Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Junghans

Z którego roku może być Gustav Becker??

Rekomendowane odpowiedzi

To dalej daje 2 możliwości :) Zdjęcie.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-6402-0-08858700-1520972935_thumb.jpg

post-6402-0-22052100-1520973337.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już parę miesięcy temu , widziałem te same zdjęcia . I jak widzę , zegar nadal jest oferowany . Ja  miałem pewne obawy .  Może mi się wydaje ,( albo mam jakieś złudzenia , lub słaby wzrok ) że na początku , jeszcze przed cyfrą 3 , jest lekki ślad , tak jakby , słabo wybitej jedynki . Stąd moje zwątpienie . Bo może ktoś , widząc słabo wybity numer , postanowił go zlikwidować . Ja bym poprosił dodatkowo , o zdjęcie przedniej płyty z numerem , by się upewnić i rozwiać wątpliwości .  

Jeśli się mylę i moje spostrzeżenia są błędne , to bardzo przepraszam !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 cyfrowe bili innym numeratorem, z tego co pamietam. Tutaj wygląda ok! Dodatkowo w medalu po lewej charakterystyczna czcionka w późniejszych inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już parę miesięcy temu , widziałem te same zdjęcia . I jak widzę , zegar nadal jest oferowany . Ja  miałem pewne obawy .  Może mi się wydaje ,( albo mam jakieś złudzenia , lub słaby wzrok ) że na początku , jeszcze przed cyfrą 3 , jest lekki ślad , tak jakby , słabo wybitej jedynki . Stąd moje zwątpienie . Bo może ktoś , widząc słabo wybity numer , postanowił go zlikwidować . Ja bym poprosił dodatkowo , o zdjęcie przedniej płyty z numerem , by się upewnić i rozwiać wątpliwości .  

Jeśli się mylę i moje spostrzeżenia są błędne , to bardzo przepraszam !!!

Zwróć uwagę, ze medal wybity jest po lewej stronie, to układ stosowany (z rzadkimi wyjątkami) do 1896 roku. To przemawia przeciwko brakującej jedynce w numerze seryjnym (1899).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę, ze medal wybity jest po lewej stronie, to układ stosowany (z rzadkimi wyjątkami) do 1896 roku. To przemawia przeciwko brakującej jedynce w numerze seryjnym (1899).

Dzięki za uwagi i rozwianie moich wątpliwości :) .  Przepraszam , za małe zamieszanie !

Oczywiście , wcześniej też widziałem ten układ medali , oraz inny kształt numeratora . A , że kiedyś , to zdjęcie na innym portalu , było mniej wyraźne . No i wtedy , tak jak teraz , są jeszcze jakieś białe plamki ( chociaż wygląda , że to werk jest pochlapany białą farbą , przy okazji jakiegoś malowania )  Stąd , zrodziły się moje wątpliwości . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

podepnę się pod temat. Od niedawna posiadam zegar stojący Beckera, sygnowany kotwicą i literami GB, bez numeru. Zdjęcia płyty tylnej, skrzyni i jej wnętrza zamieszczam poniżej. Wg. pierwszego z postów kształt korony wskazuje na lata produkcji 1894-1903, sama kotwica (a szczególnie jej ramiona i łapy) odbita jest bardzo słabo, wydaje mi się jednak, ze jest wg. późniejszego wzoru (1923-1933), litery GB są oddalone od trzonu. Na płycie nie znalazłem nabitego numeru. Będę wdzięczny za sugestię lat produkcji i wszystkie inne komentarze Mechanizm jest pięcio-młotkowy. Pozdrawiam

Bartek

Sygnatura

Skrzynia

Wnętrze

Płyta tylna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zdjęcie całego mechanizmu? To zwykle mówi więcej niż analiza kształtu korony i oddalenia literek od kotwicy. Tak jakoś przeczuwam junghansowski werk z okresu po 1932 roku.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

postaram się jutro na spokojnie zrobić zdjęcia całego werku. Na jakie elementy zwrócić uwagę (sfotografować dokładniej)? Dlaczego wspomniał Pan Junghansa a nie Beckera?

Pozdrawiam

Bartek

A zdjęcie całego mechanizmu? To zwykle mówi więcej niż analiza kształtu korony i oddalenia literek od kotwicy. Tak jakoś przeczuwam junghansowski werk z okresu po 1932 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

postaram się jutro na spokojnie zrobić zdjęcia całego werku. Na jakie elementy zwrócić uwagę (sfotografować dokładniej)? Dlaczego wspomniał Pan Junghansa a nie Beckera?

Pozdrawiam

Bartek

Dlatego, że po 1932 r. Junghans całkowicie wchłonął VFU Beckera razem z większością pracowników i produkował zegary wyłącznie w Schrambergu, ale dalej stosował dawne logo z kotwicą i GB w celach marketingowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam zdjęcia werku, pozdrawiam i czekam na komentarz

od góry

za tarczą

mechanizm 2

mechanizm 1

tył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. To nie jest mechanizm zaprojektowany w wytwórni Beckera.

PS. Patrząc się na jakość wykonania sanek myślę, że nie jest to fabryczna skrzynia, tylko tzw. "meblówka". Wykonana przez jakiegoś lokalnego stolarza wraz z, albo dopasowana do kompletu mebli.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

mam takie samo zdanie jeśli chodzi o skrzynię, choć przez chwilę podejrzewałem, że sanki były dorabiane bo np. oryginalne nie wytrzymały próby czasu. Mam jednak Junghansa po mojej prababci z 1929 (przynajmniej taką datę ma wypisaną ołówkiem kopiowym  na odwrocie skrzyni - zapewne datę sprzedaży) i tam sanki są w bardzo dobrym stanie. Swoją drogą - być może jest to naiwne pytanie, ale co odróżnia mechanizmy Beckera od np. Junghansa i po czym najłatwiej je rozpoznać?

Pozdrawiam

Bartek

Tak. To nie jest mechanizm zaprojektowany w wytwórni Beckera.

PS. Patrząc się na jakość wykonania sanek myślę, że nie jest to fabryczna skrzynia, tylko tzw. "meblówka". Wykonana przez jakiegoś lokalnego stolarza wraz z, albo dopasowana do kompletu mebli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą - być może jest to naiwne pytanie, ale co odróżnia mechanizmy Beckera od np. Junghansa i po czym najłatwiej je rozpoznać?

Pozdrawiam

Bartek

Po szczegółach konstrukcji :) Nie da się inaczej odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, to tak jak z samochodami: niby wszystkie jeżdżą po drogach na gumowych oponach i tankują paliwo, ale jak troszkę się znasz, to z odległości rozpoznasz co BMW, Ford, Opel, Mercedes, Fiat, czy Citroen. O Maluchu nie wspominam, czy Polonezie. 

Trzeba się trochę zainteresować i potem już jest w miarę łatwo. Każda firma miała jakieś swoje charakterystyczne rozwiązania. GB, Junghans, Resch, Concordia, Willman, Endler, Lenzkirch etc. Jedni stawiali głównie na jakość i harmonię projektu, innym księgowi psuli mechanizmy, jeszcze inni godzili ekonomię z wyglądem, mnóstwo tego w różnych okresach. Kształt wskazówek, wygląd wahadeł, konstrukcje mechanizmów etc. Trzeba czytać, oglądać, notować i ... się mylić boleśnie  :D.  

Potem od nowa oglądać, aż wreszcie po kształcie atrapki chłodnicy spokojnie z 50 metrów powiesz- Bentley, ale z 80- tych lat. A niektórzy, jak kol. Kiniol, rozpoznają producenta i typ motocykla po kształcie blaszki wokół reflektora  :ph34r:. Więc jeszcze dodatkowo warto mieć kolegów  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi; podsumowując: najprawdopodobniej mechanizm jest z II połowy lat 30 XX W w skrzyni wykonanej na zamówienie do kompletu mebli. 

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś z Państwa będzie mógł coś napisać o tym modelu ? Dziadek był miłośnikiem zegarków, wymieniał się z kolegami czyścił i smarował więc mógł np. zamienić skrzynie na mniej zniszczoną lub coś w tym rodzaju przy czym żadnych poważnych napraw by się nie podejmował. Pare lat temu był u renowacji u zawodowego zegarmistrza: malowanie tarczy + czyszczenie mechanizmu.

Pojawiła się ciekawa zagadka : mianowicie w mechanizmie umieszczono kartke z kalendarza sciennego (do zrywania) w jezyku  jidysz(czy hebrajskim) i w języku polskim 10 wrzesień  wtorek 30  ełuł 29 . Słowa wrzesień i wtorek a także ełuł na kartce są w języku polskim, reszta alfabet żydowski - ktos by sprzedawał takie kalendarze w Świebodzicach po polsku ? Pracownik też by wkładał taką kartke żeby zaznaczyć kiedy wyprodukowano zegar ? Czy może raczej zegar jest starszy i już w 1929 trafił do zegarmistrza w Polsce, który tak oznaczył datę remontu ?

10 września 30 roku była środa więc musi chodzić tu o oznaczenie liczby dni w miesiącu. W 1929 10 września wypadał wtorek, a także w 1912,1918,1935 i 1940.

Logo jest jak z lat 1909-1933 BEZ napisu Silesia. R pod nim P48 a z drugiej strony cyfra 0

Ponizej będę zamieszczał zdjęcia zegara.

https://imgur.com/mO82fEC

https://imgur.com/CUK5WPE

https://imgur.com/SAJSM3R

https://imgur.com/6TeGHFR

https://imgur.com/DHyy4eF

https://imgur.com/GZnFZRg

https://imgur.com/CQZFOJb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwość umieszczenia "pamiątkowej" kartki przez polskojęzycznego Żyda pracującego w fabryce Beckera jest wysoce mało prawdopodobna. Opis sugeruje werk z serii "Po Silesii", czyli wyprodukowanego po połowie 1925 r.

Kartkę mógł umieścić zegarmistrz jako formę karty gwarancyjnej lub właściciel dla upamiętnienia zakupu. Koniec miesiąca elul w roku 1929 jak najbardziej pasuje.

Próbuj ze zdjęciami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest napisane XIII ełuł 29

ale są też cyferki 12. A więc prawdopodobnie chodzi o 10 września 1935 bo to był 12 elul https://www.hebcal.com/hebcal/?year=1935&v=1&month=x&yt=G&nx=on&i=off&vis=0&D=on&d=on&c=off&geo=zip&maj=on&min=on&mod=on

to 1935 chyba mało prawdopodobne żeby to była data produkcji, wygląda na to, że przeglądu

Cyfry arabskie na kartce sa mocno zatarte a ona sama zniszczona więc cięzko ustalić. Np rok wydaje mi się, że jest napisany 5335 co dawałoby czasy Stefana Batorego... No chyba, że ktoś z państwa umie czytać żydowski alfabet to mogę sie postarać zrobić dokładne zdjęcia bo napis po żydowsku akurat jest wyrazny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjecia zamieszcone 2 posty wyzej. Jak potrzeba jakies dokladniejsze/innego elementu to napisac a zrobie.

Moze moge w jakims katalogu poszukac? Gdzie dotrzec do takich rzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem. Tarcza nowa, ale nic to. Zegar moim zdaniem wyprodukowano jeszcze we Freiburgu, w okresie od połowy 1925 do 1932 roku. Przemawiają za tym konstrukcja werku z beckerowską zawieszką, gong.

Pokaż tę kartkę. Nie znam jidysz ani hebrajskiego, ale może ktoś da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjecia zamieszcone 2 posty wyzej. Jak potrzeba jakies dokladniejsze/innego elementu to napisac a zrobie.

Moze moge w jakims katalogu poszukac? Gdzie dotrzec do takich rzeczy?

Jak kolega Anansi napisał , tak bym obstawiał !

Kartka z kalendarza ... no , ma swoją , pewnie ciekawą historię , ale to już tylko nasze domysły .

Ja w wagach , zamiast ołowiu miałem stalowe wałki , zawinięte w kawałek starej gazety . Kto i dlaczego zabrał ołów ... nie wiadomo :( Wiem , że chyba w międzywojniu , lub w czasie II wojny. 

Zdjęcia na forum , to lepsze rozwiązanie , niż przeskoki na jakieś przeglądarki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze jedno. Zamieść zdjęcie skrzyni z zamkniętymi drzwiczkami. Aczkolwiek bardziej ciekaw jestem tej kartki z kalendarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teszszsz...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.