Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mkl1

Zegar "Lira" z wahadłem ponad mechanizmem

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny nie dla mnie, by inwestować do 6-tki.

Wolę poszukać zacisków..

Większa to np. 8-ka, 10 tka... łatwiej o szpeje..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiemy sie. Pytalem co sprawdziles? Chodzi mi o kompatybilnosc. Czy to samo loze? Boley robil taka sama tokarke ale z zaciskami 8mm, a wiec suport krzyzowy pasowalby do 6,5 mm jak i do 8mm. Vector prawdopodobnie tez, ale tego ja nie sprawdzilem. Wazne jest loze i wrzeciennik. Takze tokarka 8 mm nie musi byc wieksza od 6,5 mm. Tokarki 8 mm sa najpopularniejsze.

Moja tokarka ma nastepujace parametry:

1. zaciski 8 mm.

2. wysokosc osi wrzeciona do gornej plaszczyzny loza 50 mm.

3. dlugosc loza 260 mm, ale odleglosc miedzy zaciskami wrzeciona i konika 125 mm.

4. odleglosc pomiedzy osia wrzeciona a gorna plaszczyzna suportu 10 mm.

Jak dla mnie suport jest wazniejszy niz zaciski przeciez masz uchwyt trojszczekowy.

Zaciski 8 mm latwiej dostac niz zaciski 6,5 mm. Koszt jednego zacisku w tej chwili to okolo 25€. Jeszcze w ubieglym roku mozna bylo kupic po 10€.

Podaj parametry swojej tokarki: punkt 2 i 3.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

2)45

3) 120 i 110mm

ps

Właśnie toczę dla kolegi uchwyt szubienicy do sprężynki  w linkowcu... 

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 mm rozumiem.

120 110 mm nie rozumiem.

Chodzi mi o calkowita dlugosc loza a potem efektywna dlugosc loza przeciez wrzeciennik i konik zajmuja miejsce na lozu. U mnie jest to 260mm i 125mm.

Powodzenia w robocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

pomyłka 220 mm i 110mm pomiędzy wrzecionem a konikiem ustawionym na końcu łoża.... OK ?

Mam jeszcze Lorcha 6-tkę. ale nie są zamienne.

Lorch idzie na sprzedaż...

ps. Dlatego pisałem, że potrzebuje ( może kupię kiedys) "większą" i powszechniejszą...

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz wszystko mi pasuje.

Zauwaz, ze moja tokarka Reform jesli chodzi o parametry wcale nie jest duzo wieksza!

A o jakiej konkretnie tokarce myslisz?

Pokaz zdjecia tej tokarki Lorcha do sprzedania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_2008.JPG

IMG_2004.JPG

IMG_2010.JPG

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak :uboga, zaciski nietypowe bo Lorch 6  5,05x0,7 mm

Wcale sie nie dziwie, ze chcesz ja sprzedac - tylko pytanie kto ja kupi i za ile. Jezeli znalazlby sie kupiec to sprzedac i nie zalowac pieniedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Andrzeju,

pełno tu specjalistów którzy tylko naprawiają zegary natomiast nie mają czasu odpowiedzieć Ci na zadane pytania.

Więc po kolei:

Parę lat temu poradziłem jednemu z młodych zegarmistrzów (który zawsze był biedny ;) ) patent starych polskich zegarmistrzów

którzy za komuny nie mieli dostępu do dobrych zachodnich materiałów i używali do toczenia osi prętów ze starych parasoli. 

Kolega zapomniał nawet podziękować a patent z parasolami rozpowszechnił się w internecie. Problem polega tylko na tym

że to muszą być pręty ze starych (połowa ubiegłego wieku) parasoli, że pręty te mają tylko jedną średnicę i że po tym jak to zdradziłem

to parasole wymiotło ze śmietników :D :D.  Oraz trzeba je odpowiednio przygotować -odpuścić - pokazywałem to na ostatnich warsztatach

organizowanych przez Czasika w Mysłowicach (ba nawet ich uczestnicy otrzymali ode mnie tabelkę ułatwiającą ta robotę) i na Patku w Lublinie.

Zasada jet dość prosta trzeba stal ogrzać do odpowiedniej temperatury a następnie ochłodzić. Najlepiej robić to w odpowiednich rynienkach

wypełnionych wiórkami mosiężnymi (i tu też uwaga nie każde wiórki są dobre - trzeba je odpowiednio przygotować) dlatego kiedyś można było

kupić to w internecie za nawet spore pieniądze. Wiórki zapewniają równomierne dostarczenie temperatury. Ja swoją stal robię w piecu którego

używam do robienia tarcz i szkiełek - a tam mam możliwość ustawienia temperatury od 0 do 1200 stopni z dokładnością co 1 stopień.
Ale i tak najczęściej korzystam ze starych zapasów tamponstali. Czasami można ją kupić na aukcjach też jeśli jest to ze starych zapasów to trochę 

kosztuje. Najlepiej szukać takiej w oryginalnych pudełkach bo luzem można kupić taniej ale często jest to współczesna stal od "chińczyka" a tu z jakością 

różnie bywa.

20250719_073427.thumb.jpg.0a1ac23434399b5ddcae42c19b7fff80.jpg

to moje skromne zapasy tamponstali jak widać średnice różne od średnic parasola od 0,2 do 5 mm :) 

Patent z wykorzystaniem starych osi z zegarów z demobilu jest dobry (jak myślisz po co starzy zegarmistrze zbierali ten cały złom ;))

Jedyne co to trzeba wiedzieć co do czego zastosować

20250719_070139.thumb.jpg.b0a669538592a2f5e8d3cf334a465590.jpg

no i mieć trochę tego złomu / szrotu :D :D 

To tyle na temat tamponstali i odpuszczania. Na najbliższych warsztatach (jeśli będą) możę zrobimy naukę toczenia i robienia własnych śrubek 

A tam też taka odpuszcona stal się przyda ;) :D .

Co do noży to nie wiem czy pamiętasz ale jak Cię ostatnio zabrałem do szalonegoamatora to ci właśnie pokazywał noże zrobione z połamanych wierteł

tak więc nie jest to żadna nowośc Jedyny problem to trzeba je odpowiednio zaostrzyć a nie pochechłać na szlifierce . Nie wiem czy pamiętasz Janusz wtedy

pokazywał własnoręcznie zrobiony goniostat do ostrzenia. No i problem że są one dość krótkie więc do toczenia z ręki trzeba mieć jakiś uchwyt.

Ja osobiście używam stalek HSS 3x3 i 2x2 albo noży stali chromowoniklowej azotowane (na czarno).

20250720_063725.thumb.jpg.3799a9d82cc6a0a98dd5069e167b9220.jpg

Ważne żeby je też odpowiednio ukształtować ja podobnie jak Janusz używam do tego goniostatu który można ustawiać w 3 płaszczyznach.

osadzam je w takich oprawkach też pojawiają się na aukcjach - ja ostatnio miałem kilka w Lublinie i szybko rozeszły się po Kolegach

W oprawkach tych też dobrze się krępuje wspomniane wyżej wiertła.

20250720_063502.thumb.jpg.67d138e3fb4b865c205f1dd6a5e6f521.jpg

To noże mamy załatwione pozostało jeszcze polerowanie :) 

Polerowniki są różne z gradem poprzecznym i podłużnym  począwszy od stalowych do osi zegarów, poprzez stalowe precyzyjne do zegarów mniejszych i zegarków

na degusitach i szafirach skończywszy  te do dokładnych prac z najmniejszymi czopami.

20250720_064421.thumb.jpg.1a6b8fe736ed8cb8d4d35cbe146f4465.jpg

Tu masz małe zdjęcia z poszczególnymi typami

20250520_143410.thumb.jpg.679acc79f977c434589e09ac7ab47a92.jpg  20250720_064649.thumb.jpg.71a28ce7f7806e64895e54817c067d2a.jpg  20220922_070753.thumb.jpg.258cc79356d8f231c3f4d698457db461.jpg

i tradycyjnie "to by było na tyle"  - miłego końca weekendu

jak byś coś jeszcze potrzebował to pisz / dzwoń dla Kolegów zawsze znajdę czas

(ale to może dlatego że ja nie naprawiam tyle zegarów ;))

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ze swej strony na tym kończę temat ZEGAR LIRA... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mkl1

I w sumie masz racje bo zamiast rozmawiac o zegarze "Lira" to rozmowy toczyly sie wokol tokarek, a to nie ten dzial i temat. Moze otworzysz temat w dziale narzedzi zegarmistrzowskich na temat Twojej tokarki i oczekiwan odnosnie nowej tokarki 8 mm. Chetnie z Toba na ten temat porozmawiam. Juz dawno mialem ci to zaproponowac.

A poki co dziekuje

i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie mam wielkiej ochoty na otwieranie takiej dyskusjii.

Tokarke jaka mam taką mam i juz Do moich prac wystarcza.

Kół zębatych nie będę dorabiał sam, więc kombajn mi nie jest potrzebny...

Może kiedyś okazyjnie znajdę lepszą????

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Dziekuje za wymiane wiedzy w tym temacie i... do uslyszenia w innych tematach.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa ta dyskusja.

I ja wyciągnąłem dla siebie kilka wniosków. 

Na koniec poprosiłbym tylko o kilka dodatkowych zdjęć mechanizmu(jeśli zostały) - mogą być z demontażu/montażu.

Chodzi mi o ogólny wygląd płyt, bębnów sprężyn, przekładni, kotwicy (jest już jedno). 

Kol @mkl1 - jak zwykle świetna robota :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie , jak będę zamykał projekt i oddawał właścicielowi.

Tak naprawdę to "zwykły" francuz z końca XIXw początku XXw. Taki jak Japy itp...

Tylko wyróżnia go zmieniony układ  kinematyczny

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi