Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
novemberry94

Zegarek automatyczny do 3 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o specyfikację zegarków, dlatego dołączyłam do tego forum, żeby prosić Was o pomoc. Chcę  kupić zegarek automatyczny męski w ramach prezentu urodzinowego. Budżet do 3 tysięcy. Zrobiłam lekkie rozeznanie i najbardziej przemówiła do mnie marka Bulova. Można powiedzieć, że już wybrałam swój typ:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-bulova-classic-maquina-automatic-98a224

Co o nim sądzicie? Chciałabym mieć pewność, że wybrałam zegarek z dobrym mechanizmem, który nie stanie po roku. Nie rozumiem też skąd takie rozbieżności w cenach. Na różnych stronach internetowych cena tego samego modelu potrafi wahać się o 800 złotych, co lekko mnie zaniepokoiło. Czy według Was to normalne?  A może macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie? Zależy mi na tym żeby widoczny był mechanizm, ponieważ osoba obdarowywana takie preferuje. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Kauflandzie jest sporo taniej!

Tylko się spiesz :)

Bulova 98A224 Męski zegarek szkieletowy | Kaufland.pl

Jak nie, to amazon itd.

Marka dobra, mechanizm dobry.

Według mnie cena w sklepach w PL jest przeszacowana, ale takie mamy widać zwyczaje.

Kupuj gdzie taniej, byle od pewnego sprzedawcy.

Różnice cenowe wynikają np. z kanałów dystrybucji - oficjalna jest droższa,

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, novemberry94 napisał(-a):

Cześć,

jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o specyfikację zegarków, dlatego dołączyłam do tego forum, żeby prosić Was o pomoc. Chcę  kupić zegarek automatyczny męski w ramach prezentu urodzinowego. Budżet do 3 tysięcy. Zrobiłam lekkie rozeznanie i najbardziej przemówiła do mnie marka Bulova. Można powiedzieć, że już wybrałam swój typ:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-bulova-classic-maquina-automatic-98a224

Co o nim sądzicie? Chciałabym mieć pewność, że wybrałam zegarek z dobrym mechanizmem, który nie stanie po roku. Nie rozumiem też skąd takie rozbieżności w cenach. Na różnych stronach internetowych cena tego samego modelu potrafi wahać się o 800 złotych, co lekko mnie zaniepokoiło. Czy według Was to normalne?  A może macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie? Zależy mi na tym żeby widoczny był mechanizm, ponieważ osoba obdarowywana takie preferuje. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. 

jesteś pewna, że chcesz taki wielki zagarek? Koperta w tym modelu wg specyfikacji ma 46mm... Więc albo źle coś patrzę, albo masz łapkę jak Walkiria na sterydach - wtedy ok. Jednak dla przeciętnej kobity/dziewczyny to będzie o wiele za duża koperta

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Funky_Koval skup się ;)

Chcę  kupić zegarek automatyczny męski w ramach prezentu urodzinowego.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

jesteś pewna, że chcesz taki wielki zagarek? Koperta w tym modelu wg specyfikacji ma 46mm... Więc albo źle coś patrzę, albo masz łapkę jak Walkiria na sterydach - wtedy ok. Jednak dla przeciętnej kobity/dziewczyny to będzie o wiele za duża koperta

to nie dla mnie, zegarek jest dla faceta 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, novemberry94 napisał(-a):

to nie dla mnie, zegarek jest dla faceta 😄

spoko, i tak będzie raczej z tych większych ale co kto lubi

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Sol napisał(-a):

W Kauflandzie jest sporo taniej!

Tylko się spiesz :)

Bulova 98A224 Męski zegarek szkieletowy | Kaufland.pl

Jak nie, to amazon itd.

Marka dobra, mechanizm dobry.

Według mnie cena w sklepach w PL jest przeszacowana, ale takie mamy widać zwyczaje.

Kupuj gdzie taniej, byle od pewnego sprzedawcy.

Różnice cenowe wynikają np. z kanałów dystrybucji - oficjalna jest droższa,

Oooo, kauflandu się nie spodziewałam 😆 Mam już upatrzony na innej stronie, po prostu te różnice sprawiły, że zaczęłam wątpić czy to serio dobry wybór. Czy w tej cenie znajdę coś lepszego? Czy już nie warto wymyślać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

spoko, i tak będzie raczej z tych większych ale co kto lubi

A może masz lepszą propozycję w tej kwocie? Przyjmuję wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest masa zegarków w tej cenie. Pytanie tylko, czy trafisz w gust solenizanta.

Co do Bulovy to ok, sam jestem poniekąd miłośnikiem tej marki. Ale koledzy mają rację, wybrany przez Ciebie model jest naprawdę dużym zegarkiem. 

Kaufland to platforma zakupowa, wystawia jakiś sprzedawca z Niemiec zapewne. 

Z Bulovy polecę Ci np Sinatrę

Screenshot_20240827-151716.thumb.png.8ab9402563627c2487c74d97fd9e039c.png

Albo coś, co sam mam.

IMG_20240824_210215226~2.jpg

IMG_20240825_135619949~2.jpg

Zobacz też serie Surveyor, szafirowe szkło i dobra cena za to, co oferuje.

Screenshot_20240827-152421.thumb.png.c7f8fefee48149b332601fa3aded5de7.png

Przejrzyj wątki w interesującym Cię budżecie. Polecane są tu praktycznie tylko takie zegarki, gdzie jak się podoba to śmiało można brać. 

Osobiście, jak i zapewne większość z nas tutaj uważam, że Maqiuna to na tyle specyficzny zegarek, że trzeba lubić taki a nie inny styl i mieć kawał łapy (46/13mm). Ja mam nie malą (19cm obwodu) i max co mogę o chce to 41mm a najlepiej 40. Jak się taki rozmiar prezentuje widzisz wyżej. ;)

Popatrz też tutaj 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, novemberry94 napisał(-a):

Rozumiem, że ma to być zegarek z naciagiem automatycznym i tarczą szkieletową/open heart (czyli widać mechanizm orzez tarczę)?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Jest masa zegarków w tej cenie. Pytanie tylko, czy trafisz w gust solenizanta.

Co do Bulovy to ok, sam jestem poniekąd miłośnikiem tej marki. Ale koledzy mają rację, wybrany przez Ciebie model jest naprawdę dużym zegarkiem. 

Kaufland to platforma zakupowa, wystawia jakiś sprzedawca z Niemiec zapewne. 

Z Bulovy polecę Ci np Sinatrę

Screenshot_20240827-151716.thumb.png.8ab9402563627c2487c74d97fd9e039c.png

Albo coś, co sam mam.

IMG_20240824_210215226~2.jpg

IMG_20240825_135619949~2.jpg

Zobacz też serie Surveyor, szafirowe szkło i dobra cena za to, co oferuje.

Screenshot_20240827-152421.thumb.png.c7f8fefee48149b332601fa3aded5de7.png

Przejrzyj wątki w interesującym Cię budżecie. Polecane są tu praktycznie tylko takie zegarki, gdzie jak się podoba to śmiało można brać. 

Osobiście, jak i zapewne większość z nas tutaj uważam, że Maqiuna to na tyle specyficzny zegarek, że trzeba lubić taki a nie inny styl i mieć kawał łapy (46/13mm). Ja mam nie malą (19cm obwodu) i max co mogę o chce to 41mm a najlepiej 40. Jak się taki rozmiar prezentuje widzisz wyżej. ;)

Popatrz też tutaj 

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, co do rozmiaru to jestem pewna, że 46 mm nie będzie za duże, bo już takie koperty posiada ;) na pewno zerknę też w ten wątek. Naprawdę wielkie dzięki za pomoc i przedstawienie szerszej perspektywy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, novemberry94 napisał(-a):

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, co do rozmiaru to jestem pewna, że 46 mm nie będzie za duże, bo już takie koperty posiada ;) na pewno zerknę też w ten wątek. Naprawdę wielkie dzięki za pomoc i przedstawienie szerszej perspektywy. 

A to zupełnie inna kwestia. Jak czachy mu nie straszne to jest też wersja taka, co zapewne wiesz ;)

Edit

Szkielet jako warunek konieczny doczytałem już po tym poście. Ale ostatni niby spełnia wymóg aczkolwiek wgląd jest w bateryjkę.

Screenshot_20240827-175742.thumb.png.27539bb1e1fcd71c41497873e8768dfa.png

Ale... Jeśli mówimy i Bulovie to wypadałoby jednak choćby zastanowić się nad tym, w czym Bulova się specjalizuje. I jest to ich, własne. Patent na mechanizm Precisionist 262kHz.

I też duże zegarki.

Screenshot_20240827-180505.thumb.png.933a7f013bbee4db19f4ad8861adceb6.png

Screenshot_20240827-180340.thumb.png.0529c67f42529c8213ecad42764a0a81.png

I do tego wygięty ;)

Screenshot_20240827-175933.png

Screenshot_20240827-175956.png

I oczywista oczywistość w postaci Moim Watch Apollo 15. Też "bydle" ;)

Screenshot_20240827-180832.thumb.png.ee46544dd8a205a28d96ad93e2602cdb.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Petru23 napisał(-a):

A to zupełnie inna kwestia. Jak czachy mu nie straszne to jest też wersja taka, co zapewne wiesz ;)

Screenshot_20240827-175742.thumb.png.27539bb1e1fcd71c41497873e8768dfa.png

Ale... Jeśli mówimy i Bulovie to wypadałoby jednak choćby zastanowić się nad tym, w czym Bulova się specjalizuje. I jest to ich, własne. Patent. I też duże zegarki.

Screenshot_20240827-180505.thumb.png.933a7f013bbee4db19f4ad8861adceb6.png

Screenshot_20240827-180340.thumb.png.0529c67f42529c8213ecad42764a0a81.png

I do tego wygięty ;)

Screenshot_20240827-175933.png

Screenshot_20240827-175956.png

Czytałam trochę o tym mechanizmie Precisionist, a te zegarki są jak dla mnie wizualnie super (bo tylko w tej kwestii mogę się wypowiedzieć), ale mają jeden minus - nie widać mechanizmu, a ważne, żeby było chociaż niewielkie okienko jak w jednym z tych poprzednio podesłanych modeli. Dla mnie osobiście wygrywa Sinatra, ale to nie mi ma się podobać. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, novemberry94 napisał(-a):

Czytałam trochę o tym mechanizmie Precisionist, a te zegarki są jak dla mnie wizualnie super (bo tylko w tej kwestii mogę się wypowiedzieć), ale mają jeden minus - nie widać mechanizmu, a ważne, żeby było chociaż niewielkie okienko jak w jednym z tych poprzednio podesłanych modeli. Dla mnie osobiście wygrywa Sinatra, ale to nie mi ma się podobać. 😅

No ten niebieski chrono jest przecież "przeszklony" z obu stron 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, novemberry94 napisał(-a):

Precisionist to kwarc a tym samym mało ma do pokazania. Co do mechanizmów, to ogólnie to rozgrywka na krótki czas i widok ten najpierw powszednieje a potem nudzi. Jedyny ciekawy mechanizm widoczny od strony tarczy a przecież tak się zegarki nosi, to tourbillon albo carousell, ale tu w Twoim budżecie dostępne są tylko chińczyki z mniej renomowanych firm. 

Z tych "niekontrowersyjnych" z Chin Sea-Gull kosztuje już powyżej Twojego budżetu - 1250 USD plus VAT: 

https://www.seagullwatchcompany.com/product-page/seagull-fashion-40mm-tourbillon-limited-edition-manual-mechanical-watch 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe skeletony robi Hamilton. Na Ashford w bardzo dobrych cenach są teraz dwa modele:

https://www.ashford.com/hamilton-h32575735.html

https://www.ashford.com/hamilton-h42505510.html

obraz.thumb.png.92faac1ef7fe3e29ec061ca5d42e5b27.png

obraz.thumb.png.4a0ccbec8c4e32686d20f44e15d695e5.png

do cen (po kuponie zniżkowym) trzeba doliczyć wysyłkę (30 USD), VAT i opłatę za odprawę celną, ale ten pierwszy i tak spokojnie zmieści się w budżecie (wyjdzie poniżej 2.350 zł) a ten drugi nieco powyżej budżetu (poniżej 3.100 zł). W środku bardzo dobre, szwajcarskie mechanizmy. Marka Hamilton -  ceniona i solidna.

Zakup w sklepie w USA nie jest specjalnie kłopotliwy (w razie potrzeby pomożemy ogarnąć). Wiele osób z Forum kupowało już w tym sklepie (ja również). Ze sklepem nie ma problemów, z odprawą celną po polskiej stronie potrafi być trochę zabawy, ale jest to do ogarnięcia. Różnica w cenie między ceną z Ashford a tą z polskich/europejskich sklepów to wynagradza.

No i rozmiar taki bardziej "ludzki", bo 45 mm od Bulovy to już kawał zegara.

Możesz też zerknąć na ofertę marki Thomas Earnshow. To nie jest jakoś specjalnie lubiana ani szanowana marka na Forum, ale specjalizują się w zegarkach z otwartym mechanizmem. W środku mechanizmy chińskie, wiec trochę loteria. Mogą działać długo i bezawaryjnie ale mogą też sprawiać problemy. To rozwiązaniem w niskim budżecie. Można mieć takiego skeletona w dużym wyborze wzorów za jakiś tysiąc zł.

https://ocarat.com/montre-homme/?#marque-thomas_earnshaw/category-495/orderby-discount/orderway-desc

Osobiście w niewielkim budżecie (1.500 zł)  wybrałbym raczej tę Bulovę z mechanizmem Miyota. W większym budżecie (3.000 zł) rozważyłbym Hamiltona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże skieletony ma też Festina i Adriatica. Vostok Europe też ma takowe w swoje ofercie.

A jak wywołano do tablicy Hamiltona to może LiP?

Screenshot_20240828-100825.png

W zasięgu są również Roamer

Screenshot_20240828-101047.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient Stary w obniżonych cenach:

https://countup4.com/pl/products/zegarek-orient-star-mechanical-contemporary-watch-re-av0b03b00b-655.html

https://countup4.com/pl/products/zegarek-orient-star-layered-re-av0b08l00b-1309.html?query_id=1

Zegarek świetnie się prezentuje na żywo. Posiadałem edycję limitowaną. Piękne tarcze, wysoka jakość wykonania, dobre mechanizmy i wymiary.

Edytowane przez christ0ff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2024 o 22:33, Funky_Koval napisał(-a):

Screenshot_20240828_223317_Chrome.thumb.jpg.b2a74287c2372177f998174b4eefce3a.jpg

Skorzystam z okazji. Co sądzisz o tej marce? Bez sciemnainia a wiedzę o zegarkach masz. ;)

Chce skeletona, to co mi się podoba ma kilka dyskwalifikujących wad (jak np brak szafiru czy czytelności). A Ciga ma coś w ofercie, co mnie interesuje ale się waham. I markę kojarzę z pudła/opowieści ojca...

Aby nie robić offtop.

Na olx są oferty nowych Aerowatch za część ceny sklepowej. A jeśli mowa o skeletonach to Aerowatch bardzo umie w szkielety. Oj bardzo. Przewijały się oferty 4-5k PLN, a że to Aerowatch (w PL malo znana marka) to ciężko się sprzedają. Można negocjować i świetne ceny wyrwać. To nie są zegarki na rynek wtórny w naszym kraju.

Także polecam śledzić jeśli jest czas i chęć i negocjować. 50% wartości da się urwać.

Są to bardzo często gifty dla sportowców, którzy wystawiają je w odniesieniu do ceny sklepowej (naście tysi). Ale wiszą im ciągle, także...  ;) a trafiają się tacy, dla których to po prostu jakiś tam zegarek i jest im zbędny (2 z moich na takiej zasadzie. 1/4 ceny.)

I powyższe odnosi się do mojego doświadczenia i kolekcji (na razie) 3 szt.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Skorzystam z okazji. Co sądzisz o tej marce? Bez sciemnainia a wiedzę o zegarkach masz. ;)

Chce skeletona, to co mi się podoba ma kilka dyskwalifikujących wad (jak np brak szafiru czy czytelności). A Ciga ma coś w ofercie, co mnie interesuje ale się waham. I markę kojarzę z pudła/opowieści ojca...

Aby nie robić offtop.

Na olx są oferty nowych Aerowatch za część ceny sklepowej. A jeśli mowa o skeletonach to Aerowatch bardzo umie w szkielety. Oj bardzo. Przewijały się oferty 4-5k PLN, a że to Aerowatch (w PL malo znana marka) to ciężko się sprzedają. Można negocjować i świetne ceny wyrwać. To nie są zegarki na rynek wtórny w naszym kraju.

Także polecam śledzić jeśli jest czas i chęć i negocjować. 50% wartości da się urwać.

Są to bardzo często gifty dla sportowców, którzy wystawiają je w odniesieniu do ceny sklepowej (naście tysi). Ale wiszą im ciągle, także...  ;) a trafiają się tacy, dla których to po prostu jakiś tam zegarek i jest im zbędny (2 z moich na takiej zasadzie. 1/4 ceny.)

I powyższe odnosi się do mojego doświadczenia i kolekcji (na razie) 3 szt.

Nie jest to jakaś wysoka półka. No i jak z każdą chińską marką jest kłopot z serwisem. Do póki działa, nikt się tym nie przejmuje. Ale jak wyjdzie jakaś usterka to nawet lokalny majster tego może nie naprawić bo dostępu do części nie ma. A z  oficjalna gwarancja? Nie jestem pewny czy takowa instnieje czy po prostu zwracają kasę/wymieniają na inną sztukę.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Nie jest to jakaś wysoka półka. No i jak z każdą chińską marką jest kłopot z serwisem. Do póki działa, nikt się tym nie przejmuje. Ale jak wyjdzie jakaś usterka to nawet lokalny majster tego może nie naprawić bo dostępu do części nie ma. A z  oficjalna gwarancja? Nie jestem pewny czy takowa instnieje czy po prostu zwracają kasę/wymieniają na inną sztukę.

CIGA Design to akurat marka która nie "jedzie" tylko na homarach a jej modele były nagradzane za innowacyjność. Chyba trochę nie doceniasz ich dorobku. 

Mają nawet autoryzowanego przedstawiciela w Polsce. 

https://zegarownia.pl/zegarki-ciga-design 

A tu fotka jednego z nagrodzonych zegarków spod ich znaku firmowego. 

Druga fotka to zegarek z moich zbiorów, też doceniony na wystawie w Szwajcarii. 

gphg2023_Blue_Planet_Ice_Age_v2_001_0bb5b7eb43.jpg

20230323_092158.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi