Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mikas

Zegarek w typie starego Explorera

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zegarka jak w temacie. Najbardziej odpowiada mi Smiths Everest 36mm z czarną tarczą. Na chwilę obecną jestem w 95% przekonany, że to on sie u mnie pojawi. Chciałbym jednak poznać alternatywy, więc poszperałem trochę. Poznałem Nivade, Farera, Loriera, a nawet przejrzałem ogłoszenia Rangerów z drugiej ręki. Proszę Was o podesłanie jakichś modeli na które nie natrafiłem.
Punkt wyjściowy to wspomniany Smiths, więc im bliżej jego wyglądu tym lepiej. Budżet to najlepiej 2-4 tyś zł. Gdyby Tudor mnie urzekł to w tym jedynym przypadku budżet na używkę (ok 10tyś) by się znalazł, ale dla mnie Smiths ładniejszy.
Trochę dziwne poszukiwania bo w sumie wszystko przemawia za Everestem... Podoba mi się, jest dobrze wyceniony jak na to co oferuje i w sumie niczego bym tu nie zmieniał ale... Nie wiem, może dlatego że to ma być prezent dla samego siebie i gdybym bardzo chciał to mógłby to być Tudor, ale problem w tym że jakoś nie chcę.
Widzę w tym jakąś głupią chęć wydania większej sumy jakby to miało bardziej uczcić tę okazję...
Mniejsza o to...

Jak przyjdzie Wam coś na myśl to proszę o podesłanie

Pozdrawiam

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Incipio. Poczytaj. W środku ETA automatyczna. Zegarek z Japonii. Idealne proporcje. Smiths jest bez proporcji. Mam egz w idealnym stanie.

https://www.hiddeninaihara.com/articles/incipio-8-the-rare-japanese-rolex-explorer-1016-homage-under-your-radar

I miałem Smithsa, Zeno i wszystko co miało naśladować 1016 łącznie z Chińczykami. Incipio to jest to.

Edytowane przez Koen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Incipio. Poczytaj. W środku ETA automatyczna. Zegarek z Japonii. Idealne proporcje. Smiths jest bez proporcji. Mam egz w idealnym stanie.

https://www.hiddeninaihara.com/articles/incipio-8-the-rare-japanese-rolex-explorer-1016-homage-under-your-radar

I miałem Smithsa, Zeno i wszystko co miało naśladować 1016 łącznie z Chińczykami. Incipio to jest to.
Ciekawa historia, jednak chyba nie szukam zegarka 30-kilkuletniego. Zamierzam nosić ten zegarek bardzo często, pływać z nim, wchodzić do balii z gorącą wodą itp. Chyba zbyt dużo bym myślał czy wszystko z nim ok.
Odnośnie proporcji... Może jestem ślepawy:) ale dla mnie gdyby zakryć loga to Smiths i Incipio są niemal identyczne. Oba 36mm, 20 w uszach i 44 l2l. Gdzie szukać tych większych różnic? Pytam serio, bez ironii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profil koperty, kształt uszu, szerokość lunety, kształt szkła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ta wskazówka 😉, ale też vibe a'la Rolex. Taki Datejust bez daty 😉 

obraz.thumb.png.571ca0a6fa84726f6d2e3321f68dbde8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzaska super, dużo lepiej zrobiona od Smithsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ta wskazówka , ale też vibe a'la Rolex. Taki Datejust bez daty  

obraz.thumb.png.571ca0a6fa84726f6d2e3321f68dbde8.png

Traska zbyt daleko wizualnie odbiega. Gdyby chociaż indeksy 3-6-9 były

Profil koperty, kształt uszu, szerokość lunety, kształt szkła.
Ok, kurcze zatem serio mam dużą tolerancję w oczach Ja serio nie dostrzegam takich różnic. Może gdybym miał wszystkie trzy(Rolexa, Smithsa i Incipio) w ręce jednocześnie, to wtedy bym wyłapał różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ta Traska?

bd9134f127c842c0d20a730fede428f7.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mikas napisał(-a):

Ok, kurcze zatem serio mam dużą tolerancję w oczachemoji3.png

To w takim razie ja proponuję Serikę, dobry zegarek: 

17685821030517068408745456365351.thumb.jpg.3a336caf98a7ad179f17521b4c2e9237.jpg

Zdjęcie ze strony producenta 

Można wybrać czy koronka na 9 czy na 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17685821030517068408745456365351.thumb.jpg.3a336caf98a7ad179f17521b4c2e9237.jpg

Zdjęcie ze strony producenta 

Można wybrać czy koronka na 9 czy na 3.
Serica nigdy do mnie nie trafiała. Nie lubie braku logo nad osią wskazówek i bransoleta nie w moim stylu.
Póki co Smiths rządzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, nav napisał(-a):

Ta Serica to bardziej Railmaster, niż Explorer - ale IMO dużo fajniejsza, niż Smiths  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mikas napisał(-a):

Serica nigdy do mnie nie trafiała. Nie lubie braku logo nad osią wskazówek i bransoleta nie w moim stylu.
Póki co Smiths rządzi

Mnie Serica też się na początku nie podobała, a potem mi się zmieniło. 

Jeśli najbardziej odpowiada Ci Smiths, to nic lepszego nie znajdziesz. Poważne firmy zegarkowe będą miały swoje wariacje na temat zegarka a'la Explorer, a jakbyś chciał coś co go przypomina 1:1, no to zostaje AliExpress, dlatego myślę, że Everest to będzie najlepszy wybór. Tylko zakupy na time factors to jakaś dziwna sprawa, z tego co przynajmniej kojarzę.

3 minuty temu, manwiththedog napisał(-a):

Ta Serica to bardziej Railmaster, niż Explorer - ale IMO dużo fajniejsza, niż Smiths  :) 

Mnie najbardziej podoba się wersja z tarczą "California".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halios Universa też ciekawy33c7aad058785f08a482b0bf86f1f131.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest zły, ale to bardziej Tudor Ranger. Gdyby ten design mi pasował to wziąłbym Tudora

Vaer S5 też fajny, ale 40mm. S3 ma 36mm ale ich nie maa1f6382ee5025966cf8145037fa8f7b1.jpg&key=7511eddd67a98a2ef06500138d3aa66303fed841d37941745f3aaa7d26e419ca

Kolejny do rozważenia

3a17051d03e569eb1ac90824dd320646.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mikas napisał(-a):

Nie jest zły, ale to bardziej Tudor Ranger. Gdyby ten design mi pasował to wziąłbym Tudora

Vaer S5 też fajny, ale 40mm. S3 ma 36mm ale ich nie maa1f6382ee5025966cf8145037fa8f7b1.jpg&key=7511eddd67a98a2ef06500138d3aa66303fed841d37941745f3aaa7d26e419ca

Kolejny do rozważenia

3a17051d03e569eb1ac90824dd320646.jpg

Widzę, że porządnie się rozejrzałeś po Internecie 🙂 ogólnie kilka fajnych zegarków się tu pojawiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolał nivada antarctic albo tudora. Wolałbym coś oryginalnego:)

A może damasko. Explorer vibe, ale oryginalny design, nie rysująca się koperta i bardzo ciekawy mechanizm

Zobacz sobie video na youtube. Indeksy to bloki lumy, świetnie to wygląda:)

17686416583278554419218754797883.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja bym wolał nivada antarctic albo tudora. Wolałbym coś oryginalnego:)
A może damasko. Explorer vibe, ale oryginalny design, nie rysująca się koperta i bardzo ciekawy mechanizm

Zobacz sobie video na youtube. Indeksy to bloki lumy, świetnie to wygląda:)
17686416583278554419218754797883.thumb.jpg.d526b607c15f574ab0305fd5648d07a1.jpg
Nie napisałem, że obowiązkowo bransoleta. Damasko przeglądałem, ale jak widzę 700e dopłaty za bransoletę to mocno mnie odstrasza. Nie dyskutuję czy warto czy nie, ale to prawie połowa ceny zegarka na pasku. Dla mnie przegięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniał mi się jeszcze taki Baltic

91be02c559d95c83d09c6b825bace257.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przypomniał mi się jeszcze taki Baltic

91be02c559d95c83d09c6b825bace257.jpg&key=9eb733202e2fd0c1ef83d51aa69b97c489250ff919465112d19fdcf22ab9fd1a

Tak, znam temat. Ten Baltic od dawna mi się podoba, ale ta wpuszczona w kopertę koronka dla mnie mocno na minus wizualnie. Jak stara 5 od seiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smiths Everest też mi się podoba i już od dłuższego czasu oglądam jego różne fotki na IG.

I co z tego, że są lepiej wykonane czy wyglądające czasomierze, jak podoba Ci się @Mikas akurat ten, to go bierz.

Mnie jedynie rozmiar powstrzymuje, ale gdybym trafił taki w rozmiarze 39-41mm, to kto wie, kto wie ... ;)

Tudor Ranger niby bardziej prestiżowy, niby to samo i na fotkach bardzo mi się widzi, a na żywo jakoś do mnie nie gada :D Co innego Explorer, ale niestety to nie ten budżet.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Smiths Everest też mi się podoba i już od dłuższego czasu oglądam jego różne fotki na IG.
I co z tego, że są lepiej wykonane czy wyglądające czasomierze, jak podoba Ci się [mention=106720]Mikas[/mention] akurat ten, to go bierz.
Mnie jedynie rozmiar powstrzymuje, ale gdybym trafił taki w rozmiarze 39-41mm, to kto wie, kto wie ...
Tudor Ranger niby bardziej prestiżowy, niby to samo i na fotkach bardzo mi się widzi, a na żywo jakoś do mnie nie gada  Co innego Explorer, ale niestety to nie ten budżet.
Haaa i to jest dobra rada
Póki co jeszcze będę się rozglądał, ale Smiths jest nadal nr1. Też bym wolał żeby miał z 38mm bo mam nadraestek ponad 20cm... Z kolei mam homara z Ali właśnie explorera w oryginalnym rozmiarze i to absolutnie najwygodniejszy z moich zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Mikas napisał(-a):

Haaa i to jest dobra radaemoji3.png
Póki co jeszcze będę się rozglądał, ale Smiths jest nadal nr1. Też bym wolał żeby miał z 38mm bo mam nadraestek ponad 20cm... Z kolei mam homara z Ali właśnie explorera w oryginalnym rozmiarze i to absolutnie najwygodniejszy z moich zegarków.

Przy takim nadgarstku 36mm to moim zdaniem "trochę" mało z naciskiem na TROCHĘ. Ja mam 17,5mm i nie lubię takim małych kopert, chociaż np. przy starym jasnym DJ ten rozmiar był idealny, o dziwo.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi