AK&AK 48728 #1 Napisano Piątek o 12:04 Temat niszowy, ale w mym przekonaniu ciekawy. Książka, niekoniecznie obecnie czytana. Książka, którą warto pokazać, polecić, bądź wręcz przeciwnie, przed którą warto przestrzec. Książka, nie czytnik. Bardzo lubię tradycyjne (mechaniczne) zegarki, bardzo lubię tradycyjne książki. Tissot napędzany Unitasem oraz Degeneracja praw człowieka. Warto bliżej zapoznać się zarówno z Petite Seconde jak i z Degeneracją... Wydawca: Ośrodek Myśli Politycznej, Kraków 2021 10 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3723 #2 Napisano Piątek o 12:39 I Caravaggio... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 48728 #3 Napisano Piątek o 20:16 W nawiązaniu do sporu amerykańsko-duńskiego o Grenlandię sięgnąłem kilka dni temu po książkę, którą czytałem przed laty. Spencer R. Weart, Bez Wojny. Dlaczego państwa demokratyczne nie walczą ze sobą? Wydawca: Bertelsmann Media, Warszawa 2001 Przy tej okazji powstało zdjęcie z naszą klubową Vratislavią. 8 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 7169 #4 Napisano Piątek o 23:14 Bardzo lubię książki jako dopełnienie kadru dla zegarka. Czytać oczywiście też, choć cóż, w ostatnich latach jednak mniej lektur udało mi się zaliczyć... Ale w 2025 roku nareszcie przeczytałem świetny pierwowzór jednego z moich ulubionych filmów. Niektórzy od razu rozpoznają, a dla pozostałych niech będzie to zagadką W 2024 od przyjaciół dostałem piękne wydanie "Chłopów" - kiedyś może obejrzę którąś z filmowych adaptacji, a może przeczytam?... Wydanie piękne, kolorystycznie skomponowało się z tarczą mojego vintage: A tu akurat jedna z moich top 3 powieści wszech czasów. Ideologicznie dyskusyjna, prowokująca, a narracyjnie genialna - w stylu kina lat 70., wyprzedzająca je o 40 lat. Kto wie zresztą, czy nie jest to najlepsza spośród niezaadaptowanych nigdy powieści XX wieku. Było kilka prób, najbliżej był Fred Zinnemann, a główną rolę miał dostać Eiji Okada. Mój egzemplarz, znakomite wydanie Biblioteki Narodowej z wnikliwym wstępem, kupiłem sobie w Krakowie w Ossolineum, latem 2006 roku, niedługo po finale Mistrzostw: 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 4934 #5 Napisano wczoraj o 09:03 Ciekawy temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 45969 #6 Napisano wczoraj o 09:32 ;] 10 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78417 #7 Napisano wczoraj o 10:15 "Problem trzech ciał" najbardziej uderza mnie nie samymi pomysłami fabularnymi SF (chociaż te są same w sobie fenomenalne), tylko… czasem. Tym prawdziwym, rozciągniętym na stulecia. Czterysta lat do inwazji brzmi jak abstrakcja, dopóki nie dotrze do nas, że to dokładnie ta skala, w której zegarek przestaje być zabawką, a zaczyna być jakąś ideą. Czyli... chyba pasuje do tego wątku. Ludzkość się będzie miotać, cywilizacje wstaną i się posypią, mody przyjdą i pójdą, a odliczanie i tak leci dalej. I nagle ten mechanizm w stalowej kopercie na nadgarstku nie wygląda już jak fetysz dla garstki maniaków, tylko jak coś zaskakująco na miejscu. Bo ktoś go zaprojektował z myślą, że ma działać dłużej niż jedna chwila, jeden właściciel i - kto to wie - może nawet epoka. 9 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 48728 #8 Napisano 14 godzin temu 10 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): (...)Bo ktoś go zaprojektował z myślą, że ma działać dłużej niż jedna chwila, jeden właściciel i - kto to wie - może nawet epoka. Od razu przyszedł mi na myśl Patek, zgodnie z ich hasłem reklamowym "Nigdy tak naprawdę nie posiadasz zegarka Patek Philippe. Opiekujesz się nim jedynie dla przyszłego pokolenia". Idealnie by tu pasował. Też żadnego nie mam... 0 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 45969 #9 Napisano 35 minut temu Mężczyzna i jego zegarek ;] 4 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 48728 #10 Napisano 14 minut temu Słowo i zegarek na niedzielę ;). Bartosz Jastrzębski, Światło Zachodu. Zdecydowanie polecam. Wydawca: Fundacja Augusta Hrabiego Cieszkowskiego, Warszawa 2019 1 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach