Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Funky_Koval

Klub Zakupowego Abstynenta

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.01.2026 o 02:05, McIntosh napisał(-a):

No to pomyśl, co się dzieje w głowie audiofila. Przykład... Na Patka trzeba  wyłożyć od razu około 120 tys. zł. Drogo, ale przecież pasjonuje mnie też muzyka i tu dopiero zaczyna się cyrk. Przedwzmacniacz ultra hi-endowej firmy Boulder  kosztuje przykładowo 48 tys. zł. Do tego dostanę upust z 15%, to wyjdzie trochę ponad 40 tys. zł. Drogo? No drogo, ale przecież to tylko 1/3 ceny Patka. Na zegarek trzeba od razu wyłożyć całą kasę, a zestaw audio możesz sobie spokojnie kompletować przez jakiś czas dokładając kolejne elementy. Płyta winylowa za 600 zł? Luzik, przecież to tylko pół procenta ceny Patka, a że tych płyt ciągle przybywa, to po jakimś czasie człowiek ma na półce już całkiem niezłą furmankę pieniędzy. Tak więc pasja audio znacznie bardziej oszukuje mózg, bo wydatki rozkładają się w czasie. Zakup luksusowego zegarka odczujesz od razu, co na jakiś czas może skutecznie powstrzymać od kolejnych zakupów, a w świecie audio, gdzie kwoty są mniejsze, można się szybko zatracić. 🙂 Taka sytuacja. 

Jeśli chcesz posłuchać muzyki to tak nie bardzo możesz sobie kompletować spokojnie. Na dzień dobry potrzebujesz jakiegoś źródła, wzmacniacza i głośników. Oczywiście później można cudować na przykład z kablami. Bo są tacy co kable nawet słyszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Rafsr71 napisał(-a):

Jeśli chcesz posłuchać muzyki to tak nie bardzo możesz sobie kompletować spokojnie. Na dzień dobry potrzebujesz jakiegoś źródła, wzmacniacza i głośników. Oczywiście później można cudować na przykład z kablami. Bo są tacy co kable nawet słyszą :)

Tak, ale możesz kupić jeden komponent hi-end, a resztę (nazwijmy to) budżetową. Jak będziesz miał trochę wolnej gotówki, to wymienisz sobie słabsze elementy zestawu audio i gotowe. BTW, te kable to już mają chyba status "legendy". ;) Czy audiofile się tym jarają? Rzadko trafiam na jakieś ożywione dyskusje związane z przewodami. W ostatnich latach na popularności zyskuje adaptacja akustyczna pomieszczenia, która kiedyś była lekceważona, więc dobrze, że to się zmieniło. Tematy w topce audiofilskich dyskusji to np. modyfikacja oraz kalibracja gramofonu, dobór wkładki itp. Wzmacniacze lampowe zyskują na popularności bardziej niż dotychczas. To obecnie audiofilów obchodzi. Kabel "nie zrobi" Ci dźwięku. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Niektórzy lubią podbite skraje pasma. To jest dźwięk "zrobiony" na literę "V" czyli wyeksponowany dół oraz góra i cofnięta średnica.

Oczywiście że niektórzy tak lubią, to świetny przykład zróżnicowania upodobań. Słyszę coś takiego i myślę "ale wiocha"; amator wyeksponowanych krańców pasma słyszy i myśli "ale super dźwięk!". Przechodziłem różne fazy fascynacji dźwiękiem ale okres zachwytu nad wycofaną średnicą i wyeksponowanymi tonami wysokimi i niskimi jakoś mi się nie przydarzył.

W przypadku muzyki, muszę mieć kontakt z poligrafią, bo lubię okładki płyt.

Rozumiem, też lubię. Oportunistycznie wybieram CD dla wygody przechowywania i użytkowania. Format CD zdominował LP wyłącznie z tego powodu, na szczęście niecałkowicie.

czasem patrzę na te swoje tysiące płyt i dochodzę do wniosku, że nie mam czego słuchać i czas kupić coś nowego. ;) 

W tym właśnie rzecz :)

Jako słuchacza jazzu i klasyki obciąża mnie jeszcze dziwactwo wyszukiwania różnych wykonań tych samych utworów. Mam np. pięć czy sześć wykonań tej samej ulubionej opery Purcella (plików dźwiękowych więcej) i 20 wykonań tego samego standardu jazzowego. Normalnie choroba. 

21 godzin temu, Rafsr71 napisał(-a):

Bo są tacy co kable nawet słyszą :)

Bo kable słychać. Od pewnego poziomu systemu.

Kabel "nie zrobi" Ci dźwięku. :) 

To jest dobra uwaga. "Słyszenie kabla" polega raczej na usłyszeniu ile kabel może "zepsuć" a nie "poprawić".

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ireo napisał(-a):

Oczywiście że niektórzy tak lubią, to świetny przykład zróżnicowania upodobań. Słyszę coś takiego i myślę "ale wiocha"; amator wyeksponowanych krańców pasma słyszy i myśli "ale super dźwięk!". Przechodziłem różne fazy fascynacji dźwiękiem ale okres zachwytu nad wycofaną średnicą i wyeksponowanymi tonami wysokimi i niskimi jakoś mi się nie przydarzył.

Najwięcej dzieje się w średnicy, więc ten zakres powinien być szczególnie dopieszczony (moim zdaniem). 

Rozumiem, też lubię. Oportunistycznie wybieram CD dla wygody przechowywania i użytkowania. Format CD zdominował LP wyłącznie z tego powodu, na szczęście niecałkowicie.

Też mam sporą kolekcję płyt CD, ale żeby złagodzić nieco poligraficzny ból poszukuję wydań w formacie "replica vinyl" i te poszukiwania sprawiły, że moja kolekcja płyt CD w bardzo minimalnym stopniu uzbrojona jest w jewel case.

W tym właśnie rzecz :)

Jako słuchacza jazzu i klasyki obciąża mnie jeszcze dziwactwo wyszukiwania różnych wykonań tych samych utworów. Mam np. pięć czy sześć wykonań tej samej ulubionej opery Purcella (plików dźwiękowych więcej) i 20 wykonań tego samego standardu jazzowego. Normalnie choroba. 

Witaj w klubie. Mam tak samo. Szczególnie w przypadku interpretacji jazzowych różnice mogą być potężne w wykonaniu znanych już utworów, ale nie szukam ich intencjonalnie. To tylko bonus w przypadku, gdy artysta akurat ma chęć sięgnąć po jakieś standardy lub covery. No ale nic to, kończmy tę dyskusję, bo piszemy totalnie nie na temat. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, McIntosh napisał(-a):

No ale nic to, kończmy tę dyskusję, bo piszemy totalnie nie na temat. :)

Jest gdzieś odpowiedni temat ale nie chciało mi się szukać :)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, ireo napisał(-a):

Jest gdzieś odpowiedni temat ale nie chciało mi się szukać :)

Ano jest, ale czasem odechciewa się tam pisać. Nieważne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi