Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wiktor1993

Uniwersalny/ EDC do 25-30 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Chciałbym uczccić parę zawodowych wydarzeń w tym roku kupnem nowego ( może być z rynku wtórnego) zegarka.

Obecnie w kolekcji posiadam Omegę Seamaster 300M zieloną ( mój EDC aktualnie), Seiko Sarb033 oraz Longines Hydroconquest.

Wymagania:

1) Rozmiar 39-40mm, nie za gruby

2) Jeśli bransoleta to najlepiej z mikroregulacją

3) Możliwość przymierzenia zegarka w Polsce, najlepiej w Poznaniu lub Gdańsku

4) budżet 25-30k

5) Preferowana biała tarcza

Biorę pod uwagę wszystkie marki, chociaż jeśli budżet będzie szedł w stronę tych 30k to raczej coś ze znanych i prestiżowych.

Na codzień ubieram się raczej casual, max. smart casual :D

Na ten moment myślałem nad:

1) Tudor BB54- trochę mniejszy, ale wszyscy chwalą

2) Tudor BB58 GMT- nowość, brak w salonach

3) Omega Aqua Terra- wersja biała tarcza ( ta z pomarańczową wskazówką sekund jest tylko w większym rozmiarze. Szkoda!

Jestem też zapisany na nowego Rolexa GMT z czarnym bezelem, ale Pani dała do zrozumienia, że sobie jeszcze poczekam :D

Zapraszam do dzielenia się inspiracjami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wybierz coś z Grand Seiko? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Omegę już masz, na Rolka czekasz, Seiko masz, Longinesa masz ... 

To jako kontrę do Tudora zaproponuję IWC MARK XX, podwyższona wodoszczelność do poprzedników na 100 m, najnowszy kaliber 32111. 

Kopert właśnie 39-40 mm nie są zbyt wysokie (niższe od Tudora BB), IWC słynie z mikroregulacji w bransoletach czy szybkiej i prostej zmiany dzięki EasX-CHANGE. 

Do tego genialne szlify, niesamowita czytelność, na co dzień do pracy, do auta, jakiś lunch na mieście czy szybka kawa - jeżeli to dla Ciebie edc to ten model jest idealny.

Nawet jakieś formalne spotkanie też pasuje, dzięki niskiej zwartej konstrukcji dobrze chowa się pod koszulę i marynarkę.

Manufaktura zdecydowanie prestiżowa. 

iwc.thumb.png.549eb699efea85d2cdfc2711e6f15c54.png

mają też kolory co bardziej polecam a przynajmniej warto zobaczyć na żywo. 

zegarek-iwc.thumb.jpg.14ca46ca542f5614a7f30813d370e671.jpg

IMG_6419-min.thumb.jpg.4f6477c397e744bc7ef2a9bf8b94ba65.jpg

images.jpg.62bbc6a149be8f1ad10ea1a5f682e1a0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Może wybierz coś z Grand Seiko? 

Bardzo chętnie :) na oku mam Snowflaka albo Shunbun. Tylko gdzie przymierzyć?:)

3 godziny temu, SPS napisał(-a):

Skoro Omegę już masz, na Rolka czekasz, Seiko masz, Longinesa masz ... 

To jako kontrę do Tudora zaproponuję IWC MARK XX, podwyższona wodoszczelność do poprzedników na 100 m, najnowszy kaliber 32111. 

Kopert właśnie 39-40 mm nie są zbyt wysokie (niższe od Tudora BB), IWC słynie z mikroregulacji w bransoletach czy szybkiej i prostej zmiany dzięki EasX-CHANGE. 

Do tego genialne szlify, niesamowita czytelność, na co dzień do pracy, do auta, jakiś lunch na mieście czy szybka kawa - jeżeli to dla Ciebie edc to ten model jest idealny.

Nawet jakieś formalne spotkanie też pasuje, dzięki niskiej zwartej konstrukcji dobrze chowa się pod koszulę i marynarkę.

Manufaktura zdecydowanie prestiżowa. 

iwc.thumb.png.549eb699efea85d2cdfc2711e6f15c54.png

mają też kolory co bardziej polecam a przynajmniej warto zobaczyć na żywo. 

zegarek-iwc.thumb.jpg.14ca46ca542f5614a7f30813d370e671.jpg

IMG_6419-min.thumb.jpg.4f6477c397e744bc7ef2a9bf8b94ba65.jpg

images.jpg.62bbc6a149be8f1ad10ea1a5f682e1a0.jpg

Dzięki za polecajke! IWC nie rozważałem, ale na fotkach ten z białą tarczą mi podpasował :) Gdzie można przymierzyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minutes ago, kebabzkosmosu said:

Bardzo chętnie :) na oku mam Snowflaka albo Shunbun. Tylko gdzie przymierzyć?:)

Dzięki za polecajke! IWC nie rozważałem, ale na fotkach ten z białą tarczą mi podpasował :) Gdzie można przymierzyć?

Masz jeszcze globemaster (ref 130.33.39.21.02.001) w białej wersji, ale tu może być ciężko zmieścić się w budżecie. AT w małym rozmiarze (38mm) też jest z białą tarczą i szarymi wskazówkami (ref 220.12.38.20.02.001). Wkleiłem opcję z paskami, bo bransoleta nie ma mikroregulacji tak jak byś chciał.

1070877549_Screenshot2024-05-16at15_33_46.thumb.png.1574598cd2ed28ccc980670c62d3e74d.png1064479426_Screenshot2024-05-16at15_35_27.thumb.png.e24e8724defb000b47cb81c57d5a5e59.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, logann napisał(-a):

Masz jeszcze globemaster (ref 130.33.39.21.02.001) w białej wersji, ale tu może być ciężko zmieścić się w budżecie. AT w małym rozmiarze (38mm) też jest z białą tarczą i szarymi wskazówkami (ref 220.12.38.20.02.001). Wkleiłem opcję z paskami, bo bransoleta nie ma mikroregulacji tak jak byś chciał.

1070877549_Screenshot2024-05-16at15_33_46.thumb.png.1574598cd2ed28ccc980670c62d3e74d.png1064479426_Screenshot2024-05-16at15_35_27.thumb.png.e24e8724defb000b47cb81c57d5a5e59.png

Dzięki, właśnie tą białą omegę też mam na oku, ale w Kruku w Poznaniu nie mieli do przymiarki. Mogą jedynie sprowadzić, ale trzeba wpłacić zaliczkę. Z plusów to dadzą dobry rabat :) i szkoda, że nie ma tego pomarańczowego akcentu😩

Globemastera nie mieli na stanie, jest też duża różnica cenowa między nim a AT, której nie umiem uzasadnić.

PS u góry przez przypadek odpisałem z innego konta, ale kebabzkosmosu=wiktor1993 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kebabzkosmosu IWC można przymierzyć / zamówić w APART lub Jubitom (i parę miejsc w PL się znajdzie).  A jeśli wtórny to ze sprzedawców profesjonalnych chociazby Le Sabre, Chroneo, Wrzeciono Czasu. Na naszym bazarku też się czasem pojawi IWC od kolegów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carrera 39mm, tego koloru nie mierzyłem ale wg mnie super reedycja. do kolekcji jak znalazł, tym bardziej że nie masz chrono. Tutaj na pasku też będzie świetnie wyglądać.

Zrzut ekranu 2024-05-16 o 18.21.16.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Santos

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wiktor1993 napisał(-a):

Dzięki, właśnie tą białą omegę też mam na oku, ale w Kruku w Poznaniu nie mieli do przymiarki. Mogą jedynie sprowadzić, ale trzeba wpłacić zaliczkę. Z plusów to dadzą dobry rabat :) i szkoda, że nie ma tego pomarańczowego akcentu😩

Globemastera nie mieli na stanie, jest też duża różnica cenowa między nim a AT, której nie umiem uzasadnić.

PS u góry przez przypadek odpisałem z innego konta, ale kebabzkosmosu=wiktor1993 :)

Dwa konta, jesteś adminem? 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Dwa konta, jesteś adminem? 🤔

Ups, teraz widzę, że nie można mieć dwóch 😅 moja wtopa. Ale admini już się mną zajęli😬

@Tomulac chrono chyba nie moje klimaty. Miałem kiedys kwarcowego Tissota chrono i trochę za dużo się dzieje.

@Dorian06 ooo, o santosie nie myślałem. Sprawdzi się do mniej formalnych strojów? Tzn tshirt + jeansy

Jutro może uda mi się wyskoczyć do Jubitomu to sprawdzę czy coś się uda poprzymierzać 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, kebabzkosmosu napisał(-a):

@Dorian06 ooo, o santosie nie myślałem. Sprawdzi się do mniej formalnych strojów? Tzn tshirt + jeansy

MSZ jak najbardziej. Zarówno na bransolecie jak i na paskach. Szczególnie WSSA0037. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Tomulac napisał(-a):

carrera 39mm, tego koloru nie mierzyłem ale wg mnie super reedycja. do kolekcji jak znalazł, tym bardziej że nie masz chrono. Tutaj na pasku też będzie świetnie wyglądać.

Zrzut ekranu 2024-05-16 o 18.21.16.png

Ta nowa carrera jest świetna ale...cenowo trochę odleciała od poprzedników.

Czy ktoś to macał i może ocenić czy jest warte ponad 20k???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, ziomek1988 napisał(-a):

Ta nowa carrera jest świetna ale...cenowo trochę odleciała od poprzedników.

Czy ktoś to macał i może ocenić czy jest warte ponad 20k???

Mierzylem 39mm nowa ale czarną.  na taga mozna dosyc dobry rabat dostac. Mysle ze spokojnie 20 do 25%. Ale i tak wychodzi za drogo na TH. Osobiscie nie dalbym za niego ponad 20k

20 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

MSZ jak najbardziej. Zarówno na bransolecie jak i na paskach. Szczególnie WSSA0037. 

wiktor1993 rowniez zastanowilbym sie nad santosem. Z tego co widze dobrze trzymaja wartosc i sa jedyne w swoim rodzaju. Bransoleta podobno mega wygodna. No i masz tutaj jasna tarcze

Edytowane przez Tomulac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wybrałem się do Posnanii do Jubitoma przymierzyć w szczególności IWC Mark XX. Spełnia najlepiej moje kryteria: 40mm, biała tarcza, podobno mega wygodna bransa z mikroregulacją.

Chciałem też ją zostawić z białą Omegą AT, ale niestety. 
IWC Mark XX na bransolecie jest tylko model z niebieską tarczą (na zamówienie), AT żadnej białej nie było, Globemastera też 😩

Sprawdziłem po sąsiedzku w Rolexie czy nie ma czegoś ciekawego, ale jedyne co mieli do przymierzenia to Explorer 1 36mm. Przynajmniej wiem, że jednak skłaniałbym się ku większemu rozmiarowi :D

Będę polował na Santosa i którąś z Omeg, skoro raczej marne szanse na białego IWC 😔

IMG_8876.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecę coś alternatywnego, JLC Reverso. Nie spełnia wymagań odnośnie mikroregulacji i prawdopodobnie dostępności w Polsce, ale warto je rozważyć. Poniżej dwie przykładowe oferty z Chrono24.

IMG_7913.jpeg

IMG_7914.jpeg

IMG_7915.jpeg

IMG_7916.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kebabzkosmosu napisał(-a):

W Posnanii (...) AT żadnej białej nie było, Globemastera też (...)

W Poznaniu Globemaster jest u Kruka w Starym Browarze. Wprawdzie granatowy, ale do przymiarki przecież ujdzie :)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rekomendacje. Plan działania na ten moment:

1) Przy okazji szkolenia w Warszawie w czerwcu wyskoczyć do Galerii Mokotów- może uda się tam pomierzyć Grand Seiko i Cartier de Santos

2) Pomierzyć Omegę AT 38 mm i Globemastera w Butiku w Warszawie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2024 o 12:51, Dirty Harry napisał(-a):

W Poznaniu Globemaster jest u Kruka w Starym Browarze. Wprawdzie granatowy, ale do przymiarki przecież ujdzie :)

Do tego jest mega przeceniony (i na bransolecie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi