Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PKS

Klasyczny do 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam na prezent jakiegoś mechanicznego garniturowca do 1500 (budżet - wiadomo - do naciągnięcia, jeśli trzeba).

Kilka lat temu dobrze się orientowałem w zegarkach z tego przedziału cenowego i pewnie nie miałbym problemu z wyborem (pewnie jakiś Le Locle albo stara DS-1), ale zupełnie wypadłem z tematu, a w dodatku inflacja i coroczne podwyżki zrobiły swoje i nie mam zielonego pojęcia, w którą stronę patrzeć.

To nie musi być superformalny zegarek, myślę, że nawet jakiś fajny pilot by podszedł (Laco?), byle nie diver i żadne tam wodotryski.

Fajnie, jakby to była jakaś w miarę sensowna marka, a nie chiński wynalazek. Chętnie też rozważę microbrandy, np. taki Baltic HMS świetnie się prezentuje, choć to już trochę droższa impreza.

Podsumowując:

- nowy

- mechaniczny

- elegancki (a raczej bardziej formalny niż sportowy)

- na pasku, ale bransoleta też może być (byle nie zintegrowana)

- raczej bez chińczyków i marek modowych

- microbrandy mile widziane

- rozmiar przynajmniej 38

Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli autopilot za 1500, to zobacz sobie niemieckie marki Zeppelin i Iron Annie. Dużo jest promek na polskim portalu amazońskim. Spokojnie w budżecie, albo i taniej. Dość oryginalna stylistyka z charakterem i rysem vintage i ciekawa alternatywa dla Orienta, Citizena albo Seiko. W automatach w tym budżecie z reguły Miyota8 w środku u obydwu. Choć w iAnnie to i ETA się może wewnątrz nadarzyć jak się przyjrzysz lepiej, nawet i około tysiaka. Mam dwa Zeppki i bardzo sobie chwalę.

20 minut temu, PKS napisał(-a):

Cześć,

szukam na prezent jakiegoś mechanicznego garniturowca do 1500 (budżet - wiadomo - do naciągnięcia, jeśli trzeba).

Kilka lat temu dobrze się orientowałem w zegarkach z tego przedziału cenowego i pewnie nie miałbym problemu z wyborem (pewnie jakiś Le Locle albo stara DS-1), ale zupełnie wypadłem z tematu, a w dodatku inflacja i coroczne podwyżki zrobiły swoje i nie mam zielonego pojęcia, w którą stronę patrzeć.

To nie musi być superformalny zegarek, myślę, że nawet jakiś fajny pilot by podszedł (Laco?), byle nie diver i żadne tam wodotryski.

Fajnie, jakby to była jakaś w miarę sensowna marka, a nie chiński wynalazek. Chętnie też rozważę microbrandy, np. taki Baltic HMS świetnie się prezentuje, choć to już trochę droższa impreza.

Podsumowując:

- nowy

- mechaniczny

- elegancki (a raczej bardziej formalny niż sportowy)

- na pasku, ale bransoleta też może być (byle nie zintegrowana)

- raczej bez chińczyków i marek modowych

- microbrandy mile widziane

- rozmiar przynajmniej 38

Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bubulin napisał(-a):

Jeśli autopilot za 1500, to zobacz sobie niemieckie marki Zeppelin i Iron Annie.

Dzięki za polecenie.

Zeppeliny biorę pod uwagę. Iron Annie nie znałem, ale widzę, że to jakaś podmarka właściciela Zeppelina.

W tej stylistyce jeszcze Junkers przychodzi mi do głowy, ale to już trochę ponad budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, PKS napisał(-a):

Dzięki za polecenie.

Zeppeliny biorę pod uwagę. Iron Annie nie znałem, ale widzę, że to jakaś podmarka właściciela Zeppelina.

W tej stylistyce jeszcze Junkers przychodzi mi do głowy, ale to już trochę ponad budżet.

Iron Annie to jest właśnie nowe wcielenie Junkersa i razem z Zeppelinem jest to jest jedna niemiecka grupa kapitałowa, czy jak to tam zwać, czyli POINTtec. Te trzy marki bywają do siebie bardzo podobne, a czasem wręcz identyczne. Osobiście bym do Junkersa nie dopłacał, bo nie widzę za co. Jeszcze mają w tej grupie bauhausowe zegary Bauhaus w Twoim budżecie, jeśli się lubi taki styl, oraz wskrzesili kontrowersyjną NRD-owską Ruhla, która też mi czasem miga na portalu amazońskim, ale nie mam pojęcia, czy jest warta uwagi, możliwe że nie.

https://www.pointtec.de/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie to nawet da się kupić coś dobrej szwajcarskiej marki i ze szwajcarskim mechanizmem automatycznym. Tylko że rozmiar to aż 43mm. Po opłatach importowych i kosztach wysyłki wciąż powinno udać się zmieścić w budżecie.  Relacja jakości do ceny jest tutaj świetna, tylko trzeba lubić takie kolory i taki rozmiar. Bransoleta porządna z pełnymi endlinkami, co w tej cenie nie jest regułą (a raczej jest wyjątkiem). Przeszklony dekiel. Sklep z USA, ale sprawdzony przez wielu Forumowiczów. Wysyłka bardzo szybka. Trochę gorzej z jakością i szybkością odprawy przez UPS w Polsce.

obraz.png.05099b0e879a6784637781bf73618de3.png

obraz.png.65115419981d520e5430d0803f6688d0.png

Rozmiar 40mm, ale dziura w środku tarczy 😞 

obraz.png.e15ab59a9c9ae053d8a9eb1f5904c485.png

Możesz też rozważyć Timexa Marlina w rozmiarze 40mm

obraz.thumb.png.d24c06db574f71b630ac8b866dcfcf14.png

Bo klasyczny Le Locle, to już teraz raczej w takim przedziale cenowym funkcjonuje. I jeżeli miałby być Le Locle, to moim zdaniem w tej promocji za 1990 zł to jest "ten moment", żeby go brać. Do ceny w USD z Joma trzeba doliczyć jeszcze opłaty importowe.

obraz.thumb.png.d47f95cc692fc5c4c0a8df3d83d515aa.png

obraz.thumb.png.63619293b84fd7450ba5d3eacec5f1a5.png

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen

i-citizen-classic-nj0100-46l.jpg

Kolejny, ale droższy

i-citizen-nk5010-01h-tsuyosa-automatic.jpg

No i Lip (ale nie lipa😉)

i-lip-himalaya-671579.jpg

Edytowane przez petruss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze jedną świetną (moim zdaniem) propozycję. Hamilton Jazzmaster w rozmiarze 40mm i na ETA 2892-2, dzięki czemu cały zegarek ma poniżej 9mm grubości. Będzie po opłatach trochę ponad 1500 zł, ale moim zdaniem zdecydowanie warto.

obraz.thumb.png.8f452a641b0df473f1059583706a5a2a.png

obraz.png.dc2eed0e7478fb2069527a612eaecaf4.png

obraz.png.0b94a8878d931be434486b8960dc582c.png

obraz.thumb.png.fc7c5ba2ea2dce82e284a69c79e714e1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dziurą może być? ;) seria historyczna Bulovy.

Regatta. 40/9mm

Screenshot_20241127-195810.thumb.png.fde26a486e29ed56473d65803a6b1632.png

224563963_IMG_20241127_144348864_HDR2.thumb.jpg.fda30495153928da46a22e468c85efd9.jpg

IMG_20240812_120931373_HDR~2.jpg

Do tego szukaj mondaine helvetica no1. Na allegro co jakiś czas pojawia się 1szt w okolicach 1300zl. Ja się załapałem ;)

Też 40/9mm ale już ręczny naciąg.

1361806361_IMG_20241127_0809391942.thumb.jpg.5b2cf74878785d5782ee21f0c45797ed.jpg

Edit

Jest kilka Adriatic w budżecie 

https://allegro.pl/kategoria/zegarki-meskie-19865?string=Adriatica&order=p&stan=nowe&mechanizm=automatyczny

Edit

Oooooo, takie cudo masz w budżecie. Polecam zamówić i zobaczyc i najwyżej odesłać. Mnie w złocie zachwycił. Piękna tarcza i detale. Jak i cała konstrukcja. Aż czuć powiew minionych dekad... Cudo.Screenshot_20241127-204338.thumb.png.1d22f46b05b5b177e36b2e20c9518942.png

IMG-20241115-WA0015.jpg

Edit

Mówisz Laco - masz Laco

https://allegro.pl/kategoria/zegarki-meskie-19865?srsltid=AfmBOoqMLG3dF6K8lYOt5wiQFDsgtmUCrL8Qh_GqBgF9F56UKIJqwlrZ&order=p&string=Laco&stan=nowe&mechanizm=automatyczny&mechanizm=mechaniczny&miejsce-wysylki=polska

Screenshot_20241127-205035.png

Screenshot_20241127-205122.png

Screenshot_20241127-205113.png

Screenshot_20241127-205104.png

Screenshot_20241127-205055.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, PKS napisał(-a):

Dzięki za polecenie.

W zegarowni w budżecie ;)

Screenshot_20241127-205657.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Z dziurą może być? ;) seria historyczna Bulovy.

Regatta. 40/9mm

Screenshot_20241127-195810.thumb.png.fde26a486e29ed56473d65803a6b1632.png

224563963_IMG_20241127_144348864_HDR2.thumb.jpg.fda30495153928da46a22e468c85efd9.jpg

IMG_20240812_120931373_HDR~2.jpg

Do tego szukaj mondaine helvetica no1. Na allegro co jakiś czas pojawia się 1szt w okolicach 1300zl. Ja się załapałem ;)

Też 40/9mm ale już ręczny naciąg.

1361806361_IMG_20241127_0809391942.thumb.jpg.5b2cf74878785d5782ee21f0c45797ed.jpg

Edit

Jest kilka Adriatic w budżecie 

https://allegro.pl/kategoria/zegarki-meskie-19865?string=Adriatica&order=p&stan=nowe&mechanizm=automatyczny

Zegarek-meski-Adriatica-Portofino-A8272-5265A.thumb.jpg.d41b86da92d36a4f7d0ac608d69400cd.jpg
Ten zegar by rozbijał bank. Wizualnie jest to budżetowy FC z ETA na pokładzie. Mam trochę podobny niebieski adriatikowy gijosz w kwarcu, który jest zaskakująco satysfakcjonujący wizualnie, np. Roamera Windsora bije na głowę, a ten tutaj wydaje się być jeszcze lepszy i bardziej szczegółowy. Normalnie niebieska Fryderyka Constant ze żłobkowaną lunetą, nawet gijosz podobny. Za półtora kafla brałbym w ciemno. No ale kurka wodna 44mm, why oh why? ;D

2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W tym budżecie to nawet da się kupić coś dobrej szwajcarskiej marki i ze szwajcarskim mechanizmem automatycznym. Tylko że rozmiar to aż 43mm. Po opłatach importowych i kosztach wysyłki wciąż powinno udać się zmieścić w budżecie.  Relacja jakości do ceny jest tutaj świetna, tylko trzeba lubić takie kolory i taki rozmiar. Bransoleta porządna z pełnymi endlinkami, co w tej cenie nie jest regułą (a raczej jest wyjątkiem). Przeszklony dekiel. Sklep z USA, ale sprawdzony przez wielu Forumowiczów. Wysyłka bardzo szybka. Trochę gorzej z jakością i szybkością odprawy przez UPS w Polsce.

obraz.png.05099b0e879a6784637781bf73618de3.png

obraz.png.65115419981d520e5430d0803f6688d0.png

Rozmiar 40mm, ale dziura w środku tarczy 😞 

obraz.png.e15ab59a9c9ae053d8a9eb1f5904c485.png

Możesz też rozważyć Timexa Marlina w rozmiarze 40mm

obraz.thumb.png.d24c06db574f71b630ac8b866dcfcf14.png

Bo klasyczny Le Locle, to już teraz raczej w takim przedziale cenowym funkcjonuje. I jeżeli miałby być Le Locle, to moim zdaniem w tej promocji za 1990 zł to jest "ten moment", żeby go brać. Do ceny w USD z Joma trzeba doliczyć jeszcze opłaty importowe.

obraz.thumb.png.d47f95cc692fc5c4c0a8df3d83d515aa.png

obraz.thumb.png.63619293b84fd7450ba5d3eacec5f1a5.png

Kurczę, ten łososiowy Glycine to jest dobra opcja.
Warto tu wszakże jedną rzecz dopowiedzieć w kwestii sprzedawcy jomashop
1) wziąłem od nich kiedyś jeden trochę droższy zegar i przyszedł szybko i sprawnie, bez zbędnych ceregieli typu żałosna poczta polska
2) ale w razie jakichś reklamacji lub zwrotów, wysyłka do USA jest na własny koszt. Dopiero ewentualnie naprawiony wysyłają z powrotem na swój koszt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bubulin napisał(-a):

Kurczę, ten łososiowy Glycine to jest dobra opcja.
Warto tu wszakże jedną rzecz dopowiedzieć w kwestii sprzedawcy jomashop

Te Glycinki są akurat z Ashford 😉 

Z tego co się orientuję, jest gwarancja producenta honorowana na całym świecie. Akurat z moimi egzemplarzami Glycine kupionymi na Ashford nigdy nie miałem kłopotów więc nie miałem okazji tej gwarancji sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Te Glycinki są akurat z Ashford 😉 

Z tego co się orientuję, jest gwarancja producenta honorowana na całym świecie. Akurat z moimi egzemplarzami Glycine kupionymi na Ashford nigdy nie miałem kłopotów więc nie miałem okazji tej gwarancji sprawdzić.

z Ashfordem to nie mam doswiadczeń poza window shoppingiem, jedyne co mogę rzec w tej materii, to że ostatnio z mikroba UK mi zegar szedł bodajże 6 tygodni przez tfu pocztę polską, więc w razie ewentualnych zakupów polecam poprosić, by słali przez cokolwiek byle nie tfu pocztę polską (u mnie to było Royal Mail -> pp). z jomashopa przy wyborze ichniejszych, defaultowych opłat cłowych przyszedł w dwa tygodnie albo i ciut szybciej, gwoli ścisłości.

A zapytam, bo mi się nie chce guglować, ten Glycine łosoś to jest jakaś ETA, Satelita, czy co?

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, bubulin napisał(-a):

A zapytam, bo mi się nie chce guglować, ten Glycin łosoś to jest jakaś ETA, Satelita, czy co?

Glycine ma w środku Sellitę. Kiedyś w Glycinach były mechanizmy ETA, ale odkąd Grupa Swatch się zamknęła, to Glycine bierze mechanizmy od Sellity.

Dostawa z Ashford jest błyskawiczna. Jeden mój zegarek był z USA na lotnisku w Warszawie (z przesiadką w Niemczech) po 30 godzinach od zamówienia. Drugi też podróżował kilka godzin dłużej. Za to potem kilka dni czekał w kolejce na odprawę celną przez agencję UPS w Warszawie. Gdybyś kiedyś kupował na Ashford, to daj znać na PW, bo warto uważać na pewną rzecz, żeby agencja celna nie zawyżyła opłat importowych - co się UPSowi w Warszawie notorycznie przytrafia przy przesyłkach z Ashford.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

uważam, że te Polany to jest najlepsze, co się tym nowym Błoniom przydarzyło, nawet gdzieś ostatnio widziałem jeszcze o stówkę taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Glycine ma w środku Sellitę. Kiedyś w Glycinach były mechanizmy ETA, ale odkąd Grupa Swatch się zamknęła, to Glycine bierze mechanizmy od Sellity.

Dostawa z Ashford jest błyskawiczna. Jeden mój zegarek był z USA na lotnisku w Warszawie (z przesiadką w Niemczech) po 30 godzinach od zamówienia. Drugi też podróżował kilka godzin dłużej. Za to potem kilka dni czekał w kolejce na odprawę celną przez agencję UPS w Warszawie. Gdybyś kiedyś kupował na Ashford, to daj znać na PW, bo warto uważać na pewną rzecz, żeby agencja celna nie zawyżyła opłat importowych - co się UPSowi w Warszawie notorycznie przytrafia przy przesyłkach z Ashford.

To sw200 miał problemy z koronką a raczej dokręcaniem koronką? 

Btw, mam No1 na SW210-1, cuuuudownie klika przy nakręcaniu 🥰 miód dla ucha i rozkosz dla oka 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W tym budżecie to nawet da się kupić coś dobrej szwajcarskiej marki i ze szwajcarskim mechanizmem automatycznym.

17 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Hamilton Jazzmaster

Wiedziałem, że Glycine od jakiegoś czasu nisko się ceni, ale że Hamilton też się kręci w tych rejonach, to nie przypuszczałem :D. Jakby jeszcze Combat 6 był do wyrwania w tej cenie...

17 godzin temu, petruss napisał(-a):

Citizen

Fajny! Tsuyosa jeszcze fajniejszy, ale ten pasek...

15 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Mówisz Laco - masz Laco

Właśnie o tym niebieskim Augsburgu myślałem. Jakby go wrzucić na ciekawy pasek, to chyba spokojnie może robić za garniturowca (zegarek dla młodego człowieka, a im więcej wolno).

Dziurbiliony niekoniecznie, Bulova robi wrażenie, ale trochę dziadkowa ;)

Mondain klasa, choć nie każdy lubi taką stylistykę (ja lubię).

O Roamerze zapomniałem, a to zawsze dobry wybór.

15 godzin temu, bubulin napisał(-a):

niebieski adriatikowy gijosz

Z tą marką zawsze miałem jakiś problem, podobnie z Atlantikiem (nowe wypusty), choć nigdy nie widziałem na żywo.

Dzięki wszystkim za propozycje! Przekazuję dalej do zainteresowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, PKS napisał(-a):

Wiedziałem, że Glycine od jakiegoś czasu nisko się ceni, ale że Hamilton też się kręci w tych rejonach, to nie przypuszczałem :D. Jakby jeszcze Combat 6 był do wyrwania w tej cenie...

Fajny! Tsuyosa jeszcze fajniejszy, ale ten pasek...

Właśnie o tym niebieskim Augsburgu myślałem. Jakby go wrzucić na ciekawy pasek, to chyba spokojnie może robić za garniturowca (zegarek dla młodego człowieka, a im więcej wolno).

Dziurbiliony niekoniecznie, Bulova robi wrażenie, ale trochę dziadkowa ;)

Mondain klasa, choć nie każdy lubi taką stylistykę (ja lubię).

O Roamerze zapomniałem, a to zawsze dobry wybór.

Z tą marką zawsze miałem jakiś problem, podobnie z Atlantikiem (nowe wypusty), choć nigdy nie widziałem na żywo.

Dzięki wszystkim za propozycje! Przekazuję dalej do zainteresowanego.

Adriatica dostaniesz nawet za 500-600zl w automacie z ETA i szkłem szafirowym jako nowe, ze sklepu z pełną gwarancją producenta. Do tego piękne tarcze i pozostałe zdobienia.

Coś z kolegą @bubulin o tym wiemy ;)

IMG_20241121_143343538.jpg

IMG-20241004-WA0024.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

To sw200 miał problemy z koronką a raczej dokręcaniem koronką? 

Nic mi nie wiadomo.

Godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Btw, mam No1 na SW210-1, cuuuudownie klika przy nakręcaniu 🥰 miód dla ucha i rozkosz dla oka

Zgadza się. Bardzo miękutkie, przyjemne nakręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyglądają rasowo :)

A co myślicie o całej masie Seiko w tym przedziale cenowym, np. taki SRPH89K1.

Jakość wykonania chyba daje radę?

seiko-SRPH89K1.thumb.jpg.788a7bd139b8318145fedeec2faca8c6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, PKS napisał(-a):

Combaty 6 w rozmiarze 43mm leżały na Ashord całymi miesiącami za mniej/więcej 250-280 USD. Screen sprzed kilkunastu tygodni:

obraz.thumb.png.5141423e38e2e2e4edb11eb92497e71c.png

a całkiem niedawno był do kupienia taki "moon phase" za 270 USD.

obraz.thumb.png.aae445d3071d3c74214bd87fa9216e9e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PKS napisał(-a):

A co myślicie o całej masie Seiko w tym przedziale cenowym, np. taki SRPH89K1.

Jak to w Seiko za "tysiącpińćset". Po taniości. Hardlex a nie szafir, grzechocząca bransoleta z blaszanym zapięciem. Będzie chodzić lata, ale szału nie ma.

Za taką kwotę to już wolałbym popatrzeć na takiego choćby Erebusa Ascent od Jodiego (Just One More Watch z YT) z Australii. Wszystko o poziom wyżej niż w tym Seiko. Szafir, porządna bransoleta - dwa wzory do wyboru, tarcza datownika w kolorze tarczy zegarka, wiele kolorów do wyboru w tym tarcze giloszowane i fume. Koperta o niebo staranniej wykończona. Jest luma. Jest ładnie wykończone okienko datownika. W środku Miota 9015, moim zdaniem lepszy wybór niż 4R35 od Seiko. Kosztował ten zegarek chyba jakieś 350 USD (plus opłaty importowe)

https://erebuswatches.com/collections/ascent

obraz.thumb.png.cdb4a387104eb56f954d890bdbd72087.png

obraz.thumb.png.9cb00f9af94b5ee81a5f576fda95e841.png

obraz.thumb.png.33cea633cd2246eca04f3e423d807acf.png

obraz.thumb.png.a6d97fde6060a7f5656a961e70e96111.png

Możesz też sprawdzić jakie obniżki będą na nasz polski Vratislavia Conceptum. Dwa modele z pięknymi tarczami i szafirem oraz z Miyotą 9xxx mogą Ci się spodobać (Sol-Meridies i Terra Royale). Dużo fajniejsze niż to Seiko. Jutro będą jakieś zniżki na Black Friday.

https://vratislavia-watches.com/kategoria-produktu/zegarki/

obraz.thumb.png.193adc79c1d728a1704a06a1ce97de4c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Za taką kwotę to już wolałbym popatrzeć na takiego choćby Erebusa Ascent od Jodiego (Just One More Watch z YT) z Australii.

Myślę, że w microbrandach można wygrzebać coś ciekawego jak ten Erebus, ale to trzeba być już mocno w temacie, bo tam głównie divery robią (a przynajmniej tak było kilka lat temu, jak się tym jeszcze interesowałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi