Nowo Zielony 0 #1 Napisano 17 Września Witam wszystkich znawcow Zegarkow Chinskich🙂 Czy jest ogolnie jakakolwiek roznica w jakosci oraz trwalosci Marek typu : 1.Berny 2.Tandorio 3.Militado 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127077 #2 Napisano 17 Września 2 godziny temu, Nowo Zielony napisał(-a): Witam wszystkich znawcow Zegarkow Chinskich🙂 Czy jest ogolnie jakakolwiek roznica w jakosci oraz trwalosci Marek typu : 1.Berny 2.Tandorio 3.Militado Wszystkie z nich robią dobrej jakości zegarki. Moja kolejność: Militado, Berny, Tandorio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18493 #3 Napisano 17 Września 4 godziny temu, Nowo Zielony napisał(-a): Witam wszystkich znawcow Zegarkow Chinskich🙂 Czy jest ogolnie jakakolwiek roznica w jakosci oraz trwalosci Marek typu : 1.Berny 2.Tandorio 3.Militado Wszystkie są tanie. Czy są dobre? Są tanie 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polet 38 #4 Napisano 17 Września (edytowane) Mam Bernyego na mech ST2130(eta). Przy noszeniu w pracy, chodzi tu o ciągłe dokręcanie automatu na Full galopuje +13sek/ 8 godz (zmiana w pracy). Noszony normalnie +4 do +5 sek. Problemem jest wysoka amplituda 320-340* i tzw rebanking. Przyczyna? Prawdoodobnie nie posmarowane ścianki bębna lub za mało posmarowane albo źle ukształtowana zastawka sprężyny. Zegarek czeka na serwis ponieważ noszenie w takim stanie grozi uwaleniem kamienia impulsowego. Miałem dwa zegarki NH35 i rzaden tego problemu nie miał. Mam inną kopię Ety-PT5000(proxima), też nie ma problemu. Poza tym jakoś tego Bernyego w miarę. Za 330 zł na tym werku nie można narzekać choć (zegarek nie bangla🤣) to do wykończenia Pagani mu trochę brakuje. Chyba nawet tandorio jest pod tym względem lepsze. Edytowane 17 Września przez Polet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #5 Napisano 17 Września 9 godzin temu, Nowo Zielony napisał(-a): Witam wszystkich znawców Zegarków Chińskich🙂 Czy jest ogólnie jakakolwiek różnica w jakości oraz trwałości Marek typu : 1.Berny 2.Tandorio 3.Militado Mam zegarki tych marek: Berny 2 (na werkach NH35 i ST2130) , Militado 2 (kwarcowe VD78), Tandorio 4 (NH35x3 oraz jeden na PT5000). Poziom powiedziałbym bardzo do siebie zbliżony. Oceniam je jako świetne zegarki, dobrze wykonane, a ich ceny są bardzo przyjazne klientowi. Z tych ośmiu zegarków siedem było ze szkłem szafirowym. Kupowałem w cenach od 300 do 500 zł. Militado i Berny kupowałem w internetowych sklepach producenta, Tandorio na Aliexpress. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 1623 #6 Napisano 18 Września @Euryk, miałeś jakieś przygody z dodatkowymi opłatami podatkowymi przy bezpośrednin zakupie z w/w sklepów producentów? Z tego co kojarzę, to tam nie uwzględniali tych opłat przy zakupach poniżej 150 euro, tak jak to robi, np. AliExpress, więc teoretycznie może to spaść na kupującego przed odbiorem towaru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nh35 88 #7 Napisano 18 Września u mnie berny(mam 3 sztuki) jest o wiele wiele wyżej niż tandorio(od groma sztuk) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #8 Napisano 18 Września 9 godzin temu, Hoffhoffski napisał(-a): @Euryk, miałeś jakieś przygody z dodatkowymi opłatami podatkowymi przy bezpośrednin zakupie z w/w sklepów producentów? Z tego co kojarzę, to tam nie uwzględniali tych opłat przy zakupach poniżej 150 euro, tak jak to robi, np. AliExpress, więc teoretycznie może to spaść na kupującego przed odbiorem towaru. Nie miałem żadnych kłopotów, ale zegarki nie kosztowały więcej niż 150 euro sztuka. Co więcej, transakcja PayPalem odbyła się bez marży, którą zwykle płaci kupujący, czyli jak przypuszczam pokryła ją strona chińska. Może maja umowę z PayPalem i płacą Amerykanom hurtowo? No any way, płaciłem tylko cenę zegarka, bo i transport gratis. W dniu 17.09.2025 o 19:31, Funky_Koval napisał(-a): Wszystkie [chińskie zegarki] są tanie. Czy są dobre? Są tanie I analogicznie, wszystkie szwajcarskie (niemieckie) zegarki są drogie. Czy są dobre? Są drogie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 1623 #9 Napisano 18 Września @Euryk, dzięki za info. Dopytam jeszcze przy okazji - pamiętasz jakimi firmami zrealizowane zostały przesyłki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #10 Napisano 19 Września W dniu 18.09.2025 o 22:19, Hoffhoffski napisał(-a): @Euryk, dzięki za info. Dopytam jeszcze przy okazji - pamiętasz jakimi firmami zrealizowane zostały przesyłki? DHL lub DPD, punkt odbioru w Żabce lub paczkomacie InPost. W dniu 18.09.2025 o 22:19, Hoffhoffski napisał(-a): @Euryk, dzięki za info. Dopytam jeszcze przy okazji - pamiętasz jakimi firmami zrealizowane zostały przesyłki? DHL lub DPD, punkt odbioru w Żabce lub paczkomacie InPost. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #11 Napisano 20 Września W dniu 18.09.2025 o 11:30, nh35 napisał(-a): u mnie Berny(mam 3 sztuki) jest o wiele wiele wyżej niż Tandorio (od groma sztuk) Też chwaliłem Berny - przed zachodem słońca, ale wczoraj nagle przestał działać, zatrzymał się i już. O ten ... https://www.bernywatch.com/products/berny-men-automatic-watch-am7110vm Jestem w kontakcie z serwisem Berny, prosili o video. Pewnie go zwrócę. Zatem Tandorio przeskoczyło Berny. Żaden z czterech Tandorio, które mam nie popsuł się, tylko Berny i Merkur. Obie marki zatem spadają w moim rankingu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polet 38 #12 Napisano 20 Września (edytowane) Jak potrząśniesz to rusza na kilka sekund czy "zabetonowany"? Edytowane 20 Września przez Polet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #13 Napisano 20 Września 2 godziny temu, Polet napisał(-a): Jak potrząśniesz to rusza na kilka sekund czy "zabetonowany"? Zabetonowany, ani ruszanie ani dokręcanie nie działa. Jestem ciekaw co to może być. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Polet 38 #14 Napisano 21 Września Obawiam się że jeżeli sam się tym nie zajmiesz lub nie dasz znajomemu zegarmistrzowi/serwisantowi to nigdy się nie dowiesz. Kilka razy byłem w życiu u zegarmistrza i mówiąc przy oddaniu zegarka w czym rzecz przy odbiorze nigdy się nie dowidziałem jaka była przyczyna. Z drugiej strony patrząc ile czasomierzy leżało na warsztacie się nie dziwię. Zegarki chodziły. Teraz to ja zrobiłem gafę i źle się wyraziłem. Mam ten sam a przecież one mają przeszklony dekiel. Kręcąc zegarkiem czy potrząsając sprawdź czy balans się rusza. Jeśli balans zakręci i będzie chodził luźno to masz problem z mojego postu trochę wyżej. Jeśli kamień impulsowy nie będzie uwalony a zablokowana jest przekładnia chodu to powodów może być multum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 223 #15 Napisano 24 Września W dniu 21.09.2025 o 05:46, Polet napisał(-a): Kręcąc zegarkiem czy potrząsając sprawdź czy balans się rusza. Jeśli balans zakręci i będzie chodził luźno to masz problem z mojego postu trochę wyżej. Jeśli kamień impulsowy nie będzie uwalony a zablokowana jest przekładnia chodu to powodów może być multum. Lekko potrząsając zegarem można dostrzec, że koło balansowe przez ułamek sekundy porusza się, po czym zatrzymuje. Wskazówka sekundowa cały czas stoi w miejscu. Jestem w kontakcie z serwisem Berny, wczoraj zaproponowano mi, że ewentualnie mogę wybrać inny zegarek. Wybrałem nieco droższy, z werkiem PT5000 i teraz czekam na odpowiedź. Mam inny zegarek Berny (mov. Myota 8215) i żadnych problemów, odchyłka bardzo niska, -2,7 s/24. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach