Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość codybronco

Drugi, ten perfekcyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość codybronco

Witam. 

Zacznę od tego, że jestem "minimalistą". Lubię prosty design. Zwracam uwagę na najmniejsze detale - do tego nie wiem, o co mi chodzi. Bardzo mało zegarków mi się zwyczajnie, podoba.

Troszkę się rozpiszę, namieszam - bo sam nie wiem, w co iść. Generalnie, chcę zamknąć swoją kolekcję zegarków do trzech, nie chcę mieć dużej kolekcji, chcę bardziej "wpajać im życie", niż nosić raz w tygodniu. Diver, moja pierwsza miłość, Tudor 79230N Heritage. Jest to dość pokaźny diver, ale bardzo dla mnie... Elegancki. To mi się w nim podoba.

Mam też słabość do zegarków, typu Vacheron Constantin Fiftysix, czy Grand Seiko SBGX261G. Nie mam nic przeciwko zegarkom 37 mm, 39 mm, jeśli nie są diverami. Wiem, że ten drugi zegarek musi być "elegancko/sportowy", skłaniam się ku SBGX261G, piękne proste linie. Minimalizm. Lubię też zegarki "nudne", jeśli niosą za sobą historię firmy, która mi się podoba.

Zależy mi, aby zegarek miał w sobie coś z kultowości. Czy dobrą markę, czy świetną historię. Wiadomo, musi się przede wszystkim podobać. Omega Aquaterra odpada. Coś mi w nich nie pasuje. Myślałem o Rolexie Explorerze, ale te indeksy "3, 6, 9", są dla mnie, osobiście, niestety nie do przejścia. Brzydkie.

Szukam raczej takiego klimatu ala Vacheron. Prostoty. Fajnie, żeby było czuć trochę tego takiego... Starego klimatu. W Vacheronie sama nazwa już to we mnie wzbudza, a to logo...

Jak sam to czytam, to chwytam się za głowę, ale może zrozumiecie, o co mi chodzi. Zwyczajnie szukam perfekcji dla siebie. Nikt mnie nie goni.

Frederique Constant robi podobny klimat - ale mam problem z tą marką. Źle mi się kojarzy.

Ah, jako utrudnienie dodam, że Vacheron to zdecydowanie nie mój budżet - może gdyby zrobić świnkę i się wstrzymać z zakupami...

Dzięki panowie, smacznej kawy!

Link do ideału na ten moment - https://www.hodinkee.com/articles/the-vacheron-constantin-fiftysix-self-winding

Edytowane przez codybronco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Tudor 1926 ? Trochę podobny układ tarczy jak w Vacheronie. Markę znasz ;) 

Jak mowa o prostocie to też jako jedne z pierwszych skojarzeń jakie mam to Nomos. Tu może o tradycji tak wiele powiedzieć się nie da ale projekty ciekawe już znaleźć można - od bardziej klasycznego - Oriona czy Tangente, przez sportowy Club (nomen omen) Sport po bardzo wg mnie ciekawy model  Autobahn. 

A jeśli o starym klimacie mowa - to może powrót do przeszłości i zegarów o jednej wskazówce? A więc Meistersinger - tu też wiele ciekawych projektów - w tym zegarek obwieszczający upływ pełnej godziny sympatycznym dźwiękiem - model Bell Hora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Dzięki panowie za propozycje, niestety, zbyt delikatne te zegary. Baltic odpada, bo trochę za dużo sprowadzają z Chin. Furlan ciekawy, ale troszkę zbyt fikuśne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz swojego grała, który nie jest kompletnie poza zasięgiem finansowym, więc IMO pooszczedzaj i go kup - każdy inny będzie tylko substytutem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.09.2024 o 15:28, codybronco napisał(-a):
Pokaż więcej  

JLC Polaris jest trochę tańszy, z podobnej bajki, uznana firma, nie tak delikatny jak VS. Wersje są różne, więc musiałbyś sobie poprzeglądać chrono, wklejam dla przykładu jedną z nich. 

image.thumb.png.dbd77cf1b2b7623dc473a62733d1ca3e.png

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Mocny strzał, aczkolwiek różnica tutaj cenowa jest na tyle do ogarnięcia, że jak już bym miał na Polarisa, to bym wolał poczekać... Też mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozważałem polarisa i u mnie przegrał właśnie z Ex1 Mk2

Rozważałeś Pama?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Pam odpada. Nie moja bajka. Generalnie, to trudna sprawa.

Ten również śliczny - płaski, ale ma coś w sobie. Pewnie kruszec.

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.09.2024 o 11:21, szuwi napisał(-a):

Ja rozważałem polarisa i u mnie przegrał właśnie z Ex1 Mk2

Pokaż więcej  

Co przeważyło szalę? To są jednak dość różne zegarki więc zdaję sobie sprawę że decyzja mogła być bardzo uznaniowa, ale jestem ciekaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

@Memphis2 - rozważam również Cartiera, ale bardziej w stronę Roadster. Na pasku skórzanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.09.2024 o 13:01, meinard napisał(-a):

Co przeważyło szalę? To są jednak dość różne zegarki więc zdaję sobie sprawę że decyzja mogła być bardzo uznaniowa, ale jestem ciekaw.

Pokaż więcej  

Tarcza sprawiała wrażenie "plastikowej". Poza tym był widocznie większy niż ex1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli po drodze jest Ci z designem VC to może elegancki Montblanc? Miałem wariant w automacie (z niebieskim sekundnikiem), a wielu kolegów bardzo chwali mniej dostępny model z mechanizmem manualnym. 

DSC09533.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość codybronco

Ładny, ale nie czuję nic do Montblanc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Design i rozmiar zbliżony to VC, ale marka pewnie trochę zbyt pospolita.

Kiedyś miałem okazję przymierzyć. Bardzo przyjemny, dobrze leżący na ręce zegarek. Może pasek bym zmienił na miększy, bardziej elastyczny.

obraz.thumb.png.2e6cc42ee278f31475e7cdc52f527060.png

obraz.png.61d4694c7bc2444c58ae8dce634235be.png

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi