Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zbyszke

Nietypowe zegarki marki Atlantic

Czy to dobry pomysl: zebranie do kupy "dziwnych" Atlantikow?  

405 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzedni na 17,AS1188.A tu speed 1,w bardzo ładnym orginalnym stanie.

post-79147-0-30695900-1430158186_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie jest tak źle, bywało gorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdybyś tak od razu, bez ciągania za uszy, pokazywał też dekielek i gdybyś napisał przynajmniej jaki ma mechanizm to wszyscy bylibyśmy naprawdę usatysfakcjonowani... :rolleyes:

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-67977000-1430165009_thumb.jpgZakręcony na Amen,Zapomniałem że zatwardziały,a plecy jak widać jeszcze nie opalone.Następny to biały kruk w czarnym ringu,rzadki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe, mój ma odwrotnie dolne napisy.

post-57210-0-01239600-1430165882_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-17067100-1430167163_thumb.jpgFakt,masz dobre oko,pierwszy raz widzę coś takiego,ale to fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe, mój ma odwrotnie dolne napisy.

Myślę że ta tarcza to oryginał. Porównując ją do obu ostatnich zegarków kol @50cent to jego są jakieś inne tzn. indeksy godzinowe nie są idealnie w środku ringa i stykają się z krawędzią.Poza tym  indeksy są grubsze tak jak by tarcze były malowane.No i te napis w odwrotnej kolejności. To wszystko jest zastanawiające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To normalne, takie różnice występwały we wszystkich modelach dłużej produkowanych.

Nie wyciągałbym z tego dalej idących wniosków.

Różnice w rozmieszczeniu napisów, czcionka czy szerokość napisów (justowanie?) występowały w wielu modelach.

Najlepszym przykładem będą Varldsmastarury, produkowane w tym samym okresie co Speedwaye czy Milano. Kolejny to automaty Champion czy Power Reserve.

Tu również było po kilka tarcz różniących się tylko szegółami w napisach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja takie wrażenie odnoszę. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiał bym na to, że oryginalny jest tylko ring z indeksami godzinowymi, reszta sprawia wrażenie malowanki.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

udało mi się dziś upolować niesamowicie wyglądającego Atlantica 17 jewels z piękną giloszowaną tarczą, której jak na razie nie mogę znaleźć w guglu.

Wydaje mi się, że wszystko w tym zegarku jest oryginalne. Ewidentnie był mało noszony.

Mam prośbę o identyfikację modelu i ewentualnie ocenę z którego roku (albo chociaż dekady) może pochodzić, plus inne uwagi, spostrzeżenia, ciekawostki, itp ;-) 

(Jestem ciekaw m.in. czy koronka jest oryginalna?)

Na werku jest napisane "Swiss Made", "17 Jewels", oraz jakiś numer pod balansem przy krawędzi koperty.

Na deklu: Antimagnetic, Waterproof, Incabloc / Stainless Steel / 5656 / Swiss Made

Pozdrawiam

Paweł :-D

20150428_170304_zpsa6lyexhy.jpg

20150428_204138_zpsndgyclw8.jpg

20150428_175309_zpsxbwyodit.jpg

20150428_175955_zpsoxzgassy.jpg

20150428_175816_zpsmjw1bbew.jpg

20150428_141835_zpsyt4vdnrs.jpg

20150428_141802_zpsph3zzvra.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś dla kolegi Franza, z plejady gwiazd.attachicon.gifZdjęcie-0595.jpg

Niestety będzie musiał zostać u Kolegi, gdyż ja nie jestem zainteresowany zegarkami noszącymi ślady ingerencji poza fabryką, która je wyprodukowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

udało mi się dziś upolować niesamowicie wyglądającego Atlantica 17 jewels z piękną giloszowaną tarczą, której jak na razie nie mogę znaleźć w guglu.

Wydaje mi się, że wszystko w tym zegarku jest oryginalne. Ewidentnie był mało noszony.

Mam prośbę o identyfikację modelu i ewentualnie ocenę z którego roku (albo chociaż dekady) może pochodzić, plus inne uwagi, spostrzeżenia, ciekawostki, itp ;-)

(Jestem ciekaw m.in. czy koronka jest oryginalna ?

]

Mechanizm to Felsa 465 N. Jeśli to mechanizm od tego zegarka (brak opisu na werku) to są to lata 50-te lub 60-te. Stan zachowania bardzo ładny tylko nie wiem czy wskazówka sekundowa jest oryginalna. Może lepsi fachowcy się wypowiedzą.

Edytowane przez cook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jestem teraz na wsi gdzie mam szalony net poarty na sieci GSM, więc nie dam rady sprawdzić.

Ale spróbuj przejrzeć katalogi (te późniejsze z mojej stopki), bo gdzieś widziałem ten model w katalgu lub reklamach. Jestem prawie pewien, że sekundnik jest ok, koronka chyba też.

Ale może być, że ten model jest na reklamach, ktorych jeszcze nie wrzuciłem do sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widaiałem już takiego u jednego z naszych Szacownych Kolegów.

Pozwolę sobie zamieścić jego zdjęcie.

Nie wiem co jest w środku.

post-60800-0-88600600-1430294618.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem teraz na wsi gdzie mam szalony net poarty na sieci GSM, więc nie dam rady sprawdzić.

Ale spróbuj przejrzeć katalogi (te późniejsze z mojej stopki), bo gdzieś widziałem ten model w katalgu lub reklamach. Jestem prawie pewien, że sekundnik jest ok, koronka chyba też.

Ale może być, że ten model jest na reklamach, ktorych jeszcze nie wrzuciłem do sieci.

Dzięki!!!

Na zdjęciach tego właściwie nie widać, ale wskazówki i indeksy mają bardzo charakterystyczny miedziany kolor, a nie typowo złoty.

Sekundnik ma identyczny kolor i fakturę koloru jak pozostałe wskazówki i indeksy. :-)

pozdrawiam

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-00467000-1430328654_thumb.jpgZ pozdrowieniami dla moderatorów.Tylko 15 rubinów.

Bardzo ładna Rzadka koperta typu krab .Duża linia 38 bez koronkipost-79147-0-67859000-1430329373_thumb.jpg

post-79147-0-11746400-1430330658_thumb.jpgRoyal,pod logo Atlantic napis Automatic,zdjęcia tego nie oddają,Pozdrowienia dla moderatorów,zanim wykasują niech pomyślą dwa razy.

post-79147-0-51883000-1430332001_thumb.jpgBez dekla się nie obejdzie.

post-79147-0-12673500-1430336710_thumb.jpgNiemiec,specjal w orginalnym stanie.Ukłony i pozdrowienia dla moderatorów.

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ładny ten Welt. Dekiel też tak sygnowany, czy tylko Atlantic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi