Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Shadow123

Longines vs. Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć.

Chciałbym kupić na prezent damski zegarek. Zastanawiam się nad 

https://wkruk.pl/zegarki/longines/longines-conquest-305

lub

https://zegarownia.pl/zegarek-damski-tissot-pr-100-sport-chic-t101-910-22-111-00
Obydwa w bardzo zbliżonej stylistyce. Poradzicie? Czy ten Tissot jest o tyle gorszy, że jest o 4 razy tańszy? Wiem, że to troszkę niższa półka, ale czy aż o tyle? Będą bardzo duże różnice w jakości?

No i drugie pytanie - na razie dostałem na ten Longines rabat 15% (taki sam jest w tej chwili do 13.09 w WKruk). Da się coś jeszcze gdzieś wytargować? Jak w Kruk z negocjacją cen i rabatami na Longines?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Shadow123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz tissota. Podobna jakość, nie ma sensu przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tissot, tym bardziej że jeszcze możesz urwać z ceny zgodnie z ofertą. Wątpię też, aby dla przyszłej właścicielki miało znaczenie czy to marka X czy Y, skoro i tak ona zegarki są markowe ;)

Ew żeby namieszać 😁 diamenciki ;)

Screenshot_20260907_140051_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.thumb.jpg.cc4ce9f5bbd1359a6b2d120978cab9ff.jpg

https://www.showroom.pl/p-zegarek-3c17fd44-bfd6-405e-9b1f-ffe833fa87c4?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PL|Shopping|EverythingElse&gad_source=1&gad_campaignid=11820173501&gbraid=0AAAAADgye01xpcJ8lZ0msF_dTK8PHG4yL

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, dzięki. To ma być prezent na okrągłe urodziny, ale obdarowana nie interesuje się zegarkami. Niemniej, chciałbym żeby miała zegarek na lata, który będzie się jej podobał. Znalazłem ten Longines i Tissot, który dla mnie jest bardzo podobny. Celowałem w budżet ok. 4-5 tys. Więc taki coś pośrodku…

Edytowane przez Shadow123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Tissot, tym bardziej że jeszcze możesz urwać z ceny zgodnie z ofertą. Wątpię też, aby dla przyszłej właścicielki miało znaczenie czy to marka X czy Y, skoro i tak ona zegarki są markowe ;)

Ew żeby namieszać 😁 diamenciki ;)

Screenshot_20260907_140051_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.thumb.jpg.cc4ce9f5bbd1359a6b2d120978cab9ff.jpg

https://www.showroom.pl/p-zegarek-3c17fd44-bfd6-405e-9b1f-ffe833fa87c4?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PL|Shopping|EverythingElse&gad_source=1&gad_campaignid=11820173501&gbraid=0AAAAADgye01xpcJ8lZ0msF_dTK8PHG4yL

Dzięki, ale nie ta kolorystyka :)

A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Shadow123 napisał(-a):

Ok, dzięki. To ma być prezent na okrągłe urodziny, ale obdarowana nie interesuje się zegarkami. Niemniej, chciałbym żeby miała zegarek na lata, który będzie się jej podobał. Znalazłem ten Longines i Tissot, który dla mnie jest bardzo podobny. Celowałem w budżet ok. 4-5 tys. Więc taki coś pośrodku…

Skoro się nie interesuje, to imo jest sens tyle kasy wydawać za markę? Bez problemu kupisz trwałe, markowe zegarki za znacznie niższa kwotę ;)

Ja od sienie polecę bulova regatta z prawdziwymi brylantami i masa perłowa, w kwarcu. Jedyne 5,5mm, wygląda rewelacyjnie. 

Model z własną historia, reedycja regatta z lat 70. Żonie kupiłem, zachwycona. 

Screenshot_20260907_162637_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Screenshot_20260907_162609_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Screenshot_20260907_162531_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Shadow123 napisał(-a):

W takim przypadku wziąłbym Longinesa, różnica w jakości zegarka są widoczne, zwłaszcza bransoletka zrobi dużą różnicę. A przede wszystkim to marka która gra w innej lidze. 

Jeśli to osoba Ci jakoś bliska, będziesz miał z nią kontakt i możliwość popatrzenia na swój prezent to myślę że nie będziesz żałował decyzji. 

Jeśli to raczej obowiązek to sprawdziłbym jeszcze ofertę Certinę, która ma bardzo ciekawe modele damskie. Budżet ok 3-4 k. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim. Rozumiem, że ten Tissot nie jest jakiś zły pod względem jakościowym i technicznym? Czy jednak, pomijając markę, będzie jakoś mocno się różnił na niekorzyść? Chociaż myślę, że chyba sama marka jest dosyć dobra, nie wiem za to, jak ten konkretny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Obdarowana nie interesuje się zegarkami - odpuściłbym, ponieważ w tym momencie kupujesz zegarek dla siebie, nie dla niej. :) Ewentualnie porozglądaj się za czym o niższym budżecie i uczyń z zegarka dodatek do "głównego prezentu". :)

A odpowiadając na stricte pytanie - Tissot, z uwagi na powyższe. Ew. Certina w podobnym budżecie.

Jeśli coś droższego i automat - Tissot Le Locle Lady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Shadow123 napisał(-a):

Dzięki wszystkim. Rozumiem, że ten Tissot nie jest jakiś zły pod względem jakościowym i technicznym? Czy jednak, pomijając markę, będzie jakoś mocno się różnił na niekorzyść? Chociaż myślę, że chyba sama marka jest dosyć dobra, nie wiem za to, jak ten konkretny model.

Te zegarki mają poprawne mechanizmu kwarcowe uznanego producenta ETA, różnice są niezauważalne. Chodzi o wykonanie i efekt wizualny koperty, tarczy i bransoletki. Jeśli położyłbym te dwa zegarki obok siebie, nie miałbyś pewnie wątpliwości za który trzeba zapłacić więcej. Tissot jest bardzo poprawny, to porządna marka, rozpoznawana i uznana. Longines bardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jimmwalker12 napisał(-a):

Jeśli Obdarowana nie interesuje się zegarkami - odpuściłbym, ponieważ w tym momencie kupujesz zegarek dla siebie, nie dla niej. :) Ewentualnie porozglądaj się za czym o niższym budżecie i uczyń z zegarka dodatek do "głównego prezentu". :)

A odpowiadając na stricte pytanie - Tissot, z uwagi na powyższe. Ew. Certina w podobnym budżecie.

Jeśli coś droższego i automat - Tissot Le Locle Lady.

Ten LE locle lady też fajny, ale szukam z żółtym złotem raczej. Ale będzie lepszy jakościowo od tego sport chic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej trzymaj się opcji kwarcowych, w których nie trzeba będzie ustawiać godziny przed każdym okazjonalnym założeniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że wydawanie 8 tys na kwarcowy zegarek to raczej strata pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Adam53 napisał(-a):

Z tym że wydawanie 8 tys na kwarcowy zegarek to raczej strata pieniędzy.

Grand Seiko na Ciebie patrzy i ciężko oddycha

G shocki na Ciebie patrzą i ciężko oddychają

Seiko Astron na Ciebie patrzy i dyszy

Seiko Tuna też dyszy 

The Citizen dyszy a jakże

Limitowane Casio Oceanus Manta oddychają i paczą

Dalej mi się nie chce.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym chciał japoński zegarek to wybrałbym manualny lub automatyczny, np. Kuoe.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kwarce damskie ma aerowatch. Jakościowo ta sama półka jak te, o których tu mowa. I nie należy do szajki swatchowej ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi