Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

qentinson

Bałtyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, natknąłem się ostatnio na ciekawego bałtyka. Na tyle na ile się znam jest oryginalny, mechanizm wyglądał tak jak ten:

316751621_3

tarcza i koperta jak te

baltyk_3.jpg

baltyk_4.jpg

z małą różnicą. Wskazówka sekundnika nie odpowiada kolorem (jest czerwona) ale odpowiada kształtem.

Chciałem zapytać czy może któryś z szanownych Forumowiczów orientuje się w tym temacie? Jak bardzo porawdopodobne jest to, że wskazówka jest nie oryginalna.

Temat przeniesiony za radą z innego wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek jest oryginalny, a sekundnikiem nie masz się co przejmować bo gdybyś chciał go wymienić to żaden problem a koszt około 5 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno na forum ktos taki sekundnik ma

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginalnie bałtyk ma złote wskazówki, więc czerwona jest dosztukowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oryginalnie bałtyk ma złote wskazówki, więc czerwona jest dosztukowana.

Widzisz Qentinson - O tym mówiłem.......

Tu są fachowcy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się podepnę z pytaniem odnośnie bałtyka. Ostatnio się zdziwiłem, że do mojego pasuje pasek 16mm, składak jakś z poljota, czy co? Pozostałe moje błonie są na pasku 18mm :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aronus

wszystko jest ok, bałtyk trzeci od góry jest mój i ma właśnie 16 mm,

czasami zastanawiam się nad tą kopertą, bo tarcza nie pasuje idealnie, ale to zestawienie (koperta +tarcza) powtarza sie na kilku zdjęciach :roll:

a może to dlatego, że to to radzieckie koperty i polskie tarcze ? i coś tam nie wyszło ;)

czy ktoś może ma taką jakiej szukam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

jako kompletny świerzak w kwestii zegarków mam następując pytanie przy okazji tematu Bałtyka. Ostatnio taki kupiłem ale:

mechanizm wraz z tarczą rusza się kopercie po zakręceniu dekelka. Ruchy koronką powodują poruszanie sie mechanizmu w górę i w dół. I teraz pytanie:

- czy to oznacza że koperta jest nieoryginalna?

- czy wewnątrz powinien być jakikolwiek inny element odpowiedzialny za unieruchomianie mechanizmu (oprócz koronki i dekla)

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rusza się nieznacznie, to wszystko jest w porządku, czasem takie objawy daje brak uszczelki pod deklem, o ile w tym modelu była. W wielu zegarkach jest także pierscień centrujący wypełniający lukę między kopertą i mechanizmem, którego moze nie być ale to spowodowałoby raczej ruchy na boki i ogólne latanie wnętrznosci w koercie, wiec stawiam na uszczelkę. Łatwiej by było , gdybyś dał zdjecia.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info

uszczelki istotnie brak poza jakąś namiastką w formie cieniutkiego paska.

nie chcąc grzebać byłem u zegarmistrza i przyczyny wyjaśnione: pierścień włożony odwrotnie tj. do góry spodem, luże śrubki mocujące mechanizm i zjechany gwint dekla co powodowało słaby docisk .... ufff. Obecnie wszystko sie w miarę trzyma.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.