Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
trzydziesci9

Prawie jak pilot z II Wojny Światowej

Rekomendowane odpowiedzi

I dokladnie z tego powodu manual w modelu pro to trochę nieporozumienie. Zakręcana koronka daje 20 bar wodoszczelności ale odkręcanie jej co dwa dni żeby nakręcić werk wydaje mi się dziwne.

Tak jak pisze @Dirty Harry sa modele w manualu z wciskaną koronką ale one mają mniejszą wodoszczelność.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

Wojenne B-Uhry Laco miały koperty z niklowanego mosiądzu, lakierowane matowo. Tak to wyglądało:

ORI.jpg

Po czasie jest szansa, że koperta tańszego modelu original ściemnieje do takiego koloru? Czy raczej nie ma co na to liczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trzydziesci9 Do takiego koloru raczej nie, bo to ciemnoszara farba. Ale mój trochę ściemniał oraz przetarł się tu i ówdzie:

009.JPG

011.JPG

010.JPG

000b.JPG

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Laponek napisał(-a):

Czy te postarzane laco w manualu mają zakręcaną koronkę?

Na całe szczęście nie. Mają WR50m, które moim zdaniem jest wystarczające.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Po czasie jest szansa, że koperta tańszego modelu original ściemnieje do takiego koloru? Czy raczej nie ma co na to liczyć?

Myślę, że za bardzo próbujesz rozkminiać. To nie koperta z brązu, która patynuje :D koperta w Laco raczej się porysuje, może miejscami wybłyszczy czyli naturalne śladu noszenia. Żadnej dramatycznej zmiany koloru bym nie oczekiwał/bał się. Zajrzyj na forum jak wyglądają koperty zegarków właśnie z brazu tam to jest zmiana :D

Jak się podoba to brać Laco to dobra firma, mam z nimi pozytywne doswiadczenia.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Laponek napisał(-a):

Czy te postarzane laco w manualu mają zakręcaną koronkę?

Ale jeśli jest zapotrzebowanie na postarzanego B-Uhra 42 mm z automatem lub manualem, WR100 i zakręcaną koronką oraz deklem (Laco Original mają dekiel wciskany), wypukłym szafirem i lumą obficiej zaaplikowaną tudzież bardziej bajerancką niż Laco, to polecam postarzanego Hruodlanda  :) 

Oczywiście to nie ta liga jakości postarzenia, co w Laco. No ale kosztuje ułamek tego, co produkt z Pforzheim - a ma lepszą klasę wodoszczelności, lepszą użytkowo lumę (bo na tarczy świeci się absolutnie wszystko, i to w dwóch kolorach), szybkowymienny pasek i stosunek jakości ceny po prostu wybitny!

I jest ciemniejszy od Laco, co ważne dla Kolegi @trzydziesci9

005.JPG

006.JPG

008.JPG

014.JPG

016.JPG

017.JPG

011.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

Ale jeśli jest zapotrzebowanie na postarzanego B-Uhra 42 mm z automatem lub manualem, WR100 i zakręcaną koronką oraz deklem (Laco Original mają dekiel wciskany), wypukłym szafirem i lumą obficiej zaaplikowaną tudzież bardziej bajerancką niż Laco, to polecam postarzanego Hruodlanda  :) 

Oczywiście to nie ta liga jakości postarzenia, co w Laco. No ale kosztuje ułamek tego, co produkt z Pforzheim - a ma lepszą klasę wodoszczelności, lepszą użytkowo lumę (bo na tarczy świeci się absolutnie wszystko, i to w dwóch kolorach), szybkowymienny pasek i stosunek jakości ceny po prostu wybitny!

I jest ciemniejszy od Laco, co ważne dla Kolegi @trzydziesci9

005.JPG

006.JPG

008.JPG

014.JPG

016.JPG

017.JPG

011.jpg

Jeżeli ma naśladować oryginał, to nie powinno "wszystko się świecić". 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anansi Bo to jest chińska, nowoczesna wariacja na temat - taka bardziej młodzieżowa  :)  Niemniej w porównaniu z nią Erbstuck świeci skromnie (poniżej) - "przybrudzona" luma nie ma tej intensywności, co w standardowych, niepostarzonych Laco.

024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zastanawiam się, który B-Uhr original bardziej przypomina zegarek z czasów II Wojny Światowej.

Mysle tutaj tylko o zegarku bez paska. Kawału skory nie biorę pod uwagę.
Według mnie (z czym się chyba nie zgadzacie) kolor koperty został lepiej odwzorowany na droższej wersji, natomiast nie chciałbym zegarka postarzanego. Dla mnie postarzanie powinno przyjść z czasem, bo daje frajdę właścicielowi.

Jesli według Was tańsza wersja original kolorystycznie bardziej przypomina zegarek z czasów wojny, to wybiorę właśnie ją. 

Z drugiej strony jeśli macie rację to trochę słabo, że tańszy model jest kolorystycznie bardziej wiarygodny od znacznie droższego odpowiednika.

Oczywiście biorę pod uwagę już tylko modele od Laco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Ogólnie zastanawiam się, który B-Uhr original bardziej przypomina zegarek z czasów II Wojny Światowej.

Mysle tutaj tylko o zegarku bez paska. Kawału skory nie biorę pod uwagę.
Według mnie (z czym się chyba nie zgadzacie) kolor koperty został lepiej odwzorowany na droższej wersji, natomiast nie chciałbym zegarka postarzanego. Dla mnie postarzanie powinno przyjść z czasem, bo daje frajdę właścicielowi.

Jesli według Was tańsza wersja original kolorystycznie bardziej przypomina zegarek z czasów wojny, to wybiorę właśnie ją. 

Z drugiej strony jeśli macie rację to trochę słabo, że tańszy model jest kolorystycznie bardziej wiarygodny od znacznie droższego odpowiednika.

Oczywiście biorę pod uwagę już tylko modele od Laco.

Nie sugeruj się ceną.  W "droższym" modelu płacisz tylko za to, że ktoś ręcznie tą kopertę postarza. Technicznie w nim nie ma nic lepiej czy wierniej. Tylko to postarzanie. Osobiście brałbym original i poobijał sam w trakcoe noszenia. Albo dał żonie na tydzień ponosić. 3 stopień demolki za darmo 😇

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poobijać się poobija, ale luma się nie zestarzeje. Mój się już ładnie powycierał, pokancerował, byłoby idealnie, ale biała i czyściutka luma razi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

@Funky_Koval, a wcześniej pisałeś, że original jest niewygodny względem pro. Mógłbyś się jakoś do tego odnieść? Chodzi o uszy?

Rozmiar (w pro możesz wybrać jeszcze mniejszą szerokosć koperty) oraz właśnie uszy. W original one są proste (wyglądają jak dospawane tak ma być tak było w pilotach) ale efekt jest taki, że są duze spary między paskami a nadgarem

Screenshot_20250809_103907_Chrome.thumb.jpg.d460ba32e60fb5cfd4268ef299a361cb.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Rozmiar (w pro możesz wybrać jeszcze mniejszą szerokosć koperty) oraz właśnie uszy. W original one są proste (wyglądają jak dospawane tak ma być tak było w pilotach) ale efekt jest taki, że są duze spary między paskami a nadgarem

Screenshot_20250809_103907_Chrome.thumb.jpg.d460ba32e60fb5cfd4268ef299a361cb.jpg

No, ale te odstające uszy jakoś zaczepiają za ubranie albo powodują, że się niewygodnie nosi zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

No, ale te odstające uszy jakoś zaczepiają za ubranie albo powodują, że się niewygodnie nosi zegarek?

Kiedyś spbie kupiłem homara pilota z prostymi uszami żeby to sprawdzić. Miałem uczucie noszenia talerza na nadgarstku i te odstające uszy mnie w*****y

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Kiedyś spbie kupiłem homara pilota z prostymi uszami żeby to sprawdzić. Miałem uczucie noszenia talerza na nadgarstku i te odstające uszy mnie w*****y

To ja z prostymi zawsze kombinuje tak, żeby l2l nie był za duży względem mojego nadgarstka i jakoś da się nosić. Ważne żeby nie odstawało znacząco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prawdziwym "pilotem" ma być tak, jakbyś nosił patelnię na łapie. Oryginały były jeszcze większe i "normalnie" noszone, czyli na gołym nadgarstku, odstawały bardzo. Ale to były zegarki na mankiet dość grubej kurtki, miały być możliwie duże i bardzo czytelne. U lotnika na rękawie wyglądały spoko, natomiast "mini" repliki w rozmiarach poniżej 40mm wyglądają moim zdaniem groteskowo. Jeśli użytkownik ma celować w stosunkowo mały i zgrabny zegarek, powinien wybierać moim zdaniem stylizacje inspirowane jedynie wzorem dawnych fliegeruhrów. Coś na kształt naszej Vratki, która nie ma niczego udawać, a jest jedynie lekko inspirowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, renqien napisał(-a):

Z prawdziwym "pilotem" ma być tak, jakbyś nosił patelnię na łapie. Oryginały były jeszcze większe i "normalnie" noszone, czyli na gołym nadgarstku, odstawały bardzo. Ale to były zegarki na mankiet dość grubej kurtki, miały być możliwie duże i bardzo czytelne. U lotnika na rękawie wyglądały spoko, natomiast "mini" repliki w rozmiarach poniżej 40mm wyglądają moim zdaniem groteskowo. Jeśli użytkownik ma celować w stosunkowo mały i zgrabny zegarek, powinien wybierać moim zdaniem stylizacje inspirowane jedynie wzorem dawnych fliegeruhrów. Coś na kształt naszej Vratki, która nie ma niczego udawać, a jest jedynie lekko inspirowana.

A tam. Laco, Stowa, IWC oferują fliegery w rozmiarze 36-37mm. Z pewnymi modyfikacjami jak zgięte uszy właśnie. Wielu ludzi lubi taki styl zegarka. Osobiście uważam, że taki rozmiar jest o wiele lepszy do codziennego noszenia.

1946207496_20250710_1427142.thumb.jpg.e26f6e4aa9ce26ca9361a1e6c65c359b.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

A tam. Laco, Stowa, IWC oferują fliegery w rozmiarze 36-37mm. Z pewnymi modyfikacjami jak zgięte uszy właśnie. Wielu ludzi lubi taki styl zegarka. Osobiście uważam, że taki rozmiar jest o wiele lepszy do codziennego noszenia.

1946207496_20250710_1427142.thumb.jpg.e26f6e4aa9ce26ca9361a1e6c65c359b.jpg

Jeśli kręci Cię pro, to zobacz teraz na nową niebieską wersję. Chyba ostatnio wyszła. Jak dla mnie obłędna.

Edytowane przez trzydziesci9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Jeśli kręci Cię pro, to zobacz teraz na nową niebieską wersję. Chyba ostatnio wyszła. Jak dla mnie obłędna.

Owszem wachałem się ale ostatecznie wybrałem szarego Christophera Warda Dune :D a pro mam czarnego na bransie.

A jeszcze dla porównania. Moj nadgar 16.5 cm i na nim flieger 39mm wygląda na duży:

20250126_123214.thumb.jpg.4776f65c9c4af1bf8008e201e20949b4.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Owszem wachałem się ale ostatecznie wybrałem szarego Christophera Warda Dune :D a pro mam czarnego na bransie.

A jeszcze dla porównania. Moj nadgar 16.5 cm i na nim flieger 39mm wygląda na duży:

20250126_123214.thumb.jpg.4776f65c9c4af1bf8008e201e20949b4.jpg

A próbowałeś nosić na grubszym nadgarstku? Wiem, że brzmi absurdalnie, ale może druga ręka okaże się masywniejsza. Jakie l2l? 
Ja też mam mały nadgarstek, dlatego jestem ograniczony do maks. 47 mm L2L. Więc będę uderzał w jakąś 39 original.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, trzydziesci9 napisał(-a):

A próbowałeś nosić na grubszym nadgarstku? Wiem, że brzmi absurdalnie, ale może druga ręka okaże się masywniejsza. Jakie l2l? 
Ja też mam mały nadgarstek, dlatego jestem ograniczony do maks. 47 mm L2L. Więc będę uderzał w jakąś 39 original.

Nie pamietam jakie l2l. To był homar z ali :) ja po  prostu wolę mnkejsze koperty 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie tej dyskusji - w zasadzie zegarki Laco, Wempe, Stowa, IWC oraz L&S, choć popularnie zwane pilotami, pomyślane były dla obserwatorów/nawigatorów pokładowych niemieckiej Luftwaffe (Beobachtungsuhr, B-Uhr). Piloci, jeśli nie mieli czegoś prywatnego, nosili chronografy Tituma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 2 Basici A i B Uhr. Jak mi się znudzą to spróbuję z Originalsami.

Paski mi trochę nie pasily, więc zamontowałem identyczne materiałowe moro. Oba zegareczki wyglądają razem bardzo ładnie.

Szkoda, że nie noszę ich jednocześnie. 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Kupiłem 2 Basici A i B Uhr. Jak mi się znudzą to spróbuję z Originalsami.

Paski mi trochę nie pasily, więc zamontowałem identyczne materiałowe moro. Oba zegareczki wyglądają razem bardzo ładnie.

Szkoda, że nie noszę ich jednocześnie. 🙃

Poprosimy o foty :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi