kolezka 0 #1 Napisano 9 Listopada Hej, choruję na chorobę zegarkową już jakiś czas, obecnie mam parę sztuk i doszedłem do wniosku, że w sumie i tak chodzę z jednym i co jakis czas zakładam inny ale tylko na chwilę i wracam wciąż do Davosa Ternos Professional Tt Gmt Automatic, więc wymyśliłem że sprzedam wszystkie i kupię jakiegoś divera z droższego rozdania. Zastanawiam się nad Tudor Black Bay, lub Omega Seamaster. Z wygody preferuję bransoletę, co sądzicie o nich, może macie jakieś wskazówki w stronę którego się kierować? Ma to byc daily, garniturów nie noszę A może coś innego szukać? Będę szukał używki, budżet około 12 000. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greenmag 5714 #2 Napisano 10 Listopada (edytowane) Odpowiem dość przekornie że oba zegarki są godne zakupu. Wiem że po to jest forum aby pytać ale klasa tych zegarków jest zbliżona, więc nie patrz na papierowe statystyki tylko kup ten który tobie się podoba i który do ciebie pasuje bardziej. Edytowane 10 Listopada przez greenmag 0 > Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirty Harry 963 #3 Napisano 10 Listopada Omega 👍 1 Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1781 #4 Napisano Środa o 11:38 omega 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 28614 #5 Napisano Środa o 12:38 Dla mnie Omega byłaby za duża, za ciężka i przez to niewygodna jak na codzienny zegarek. Weź to pod uwagę, chociaż zdaje się, że Davosa ma zbliżone parametry pod tym względem. Jeśli Davosa dawała radę, to Omega też da radę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue7 47 #6 Napisano Środa o 19:45 sugeruję rozważenie lld 39mm. normalnie lld 39mm kosztują pomiędzy 16500 a 17100, ale poniżej podaję link z aktualną promocją u strojnego na -30% gdzie mieścisz się idealnie w swoim budżecie 12k:) https://zegarkistrojny.pl/pl/p/Zegarek-Longines-Legend-Diver-Watch-39-mm/4185 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 0 #7 Napisano Czwartek o 16:36 Omega. Jak automat jest za ciężki, to możesz rozważyć kwarcową wersję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek91 3954 #8 Napisano Piątek o 15:52 (edytowane) Pytanie jaki masz nadgarstek? W tym budżecie znajdziesz i BB58 i Omegę w różnych wariantach. Tudor klimat vintage i współczesne wykonanie, Omega w zależności od wersji może być uznawana za neo-vintage, i trochę też się tak nosić. jeśli chodzi o Omegę, to fajnym wyborem z linii Seamaster 300 może być ceramika bez fal - niebieska lub czarna. Model 300 Heritage może być lekko ciężkawy (zwłaszcza na bransolecie), jednak ja go bardzo lubiłem za klimat vintage i dobre wykonanie. Weź pod uwagę, że w przypadku Omegi będą to zegarki np. na mechanizmach 8400, 8500 - które prędzej czy później mogą się prosić o serwis. Jeśli weźmiesz pod uwagę np. pierwszą PO 42mm, to będzie to jeszcze mechanizm 2500. W przypadku Tudora, jeśli nie zdecydujesz się na pierwsze modele smiley face na ETA, to będziesz miał do czynienia z mechanizmami in-house/Kenissi. Ogólnie jestem zdania, że jest to optymalny budżet na fajnego Tudora lub Omegę (czy to 300, czy PO, czy AT) i warto celować w pełne sety i/lub udokumentowane serwisy (w przypadku Omegi). Część z wymienionych zegarków miałem więc gdybyś miał jakieś pytania to śmiało. Edytowane Piątek o 15:53 przez wojtek91 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach