Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Rhotax

Step tracker

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie na próbę g-shocka, który ma w sobie m. in. funkcję liczenia kroków.

No i widzę, że to "pic na wodę"?! Bo siedzę w biurze, patrzę na stan 'kroków', za pół godziny patrzę znowu - a tu pojawiła się jakaś spora liczba kroków?! A ja tylko siedziałem!

Czyli to po prostu "mierzy kroki" w zależności od "machania ręką"? I tak działają wszystkie te krokomierze? Nawet w tych srajłaczach/smyrozegarkach? 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale tak.

Wydało się

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Rhotax napisał(-a):

Nawet w tych srajłaczach/smyrozegarkach? 🙄

a jak mają mierzyć ?

do Garmina można ewentualnie dokupić krokomierz  / taki przypinany do buta / żeby poprawić dokładność pomiaru 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

a jak mają mierzyć ?

Nie wiem, to nie ja ściemniam ludzi, że mierzą kroki. Już bym wolał, żeby nie ściemniali, tylko mówili naprawdę "jak jest". Czyli - niech nie mierzy wcale - niż ma udawać, że mierzy kroki.

Zresztą, jak słyszę przychodzi koleżanka i mówi "O, patrz jak dużo ten zegarek/waga pokazuje!", a tam takie "KOSMICZNE" parametry np. ona się chwali "zobacz nawet widać ile mam białka!"

No i ja po prostu, zaczynam MYŚLEĆ i pytam:

- Ale jakie białko ci pokazuje, gdzie? Te, które masz w żołądku bo właśnie coś zjadłaś? Jak weźmiesz teraz szynkę do ust i zmierzysz - to ci to pokaże? A może, te białko co masz w mięśniach (bo przecież białko to budulec mięśni)?

- ... nie wiem.

- No ale masz instrukcję do tego?

- Jakąś tam mam.

- No i tam nie jest to opisane i wyjaśnione szczegółowo?

- Nie jest.

- No to co tak naprawdę pokazuje?

- No białko w organizmie.

No i przestałem zadawać pytania "człowieka myślącego".

A ona dalej:

- O, zobacz i jeszcze pokazuje ile mam tłuszczu w organizmie!

- Tak? No to jest taka strona, gdzie mierzysz fizycznie tłuszcz w paru miejscach, potem podajesz jeszcze kilka parametrów swojego organizmu, podstawiasz do wzoru i tam ci wylicza ile masz tłuszczu. Sprawdź i porównaj z tym co pokazuje ten srajłacz. I co, zgadza się?

- Nie wiem.

- Jak to?

- No bo tu podają jakieś jednostki, a u mnie jest po prostu cyfra.

- I ty nie wiesz czy to... kilogramy, procenty?

- No nie wiem.

- A w instrukcji nie jest to wyjaśnione?

- Nie jest.

MAM DOŚĆ!

To są gadżety dla... "plebsu" 😕 Bezmyślnie rzucone "parametry", o których pochodzeniu wie tylko twórca - chociaż to i tak nie jest pewne czy nie zmyślił ich na zasadzie "podzielcie wagę przez 3,14 i plebs i tak się nie kapnie, że to wartość z dpy" 😕

I znowu słyszę kolegę, który JAK DZIECIAK podnieca się jak zabawką "O patrz, pokazuje to i tamto, i siamto"...CZŁOWIEKU! A ty wiesz skąd on te dane bierze?! Wiesz w ogóle czy to prawda? Nie masz pojęcia jak, w jaki sposób, jakiego użyli algorytmu, sposobu, mogą to wszystko ZMYŚLAĆ, a ty się podniecasz jakbyś poznał laboratoryjnie prawdę na temat swojego organizmu 😕

A teraz krokomierz...który zasadniczo mierzy... machnięcia ręką 😕  Jakby to nazwali machniorękomierz - to przynajmniej by byli uczciwi 😕 

I to nawet nie machnięcia, bo ja przy klawiaturze aż tak ręką nie macham. Więc pewnie mierzy dynamiczniejsze naciśnięcia "spacji" albo "entera" 😕

Eh, co za cywilizacja z "gadżetami dla plebsu", który o nic nie pyta i tylko się cieszy, że mu się coś nowego wyświetla - jak indianie paciorkami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie że tak jedziesz wszystkich wokoło którzy się tym "jarają", ale sam ile zadałeś sobie wcześniej trudu żeby się dowiedzieć jak to działa i czy chcesz takie coś? Chyba wcale skoro to dla Ciebie takie "odkrycie" i zaskoczenie dopiero teraz 🙂

Technologicznie jest potwornie ciężko opracować technologię mierzącą dokładnie każdy krok i tylko krok. Teoretycznie jest to możliwe, zaprzęgając potwornie skomplikowane algorytmy, ale i tak byłyby drobne przekłamania, a zegarek kosztowałby milion złotych jak nie więcej i wymagałby mocy obliczeniowej przynajmniej kilkunastu najszybszych komputerów 🙂 Nikt by tego nie kupił, więc po co takie coś robić?

Możesz używać "klikera" do liczenia kroków - będziesz sam rejestrował każdy krok. Czy to dokładne - oczywiście że nie. Jestes człowiekiem, więc czasami, nawet nieświadomie, klikniesz dwa razy, a czasami wcale...

Żyjemy w takim a nie innym świecie i albo będziesz miał to gdzieś (może niekoniecznie dobre sformułowanie, ale chyba wiadomo o co mi chodzi) i jarał się jak Twoje "koleżanki" pierdołami, nie wnikając czy to w ogóle działa, albo zanim coś kupisz i będziesz miał pretensje, to zainteresujesz się jak to działa i czy dobrze mierzy. W dobie miliona testów w necie, nie są to tajne informacje:-)

Inaczej popadniesz w nerwice bo proszek nie dopiera wszystkich plam, antyperspirant nie chroni przed potem, a AI nie jest wcale mądre jak próbują nam to wmówić 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

No fajnie że tak jedziesz wszystkich wokoło którzy się tym "jarają", ale sam ile zadałeś sobie wcześniej trudu żeby się dowiedzieć jak to działa i czy chcesz takie coś? Chyba wcale skoro to dla Ciebie takie "odkrycie" i zaskoczenie dopiero teraz 🙂

No, może tam nie napisałem precyzyjnie, ja akurat tego g-shocka kupiłem ze względu na inne rzeczy, a to miał m.in. I z ciekawości, badawczo chciałem sprawdzić dlaczego się tak wszyscy podniecają tym liczeniem kroków i ile będzie kroków z samego "istnienia".

I nie spodziewałem się, że nawet coś TAK PROSTEGO (nie jakieś abstrakcje jak ilość białka w organizmie), fundamentalnego, będącego "od lat" - będzie zafałszowane, wzięte z dpy, symboliczne.

I chodzi o to, że ja to przynajmniej się zastanowiłem O CO TU CHODZI? A inni ludzie, ślepo chwalą się "ooo przeszedłem tyle kroków", a tu się okazuje, że od samego siedzenia można nabić np. 2000 kroków 😕 A ci ludzie na tym - polegają! "Oddają się" pod wynik i ocenę tego urządzenia 😕

To tak ślepo, jak bezkrytyczne wierzenie w to co odpowiadają te różne Chaty "AI" czy Wikipedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko problem w tym, że coś takiego jak liczenie kroków to nie jest nic prostego jak byś chciał żeby było. Prosto, to jest zrobione teraz i dlatego liczy jak liczy. Jak pisałem powyżej, jakbyś chciał to zrobić bardzo dokładnie, to jest to niestety (wbrew wszelakim pozorom) potwornie skomplikowane i pożre olbrzymią ilość zasobów. Niby prosta rzecz, ale tylko dla tych, co nie mają pojęcia o elektronice i programowaniu od strony projektowej. Bez uczenia algorytmu Twoich zachowań, mowy Twojego ciała, ruchów itd, jest to niewykonalne. Najpierw to urządzenie tygodniami musiałoby się uczyć Ciebie, żeby wiedzieć jak wygląda Twój ruch a jak inne czynnosci. A i tak mimo tak żmudnej analizy Twoich zachowań i tak by waliło błędami i się myliło. Zegarek nie da rady - za słaby procek, za słaba bateria. Więc idąc na kompromis, dostajesz jakiś tam substytut, ale kosztujący akceptowalnie.

Traktuj to z przymrużeniem oka jako ciekawostkę🙂 jak pójdziesz na wycieczkę, to raczej w miarę poprawnie pokaże ilość kroków jakie zrobiłeś idąc 🙂 Ale jak będziesz siedział na kanapie i machał rękami, to wiadomo jak będzie hehe 🙂

Co do smartwatchy, tam wspomagająco często wykorzystuje się pomoc GPS, wbudowanego w zegarek, albo z telefonu. Wady - potworne zużycie energii a dokladność nie jest idealna i to wspomaganie nie działa w pomieszczeniach. Więc nadal w mniejszym czy większym przybliżeniu pokazuje bzdury a nie dokładną ilość kroków 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi