Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
nav

Klub Miłośników Zegarków Mühle-Glashütte

Rekomendowane odpowiedzi

@cordi7 Dominik dajesz 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja w 2011 kupiłem model 29-er na SW200. Prosty i czytelny.

Przez 11 lat robił mi 2 sekundy do przodu i niestety skusiłem się na serwis w Poznaniu... teraz robi mi 5 sek do przodu i lekko porysowany wokół śrubek... tacy to specjaliści... ponoć ktoś znany...

Ale nie przejmuje się, tyram go do pracy.

DSCF5995a.JPG

DSCF6010b.JPG

P6010019x.jpg

DSCF5998.JPG

Edytowane przez Undziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Undziak napisał(-a):

Przez 11 lat robił mi 2 sekundy do przodu i niestety skusiłem się na serwis w Poznaniu... teraz robi mi 5 sek do przodu i lekko porysowany wokół śrubek... tacy to specjaliści... ponoć ktoś znany...

DSCF5995a.JPG

DSCF6010b.JPG

P6010019x.jpg

DSCF5998.JPG

29-er to kolejny świetny projekt Muhle, tak jak napisałeś: prosty i czytelny. Miło przeczytać, że Sellita tyle lat daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

@cordi7 Dominik dajesz 😀

Jakieś fajne zdjęcie muszę zrobić i wrzucam 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Undziak napisał(-a):

DSCF5995a.JPG

DSCF6010b.JPG

P6010019x.jpg

DSCF5998.JPG

Bardzo fajny jest ten 29-er. Wskazówki godzinowa i minutowa trochę się różnią od obecnych i imo są fajniejsze. Jaka średnica 36,6mm czy 42,4mm? Jeśli dobrze odczytuję kolor tarczy jako niebieski/granatowy to raczej nie 36,6mm, gdyż przynajmniej aktualnie w tym rozmiarze nie ma dostępnej tarczy niebieskiej/granatowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, blue7 napisał(-a):

Czy ktoś orientuje się, czy na ich stronie https://www.muehle-glashuette.de bywają jakieś promocje, zniżki, przeceny?

Podobnie jak u Nomosa - nie. Trzeba rozmawiać z AD, jest szansa coś urwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Podobnie jak u Nomosa - nie. Trzeba rozmawiać z AD, jest szansa coś urwać.

@cordi7, trzeba to jasno i wyraznie powiedzieć,  jesteś tu na  forum, kopalnią wiedzy. przydatnej, praktyczniej wiedzy. dziękuję.

Edytowane przez blue7
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzalbym - jak moge to chetnie pomoge i tyle :)

A zeby na pusto nie bylo, skoro byl Yin (czarny) czas na Yang (bialy) :)

image.thumb.jpeg.ed915d2943cb26ae517bd3c793e43a4f.jpeg

Jeden z najbardziej komfortowo noszacych sie zegarkow - absolutnie nie czuc 42 mm, wrazenia sa bardziej jak 40 mm (prawdopodobnie z powodu stozkowatej koperty, 42 mm sa na dole).

Najslabszy punkt: zapiecie. Brakuje mikroregulacji albo chociaz kilku punktow mocowania paska zeby dalo sie idealnie gume wyregulowac.

Z mojej korespondencji z Muehle wynika, ze wiedza o tym i pracuja nad nowym zapieciem. Czekam z utesknieniem i na pewno zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zainteresowanym marka:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna Panova. W razie czego - bransoleta typu flieger od Terrasporta pasuje do niego (to jest ta sama koperta).

IMG_6124.thumb.jpeg.b9e4aff9943a49b9d0adc5bffcba7a4f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Jackk napisał(-a):

Dołączam do klubu 😀

IMG_1042.jpeg

Panova piękna, pasek świetny - to jest to co fabryka dała, czy dobierany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Piękna Panova. W razie czego - bransoleta typu flieger od Terrasporta pasuje do niego (to jest ta sama koperta).

IMG_6124.thumb.jpeg.b9e4aff9943a49b9d0adc5bffcba7a4f.jpeg

39 minut temu, nav napisał(-a):

Panova piękna, pasek świetny - to jest to co fabryka dała, czy dobierany?

Dzięki, mi też bardzo się podoba :) Tarcza jest zjawiskowa, a wykonanie koperty rewelacyjne.

Pasek wybrany podczas zakupu spośród kilku modeli oferowanych do Panovy przez producenta. 

Edytowane przez Jackk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, nav napisał(-a):

Zakładam temat poświęcony firmie z niemieckiego zagłębia zegarmistrzowskiego: Mühle-Glashütte. Firma niedawno obchodziła swoje trzydziestolecie, na naszym Forum jest myślę dość znana. Jest to firma rodzinna, prowadzona obecnie przez szóste pokolenie rodziny Mühle, początki firmy sięgają drugiej połowy XIX wieku, produkowała ona wtedy wszelkiego rodzaju instrumenty pomiarowe, takie jak prędkościomierze i obrotomierze oraz części do zegarków kieszonkowych dla innych producentów. Przeglądając Forum spotkałem się z wieloma postami poświęconymi Muhle Glashutte, stąd pomysł aby założyć poświęcony jej wątek.

Rozpocznę od swojego SAR, zegarka stworzonego dla niemieckiej służby ratownictwa morskiego, czytelny, prosty, wytrzymały.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1736325764411.jpg

I mi SAR chodzi po głowie, to wyjątkowo profesjonalnie wśród tych wszystkich "profesjonalnych" wyglądający zegarek.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

I mi SAR chodzi po głowie, to wyjątkowo profesjonalnie wśród tych wszystkich "profesjonalnych" wyglądający zegarek.

Tak, zgadzam się, właśnie dlatego go kupiłem, bo to projekt stworzony dla konkretnej organizacji i zadań, a dopiero potem stał się "hitem" sprzedazowym, Muhle dodatkowo modyfikuje Sellitę i reguluje mechanizm 0-+8sek/dobę, poza tym to zegarek za rozsądne jeszcze pieniądze.

Z tych "profesjonalnych" U1 też fajne, tylko większe.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1736355446303.jpg

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, nav napisał(-a):

Tak, zgadzam się, właśnie dlatego go kupiłem, bo to projekt stworzony dla konkretnej organizacji i zadań, a dopiero potem stał się "hitem" sprzedazowym, Muhle dodatkowo modyfikuje Sellitę i reguluje mechanizm 0-+8sek/dobę, poza tym to zegarek za rozsądne jeszcze pieniądze.

Zdecydowanie głos na Muhle.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zdecydujesz daj znać - podrzucimy namiary na dobry sklep gdzie ja i @nav kupowaliśmy w fajnej cenie ;)

A przy okazji Rueschenbeck ma wyprzedaże ale wysyłają tylko w Niemczech i Austrii:

IMG_6126.thumb.png.fa8ff26e88b3f4a2db4a8d22d8e63bbf.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Jak się zdecydujesz daj znać - podrzucimy namiary na dobry sklep gdzie ja i @nav kupowaliśmy w fajnej cenie ;)

A przy okazji Rueschenbeck ma wyprzedaże ale wysyłają tylko w Niemczech i Austrii:

IMG_6126.thumb.png.fa8ff26e88b3f4a2db4a8d22d8e63bbf.png

Dzięki Dominik, to bardzo uprzejme wobec mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

wysyłają tylko w Niemczech

Bodycar powinien wysyłkę do Polski ogarnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2025 o 18:04, nav napisał(-a):

"Muhle dodatkowo modyfikuje Sellitę i reguluje mechanizm 0-+8sek/dobę,...." - to jest bardzo ciekawa i mająca znaczenie informacja. Chcę się tylko upewnić czy dobrze rozumiem, iż modyfikacja i regulacja o której piszesz dotyczy mechanizmów Sellita we wszystkich modelach zegarków Muhle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Każde Mühle ma przerobiony custom grade bazowej Sellity z dodanym woodpecker regulator i jest regulowane po montażu mechanizmu w kopercie. Regulacja zawsze na plus, nikt nigdy nie ma się spóźnić nosząc zegarek Muhle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@cordi7, jak zwykle niezawodny. dzięki.

Edytowane przez blue7
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, blue7 napisał(-a):

@cordi7, jak zwykle niezawodny. dzięki.

Znalazlem maila od Muehle:

"We use basic movements from Switzerland (custom grade, Glucydur balance wheel*, Nivarox hairspring**, Nivaflex mainspring***), which we modify very deeply - including an own balance cock on which our patented, particularly shockproof woodpecker neck adjustment is mounted.

In addition, there is the Glashütte three-quarter plate with removable anchor wheel bridge, Glashütte ratchet and other attachments in the chronograph movement. The automatic bridge and the efficient Mühle rotor in the elevator system are e.g. further modifications. All of these parts we manufacture on our CNC machining centres in Glashütte.

All basic movements will first be dismantled and checked in-house. In addition, we refine the parts of the basic clockwork with our own cuts. Then we assemble each movement with the components from our own production. After assembly, each plant is checked in 6 layers, according to our own regulation requirements (0 to max. +8 sec / day) and regulated with great effort. The regulation is based on the chronometer standard (permissible deviation -4 to +6 seconds / day)."

* Glucydur uzwywany jest w mechanizmach Sellita Premium i Chronometer oraz ETA Top i Chronometer

** Nivarox uzywany jest w Standard i Special (odpowiedniki ETA base i elabore), Premium i Chronometer (odpowiedniki ETA Top i Chronometer) korzystaja z Anachron

*** Standard i Special korzystaja z Nivaflex NO, Premium i Chronometer - z Nivaflex NM; jako ze nie napisali czy NO czy NM obstawiam NO z elabore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi