Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
krzysztof16fu

Oris

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.Proszę o pomoc dla mojego Orisa BC3.Przestał chodzić i wysłałem go do serwisu.Diagnoza do wymiany bęben ze sprężyną 48105 733.Niema problemu koszt 299 pln.Ale już czyszczenie i konserwacja to lekka przesada 1100 pln.Macie jakiegoś dawce lub dobrego zegarmistrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena nie jest przesadzona jak za oficjalny serwis - czego oczekiwałeś? 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, krzysztof16fu napisał(-a):

Dzień dobry.Proszę o pomoc dla mojego Orisa BC3.Przestał chodzić i wysłałem go do serwisu.Diagnoza do wymiany bęben ze sprężyną 48105 733.Niema problemu koszt 299 pln.Ale już czyszczenie i konserwacja to lekka przesada 1100 pln.Macie jakiegoś dawce lub dobrego zegarmistrza?

Prawdopodobieństwo znalezienia dawcy- tzn. drugiego zegarka z tym mechanizmem do "przeszczepu" w cenie poniżej zaproponowanego Ci serwisu, jest moim zdaniem bliskie zeru. Ceny trochę się zmieniły (wzrosły) przez ostatnie 4 lata i w moim odczuciu zaproponowano Ci cena za pełny serwis jest całkiem akceptowalna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana sprężyny (bębna ze sprężyną) oznacza że będą musieli przynajmniej częściowo rozebrać mechanizm -  zdjąć układ naciągu automatycznego, zdemontować płytę i dostać się do uszkodzonej sprężyny (bębna). 

W autoryzowanym punkcie jak to w ASO mają całą  listę czynności.
Nie szczypią się tylko pewnie wyciągną cały mechanizm z koperty. 

Więc  czyszczenie i konserwacja / smarowanie mechanizmu też zrobią. 
Przy takiej robocie wymiana uszczelek, złożenie zegarka, test szczelności trzeba zrobić. 

Cena uważam jak na Aso za serwis normalna. 

Jeżeli byś zaniósł zegarek do nie autoryzowanego punktu to może byś zaoszczędził na usłudze powiedzmy około 300 zł 
Uszkodzoną część i tak trzeba będzie zamówić.

A tak to Ci zrobią raz i masz spokój na wiele lat, masz gwarancję serwisową.
Po co kombinować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.05.2024 o 20:48, Funky_Koval napisał(-a):

Cena nie jest przesadzona jak za oficjalny serwis - czego oczekiwałeś? 

Dla ciebie 1100 za czyszczenie to normalna cena.Nie jestem tak bogaty jak ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, krzysztof16fu napisał(-a):

Dla ciebie 1100 za czyszczenie to normalna cena.Nie jestem tak bogaty jak ty.

Ceny, tak jak już koledzy wspomnieli, nieco się zmieniły w ciągu ostatnich 4 lat.

Jeśli to firmowy serwis, to cena jest w miarę OK.

Jeżeli, tak jak sam napisałeś: …”nie jesteś tak bogaty”…, to poszukaj jakiegoś zegarmistrza/bateryjkarza w swoim mieście, który zrobi to taniej, powiedzmy za 500-600 zł. Niestety jest duża szansa, że zegarek wróci w gorszym stanie niż od Ciebie wyszedł. Forum zna już wiele takich historii. Wybór należy do Ciebie, tylko  później nie mów, że nie ostrzegaliśmy ;)

Ps. No i nie ma też pewności, czy sam bęben ze sprężyną będzie dostępny poza AD oraz w jakiej cenie, takiej samej czy wyższej.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi