Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kangie

Czy warto kupić zegarek mechaniczny Timex model T2D951??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Klubowiczów po bardzo długiej przerwie...

Zastanawiam się nad zakupem następnego zegarka na rękę - tym razem w pełni mechanicznego - automat firmy Timex model T2D951.

http://www.timex.pl/action/produkt/id/1311...ic_t2d951.html#

Moje pytanie: czy warto wydać za takie cudo 440,10 zł po rabacie promocyjnym (zegarek wyceniany jest na 489 zł)? Czy ten mechanizm jest w miarę przyzwoity i czy pochodzi ładnych parę lat? Jak z serwisowaniem - czy jest co serwisować czy to raczej jednorazówka? Proszę o konkretne subiektywne opinie na ten temat. Czy koperta będzie trwalsza niż używana przeze mnie obecnie z mojego kwarcaka Timex 24101.

Tutaj opis mojego obecnego zegarka. Po prawie 3 latach zaczęła dość mocno rdzewieć koperta od spodu (dookoła denka).

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....443&start=0

Dodam, że nie jestem w stanie zapłacić za zegrek więcej niż 450 zł :-(

Moim marzeniem jest IWC Portugiese ze stoperem za bagatela 23 000 zł :-)

Pozdrawiam!

Kangie

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta w twoim Timexie pewnie nie zaczęła rdzewieć, a po prostu z powodu dziłania "czynników zewnątrznych" takich jak pot, zwykła wilgoć, temperetur itp. zaczął złazic chrom - Timexy sa czesto z metalu innego niz stal. Mechaniczne sa chyba jednak stalowe, więc ten problem Ci nie grozi. Uważam, że mechaniczne Timexy sa warte uwagi. Stare bezkamieniowe mechniki tej firmy wytrzymywały całkiem długo to i z tym nie będzie problemu. Za tą kaskę masz do wyboru Seiko % i jakies diverki, Citizen, i Orient. Timex ma dodatkowo rezerwe chodu. Dostępna u Orienta ale juz za ponad 600. Jeśli podoba Ci sie to bierz. Nie powinien rozczarować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nilchi
Czy koperta będzie trwalsza niż używana przeze mnie obecnie z mojego kwarcaka Timex 24101.

Z pewnoscia koperta wytrzyma. W moim T22232 na kopercie nie zbiera sie zaden osad a juz o jakis ogniskach korozji nie ma mowy. Odrobine sie rysuje i zbiera slady po palcach ale to juz taki urok stali (mysle ze jednak jest to stal a nie inny stop).

Z serwisem Timexa nie mam doswiadczen bo obydwa jakie mam chodza bez zarzutu (z nieodzalowanym Ironmanem rowniez nie mialem problemow)

Mysle ze za te pieniadze to raczej propozycja godna uwagi. Najwazniejsze zeby Ci sie podobal i zebys sie dobrze czul z nim na rece. Jesli tak to bierz bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie siedzi czasem w tym Timexie chinczyk?

Zdecydowanie wolałbym Seiko, Citizen i Orient, a za ok 500 zł mozna juz szukac szwajcara na ETA 2824-2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się ze Starym Wilkiem w 100%.Do oferty dożuciłbym jeszcze zegarki rosyjskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem dzisiaj zegarki mechaniczne Timexa z bliska. Jestem pod wrażeniem ich wykonania!! Jedyne co mnie razi to ta lupa na datowniku, ale ogólnie zegarki mi się podobają. Mam niestety dylemat który model wybrać :-/ Na pewno chcę model z białą tarczą, ale nie wiem czy bardziej podoba mi się ten na pasku:

http://www.timex.pl/action/produkt/id/1311...tic_t2d951.html

...czy ten na bransolecie:

http://www.timex.pl/action/produkt/id/1497/index.html

Wiem doskonale, że pasek trzeba będzie co parę lat wymieniać, będzie często wilgotny, czasam nieładnie zapachnie. Bransoleta chyba lepiej się sprawdza, ale brakuje mi zegarka do garnituru - zegarka z czarnym paskiem.

Pomóżcie Ludziska!!! :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co płacic 440zł, jak tu jest za 399?

http://www.allegro.pl/item311304787_zegare...ic_gratis_.html

Tyle że czarny, ale białe tez bywają. A widziałem je na Allegro jeszcze taniej niz te 399.

Moje doswiadczenia z Timexami sa pozytywne. Stalowe koperty napewno nie rdzewiewieją.

Ten automat ogólnie niebrzydki, ale wskazówki ma koszmarne...

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ten biały na bransolecie :-) Jestem zadowolony z zakupu :-)

I prawda jest taka, że zdjęcia nie "oddają" w pełni wyglądu zegarka. Jestem estetą do bólu i wykonanie tego "watcha" jest wg mnie na wysokim poziomie!

Sprzedawca zapewniał mnie, że mechanizm jest patentem Timexa, a nie jakaś tam chińszczyzna. Zatem czy to Miyota to nie wiadomo. Tak czy inaczej świetnie się prezentuje mój werk od szkiełkiem na denku :-)

Tylko mam problem ze skróceniem bransolety. Nie mam odpowiednio małego wkrętaczka <1mm :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nilchi
Tylko mam problem ze skróceniem bransolety. Nie mam odpowiednio małego wkrętaczka <1mm :-(

Idz do zegarmistrza. Skroci Ci branzolete za darmo.

Gratuluje zakupu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idz do zegarmistrza. Skroci Ci branzolete za darmo.

Gratuluje zakupu :-)

zalezy gdzie pojdzie niektorzy krzykna nawet 15 zl za tą usługe (Wroclaw)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nilchi
zalezy gdzie pojdzie niektorzy krzykna nawet 15 zl za tą usługe (Wroclaw)

Jeszcze nikt nigdy nie wzial ode mnie pieniedzy za skrocenie branzolety! Za wymiane paska(branzolety) owszem - musialem zaplacic cene teleskopu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

IMHO bardzo ładny zegarek. Gratulacje ;)

Ostatnio gdy zmieniałem pasek w jednym z zegarków, zegarmistrz powiedział mi że cena usługi jest wliczona w cenę, za jaką sprzedaje mi sam pasek, dlatego nie muszę mu dodawać oddzielnie zapłaty za usługę.

BTW skrócić bransoletę powinni za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluje nowego nabytku choć nie do końca zgadzam się z wyborem firmy. A tak przy okazji rozumiem że werk jest bazkamieniowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHyba nie ma na rynku nowych zegarków z mechanizmami bezkamieniwymi, mechanicznych oczywiście. Mechanizm Timexa jest całkiem niezły - kolega ma od 2 lat - póki co bezawaryjnie i bardzo dokładnie. Łożyskowany na 22 kamieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za skrócenie znajomy zegarmistrz wziął 5 zł. Mechanizm jest na 22 kamieniach. Tutaj szczegóły (jeśli można nazwać to szczegółami ;-) ):

http://www.timex.pl/action/automatic/index.html

Panowie, czy to możliwe że odchyłka dobowa to 1s przyspieszenia względem czasu z Teleekspressu??? Ustawiłem wczoraj o 17:00 i sprawdziłem dzisiaj o 17:00. Jestem w szoku jeśli to prawda że tylko 1 s :-) Dodam, że przez noc trzymałem zegarek oparty koronką o stół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym Timex-em bezkamieniowym zasugerowałem sie bo widziałem dwa Time-y machaniczne i oba były bez kamieni.

Co do firmy Timex nie mam żadnych uprzedzeń bo sam posiadam juz chyba ze 12 lat kwarcowego Timexa i jest bez zastrzeżeń .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak magia! Myślałem, że kwarc zaspokoi moje porzeby "czasowe" godnie i wytrwale, ale jednak brakuje mu tego "czegoś" ;-) Jednak tykanie jest niezastąpione żadnym elektronicznym wynalazkiem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jest jeden problem.

Zastanawia mnie dlaczego na deklu każdego mechanika jest naklejka "china movment"?

Tylko tyle z mojej strony

"a w zegarach płynie krew..."

waglewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko jest jeden problem.

Zastanawia mnie dlaczego na deklu każdego mechanika jest naklejka "china movment"?

Tylko tyle z mojej strony

Na deklu mojego nie ma takiego napisu. Poza tym odchyłka dobowa to -5 -6s i tyle w tym temacie. Stać Was na Szwajcary, kupujcie Szwajcary. Ja mam na razie inne ważniejsze wydatki i nie wstydzę się nosić Timexa, którego kupiłem za uczciwie zarobione pieniądze w tym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Nie chciałem Cię urazić, tylko piszę jak jest., a dobry Timex nie jest zły;)

"a w zegarach płynie krew..."

waglewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój Timex to w tej klasie cenowej bardzo dobry wybór, który zegarek z komplikacją w postaci rezerwy chodu tyle by kosztował. Timex to niedoceniana marka. Mam identyczny od 2 lat, mój niestety ma odchyłkę dobową około 40 sekund na dobę - ale taka jest norma określona w 3 - letniej gwarancji, gratuluję udanego egzemplarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Tomaszewski, dzięki za wsparcie :-) Chociaż jeden, który wie co w Timexowej trawie piszczy ;-)

Hej,

Nie chciałem Cię urazić, tylko piszę jak jest., a dobry Timex nie jest zły;)

Spoko, w sumie trochę racji też możesz mieć.... :-/ Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE WARTO.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
NIE WARTO.

zalezy co kto lubi,takiego cuda po szwajcarsku nie kupisz,co do mechanizmu

to faktycznie siedzi tam chinczyk albo myiotowy japonczyk,ale to tylko dlatego własnie

ze ma kamyczki

stare werki mechaniczne(bezkamieniowe) timexa typu auto były ich konstrukcją

jednego mam w domu i dosc ładnie śmiga jak ktos chce to walne pare fotek

ps.

ostatnio ładnego Timexa widzialem gdzies w salonie jubilerskim

nazwa kodowa:,,open heart'' :lol:

ale pikny i w cenie 600 pln

:cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

feleksc, czekam na fotki :-)

Widziałem tego "open heart'a" made by Timex - osobiscie bardziej podoba mi sie mój watch. "Open heart'y" są wg mnie trochę dla zwichrowanych zegaromaniaków. Mnie wystarczy, że mam szybkę w deklu. Mechanizm wg mnie bardzo podobny do tego z Seiko czy Orienta.

Podkreślę raz jeszcze. Mimo wszystkich za i przeciw Timexa wynik jest taki, że mój watch późni się 5-6s na dobę, a to chyba wynik rewelacyjny, nieprawdaż? Minął dopiero niecały miesiąc - zobaczymy co będzie w przyszłości. Na razie mój wymarzony IWC Portuguese nie jest w zasięgu nawet mojego wzroku :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.