Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Funky_Koval

Timex Mk1 Mechanical 36...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

https://timex.eu/products/mk1-hand-wound-36mm-fabric-strap-watch-tw2y07900?srsltid=AfmBOorqQXb2V1v7_XtPX2ZFyjwOyRIVIk2YSMiE5LE59SYRM0OgABn-

Tu się prawie nic nie zgadza. Na pewno nie cena - 1100 pln za chiński werk, plexi, pasek nato. 

No ale się podoba - jak żyć? Przecież ta plexi z racji mocnej wypukłości będzie się rysować. Dobry jakościowo pasek nato o szerokości 18 mm też nie jest łatwo kupić a opcji nabycia fabrycznego brak. Luma kijowa. No i mechanizm... Forumowy głosie rozsądku przemów do mnie.

Screenshot_20250528_221304_YouTube.thumb.jpg.9626427597a6a109d402e01f6c55fca0.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wydaje mi się, że zamiast tego przedrożonego sztrucla lepiej kupić field watcha jakiejś solidnej chińskiej marki.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo cierpliwości i poluj na timefactors. Tylko trochę drożej, ale jakościowo i "historycznie" wszystko się zgadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brać, cena przesadzona. Jak się baaardzo podoba, to na spokojnie śledzić lombardy i allegro, timexy na rynku wtórnym nabierają odpowiednich cen.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nav

Smiths g10 spoko opcja ale cena x3 a do tego Eddie z Timefactors to straszny buc. Jak z zegarkiem coś będzie nie tak to zwroty, gwarancja to z tym typem droga przez mękę. Niemniej dzięki za słuszną sugestię, to jest "true fieldwatch" :)

@oszołom

Sole trzeźwiące działają. Ochłonąłem, chyba mi przechodzi :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie całkiem niebrzydki ten mechanizm. Śrubki ładnie pomalowane 😉. Jakiś prosty szlif jest.

Jak dwa lata temu wziąłem do ręki i obejrzałem nowego wówczas mechanicznego Atlantica, to ten chiński mechanizm to dzieło sztuki przy nim. Atlanticowi mogę tylko przyznać, że po początkowej wtopie zaczęli chyba potem do środka wkładać nieco inne mechanizmy. Pleksi jest OK. Lepsze nawet niż zwykłe szkło mineralne, bo ładniej wygląda a Polywatchem w 2 minuty wypolerujesz prawie każda rysę na błysk. Cena adekwatna do pozycjonowania marki. Podobna Bulova (automat Miyota 8xxx, gorszy WR, szkło mineralne) też kosztuje podobnie.

Pomogłem? 😝

obraz.png.26fc0b2346874396afa158f0483e1e1f.png

Gdybym szukał field watcha w okolicach 1 kPLN, to patrzyłbym raczej na BOLDR'a Venture. Ma jakieś własne DNA i bardzo dobrą specyfikację za te pieniądze.

obraz.thumb.png.18f0fee2d57ce446afc1e39f30ce1305.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W sumie całkiem niebrzydki ten mechanizm. Śrubki ładnie pomalowane 😉. Jakiś prosty szlif jest.

Jak dwa lata temu wziąłem do ręki i obejrzałem nowego wówczas mechanicznego Atlantica, to ten chiński mechanizm to dzieło sztuki przy nim. Atlanticowi mogę tylko przyznać, że po początkowej wtopie zaczęli chyba potem do środka wkładać nieco inne mechanizmy. Pleksi jest OK. Lepsze nawet niż zwykłe szkło mineralne, bo ładniej wygląda a Polywatchem w 2 minuty wypolerujesz prawie każda rysę na błysk. Cena adekwatna do pozycjonowania marki. Podobna Bulova (automat Miyota 8xxx, gorszy WR, szkło mineralne) też kosztuje podobnie.

Pomogłem? 😝

obraz.png.26fc0b2346874396afa158f0483e1e1f.png

Gdybym szukał field watcha w okolicach 1 kPLN, to patrzyłbym raczej na BOLDR'a Venture. Ma jakieś własne DNA i bardzo dobrą specyfikację za te pieniądze.

obraz.thumb.png.18f0fee2d57ce446afc1e39f30ce1305.png

Zawsze można na Was liczyć. Miałem nie wydawać a teraz zastanawiam się, czy nie wydać więcej :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Miałem nie wydawać a teraz zastanawiam się, czy nie wydać więcej :D

odpowiedź brzmi TAK

btw.  wiem że to nie łatwe ale lepiej się nie rozdrabniać 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zawsze można na Was liczyć. Miałem nie wydawać a teraz zastanawiam się, czy nie wydać więcej :D

Dobrze wiesz, że na kolegów z Forum możesz pod tym względem zawsze liczyć 🙂.

Ale mechanicznego Hamiltona Khaki Field to już chyba miałeś? Czy mi się zdaje?

Bo jak nie, to... możemy zaproponować 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szanowni koledzy, nie zawiedliście. Ja wiem, że lepiej się nie rozdrabniać. Ja wiem, że lepiej dołożyć! Mam Hamiltona, idzie też Christopher Ward Dune :D

I właśnie chodziło o to, żebym NIE KUPIŁ tego tańszego timexa rzutem na taśmę bo mnie euforia zakupowa poniosła :D 

W tym BLDR Venture widzę parę problemów. Po pierwsze, do ceny dojdzie VAT. No ale OK. Za to pasek będzie problemem - tytan ma ciemniejszy odień, stalowe klamry nato będą wyglądać syfnie. A nato się zużywają jak każdy pasior.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Mam Hamiltona, idzie też Christopher Ward Dune :D

Od tego trzeba było zacząć. W takim razie zdecydowanie nie potrzebujesz chińskiego Timexa. BOLDR'a również.

Po cholerę Ci trzeci, gorszy field? Zwykle choroba postępuje w stronę droższych, lepszych (?) zegarków. U Ciebie odwrotnie 😉

Zbieraj na jakiegoś Longinesa, albo od razu na Omegę 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Od tego trzeba było zacząć. W takim razie zdecydowanie nie potrzebujesz chińskiego Timexa. BOLDR'a również.

Po cholerę Ci trzeci, gorszy field? Zwykle choroba postępuje w stronę droższych, lepszych (?) zegarków. U Ciebie odwrotnie 😉

Zbieraj na jakiegoś Longinesa, albo od razu na Omegę 😉.

Na mózg padło :D ja mam takie skrzywienie, że lubię mieć "gorszą wersję" danego zegarka co zrobisz :D

Omegi bym się bał nosić, nie stać mnie w takim razie :D Ale tak, nie potrzebuję tego timexa. Ufff.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

...Mam Hamiltona, idzie też Christopher Ward Dune :D...

W tym BLDR Venture widzę parę problemów. Po pierwsze, do ceny dojdzie VAT. No ale OK. Za to pasek będzie problemem - tytan ma ciemniejszy odień, stalowe klamry nato będą wyglądać syfnie. A nato się zużywają jak każdy pasior.

No to jak czekasz na Christopher Ward, to wiadomo, nie kupuj Timexa.

Co do Boldr - to field watch, więc argumenty, że coś tam inny odcień, że coś , to do mnie nie trafiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Co do chińskiego Taimexa sprawa jasna, jak mogłeś się spodziewać w klubie miłośników wina, odradzimy Ci "wino".

Co do Boldra, to nie jest Ci potrzebny, ale jak będziesz chciał zegarek, który nie jest Ci potrzebny, to bierz śmiało. To super projekt i świetne wykonanie, a jak będziesz koniecznie chciał klamrę z tytanu, to przeszyjesz ją z oryginalnego nato (jeśli jest tej sztywności/trwałości jak przed laty, to go "nie zajedziesz". A jak jakimś cudem to zrobisz, to wyślę Ci swoje (nigdy nie noszone), ja i tak noszę Venture na perlonie Eulit z klamrą stalową).

I jeszcze jedno, kupuj z Holandii, odpadnie zabawa celnoskarbowa: https://www.seriouswatches.com/collections/boldr/products/boldr-venture-carbon-black-1

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja tu tylko zostawię :)
pamiętaj, gwarancja się szybko kończy i potem nie musisz z Eddiem gadać :)

IMG_3856.thumb.jpeg.7d1ede9e9f564b333db99286e0db1a78.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomności skończyło się tak. Dzięki również tutaj @AK&AK

Boldr Venture Carbon Black:

138090866_20250605_1113152.thumb.jpg.7ffaacbdd62bc6a38c36a0d72ab12600.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi