tarcza, nie dla mnie. Dasz jakieś kadry w innym oświetleniu? Lubisz go nosić czy raczej leżakuje? pw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #122 Napisano 30 Kwietnia 2025 Mój pierwszy Sugess. Udało się zbić cenę do 190 USD. Jedyną wadą jest brak stop sekundy. Ten zegarek powinno się nosić deklem do góry. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142158 #123 Napisano 30 Kwietnia 2025 3 godziny temu, Piotr84 napisał(-a): Mój pierwszy Sugess. Udało się zbić cenę do 190 USD. Jedyną wadą jest brak stop sekundy. Ten zegarek powinno się nosić deklem do góry. Gratuluję, bo Sugess to z reguły dobry zakup. Jak dla mnie na godzinie szóstej powinna być tarcza na 24 a nie 12 godzin, bo tak to nic nowego nie wnosi, no może poza ściślejszym, wizualnym nawiązaniem do Zenitha. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #124 Napisano 3 Maja 2025 (edytowane) W dniu 30.04.2025 o 18:22, Paulus57 napisał(-a): Gratuluję, bo Sugess to z reguły dobry zakup. J Produkcja zegarków w Shenzhen stanowi 42 procent całkowitej światowej produkcji i 53 procent całkowitej produkcji w Chinach. Shenzhen jest specjalną strefą ekonomiczną, leży na wschodnim brzegu Rzeki Perłowej na środkowym wybrzeżu w graniczącej z Hongkongiem prowincji Guangdong. Miasto jest nazywane chińską „stolicą zegarków i zegarów", produkcja zegarków w Chinach stanowi 80 procent całkowitej produkcji światowej. Do tej pory Shenzhen rozwinęło ponad 200 manufaktrur (mikrobrandów) produkujących zegarki, w tym Sugges (SeaKors, Seestern). Też go kupiłem (biała tarcza, 38 mm bez swanneck) za 494 zł. Jakaś propmocja pewnie, o którą się nie prosiłem, ale jak trzeba to trzeba.😉 Na Ali oczywiście, bo na stronie firmy sporo drożej. Edytowane 3 Maja 2025 przez Euryk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 265 #125 Napisano 3 Maja 2025 W dniu 26.04.2025 o 11:33, brakczasu napisał(-a): Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. Owszem, no i duża data. Zegarki z dużą datą zawsze mi się pdobały, ale jak na razie nie mam takiego żadnego. Jakieś niezrealizowane marzenia trzeba jednak mieć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach