Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
GORKY8

FORUMOWY SPIS AMFIBII

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy okaz ...

Który to rocznik ? To jeszcze cccp , no nie ?  ;)

Tak się zastanawiam czy negatywne opinie na temat amfibii nie są przesadzone , wczoraj ze swoją pływałem ze 2 godz i nic jej jakos nie jest ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D@dik Duuuuże gratulacje, za tą uszatą amfibię!!!

MArek84, a gdzie Ty słyszałeś negatywne opinie o amfibiach, toż to bardzo porządne i solidne zegarki są!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie amfibie wzbudzają mieszane uczucia tu na forum . Ostatnio zegarmistrz mnie zaatakował że to ruski szajs , co mnie wzburzyło . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Ogólnie amfibie wzbudzają mieszane uczucia tu na forum . Ostatnio zegarmistrz mnie zaatakował że to ruski szajs , co mnie wzburzyło . 

...nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "mieszane" ale Twój majster na pewno liczył na trzydziestosekundową wymianę baterii za 5 dych w jakimś nowomodnym wynalazku, a tu trzeba było się pochylić nad klasycznym zegarkiem ;-) 

Amfibie to solidne zegarki i przy odrobinie troski (te nowe rosyjskie najlepiej jeszcze raz poskładać po zakupie) chodzą po parędziesiąt lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zegarmistrz mnie zaatakował że to ruski szajs , co mnie wzburzyło

To chyba dosyć powszechne podejście.

Ja ostatnio szukam zegarnistrza ktory podejmuje sie takich rzeczy.

Bylem na wakacjach na dzialce i jak tylko moglem lub gdzies przejezdzalem chodzilem po zegarmistrzach i pytalem sie czy nie maja jakiś radzieckich zegarków.

Jeden mnie wyśmiał a reszta patrzyła na mnie jak bym był kosmitą - jakbym wszedł do mięsnego zapytać się czy mają migacze do Żuka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy mają, mam i ja! Nr 265, o ile się nie mylę.

Kupiona niedawno na Allegro. Pasek nato, czy tam G10, jedyny w tym rozmiarze jaki miał zegarmistrz, do którego miałem po drodze. Ponieważ zegarek piękny a pasek wygodny to będzie trzeba poszerzać "kolekcję". Na celowniku znajdzie się na pewno beczka z chorogiewkami/wiosłami i Albatros Radio Room Operator, no i ten nurek, najlepiej na czarnej tarczy...

Wątpliwości co do zakupu rozwiał definitywnie artykuł na WatchUSeek o elegancji projektu tych zegarków - VOSTOK AMPHIBIA: An Analysis of Design Methodology.

Poniżej jedno moje zdjęcie i pięć z aukcji, za co sprzedawca, mam nadzieję, nie urwie mi głowy. Żadne z nich nie oddaje jak fajnie ten zegarek wygląda w rzeczywistości. Będę wdzięczny za wszelkie informacje o nim – opis aukcji był bardzo skąpy. Moim niefachowym okiem wygląda po prostu na bardzo dobrze zachowany egzemplarz, ale równie dobrze może być po prostu ładnie złożonym składakiem, albo czymś jeszcze innym. Nie znam się zupełnie, ważne, że mi się strasznie podoba.

4mp4.jpgfhre.jpg6c2h.jpgzjre.jpggnwl.jpgo2b4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Witaj na forum entombed. Bardzo fajną, uszanowaną amfibię zdobyłeś - gratuluję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Mam nadzieję, że jej za bardzo noszeniem nie zaszkodzę :D

Od razu się dopytam – ciężko chodzący bezel powinien się rozruszać czy mam go zdjąć i wyczyścić? No i luma – ile w okolicach stolicy może kosztować nałożenie nowej warstwy, ale tak aby zachować estetykę, bo widziałem parę tarcz jakby po spotkaniu z przedszkolakiem. Po chwili naświetlenia w moim egzemplarzu wszystko się ładnie zieleni, przez chwilę i nie tak mocno żeby ułatwić odczyt, ale pytam głównie z ciekawości jakbym miał się kiedyś na jakąś beczkę w gorszym stanie natknąć. Szczególnie chodzi mi o wskazówki, bo mnóstwo sztuk widziałem bez żadnego wypełnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypełnienie kilkanaście złotych max. Co do "efektu przedszkolaka", to pewnie widziałeś tarcze w beczkach, w których luma była ręcznie, a przy tym dość niechlujnie nakładana. Jeśli się nie mylę i chodzi właśnie o te, to powiem Ci, że są to znacznie rzadsze, ciekawsze kolekcjonerko i zdecydowanie droższe modele. Możesz zobaczyć kilka w tym wątku, w tym kilka moich sztuk.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Dzięki! Mam nadzieję, że jej za bardzo noszeniem nie zaszkodzę :D

Od razu się dopytam – ciężko chodzący bezel powinien się rozruszać czy mam go zdjąć i wyczyścić? ...

Możesz wyczyścić. Pamiętaj tylko, że to jest bezel "bezklikowy", więc będzie tylko lżej lub ciężej się obracał.

Zdejmij, z wnętrza bezela delikatnie wyjmij drucik-sprężynę. Z drucikiem na razie nic nie kombinuj oprócz wytarcia z ewentualnego syfu.

Dobrze umyj bezel i wyczyść go wewnątrz szczoteczką.

Drucik sprężynkę załóż w ten sposób, by wolne końce były na godzinie 3.

Zakładanie bezela zacznij od godziny 3 w kierunku 9. (Przy ułożeniu bezela tak by kropka była na 12).

Sprawdź jak chodzi. Jeśli za luźno to trzeba delikatnie podgiąć drucik-sprężynkę.

Należy tylko pamiętać, że ma być równomiernie wygięta na 8 segmentów. Nie próbuj jej wyginać po swojemu ;)

Najlepiej jeśli na surowo jest wygięta tak jak poniżej.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

267

nie wiem czy z takim Wostokiem się tu załapie, generalnie pierwszy raz takiego spotkałem, a że cena była atrakcyjna, długo się nie zastanawiałem :)

09ie.jpg

awr3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

270

post-62679-0-91550700-1378750037_thumb.jpg

271 automatyczna

post-62679-0-98378900-1378750042_thumb.jpg

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komandir (a jednak nie amfibia) -- poprawka

post-62679-0-50308700-1378750181_thumb.jpg

Edytowane przez RTK-WGM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

272 to niestety nie amfibia to komandir, więc do spisu komandirów wrzuć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie miałem zapytać od razu, bo amfibie mają wskazówki minutowe zakończone grotem, ale mój komandir ma dekiel z amfibii. Czyżby to składak ?? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam zaraz składak, wskazówka sekundowa tylko od amfibii, a prawda też jest taka, że mógł tak wyjść z fabryki bo on pochodzi z lat 90 a wtedy ruscy różne hybrydy robili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam zaraz składak, wskazówka sekundowa tylko od amfibii, a prawda też jest taka, że mógł tak wyjść z fabryki bo on pochodzi z lat 90 a wtedy ruscy różne hybrydy robili.

Otóż w nim koperta jest z amfibi, na deklu napis jest. Dodatkowo koperta jest delikatnie złotawa (nie pozłacana) podchodzi mi to pod stop z masiądzem (aczkolwiek nie znam się). Zastanawiałem się na wskazówką minutową.

A tak w ogóle to się uczę i czytam, daleko mi jeszcze do wiedzy na dobrym poziomie. A jak do tego dojdzie radosna twórczość producenta to chyba leżę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Hey... Koperta jest komandirowa - bo amfibie mają stalowe koperty i w innym kształcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

272

a ta to "uciekinierka" kupiona jakieś 1,5 roku temu a odnaleziona dopiero dzisiaj przy demontażu fotela w samochodzie. Byłem pewien że ją zgubiłem gdzieś w terenie sprawdzalem samochód ale wtedy jej nie widziałem :) tylko że w między czasie zmienił mi się gust i profil zbiorów :) i chyba powędruje na bazarek na sprzedaż lub zamiankę .

Wiem wiem sekundnik do wymiany :)

post-34697-0-81417900-1380035714_thumb.jpg

Edytowane przez Goral35

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi