Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
taki

Zegarki automatyczne Seiko w praktyce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chce kupić zegarek automatyczny ale poczytałem że takie zegarki potrafią się późnić np. 30sekund dziennie.

Jak to jest w praktyce? Będę musiał Co kilka dni sprawdzać czy zegarek się późni i regulować?

Do tej pory miałem zegarki kwarcowe dlatego pytam o ten rodzaj zegarków.

Chce kupić zegarek używany. Do 600zł. Chciałem jakiegoś szwajcara ale w tej cenie to marne szanse. Dlatego myślę o Seiko. Myślałem o serii 5 ale jeszcze się zastanawiam.

Edytowane przez taki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zegarki mechaniczne mogą mieć różną dobową odchyłkę i najczęściej nie są tak dokładne jak zegarki kwarcowe. Nie pamiętam dokładnych wartości dobowej odchyłki dla mechanizmów Seiko Sports, ale tak, może to być kilkanaście do kilkudziecięciu sekund na dobę. Zegarki mechaniczne mają jeszcze rezerwę chodu, to znaczy, że nienoszone zatrzymują się po kilkudziesięciu godzinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie Seiko 5 chodzą na werkach 4r36, które fabrycznie mają dokładność od -35 do +45 sek na dobę. Jeżeli zaniesiesz go do zegarmistrza ten będzie w stanie wyregulować mechanizm. Na gwarancji Ci tego nie zrobią jeżeli mieści się w powyższych widełkach.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki mechaniczne nie są dla każdego.

Mechanizmy są wrażliwe na uderzenia / upadki, pola elektromagnetyczne, ale także na tak prozaiczne sprawy jak to jak położysz zegarek na noc.

Seiko odłożone tarczą do góry zwykle spieszą, a położone na boku może zwalniać.

Jak poznasz lepiej zegarek to odchyłka dobowa może się niwelować nocą, więc niekoniecznie trzeba będzie go przestawiać.

Mam kilka modeli, które robią 0 sekund na dobę, noszone cały dzień (gdzie lubią zwolnić) i umiejętnie odłożone na noc (przyspieszają) w ciągu dwóch tygodni noszenia.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile razy trzeba obkręcić koronką w 8L35, żeby w pełni go nakręcić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie Seiko 5 na początek jest dobrym wyborem. 
Był to mój pierwszy automat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Johnny15 napisał(-a):

Ile razy trzeba obkręcić koronką w 8L35, żeby w pełni go nakręcić?

40-50 obrotów koronką będzie wystarczajace. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 hours ago, taki said:

Chce kupić zegarek automatyczny ale poczytałem że takie zegarki potrafią się późnić np. 30sekund dziennie.

Jak to jest w praktyce? Będę musiał Co kilka dni sprawdzać czy zegarek się późni i regulować?

Do tej pory miałem zegarki kwarcowe dlatego pytam o ten rodzaj zegarków.

Chce kupić zegarek używany. Do 600zł. Chciałem jakiegoś szwajcara ale w tej cenie to marne szanse. Dlatego myślę o Seiko. Myślałem o serii 5 ale jeszcze się zastanawiam.

W praktyce mechanizmy Seiko mają duże odchyłki w różnych pozycjach w porównaniu do Szwajcarów. Przykładowo, mój 6R15 noszony całą dobę lubi zgubić-15s. Z kolei jak ponoszę go pół dnia, potem odłożę tarczą do góry, to po czasie będzie miał w okolicach -2 +2s na dobę. Dla porównania, Sellity, które mam, noszone całą dobę, będą trzymały ładnie te -2s, +2s. Do tego w wątku Seiko można poczytać narzekania na kontrolę jakości i brak regulacji mechanizmów opuszczających fabrykę. 

To tak w praktyce...

Jednak, jak się piątki podobają, to czemu nie spróbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem fanem Seiko, miałem ich kilka i szczerze pisząc daleko im do tego co potrafi np Citizen. Miałem dwa żółwie, dwa samuraje i tylko jeden samuraj robił +7 sekund na dobę. Pozostałe 3 od +15 do +25.  Mam teraz promastera i robi +2 sek/24h. Albo miałem takiego pecha do Seiko albo to norma. Może inni koledzy z forum pochwalą się dokładnością swoich siekaczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko ma mnóstwo różnych mechanizmów. Mam vintage KSy i GSy które po serwisie mieszczą się w odchyleniu 5s i mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy to jednak dobry wybór bo myślałem że jednak te mechanizmy są lepsze. Jeśli co dwa trzy dni mam sprawdzać czy zegarek się późni to chyba muszę się jeszcze zastanowić.

A co możecie polecić z takich bardziej punktualnych zegarków automatów w cenie o której piszę? Oczywiście używane i z cyfrowym oznaczeniem godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mój Seiko SARB na mechaniźmie 6R15C pierwsze lata chodził w punkt niezależnie od położenia. Teraz chodzi jak chce, a jego bit rate jest tragiczny.

Można byłoby powiedzieć, że należy mu się czyszczenie i smarowanie, ale niekoniecznie, bo łącznie przez 10 lat złożyło się moze kilka miesięcy noszenia.

Dla porównania: 

- Seiko SKX007 (7s26): -3+10 sek/dzień (w zależności od położenia)

- Citizen Majtek (miyota 8204): +1 sek/dzień, niezależnie od położenia i naciągu sprężyny

- Gerlach PZL P.24 (SG25): +5 sek/dzień

- Gerlach Batory (SG25): -1 sek/dzień

- Orient Mako 1 (46943): +5/-5 sek/dzień (w zależności od położenia)

- Orient Kamasu II (F6922): +5 sek/dzień niezależnie od położenia i naciągu sprężyny

- Komandirski (2409) i Amfibia (2209) z okresu CCCP (mechaniczne) - kilka sekund na dzień, nie chce mi się mierzyć.

Nie musisz sprawdzać czasu co kilka dni, ciesz się wolnością.

Jak chcesz mieś czas dokładny co do sekundy - są inne opcje niż mechaniczne zegarki. One były dobre w swoich czasach, bo nie było innych opcji. Teraz są.

Edytowane przez adventure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, taki napisał(-a):

Zastanawiam się czy to jednak dobry wybór bo myślałem że jednak te mechanizmy są lepsze. Jeśli co dwa trzy dni mam sprawdzać czy zegarek się późni to chyba muszę się jeszcze zastanowić.

A co możecie polecić z takich bardziej punktualnych zegarków automatów w cenie o której piszę? Oczywiście używane i z cyfrowym oznaczeniem godzin.

W tej cenie nie ma.

Kup kwarcowy i po sprawie.

Jak dojdziesz do mechanicznego to będziesz musiał pewne rzeczy zaakceptować.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest najtańszy używany zegarek mechaniczny który późni się max 5sek na dobę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, taki napisał(-a):

Jaki jest najtańszy używany zegarek mechaniczny który późni się max 5sek na dobę?

Bawi mnie ten temat, więc sobie wygooglałem. Oto co Google AI mówi na ten temat:

Przykładowe marki zgłaszające się do COSC

Rolex zdecydowanie zgłasza największą liczbę mechanizmów do COSC, ponad milion rocznie, a następnie Omega, Tudor, Breitling, Mido i Tissot . Rolex i Breitling zgłaszają wszystkie mechanizmy do certyfikacji, ale inni producenci zgłaszają tylko niektóre modele.

Cenę sobie sam znajdziesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, taki napisał(-a):

W takim razie nie szukasz automatów. Kup kwarca i żyj spokojnie :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy jest jakiś sygnał, że doszło się do pełni naciągu sprężyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Johnny15 napisał(-a):
W dniu 2.07.2025 o 15:59, Funky_Koval napisał(-a):

A czy jest jakiś sygnał, że doszło się do pełni naciągu sprężyny?

Automaty mają zabezpieczenie przed zbyt mocnym nakręceniem sprężyny, więc raczej nie będzie żadnego sygnału. W zegarku z naciągiem manualnym koronka po prostu stawi opór i nie da się dalej nakręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi