Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, piteks napisał(-a):

Samochód zamówiony 4 czerwca 2022 i w końcu dzisiaj odebrany🤪

20230421_150732[1].jpg

Gratulacje. Żółte podobno prawie tak samo szybkie jak czerwone. ;) 

Opisz co ma w środku i jaki masz budżet na mandaty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, piteks napisał(-a):

20230421_150732[1].jpg

Żona Kolegi ma A3 w tym kolorze, widać ją nawet w ciemności. Z pakietem jest fajna!

Gratuluję!

8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Zółty jest pierwotnym kolorem prędkości.

Później czerwień zaczęła wypierać ten kolor i stajnia z Maranello zaczęła produkować więcej krwistych, ale znaczek zachował swoją godność ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. Silnik 2,0 190 KM quattro. Mam lekką nogę więc spoko:)

13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Żona Kolegi ma A3 w tym kolorze, widać ją nawet w ciemności. Z pakietem jest fajna!

Gratuluję!

Zółty jest pierwotnym kolorem prędkości.

Później czerwień zaczęła wypierać ten kolor i stajnia z Maranello zaczęła produkować więcej krwistych, ale znaczek zachował swoją godność ;)

Dzięki:)

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, piteks napisał(-a):

Dzięki. Silnik 2,0 190 KM quattro. Mam lekką nogę więc spoko:)

Dzięki:)

Ile waży? Ciekawi mnie czy miałbym z Twoim szansę? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Ile waży? Ciekawi mnie czy miałbym z Twoim szansę? ;) 

1535 kg🤪

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, piteks napisał(-a):

1535 kg🤪

No to miałbym szansę, mój lżejszy. :) 

Tak bardziej serio. Sprawiłeś sobie wozik, który będzie zwracał uwagę na polskich drogach a nawet bezdrożach, bo 4x4 pozwala na więcej. Jeszcze raz gratuluję i podziwiam cierpliwość. 10 miesięcy czekania, ja czekałem prawie 3 i wydawało mi się długo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast sprawdzać wagę lepiej sprawdzić przyspieszenie a coś mi się zdaje, że ta A3 będzie miała 0.5-1s mniej do setki i w połączeniu z quattro da jednoznaczny werdykt, który szybszy. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, memento mori napisał(-a):

Zamiast sprawdzać wagę lepiej sprawdzić przyspieszenie a coś mi się zdaje, że ta A3 będzie miała 0.5-1s mniej do setki i w połączeniu z quattro da jednoznaczny werdykt, który szybszy. 🙂

Na typowe 0 - 100 tak.

Z zatrzymanego naturalnie wygra Audi bez dwóch zdań.

Z lotnego niekoniecznie.

W przypadku samochodów z grupy VAG tendencja jest do zaniżania oficjalnej mocy, nie wiem jak to jest w przypadku KII.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kiedyś tak było. SQ8 i S3 z tamtego roku znajomego na hamowni miały nawet bonus względem danych fabrycznych. To pewnie kwestia danego egzemplarza lub modelu/wersji.

Nie znam się na pomiarach na hamowni czy tam się wciska gaz w podłogę (wydaje mi się, że nie). Niektóre auta mają w trybie sportowym z pedałem w podłodze dodatkowy boost mocy i momentu rzędu 10-15%, którego nie uwzględniają dane katalogowe, ale już wskaźniki sportowe w aucie (jeśli są dostępne) tak i wtedy moc i moment, które pokazują są wyższe niż w katalogu. Nie wiem tylko na ile takie wskaźniki w aucie są dokładne.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, memento mori napisał(-a):

Może kiedyś tak było. SQ8 i S3 z tamtego roku znajomego na hamowni miały nawet minimalny bonus względem danych fabrycznych. To pewnie kwestia danego egzemplarza lub modelu/wersji.

Dlatego napisałem, że oficjalnie 200 koni, a na hamowni zawsze wypruwały więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mea culpa, źle zrozumiałem. 🙂 

14 godzin temu, piteks napisał(-a):

20230421_150732[1].jpg

Słodyszek rzepakowiec "lubi to"! 😃

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, memento mori napisał(-a):

Mea culpa, źle zrozumiałem. 🙂 

Słodyszek rzepakowiec "lubi to"! 😃

Spokojnie, wczoraj był przecież piątek 🤪

Wygląda jak następca EB110

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, memento mori napisał(-a):

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Na typowe 0 - 100 tak.

Z zatrzymanego naturalnie wygra Audi bez dwóch zdań.

Z lotnego niekoniecznie.

W przypadku samochodów z grupy VAG tendencja jest do zaniżania oficjalnej mocy, nie wiem jak to jest w przypadku KII.

Na stronie jest chyba 7s a to zbliżona wartość do ProCeeda GT, tu fabrycznie 7,5 s a praktycznie 7s (przynajmniej na YT ;)). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Na stronie jest chyba 7s a to zbliżona wartość do ProCeeda GT, tu fabrycznie 7,5 s a praktycznie 7s (przynajmniej na YT ;)). 

Zróbcie ustawkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ten Quattro ma większy moment obrotowy(400 do 265), ale nie jestem samochodziarzem z prawdziwego zdarzenia i nie wiem, czy to na starcie od 0 ma znaczenie, czy przy większych prędkościach (raczej to drugie). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Mogę dołączyć? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Mogę dołączyć? 😁

Tylko jak masz silnik do 204 KM. :) To nie jest kategoria OPEN. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tommaso napisał(-a):

Mogę dołączyć? 😁

Zależy co będziesz holować :)

1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Ten Quattro ma większy moment obrotowy(400 do 265), ale nie jestem samochodziarzem z prawdziwego zdarzenia i nie wiem, czy to na starcie od 0 ma znaczenie, czy przy większych prędkościach (raczej to drugie). 

W zależności od wykresu. To bardzo istotne ;)

Producenci jednak tak modyfikują sterowniki, aby wycisnąć z nich maksimum możliwości przy zachowaniu jak najwyższej żywotności, tym samym "trzymając" konkurencyjne parametry techniczne. Co jak co, ale każdy z nas zwraca uwagę na to jak auto przyśpiesza, a nie po ilu metrach zahamuje ze 100Km/h.

W obecnym aucie, które użytkuje; co bardzo ciekawe, sterownik tak steruje pracą silnika, że nawet gdybym był troglodytą; to w początkowej fazie użytkowania pojazdu i tak bym go nie zajechał(takie docieranie dla mądrych inaczej). I to było czuć bo z każdym kilometrem nabierał więcej "powietrza w płuca" Naturalnie ja bardzo dbam o samochody i dla mnie to rzecz normalna, aby układać silnik, który później się zrewanżuje. I choć by dał tylko 5KM i 20Nm warto, o to zabiegać.

Powracając do tematu:

Warto uruchomić YT, tam na pewno są przyśpieszenia 0-200 dla A3 MY23 z silnikiem 2.0 TFSi oraz Twojej 204 konnej GT. To powinno rzucić światło na to czy  "podjąć rękawice" ;)

EDIT:

A3 2.0

KIA Proceed GT

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

W zależności od wykresu. To bardzo istotne ;)

Producenci jednak tak modyfikują sterowniki, aby wycisnąć z nich maksimum możliwości przy zachowaniu jak najwyższej żywotności, tym samym "trzymając" konkurencyjne parametry techniczne. Co jak co, ale każdy z nas zwraca uwagę na to jak auto przyśpiesza, a nie po ilu metrach zahamuje ze 100Km/h.

W obecnym aucie, które użytkuje; co bardzo ciekawe, sterownik tak steruje pracą silnika, że nawet gdybym był troglodytą; to w początkowej fazie użytkowania pojazdu i tak bym go nie zajechał(takie docieranie dla mądrych inaczej). I to było czuć bo z każdym kilometrem nabierał więcej "powietrza w płuca" Naturalnie ja bardzo dbam o samochody i dla mnie to rzecz normalna, aby układać silnik, który później się zrewanżuje. I choć by dał tylko 5KM i 20Nm warto, o to zabiegać.

Powracając do tematu:

Warto uruchomić YT, tam na pewno są przyśpieszenia 0-200 dla A3 MY23 z silnikiem 2.0 TFSi oraz Twojej 204 konnej GT. To powinno rzucić światło na to czy  "podjąć rękawice" ;)

EDIT:

A3 2.0

KIA Proceed GT

Z małymi obawami, ale chyba Kia ciut szybsza. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Myślę, że nie byłoby takiej różnicy, Kia ma 7,1 0-100 km/h. Ja też mam około 7 sekund do stu. Tyle, że mil/h. 😁 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Myślę, że nie byłoby takiej różnicy, Kia ma 7,1 0-100 km/h. Ja też mam około 7 sekund do stu. Tyle, że mil/h. 😁 

Jak licznik w milach, to pewnie z Copartu. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale mogę przestawić sobie licznik na mile, żeby było sprawiedliwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Dziś widziałem Twoje M3, ale w wersji CS w "szarym Brooklynie" na Starym Rynku mojego miasta, aż mnie korciło by fotkę strzelić. Kurde jaka to maszyna!

Nie ukrywam, jeździłbym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Nie, ale mogę przestawić sobie licznik na mile, żeby było sprawiedliwie.

Sprawiedliwie to będzie... na pieszo. W tym kierunku zmierzamy, młodsi mogą dojść. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi