Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mykacz

Rozterka przy zakupie: Baume&Mercier czy Maurice Lacroix?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy i koleżanki.

Jako szczęśliwy posiadacz swojego pierwszego budżetowego Szwajcara, więc Certiny DS-1 Day Date, przyszedł czas na kolejnego, tym razem wymarzonego chronografa ze średniej półki. Budżet się finalizuje, a wybór zegarków został zawężony do konkretnie dwóch pozycji. Budżet jaki posiadam to około 10 000 - 13 000 zł, jeśli ktoś, kto obiecał się dołożyć, dotrzyma słowa. 🙃

Pierwsza z z nich to Maurice Lacroix Pontos S Chronographhttps://www.mauricelacroix.com/en-intl/watches/watches-pontos/pontos-s-chronograph/PT6038-SSL24-430-4.html

Druga pozycja z kolei to Baume & Mercier Classima Chronographhttps://www.baume-et-mercier.com/en/collections/classima-men/watch-classima-10782-day-date.html

W rezerwie jest Longines Conquest Chronograph, ale ten ma gumowy pasek, czego nie trawię w zegarkach innych niż mój Garmin, zwłaszcza w tym budżecie. Druga wada to rezygnacja z datownika, a ja szukam chronografu kompletnego. I cena, za którą mogę go dostać jest wyższa, około 15 000. https://www.longines.com/en-us/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-02-9. Aczkolwiek sam zegarek leży wyśmienicie na moim nadgarstku. 

I teraz, jak wspomniałem szukam czegoś ze średniej półki, na szwajcarskim sprawdzonym mechanizmie. Dwa pierwsze mają mechanizmy bazujące na ETA/Valjoux 7750, Longines ma swój kaliber L898, ale to też bazuje na ETA A31.L01 (ETA 2892A2). Szukam sprawdzonego mechanizmu, ze stosunkowo łatwym serwisowaniem, szczególnie po okresie gwarancji. Zegarka nie planuję (na teraz sprzedawać) i zdaję sobie sprawę, że szczególnie dwa pierwsze zegarki stracą na wartości. Na plus jest to, że teraz mogę zakupić je z rabatem 2,5 tysiąca od ceny katalogowej.  To ma być mój Graal i pewnie jedyny zegarek w tej cenie, jaki nabędę. Wszelkie Omegi Speedmaster, Tag Heuery (na lepszym mechanizmie) są poza moim zasięgiem tych 13 000 zł. Zwłaszcza używane w bdb stanie. 

Wszystkie modele mają sportowy i casualowy charakter. Będą noszone do pracy, na spotkania towarzyskie, zamiennie z moją Certiną i nie będą ze mną pływały, bo od tego mam Garmina. Wszystkie trzy mi się podobają, wszystkie mierzyłem i wyglądają dobrze na moim szczupłym nadgarstku, który ma o ile pamiętam ok. 16,5 - 17 mm (są mniejsze niż Garmin, a ten chociaż kolos, nosi mi się dobrze). Kolorystycznie trafiają w mój gust i kolory ubrań (niebieskie, beże, zielenie i granaty).

Po prostu nie mogę się zdecydować. Chcę wybrać dobrze: zegarek z dobrą jakością wykonania (tutaj na plus ML i Longines), uznanego producenta (tu tradycja przemawia za Longines i B&M) trwalszym i prostym w serwisowaniu mechanizmem, który bez braku certyfikacji będzie w miarę dobrze trzymał odchyłki w ryzach. Moja Certina po pół roku ma odchyłki plus 12 sek na dobę. Nie jest źle ani nie jest rewelacyjnie. Jest dobrze. Ale chciałbym by nowy zegarek był pod tym względem lepszy.

Jako osoby mającej więcej doświadczenia doradźcie: który z nich reprezentuje lepszy poziom jakości, zwłaszcza mechanizmu? Który producent bardziej przykłada się do jego regulacji? I czy mechanizm z Longines jest półkę wyżej od tego Valjoux 7750, czy to podobny poziom? Będę wdzięczny za rady, opinie. Budżet 13 000 max lub dozbieranie 2 000 do tego Longines ale od razu z wymianą paska. Jeżeli coś w tym budżecie i w tej charakterystyce Wam się jeszcze nasunie, to chętnie przeczytam. Ale nie zarzucajcie mnie postami w stylu: ja bym dołożył 7 000 - 10 000 i wybrał Omegę z chrono24 🙂.  Niestety, pewnego pułapu nie chcę i nie mogę przeskoczyć.

Edytowane przez mykacz
Edycja tytułu posta. Edycja literówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to bardzo ciekawa opcja. Nie pomyślałem o szukaniu ma OLX. Musiałbym go jeszcze przymierzyć i generalnie preferuję paski skórzane lub materiałowe podbite skórą. Ale o tym pomyślę szczególnie, że to mechanizm Tag Heuer 01, wiec nie standardowa ETA czy Selitta. Dzięki 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem w temacie ML to dobry wybór. Na zegarki Zielona Góra jest za 17k czyli przy rabacie 20% wyjdzie ok. 13,6 k. 

Moja propozycja to Sinn 903.

https://zatokazegarkow.pl/zegarki-automatyczne/sinn/zegarki-narzedzia/sinn-903-st-ii?gad_source=1&gad_campaignid=21495415898&gbraid=0AAAAACpggXb2c_byiaVX47WS4zXqq-oCn&gclid=CjwKCAjwy7HEBhBJEiwA5hQNotPhAJyJxWT4_2nE5_fSExORQJ5WPDmy3eYbYIr5qQ2t3PyZgvtSEhoCsQkQAvD_BwE

A poniżej moje zdjęcie. 

HUqVZIz.jpeg

Jeśli chodzi o chrono z datą to też mogę z czystym sumieniem polecić tego Longinesa. 

wMyUFOn.jpeg

Obydwa polecam z czystym sumieniem. ML ma dobry mechanizm ale np w Longinesie jest mechanizm z kremowym włosem i kołem kolumnowym. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kornel91 napisał(-a):

Tak jak pisałem w temacie ML to dobry wybór. Na zegarki Zielona Góra jest za 17k czyli przy rabacie 20% wyjdzie ok. 13,6 k. 

Moja propozycja to Sinn 903.

https://zatokazegarkow.pl/zegarki-automatyczne/sinn/zegarki-narzedzia/sinn-903-st-ii?gad_source=1&gad_campaignid=21495415898&gbraid=0AAAAACpggXb2c_byiaVX47WS4zXqq-oCn&gclid=CjwKCAjwy7HEBhBJEiwA5hQNotPhAJyJxWT4_2nE5_fSExORQJ5WPDmy3eYbYIr5qQ2t3PyZgvtSEhoCsQkQAvD_BwE

A poniżej moje zdjęcie. 

HUqVZIz.jpeg

Jeśli chodzi o chrono z datą to też mogę z czystym sumieniem polecić tego Longinesa. 

wMyUFOn.jpeg

Obydwa polecam z czystym sumieniem. ML ma dobry mechanizm ale np w Longinesie jest mechanizm z kremowym włosem i kołem kolumnowym. 

Ten Sinn za bardzo przypomina mi Breitlingi i gdyby w tej cenie to był Breitling, to bym się nie wahał.

Za to ten Longines jest kapitalny. 

Zapytam jako laik: jaka jest główna zaleta czy też przewaga koła kolumnowego w mechanizmie i zegarkach z chronometrem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16,5-17 cm, 43mm nie mogą wyglądać dobrze do koszuli, nawet przy płaskim nadgarstu. No, chyba, że 44mm PAMa ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mykacz napisał(-a):

Ten Sinn za bardzo przypomina mi Breitlingi i gdyby w tej cenie to był Breitling, to bym się nie wahał.

Za to ten Longines jest kapitalny. 

Zapytam jako laik: jaka jest główna zaleta czy też przewaga koła kolumnowego w mechanizmie i zegarkach z chronometrem?

Zgadza się nie tylko przypomina Navitimera ale może takie zegarki produkować. 

Jaka jest przewaga koło kolumnowego ponoć prezycyjniej i dokładniej działa chrono. Nigdy w to się nie zagłębiałem natomiast mechanizm ma certyfikat chronometru. Dodatkowo 5lat gwarancji. Z wad to chyba zewnętrzny AR bo szkło jest kapitalne ale mój ma już kilka drobnych zarysowań na powłoce. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szuwi napisał(-a):

16,5-17 cm, 43mm nie mogą wyglądać dobrze do koszuli, nawet przy płaskim nadgarstu. No, chyba, że 44mm PAMa 😉

Będzie ok. Nie noszę koszul typu garniturowe plus materiałowe spodnie.

Najczęściej luźne wypuszczane na spodnie casualowe koszule i jeansy lub spodnie bawełniane. Latem polówki i lżejsze spodnie, zimą swetry. 

Edytowane przez mykacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, mykacz napisał(-a):

W czasach kryzysu kwarcowego Breitling sprzedał Sinnowi prawa oraz trochę części i tak się zaczęło.

https://www.watchgecko.com/blogs/magazine/why-the-sinn-903-isnt-just-a-navitimer-homage

Pamiętaj, że kupujesz nie cenę, nie specyfikację a zegarek. Ten ML jest wielki, klocowaty i ma polot tasaka - ale to moje zdanie.

Wśród zegarków, na które patrzysz brałbym B&M albo zaproponowanego przez kolegę @kornel91 Sinna 903, który jest świetny.

To taki Navitimer, którego Breitling od lat by chciał zrobić ale mu nie wychodzi - popatrz na WR oraz grubość i porównaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, cordi7 napisał(-a):

W czasach kryzysu kwarcowego Breitling sprzedał Sinnowi prawa oraz trochę części i tak się zaczęło.

https://www.watchgecko.com/blogs/magazine/why-the-sinn-903-isnt-just-a-navitimer-homage

Pamiętaj, że kupujesz nie cenę, nie specyfikację a zegarek. Ten ML jest wielki, klocowaty i ma polot tasaka - ale to moje zdanie.

Wśród zegarków, na które patrzysz brałbym B&M albo zaproponowanego przez kolegę @kornel91 Sinna 903, który jest świetny.

To taki Navitimer, którego Breitling od lat by chciał zrobić ale mu nie wychodzi - popatrz na WR oraz grubość i porównaj :)

No to powiem Wam, że ten Sinn zmusił mnie do przemyślenia sprawy na nowo. Wygląda mniej elegancko niż moje typy, ale świadomość że jest związany z Breitlingiem zmienia trochę mój punkt widzenia. Dzięki za tę rekomendację i wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. Zawęziłem do dwóch modeli, na co wpłynęły negocjacje ze sprzedawcą. Pierwszy typ do dalej ten Maurice Lacroix, który jest kompletnym chronografem w stylu i kolorach, które mi podchodzą najbardziej. Zbiłem cenę o kolejne kilkaset zł. Więc mieści się w budżecie.

Drugi to ten Sinn z polecenia powyżej, wersja na pasku, ale jego nie mam jak przymierzyć i zobaczyć na żywo.

Trzecia opcja też uległa lekko zmianie. Dalej jest nią Longines ale w wersji Marco Odermatt. Gdyż: jest w moim kolorze i jest wersji z dwoma paskami: skóra i tekstylny. Więc nie ma kauczuku, ale daty też brak 😥. Wersja limitowana do 2042 szt.

https://share.google/0j4m5evpFDm9cETsa

Z ceny kalatogowej 20 200 zł urwałem już 4200 zł. Jeszcze tak z 1000 💸 mniej i chyba będę miał faworyta 😏.

Warto tego Longinesa za ok. 15k?

Edytowane przez mykacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ci się podoba - to warto. Tanio już było…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mykacz napisał(-a):

Warto tego Longinesa za ok. 15k?

Nie wiem "czy warto", ale właśnie sobie go oglądałem w necie i moja żona jak go zobaczyła na ekranie, to powiedziała "Wow, ale ładny".

Więc chyba jednak warto 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Nie wiem "czy warto", ale właśnie sobie go oglądałem w necie i moja żona jak go zobaczyła na ekranie, to powiedziała "Wow, ale ładny".

Więc chyba jednak warto 😉 

Zazdroszczę tego podejścia żony. Moja: po co Ci kolejny i taki drogi zegarek. Ja: kryzys wieku średniego 😏.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I podjąłem decyzję, której sam się nie spodziewałem! 

Zastanawiałem się, myślałem, szukałem i przeglądałem różne oferty. Warto było szukać, bo upolowałem używanego, mam nadzieję z minimalnym śladami wynikającymi z normalnego użytkowania, jak zapewnił sprzedawca, po serwisie i z pełnym zestawem dokumentów Taga Heuera Caliber 1887 na srebrnej tarczy (numer ref. CAR2111.FC6266). Sprzedawca przekonał mnie niższą ceną oraz zdjęciem z wydruku odchyłki dziennej, która wynosi -0,9 sek/d. Średnica koperty bez koronki 41 mm, więc idealna na mój szczupły nadgarstek. 

Transakcja przez chrono24. 

Cena za jaką udało się wynegocjować to 2k EUR. Całkiem nieźle, jak sądzę. Swoją wartość co miał stracić, to już stracił. Jak będę chciał kiedyś sprzedać, to raczej z niewielką stratą. A ja będę miał nas lata Taga i to na innym mechanizmie innym niż Sellita lub ETA. Zaoszczędzony budżet pójdzie... oczywiście na inny zegarek. Może jakiś GMT? 😁

Dokładne zdjęcia wrzucę jak zegarek dojdzie. I po wymianie paska z brązowego na czarny. 

Dziękuję wszystkim kolegom za rady oraz za odwiedzenie wątku 😃.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny wybór, IMO najlepszy ze wszystkich wyżej wymienionych chronografów. Mówisz: Tag Heuer, myślisz: Carrera - i pewnie nie tylko ja tak mam  :) 

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech się nosi i sprawia frajdę 👍

PS. Na mechanizmy ETA i Sellita tak bym nie psioczył bo Tag 1887 to generalnie rozwinięcie Seiko TC78 ;)

IMG_3916.thumb.jpeg.4a43ee0c88cc85a16a69ce1723414cdc.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Niech się nosi i sprawia frajdę 👍

PS. Na mechanizmy ETA i Sellita tak bym nie psioczył bo Tag 1887 to generalnie rozwinięcie Seiko TC78 ;)

IMG_3916.thumb.jpeg.4a43ee0c88cc85a16a69ce1723414cdc.jpeg

Dzięki 😃

Ależ ja wcale nie psioczę. I wiem, że 1887 to taki niby in-haus. Po prostu się cieszę. Coś innego niż w tych wszystkich BM i ML. I zawsze to wymarzony, obok Omegi, Tag.

Edytowane przez mykacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na nadgarstkowe - bo bez zdjęcia się nie liczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Czekamy na nadgarstkowe - bo bez zdjęcia się nie liczy :)

Będą 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi