Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chumichumba

Pobieda- wartość sentymentalna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem nowym członkiem forum, dziekuje i jednocześnie Witam Wszystkich oraz Wesołych Świat :)

Z racji tego, że został mi tylko ten zegarek po dziadku to chciałbym go oddać do renowacji. Mam kilka pytać do ekspertów:

1. Wymieniać pasek, czy tylko naprawić go?

2. Co z tarczą?

3. Zegarek nie działa, czy da się naprawić bez wymiany mechanizmu ?- bardzo mi zależy na tym, żeby został odrestaurowany i zmiany nie były dość widoczne dla oka.

4. Gdzie przeprowadzić renowację oraz czy jest możliwa wysyłka pocztą ?

Dziekuje

Pozdrawiam

IMG_4945.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Pasek już niestety w stanie agonalnym. Do wymiany. Tarcza pewnie nie jest zła - szkło jest dramatycznie porysowane. Można się bawić w polerkę (jeśli to tylko rysy, a nie pęknięcia), można wymienić. Mechanizm przeserwisuje/naprawi każdy prawdziwy zegarmistrz, bez konieczności podmiany. Szkło też zrobi/wymieni. Poszukaj w okolicy takiego, który robi coś więcej niż wymiana pasków/baterii.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Dziekuje za odpowiedz. Czy lepiej kupic pasek w takim samym kształcie, czy zwykły czarny ?

Znalazlem dużo różnych zegarków Pobieda po renowacji, jednak w 90% części były wymienione.

Tarcze chciałbym jakoś odrestaurować, bez wymiany( może odczyścić). Szkło nie jest pęknięte, jednak chciałbym wymienić na nowe przejrzyste. 
Niestety nie mieszkam w Polsce, muszę znaleźć kogoś kto wykonuje takie rzeczy i odbierze pocztą. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest do uratowania. Mechanizm do ogarniecia.. Szkło do wymiany..

No niestety nie robię naręcznych z definicji ( swojej)

Mechanizm pewnie trzeba dobrze umyc i dopiero stwierdzić co jest przyczyną ...

Ale to jest gdybanie...  Napisz do "@czasik" może on, albo poda Ci namoiary kto robi .. Zaznacz, że wartośc sentymentalna i nie chcesz wymiany mechanizmu...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, chumichumba napisał(-a):

Dzień dobry,

Jestem nowym członkiem forum, dziekuje i jednocześnie Witam Wszystkich oraz Wesołych Świat :)

Z racji tego, że został mi tylko ten zegarek po dziadku to chciałbym go oddać do renowacji. Mam kilka pytać do ekspertów:

2. Co z tarczą?

3. Zegarek nie działa, czy da się naprawić bez wymiany mechanizmu ?- bardzo mi zależy na tym, żeby został odrestaurowany i zmiany nie były dość widoczne dla oka.

Dziekuje

Pozdrawiam

IMG_4945.jpeg

Jak dla mnie tarcza i wskazówki na 99% są w ładnym stanie. Po wymianie szkła dostaną blasku. Szkłem się nie przejmuj tylko wymień na nowe. Mechanizm tak jak już koledzy napisali najprawdopodobniej wystarczy umyć i przesmarować. 

Pochwal się jak już ją zrobisz. ;)

Edytowane przez wiatr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za cenne wskazówki 🙂

Tak myślałem również o polerowaniu boków, ponieważ są nieco zdarte. Pamiętam, że kiedyś ten zegarek nakręcałem przez te boczne „” pokrętło”, jednak po tylu latach ani rusz…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie poleruj. To jest chromowana koperta, zedrzesz powłokę. Musi zostać tak, jak jest. A jeśli zegarek nakręcałeś, a potem tylko leżakował, to potwierdzasz tylko, że powinno wystarczyć czyszczenie i nasmarowanie. Zastał się i tyle.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek wygląda bardzo ok. Szkło jest zjechane, ale bez pęknięć, więc nawet amator może wypolerować. Dobry stan zegarka widać po koronce i po tarczy. Nowy pasek, czyszczenie, polerka i 100procent oryginał zostanie..... Pewnie jak właściciel kilka razy dobrze potrząśnie, to zacznie chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko da się wypolerować ale tu już w grę wchodzą grubsze papiery ścierne. Ja to bym nawet tego paska nie wymieniał tylko wyczyścił i nosił tym bardziej że pęknięć żadnych nie widać a teraz już takich pasków solidnych nie robią no chyba że na zamówienie.

Edytowane przez Progfan_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam miłe wspomnienia związane z tym zegarkiem więc chciałbym go odrestaurować i dać drugie życie. Obawia się tylko tych uszkodzeń na chromowanej kopercie, czy można to tak naprawić żeby nie były widoczne. 
Odnośnie paska to myślałem, że może wyczyszczę i sa barwniki do skóry. Szukałem różnych pasków, ale duża część z nich jest Eko-skóry. Podczas szukania zastanawiałem się czy pasek zwykły mocowany na teleskopy czy taki jak teraz, który podchodzi pod kopertę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, chumichumba napisał(-a):

Mam miłe wspomnienia związane z tym zegarkiem więc chciałbym go odrestaurować i dać drugie życie. Obawia się tylko tych uszkodzeń na chromowanej kopercie, czy można to tak naprawić żeby nie były widoczne. 
Odnośnie paska to myślałem, że może wyczyszczę i sa barwniki do skóry. Szukałem różnych pasków, ale duża część z nich jest Eko-skóry. Podczas szukania zastanawiałem się czy pasek zwykły mocowany na teleskopy czy taki jak teraz, który podchodzi pod kopertę. 

Sorry, ale weź nie dziaduj. Pasek nie jest integralną częścią zegarka. Kup nowy. Skóra na wypasie około 100 PLN. Możesz kupić tańszy czy Diloy czy Tekla w zupełności wystarczą. Chcesz coś unikatowego? Zobacz na OLX jest cała masa paskorobów. Teleskopy to groszowe sprawy. Stary pasek - rzuć za psami. 

Koperta. Lekka polerka pastą Lamp doktor od K2 w zupełności wystarczy. Na miękką bawełnianą szmatkę i delikatnie blask wróci. Pasta 15 PLN i starczy Ci do końca życia... Jak zegarek nie chodzi sam spróbuj go rozruszać. Jak? A weź go w garść i rytmiczne ruchy... jakbyś "walił Niemca po kasku" obserwuj sekundnik on pierwszy pokaże czy zegarek chodzi...

Edytowane przez drobnypijaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, chumichumba napisał(-a):

Nowy ładny pasek doda dużo do zegarka, koronka w fajnym stanie, tarcza raczej też, szkiełko do wymiany, stare nic nie wnosi do całości ,za bardzo porysowane a nowe nie kosztuję majątku, dobry serwis i będzie ładna pamiątka 🤗🤗🤗

17 godzin temu, chumichumba napisał(-a):

Poszukaj na Alledrogo skórnik style jakoś tak maja fajne paski do takich staruszków, z kopertą nic nie zrobisz chyba że oddasz do ponownego chromowania, ale to już się zrobi drogo , to tak jakby dziadkowi zrobić botoks, niech widać po nim upływ czasu tak ma być 🤗🤗🤗 warto do nich zadzwonić, chyba że nasze paskoroby coś zaproponują 🤗🤗🤗

Screenshot_2024-12-27-18-20-24-81_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

9 godzin temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Sorry, ale weź nie dziaduj. Pasek nie jest integralną częścią zegarka. Kup nowy. Skóra na wypasie około 100 PLN. Możesz kupić tańszy czy Diloy czy Tekla w zupełności wystarczą. Chcesz coś unikatowego? Zobacz na OLX jest cała masa paskorobów. Teleskopy to groszowe sprawy. Stary pasek - rzuć za psami. 

Koperta. Lekka polerka pastą Lamp doktor od K2 w zupełności wystarczy. Na miękką bawełnianą szmatkę i delikatnie blask wróci. Pasta 15 PLN i starczy Ci do końca życia... Jak zegarek nie chodzi sam spróbuj go rozruszać. Jak? A weź go w garść i rytmiczne ruchy... jakbyś "walił Niemca po kasku" obserwuj sekundnik on pierwszy pokaże czy zegarek chodzi...

Zegarka się nie wali, niech go weźmie na płasko i w lewo i prawo ręką kręci, żeby balans rozruszać 😁😁😁

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.12.2024 o 13:17, chumichumba napisał(-a):

Dzień dobry,

2. Co z tarczą?

Dziekuje

Pozdrawiam

IMG_4945.jpeg

A tą tarcza nie zmienia koloru w zależności jak światło pada 🤔🤔🤔

Screenshot_2024-12-27-18-28-27-53_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, Panowie, jak ten zegarek ma być regularnie noszony, to może nie proponujcie metod na szybką "reanimację" pt. potrząsanie, stukanie i kręcenie wskazówkami :D Ja wiem, że jeszcze można dmuchnąć w balans :D. Jak zegar głównie leży, to spoko. Ale tak do noszenia, to niech no właściciel idzie z nim do zegarmistrza i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Nie nie, chodziło mi raczej o to czy wybrać pasek zwykły wąski pasek, czy szeroki RAM mocowany od spodu o podobnym kształcie co teraz. 
A teraz najważniejsze. Odnośnie walenia dojcza po kasku, to użyłem go trochę przez minutkę i sekundnik działa 👌😃 Pokręciłem koronką, rozruszałem i jazdaaa. To może teraz wystarczy otworzyć zegarek, oczyścić i nasmarować.

Dzieki 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nowy ładny pasek doda dużo do zegarka, koronka w fajnym stanie, tarcza raczej też, szkiełko do wymiany, stare nic nie wnosi do całości ,za bardzo porysowane a nowe nie kosztuję majątku, dobry serwis i będzie ładna pamiątka 🤗🤗🤗

Poszukaj na Alledrogo skórnik style jakoś tak maja fajne paski do takich staruszków, z kopertą nic nie zrobisz chyba że oddasz do ponownego chromowania, ale to już się zrobi drogo , to tak jakby dziadkowi zrobić botoks, niech widać po nim upływ czasu tak ma być 🤗🤗🤗 warto do nich zadzwonić, chyba że nasze paskoroby coś zaproponują 🤗🤗🤗

Screenshot_2024-12-27-18-20-24-81_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Zegarka się nie wali, niech go weźmie na płasko i w lewo i prawo ręką kręci, żeby balans rozruszać 😁😁😁

Dziekuje, zaraz coś poszukam.

A sekundnik działa 😃

Ogladalem projekty zegarków przed i po chromowaniu, faktycznie wyglądają jak z bazaru 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Prezentuje się bardzo ładnie z nowym szkiełkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Ej, Panowie, jak ten zegarek ma być regularnie noszony, to może nie proponujcie metod na szybką "reanimację" pt. potrząsanie, stukanie i kręcenie wskazówkami :D Ja wiem, że jeszcze można dmuchnąć w balans :D. Jak zegar głównie leży, to spoko. Ale tak do noszenia, to niech no właściciel idzie z nim do zegarmistrza i tyle.

Chodziło tylko czy ma ochotę żyć 😁😁😁

Godzinę temu, chumichumba napisał(-a):

Nie nie, chodziło mi raczej o to czy wybrać pasek zwykły wąski pasek, czy szeroki RAM mocowany od spodu o podobnym kształcie co teraz. 
A teraz najważniejsze. Odnośnie walenia dojcza po kasku, to użyłem go trochę przez minutkę i sekundnik działa 👌😃 Pokręciłem koronką, rozruszałem i jazdaaa. To może teraz wystarczy otworzyć zegarek, oczyścić i nasmarować.

Dzieki 👍

Jak ma długo służyć, to do zegarmistrza, rozebrać, umyć naoliwić i złożyć, będzie cacy 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Kojarzę że było kilka wersji kolorystycznych, ale nie zmieniały barwy pod różnymi kontami patrzenia. Mogły wydawać się jaśniejsze/ciemniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech założyciel tematu zaniesie zegarek  do PRAWDZIWEGO ZEGARMISTRZA i zostanie mu to zrobione za maksymalnie kilka stówek łącznie z nowym chromowaniem koperty jeżeli sobie zażyczy.

Co do paska - renowacja obecnego to nie żadne dziadowanie, tylko restauracja części historycznej. Fakt, że nie integralnej części zegarka, ale jednak historia - zegarki radzieckie sprzedawane były w dawnych czasach z reguły jako "gołe", czyli bez paska, ale być może jest to pierwszy pasek, jaki założył do tego zegarka pierwszy użytkownik. Jeżeli pasek nie ma pęknięć i jest z prawdziwej skóry, da się zrobić i to w warunkach domowych tanimi środkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi