Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
AK&AK

Zegarek i książka

Rekomendowane odpowiedzi

I Caravaggio...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nawiązaniu do sporu amerykańsko-duńskiego o Grenlandię sięgnąłem kilka dni temu po książkę, którą czytałem przed laty.  Spencer R. Weart, Bez Wojny. Dlaczego państwa demokratyczne nie walczą ze sobą?

Wydawca: Bertelsmann Media, Warszawa 2001

Przy tej okazji powstało zdjęcie z naszą klubową Vratislavią. 

IMG_20260122_085632.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubię książki jako dopełnienie kadru dla zegarka. Czytać oczywiście też, choć cóż, w ostatnich latach jednak mniej lektur udało mi się zaliczyć... Ale w 2025 roku nareszcie przeczytałem świetny pierwowzór jednego z moich ulubionych filmów. Niektórzy od razu rozpoznają, a dla pozostałych niech będzie to zagadką ;)

aDSC06717.thumb.JPG.ed824129fd989b18d770605ae9b604ef.JPG

W 2024 od przyjaciół dostałem piękne wydanie "Chłopów" - kiedyś może obejrzę którąś z filmowych adaptacji, a może przeczytam?... Wydanie piękne, kolorystycznie skomponowało się z tarczą mojego vintage:

aDSC06572.thumb.JPG.85b30f1a4d412d7c0c7ff00d0c86dcd8.JPG

A tu akurat jedna z moich top 3 powieści wszech czasów. Ideologicznie dyskusyjna, prowokująca, a narracyjnie genialna - w stylu kina lat 70., wyprzedzająca je o 40 lat. Kto wie zresztą, czy nie jest to najlepsza spośród niezaadaptowanych nigdy powieści XX wieku. Było kilka prób, najbliżej był Fred Zinnemann, a główną rolę miał dostać Eiji Okada. Mój egzemplarz, znakomite wydanie Biblioteki Narodowej z wnikliwym wstępem, kupiłem sobie w Krakowie w Ossolineum, latem 2006 roku, niedługo po finale Mistrzostw:

a1_IMG_5288.thumb.JPG.79a38692dbd3ec0ab7ed5c9fe47a5ebc.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Problem trzech ciał" najbardziej uderza mnie nie samymi pomysłami fabularnymi SF (chociaż te są same w sobie fenomenalne), tylko… czasem. Tym prawdziwym, rozciągniętym na stulecia. Czterysta lat do inwazji brzmi jak abstrakcja, dopóki nie dotrze do nas, że to dokładnie ta skala, w której zegarek przestaje być zabawką, a zaczyna być jakąś ideą. Czyli... chyba pasuje do tego wątku. ;) 
Ludzkość się będzie miotać, cywilizacje wstaną i się posypią, mody przyjdą i pójdą, a odliczanie i tak leci dalej. I nagle ten mechanizm w stalowej kopercie na nadgarstku nie wygląda już jak fetysz dla garstki maniaków, tylko jak coś zaskakująco na miejscu. Bo ktoś go zaprojektował z myślą, że ma działać dłużej niż jedna chwila, jeden właściciel i - kto to wie - może nawet epoka. :) 

547260036_10163863156842052_7185894658469676503_n.thumb.jpg.7235325ad70ef08bdf6425ef60029bd0.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

(...)Bo ktoś go zaprojektował z myślą, że ma działać dłużej niż jedna chwila, jeden właściciel i - kto to wie - może nawet epoka. :) 

Od razu przyszedł mi na myśl Patek, zgodnie z ich hasłem reklamowym "Nigdy tak naprawdę nie posiadasz zegarka Patek Philippe. Opiekujesz się nim jedynie dla przyszłego pokolenia". Idealnie by tu pasował.

Też żadnego nie mam... 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mężczyzna i jego zegarek ;] 

IMG_20251214_110801-01.jpg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowo i zegarek na niedzielę ;).

Bartosz Jastrzębski, Światło Zachodu.

Zdecydowanie polecam. 

Wydawca: Fundacja Augusta Hrabiego Cieszkowskiego, Warszawa 2019

IMG_20260201_114744.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi