Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalrab

Rotary Heritage rw 1895 czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam możliwość zakupu Rotary Heritage rw 1895 limited edition automat. W związku z tym, że spotkałem informację o montowaniu do niektórych modeli wewnątrz chińskich mechanizmów mam pytanie czy jest możliwość znalezienia takiej informacji. Sam przeszukałem internet ale niestety nic nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc 

pozdrawiam

Michał

https://rotarywatches.com/en-eu/products/rotary-rw-1895-watch-gs05249-05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten microband zaczynał od kwarcowej, chińskiej taniochy. Nawet jak zaczeli robic automaty to w środku siedzi pewnie jakiś seikowy nh35. A w gorszym wypadku chiński noname. A sam zegarek jest designową kopią rolexa explorera. Fuj. 

1586603623_raf360x360075tfafafa_ca443f4786.jpg.2096fbe09715b2c5d5eb6ecf06f874e6.jpg

Michał za wywaloną na ten badziew kasę kupisz lepszy zegarek porzadnej firmy. Polecam Citizena, Seiko, Orienta lub Casio :)

np taki solar:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-military-super-titanium-bm8560-11xe?gclid=Cj0KCQjwxqayBhDFARIsAANWRnRgZ4lIyg2ANcnQgr6PaN88Ph8Y7j02r4r2Clu9rRu95z78gDU0swMaAoqUEALw_wcB

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź 😀 kasa mniejsza niż ta w linku bo około 700 zł. Ale nawet 700 szkoda mi wywalać na tandetę. Po prostu bardzo spodobał mi się wygląd . A ten Citizen z linku wygląda super 😀

Edytowane przez michalrab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota serii 8xxx. No przecież widać jak byk na zdjęciach na podlinkowanej stronie. Solidny wół roboczy z grupy Citizen. Nic mniej, nic więcej.

Można ten mechanizm spotkać już w zegarkach Citizen za jakieś 1.000 PLN oraz w wielu budżetowych microbrandach.

obraz.png.8bc6fc81b01b0f06acfb578ec1bdbd0d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie jest tak źle? Rozumiem, że miyota to jest mechanizm całkiem spoko. Teraz to mam mentlik 😀. Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi. Sam nie wiedziałbym na co patrzeć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, michalrab napisał(-a):

Czyli nie jest tak źle? Rozumiem, że miyota to jest mechanizm całkiem spoko. Teraz to mam mentlik 😀. Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi. Sam nie wiedziałbym na co patrzeć 

Zwykłe Miyoty potrafią mieć nieco hałaśliwy rotor. Weź to pod uwagę. Lepiej wg mnie wybrać zegarek na mechanizmie Seiko NH35. Zwykle nieco tańsze i cichsze. Starsze Miyoty mogą nie mieć też stop-sekundy, czyli podczas ustawiania czasu sekundnik nie stoi w miejscu. To utrudnia idealne spasowanie czasu, co do sekundy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, michalrab napisał(-a):

Tak. To jest porządny i solidny, japoński mechanizm od jednej z największych korporacji zegarkowych na świecie. Bez żadnych wodotrysków i bajerów, ale raczej niezawodny. Do tego prosty i tani w serwisowaniu. Posiada pewne cechy, które mogą niektórym użytkownikom przeszkadzać, ale jeżeli nie jesteś zegarkowym entuzjastą, to pewnie nawet na nie nie zwrócisz uwagi. I nie mają one wpływu na trwałość mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....ale pamiętajmy, że mechanizm to nie wszystko.  Design, materiały, sama marka - w tym zegarku werk ok ale reszta leży i kwiczy. Zegarki wyglądające jak kopia o wiele droższego modelu ale bez logo nazywa się homage. Dla niektórych to synonim podróby - drażliwy temat ale polecam zerknąć na dwa modele, na których omawiany zegarek bazuje:

Rolex Explorer:

124270.jpg.09b2d69d908aa54aceb443f4156730f6.jpg

Tudor Ranger:

c35353d33da8eae0326df150ebbcb3b9.thumb.jpg.a94ec51fddc80fd1b57de69e21f2ea7a.jpg

Tudor i Rolex to marki prestiżowe, drogie. Na pytanie czy chcesz homara "bo po co przepłacać" musisz odpowiedzieć sobie sam :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na "świeżego homara mnie nie stać" czyt. rolex,  ale też nie jestem zwolennikiem podróbek, także w tej kwestii pozostaje mi powiedzieć pas dla Rotary. Skupię się na tym Citizenie - i nawet chyba podoba mi się ciut bardziej i oprócz napędu mechanicznego ma solar :-).

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi.

Czuję się choć trochę bardziej uświadomiony :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Miyota serii 8xxx. No przecież widać jak byk na zdjęciach na podlinkowanej stronie. Solidny wół roboczy z grupy Citizen. Nic mniej, nic więcej.

Można ten mechanizm spotkać już w zegarkach Citizen za jakieś 1.000 PLN oraz w wielu budżetowych microbrandach.

obraz.png.8bc6fc81b01b0f06acfb578ec1bdbd0d.png

W budżetowych to NH35 najczęściej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 20.05.2024 o 17:27, michalrab napisał(-a):

ale też nie jestem zwolennikiem podróbek, także w tej kwestii pozostaje mi powiedzieć pas dla Rotary

To nie podróby. Zegarki inspirowane innymi modelami to norma w tym świecie. Nawet wielkie firmy mają takie w swojej ofercie. Podróbka by miała nazwę oryginału i się pod niego podszywała. Takie zegarki znajdziesz pod nazwą "replika" bądź nawet bez takiego dopisku, czekając na jelenia. Homarki to co innego i warto je brać pod uwagę, bo to nie podróby :) A często oferują bardzo wiele za bardzo niewiele.

Edytowane przez Wisnia_Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 19.05.2024 o 22:30, Funky_Koval napisał(-a):

Ten microband zaczynał od kwarcowej, chińskiej taniochy. Nawet jak zaczeli robic automaty to w środku siedzi pewnie jakiś seikowy nh35. A w gorszym wypadku chiński noname. A sam zegarek jest designową kopią rolexa explorera. Fuj. 

1586603623_raf360x360075tfafafa_ca443f4786.jpg.2096fbe09715b2c5d5eb6ecf06f874e6.jpg

Michał za wywaloną na ten badziew kasę kupisz lepszy zegarek porzadnej firmy. Polecam Citizena, Seiko, Orienta lub Casio :)

np taki solar:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-military-super-titanium-bm8560-11xe?gclid=Cj0KCQjwxqayBhDFARIsAANWRnRgZ4lIyg2ANcnQgr6PaN88Ph8Y7j02r4r2Clu9rRu95z78gDU0swMaAoqUEALw_wcB

Rotary to nie współczesny microbrand, robił już przynajmniej w latach 60. XX wieku, tylko jak wiele innych firm, później podupadł. (Poprawka, właśnie na chrono24 znalazłem ich model reverso z lat 30). Tym niemniej, podlinkowany zegarek nie bardzo mi się podoba, niby field watch, ale ten podwójny datownik ni w pięć ni w dziewięć, i całość jakaś taka niezbyt. W tym stylu można poszukać w propozycjach wielu firm: Smiths, Lorien, Hamilton to pierwsze z brzegu, wszystkie przyzwoite.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, krótkie wyjaśnienie... W którymś z postów po raz pierwszy padło określenie "homar". Ja odczytałem je jako synonim czegoś luksusowego, drogiego, najwyższej jakości. Stąd w mojej odpowiedzi padło, że nie stać mnie na "świeżego homara czytaj Rolex". Jak się później zorientowałem "homar" to jednak coś zupełnie innego 😏. Stąd mogłem zostać opacznie zrozumiany.

"Człowiek uczy się przez całe życie a i tak umiera głupi" 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wisnia_Daniel napisał(-a):

To nie podróby. Zegarki inspirowane innymi modelami to norma w tym świecie. Nawet wielkie firmy mają takie w swojej ofercie. Podróbka by miała nazwę oryginału i się pod niego podszywała. Takie zegarki znajdziesz pod nazwą "replika" bądź nawet bez takiego dopisku, czekając na jelenia. Homarki to co innego i warto je brać pod uwagę, bo to nie podróby :) A często oferują bardzo wiele za bardzo niewiele.

"inspirowane" czyli zerżnięty cały projekt. Znajdziesz 10 różnic ale co z tego skoro wiadomo, że ten drugi kopiuje pierwszego. Temat wałkowany wielokrotnie. Dla mnie "homar" = "podróba".  Żadne czarowanie, że to "inspiracja", "replika" czy co tam. To już wolałbym G shocka na łapie - te mają swój klimat i niczego nie udają.

Z drugiej strony repliki, homary to często szara strefa. Można je legalnie sprzedawać więc jak ktoś ma podejscie "łeee panie wygląda prawie tak samo więc po co przepłacać" to proszę bardzo :)

rolex-submariner-126610LN-0001.thumb.jpg.7395c92c1c7b3ce18a9c9d6240ed5c1f.jpg

615PRKt8QoL._AC_SL1500_.thumb.jpg.c0e376337af135d4e9a56e880c6f2a71.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Homar, przynajmniej zostawia swój znaczek, napis, dekiel.... Z repliką (czyli podrobą) gorzej, bo ma znak prawdziwego producenta i ktoś mało obeznany może się mocno naciąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Homar, to forumowe, potoczne słowo zastępujące czasem określenie "homage". Homage to dosłownie hołd, a w przypadku zegarków, to zegarek wzorowany lub inspirowany jakimś "kultowym" modelem.

Od czasu popularyzacji na chińskich portalach zegarków będących bardzo dokładnymi kopiami najbardziej popularnych modeli rynkowych, to określenie nabrało negatywnego zabarwienia.

Tak więc używane obecnie pojęcie homage jest dość szerokie i zawiera w sobie zarówno ciekawe zegarki inspirowane ikonami jak i chińskie kopie imitujące wizualnie popularne modele, tyle że nie używające cudzych znaków towarowych i marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

"inspirowane" czyli zerżnięty cały projekt. Znajdziesz 10 różnic ale co z tego skoro wiadomo, że ten drugi kopiuje pierwszego. Temat wałkowany wielokrotnie. Dla mnie "homar" = "podróba".  Żadne czarowanie, że to "inspiracja", "replika" czy co tam. To już wolałbym G shocka na łapie - te mają swój klimat i niczego nie udają.

Z drugiej strony repliki, homary to często szara strefa. Można je legalnie sprzedawać więc jak ktoś ma podejscie "łeee panie wygląda prawie tak samo więc po co przepłacać" to proszę bardzo :)

rolex-submariner-126610LN-0001.thumb.jpg.7395c92c1c7b3ce18a9c9d6240ed5c1f.jpg

615PRKt8QoL._AC_SL1500_.thumb.jpg.c0e376337af135d4e9a56e880c6f2a71.jpg

Stracona pozycja 🙂

cyma sub.jpg

nivada.jpg

Szwarc.jpg

Pełno tego, współcześnie i w przeszłości.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak było, jest i będzie. Mój osobisty przykład. Jajko i kura... Albo kura i jajko. Niezależnie co, ważne że Surfboard

m_64f7f14656b2f81bb151c94e.jpg

INV40525.jpg

4-3-14.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo

Nie ma oddzielnego tematu dla Rotary więc ładuje posta tutaj.
Ostatnio u nich na stronie pojawiła się promka na ten oto egzemplarz, wychodzi jakieś 900zł:

Wiem że Rotary to już nie dokońca Swissmade, mechanizm chiński w środku, ale ciekaw jestem jak z materiałami i trwałością, są tu jacyś posiadacze egzemplarzy tej marki którzy mogą się wypowiedzieć po dłuższym okresie użytkowania?

rotary rw 1895 aeromaster.png

Tu robie paski: www.instagram.com/itspmcrafted ⚒️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.05.2024 o 22:30, Funky_Koval napisał(-a):

np taki solar:

Nie określiłbym go jako kopię Explorera.

Bliżej mu do Rangera, ale... Nigdy bym nie napisał, że to homar Rolexa, czy Tudora.

To jest typowy homar Explorera.

steinhart.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi