Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
DudiKot

Diver, który da satysfakcję ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Planuje kupić sobie nowego Divera. Do tej pory używałem budżetowego Orienta Ray II faa02004b9... zegarek nie do zdarcia :)
Czas jednak na zmiany. Mam na oku kilka modeli, ale ciężko mi podjąć ostateczną decyzję. 
Bardzo was proszę, pomóżcie mi wybrać w kategorii bezawaryjność oraz jakość wykonania. Naczytałem się już kupę recenzji ale jak wiadomo, opinia użytkowników forum jest bardzo miarodajna! 

Zegarki które biorę pod uwagę: 

1. Certina DS PH1000M

spacer.png

2. Certina Heritage DS Super PH500M Special Edition
spacer.png

3. SQUALE Matic 60 atmos

spacer.png

4. Davosa Ternos Ceramic 161.555.05
(Tutaj mam lekki dysonans - uwielbiam wygląd Submarinera - stąd podoba mi się ten zegarek, z drugiej strony czy to nie udawanie, że się posiada Rolexa?) 
spacer.png

5. Doxa Sub 300T Sharkhunter
(Cena trochę wyższa niż reszta stawki ale ten zegarek zawsze mi się podobał. Nigdy nie miałem odwagi go kupić - cena zawsze wydawała mi się zbyt wysoka. Co myślicie? Jest warty takiej kasy czy przerost formy nad treścią?)
spacer.png

Jeśli chodzi o Japończyki - celowo je wykluczyłem pomimo, że uwielbiam Seiko SRPE03K1.

Chce po prostu tzw. Szwajcara :)

Dajcie znać co myślicie o moich typach na nowy zegarek. Bardzo mi zależy na utrzymaniu dobrej korelacji między jakością a ceną. 
Z góry dzięki za pomoc! 

Edytowane przez DudiKot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie porządne. Davosę Ternos bym sobie odpuści, bo to "prawie" Rolex Submariner. Za to Doxa to ikona. Nie lepsza i nie gorsza od pozostałych, ale najbardziej (poza "Rolexem" oczywiście) rozpoznawalna. No i jednak brałbym divera na bransolecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak pisze Robert - z pokazanych Doxa jest praktycznie jedynym ikonicznym zegarkiem. Dodatkowo sam piszesz, że zawsze Ci się podobała, a - jak również sam napisałeś - ten zakup ma Ci dać satysfakcję.
Jeszcze raz - Doxa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również za teamem Doxa. Niczego nie udaje i ma swój ponadczasowy design. Do tego bardzo ergonomiczna. Wakacyjniak jak się patrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wszystkie porządne. Davosę Ternos bym sobie odpuści, bo to "prawie" Rolex Submariner. Za to Doxa to ikona. Nie lepsza i nie gorsza od pozostałych, ale najbardziej (poza "Rolexem" oczywiście) rozpoznawalna. No i jednak brałbym divera na bransolecie.

24 minuty temu, rafi napisał(-a):

Tak, jak pisze Robert - z pokazanych Doxa jest praktycznie jedynym ikonicznym zegarkiem. Dodatkowo sam piszesz, że zawsze Ci się podobała, a - jak również sam napisałeś - ten zakup ma Ci dać satysfakcję.
Jeszcze raz - Doxa!

Bardzo wam dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

To prawda, wybór Doxy (spośród wymienionych) zapewne da najwięcej "romantycznej" satysfakcji. Pytanie tylko czy ta satysfakcja będzie współmierna z rozsądkiem. 
W tym pułapie cenowym pojawia się jeszcze jeden gracz, o którym zapomniałem pisząc ten post - Longines Hydroconquest.

Oczywiście, jego stylistyka nie jest tak ekstrawagancka i narzędziowa jak Doxy, ale to też bardzo ładny zegarek.
Jak byście je zestawili między sobą?   

Przepraszam, że odleciałem zupełnie od Certiny ale faktycznie... może czas dołożyć trochę więcej i mieć satysfakcję na lata!  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jak troszkę ponegocjujesz, to cenę Doxy obniżysz znacząco poniżej tego co pisze na metce.

Jak Longines, to zdecydowanie polecam nowszą referencja z ceramiczną wkładką bezela.

Marka dużo bardziej rozpoznawalna. Mechanizm nieco inny, choć podobny - bo L888 w Longinesie bazuje na ETA-2892 a Sellita SW-200 w Doxie bazuje na ETA-2824. Z takich różnic praktycznych, odczuwalnych przez użytkownika, to w Doxie sekundnik sunie bardziej płynnie a Longines ma większą rezerwę chodu.

Jak chcesz analizować szczegóły techniczne to możesz sobie poczytać pod tym linkiem:

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DudiKot napisał(-a):

Witajcie,

Planuje kupić sobie nowego Divera. Do tej pory używałem budżetowego Orienta Ray II faa02004b9... zegarek nie do zdarcia :)
Czas jednak na zmiany. Mam na oku kilka modeli, ale ciężko mi podjąć ostateczną decyzję. 
Bardzo was proszę, pomóżcie mi wybrać w kategorii bezawaryjność oraz jakość wykonania. Naczytałem się już kupę recenzji ale jak wiadomo, opinia użytkowników forum jest bardzo miarodajna! 

Zegarki które biorę pod uwagę: 

1. Certina DS PH1000M

spacer.png

2. Certina Heritage DS Super PH500M Special Edition
spacer.png

3. SQUALE Matic 60 atmos

spacer.png

4. Davosa Ternos Ceramic 161.555.05
(Tutaj mam lekki dysonans - uwielbiam wygląd Submarinera - stąd podoba mi się ten zegarek, z drugiej strony czy to nie udawanie, że się posiada Rolexa?) 
spacer.png

5. Doxa Sub 300T Sharkhunter
(Cena trochę wyższa niż reszta stawki ale ten zegarek zawsze mi się podobał. Nigdy nie miałem odwagi go kupić - cena zawsze wydawała mi się zbyt wysoka. Co myślicie? Jest warty takiej kasy czy przerost formy nad treścią?)
spacer.png

Jeśli chodzi o Japończyki - celowo je wykluczyłem pomimo, że uwielbiam Seiko SRPE03K1.

Chce po prostu tzw. Szwajcara :)

Dajcie znać co myślicie o moich typach na nowy zegarek. Bardzo mi zależy na utrzymaniu dobrej korelacji między jakością a ceną. 
Z góry dzięki za pomoc! 

Ja mam Squale 60 Atmos, fajny ale raczej dla osób o większym nadgarstku, bo to spory zegarek. Oczywiście polecam, ale raczej na pasku, niż na meshu. Chyba, że masz nie płaski nadgarstek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twoich typów numer 1 i numer 5. Popatrz na Squale ale na 1521.

Nie byłbym też sobą jakbym nie pokierował cię w stronę marek niemieckich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa oczywisice z wymienionych.

Ale jako Swiss made nie udający nikogo zobacz jeszcze to - Surfboard.Aktualnie duuuuzo taniej (6 z 10k)

Screenshot_20241228-012335.png

A jeśli nie musi być Swiss to przecudowny Oceanographer (do wyboru do koloru, łącznie z Red Devil). Tu też nikt nie udaje nikogo i jest własną historią samego siebie. Jak powyższy 

Screenshot_20241228-013022.thumb.png.af60cbf13b0d1bf04edb2230278e6b1f.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę kilka minusów od siebie. 

Doxa pomimo 42mm to jest naprawdę mały zegarek. 

Rezerwa chodu potrafi człowieka zirytować. 

Nie pamiętam jak z lumą. Ale znając życie delikatnie mówiąc średnio.

Certin powyższych nie miałem długo na ręce to na ich temat się nie wypowiem. 

Za to PH 200 tak. To naprawdę dobry zegarek. 

Seiko NIGDY bym nie skreślał. Ma gigantyczne doświadczenie w nurkach. I jako nieliczny to prawdziwa manufaktura. 

Koniecznie co być nie kupował to na bransolecie. Jak wyżej napisał Perpetuum Mobile. Pasek zawsze dokupisz za ułamek kwoty jaką będziesz musiał później wydać na bransoletę. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dorzucił do rozważenia:

Ch. Ward

Orisa (nawet używanego)

Rado...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wam dziękuję za wszystkie sugestie ;)
Jutro mam w planach pokręcić się po sklepach, pomierzyć i zapoznać się na żywo z ofertą.

Na pewno pochwalę się finalnym wyborem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrobiłem sobie zegarkowy rachunek sumienia. Prawda jest taka, że głównie chodziło mi o zamiennik dla mojego Orienta czyli "Daily divera", który będzie pasował mi do koszuli ale i do bluzy z kapturem.  
Z tego powodu po obejrzeniu Doxy zdecydowałem, że jeszcze nie jest na nią czas. 

Bardzo mi się podoba i pewnie w końcu ją kupię ale odczekam chwilę żeby żona mnie nie zamordowała... 

Podczas spaceru po galerii handlowej wstąpiłem do salonu Kruka, gdzie w doskonałej cenie (bo w podobnej do Certin, które brałem pod uwagę) kupiłem poprzedni model Longinesa Hydrocounquesta. 

Aż szkoda mi było go nie wziąć😉 

Może i wizualnie jest oklepany w porównaniu do Doxy ale za to spełnia moje warunki dla "Daily Divera". 

*Oczywiście zakup dał mi pewną satysfakcję także misja zakończona sukcesem. 

IMG_4808.jpeg

Edytowane przez DudiKot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje. Hydroconquest to solidna, markowa pozycja.
Myślę, że powinien sprawiać satysfakcję.
Tylko uważaj na futryny, bo z tego co pamiętam to bezel jest aluminiowy, więc łatwo zarysować  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, DudiKot napisał(-a):

Zrobiłem sobie zegarkowy rachunek sumienia. Prawda jest taka, że głównie chodziło mi o zamiennik dla mojego Orienta czyli "Daily divera", który będzie pasował mi do koszuli i do bluzy z kapturem.  
Z tego powodu po obejrzeniu Doxy zdecydowałem, że jeszcze nie jest na nią czas. 

Bardzo mi się podoba i pewnie w końcu ją kupię ale odczekam chwilę żeby żona mnie nie zamordowała... 

Podczas spaceru po galerii handlowej wstąpiłem do salonu Kruka, gdzie w doskonałej cenie (bo w podobnej do Certin, które brałem pod uwagę) kupiłem poprzedni model Longinesa Hydrocounquesta. 

Aż szkoda mi było go nie wziąć😉 

Może i wizualnie jest oklepany w porównaniu do Doxy ale za to spełnia moje warunki dla "Daily Divera". 

*Oczywiście zakup dał mi pewną satysfakcję także misja zakończona sukcesem. 

IMG_4808.jpeg

Dobry wybór, Hydroconquest to bardzo uniwersalny zegarek, uznana firma, dobry projekt, czego chcieć więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi