Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość HMS_Cronos

CIMIER - C1924 i C1961 - zapytanie o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HMS_Cronos

Chciałbym zapytać o zegarki tej firmy, modele "Automatic", męskie:

1) C1924 z mechanizmem ETA 2836-2 (przystępne cenowo),

2) C1961 (chronograf) z mechanizmem Valjoux 7750 (mniej przystępne cenowo :sad:

Czy ktoś zna tą firmę? Jakość? Wykonanie? Mechanizmy? Czy nazwa firmy nie odzwierciedla (przypadkowo) jakości wykonania? Porównanie do zegarków innych firm (klasyczne, jak C1924, w podobnych przedziałach cenowych)?

Nie jestem znawcą zegarków, stąd moje pytania. Szukam zegarka "klasycznego" lub zbliżonego designem do "klasyka", mechanicznego, w cenie raczej zbliżonej do ceny C1924, choć, z pewnych względów, "tańsze" modele C1961 (stalowy lub czarny) bardziej mi odpowiadają.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze - niespecjalnie znam marke Cimier - oprócz tego, że istnieje i kilka opinii z sieci. Moim zdaniem to poziom zblizony do Tissota itp, a ceny raczej zblizone do Orisa czy Fortisa - a nawet wyższe.

Co do wyglądu to raczej model 1961 do mnie przemawia - tyle, że za ta kaske wolalbym np Orisa Wiliams F1, czy nawet na Speedmastera by wystarczylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość HMS_Cronos
Szczerze - niespecjalnie znam marke Cimier - oprócz tego, że istnieje i kilka opinii z sieci. Moim zdaniem to poziom zblizony do Tissota itp, a ceny raczej zblizone do Orisa czy Fortisa - a nawet wyższe.

Co do wyglądu to raczej model 1961 do mnie przemawia - tyle, że za ta kaske wolalbym np Orisa Wiliams F1, czy nawet na Speedmastera by wystarczylo.

Dzięki za (pierwszą) odpowiedź. To już coś, bo zawiera konkretne wskazówki. Ze swojej strony także uszczegółowię moje pytanie:

1. szukam zegarka „uniwersalnego”, bo będzie jedyny (na razie),

2. „uniwersalny” oznacza reprezentacyjny (częściej do garnituru i marynarki), ale także codzienny, choć nie do używania „na okrągło”,

3. CIMIER, bo – jak widać – mniej znany, czyli oryginalny,

4. C1961 – bo to model „upamiętniający” rok mojego urodzenia („chwyta" :wink: ), choć jest trochę „duży”, no i sporo droższy,

5. C1924 – bo cena C1961 jest trochę wysoka i szukałem „mechanika” i „klasyka” w kolekcjach tej firmy.

Może zmienię podejście „sentymentalne” i przyjrzę się takim propozycjom jak Twoja.

Dziękuję, pozdrawiam i czekam na kolejne opinie/sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość HMS_Cronos
Jesli kwoty proponowane za model 1961 nie sa odstraszające - to naprawdę warto zainteresować się omegą speedmaster. .

OMEGA nie. Ktoś tu już gdzieś to napisał - kwestia gustu. Wolę coś "niszowego", CIMIER, poza opisanymi motywami, taki mi się wydał. Nie upieram się, ale OMEGA nie.

Zreszta w tej kwocie znajdziesz naprawde wiele nietuzinkowych maszyn trafiających w Twój gust i spełniajacych kryteria.

W innym miejscu przeczytałem sporo "ciepłych słów" o "niemcu" - NOMOSIE. Rzuciłem okiem i... Model prostokątny wpadł mi w oko (nie paamiętam symbolu). Nie myślałem o takim kształcie, ale ten ma coś w sobie.

Jeszcze inne moje preferencje: lubię cyfry arabskie; rzymskie oraz brak cyfr jakoś mi nie pasują. Nie pasuje mi także "wygięta" stylistyka cyfr arabskich. Widziałem kilka modeli z bardzo duzymi, przestylizowanymi cyframi - wyglądają jak zabawki (moim zdaniem).

Kolor(y) cyferblatu: jasny (biały) lub czarny; inne - nie.

Datownik: jak najbardziej.

Sekundnik: wolę duży, centralny, wydzielony też może być.

Bransoleka czy pasek (oczywiście nie z tworzywa) - ostro tego nie stawiam, z lekkim wskazaniem na pasek (czarny, mniej - brązowy). To można wymienić.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość HMS_Cronos

Liczyłem na lawinę odpowiedzi, a tu (prawie) nic. Czyżby te zegarki były zupełnie nieznane? Mechanizmy "standardowe", ale wykonanie, ceny, inne cechy porównawcze, pozwalające oszacować, czy warto się tą marką interesować?

Może jednak ktoś coś wie?

Pozdrawiam i (niecierpliwie) czekam.

Henryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz coś porządnego niszowej marki to kup sobie używanego nomosa glashutte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość HMS_Cronos

Bije sie w piersi - sam "przywołałem" NOMOS-a. Jednak zauważam, także w innych wątkach, że NOMOS jest sztandarowym przykładem i propozycją w kategorii "zegarki niszowe".

Zadziwiająco mało jest informacji o firmie Cimier. Z czego to wynika? Jakaś firma "garażowa"? Może to jakaś nisza niszy zegarkowej :()?

Może jednak ktos coś wie? Ostatnie wezwanie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Myślę, że Cimier jest firmą istniejącą od jakiegoś dłuższego czasu. Zegarek wygląda świetnie -nie widzę ryzyka w takim zakupie, więc po prostu go kup i ciesz się tym, jak płyną jego wskazówki.

Ja kupiłbym Stowa Marine (z dużą lub jeszcze lepiej małą sekundą) albo Orisa Franka Sinatrę. Frank Sinatra robi wspaniałe wrażenie. Kiedy patrzę na jego zdjęcia, wydaje mi się, jakbym nosił go od wielu lat a nigdy jeszcze tego zegarka nie miałem na ręku. Czasem przedmioty nic nie znaczą, są tylko żelastwem, a czasem, niektóre - stają się jak kumpel. Czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość HMS_Cronos
Witaj!

Myślę, że Cimier jest firmą istniejącą od jakiegoś dłuższego czasu. Zegarek wygląda świetnie -nie widzę ryzyka w takim zakupie, więc po prostu go kup i ciesz się tym, jak płyną jego wskazówki.

Ja kupiłbym Stowa Marine (z dużą lub jeszcze lepiej małą sekundą) albo Orisa Franka Sinatrę. Frank Sinatra robi wspaniałe wrażenie. Kiedy patrzę na jego zdjęcia, wydaje mi się, jakbym nosił go od wielu lat a nigdy jeszcze tego zegarka nie miałem na ręku. Czasem przedmioty nic nie znaczą, są tylko żelastwem, a czasem, niektóre - stają się jak kumpel. Czy jakoś tak.

Dzięki za sugestie. Masz rację w tym, co piszesz. Oglądałem wymienione przez Ciebie zegarki - waham się.

Swoją drogą, ciekawa sprawa. Czym przyciągnąć klienta? Sam zegarek, jako produkt, to już (od dawna) za mało. Większość tych "przystępnych cenowo", to "obudowy" typowych mechanizmów, jak np. C1924 z mechanizmem ETA 2836-2, czy C1961 (chronograf) z mechanizmem Valjoux 7750. Potrzeba czegoś więcej. Moją uwagę do firmy CIMIER przyciągnął model C1961. Jak napisałem, jest to rok moich urodzin. Ty piszesz m.in. o zegarku Oris Frank Sinatra. Nazwa modelu, jego stylistyka, może jakieś wydarzenia, które się z tym wiążą, osoba artysty... Wszystko to "przylepia się" do umysłów potencjalnych klientów. Ciekaw jestem, na ile badania rynkowe dotyczące nazw modeli pomagają oszacować popyt, a co za tym idzie - wielkość produkcji i cenę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 zegarki Cimier'a (z kolekcji Madea- 2415-SY012) oraz z kolekcji Seven Seas Mermaid (6106-SZ071). Interesuję się zegarkami i jestem z obydwu modeli bardzo zadowolona. Przede wszystkim design zegarka jest nowoczesny (ale to już oczywiście kwestia gustu :rolleyes:. Pomijając wygląd, obydwa zegarki mają liczby i wskaźniki nitowane, co powoduje, że nie odklejają się, jak to czasami bywa w zegarkach innych firm. Dodatkowo, mając je od dłuższego czasu (jeden mam od roku, drugi 4 lata), nie widzę brzydkich zarysowań, mimo, że noszę je praktycznie codziennie. Bransolety u obydwu są porządne i nigdy nie miałam z nimi problemów. Zapięcia się nie poluzowały, więc nie miałam stresu, że zaraz coś spadnie mi z ręki. Cena może być dla niektórych dość wysoka, ale jednak za jakość opłaca się zapłacić. W końcu zegarek to gadżet na dłużej :)

Może to, że jestem fanką akurat tej firmy nie pozwala mi przetestować innych zegarków. Jednak nie mam takiej potrzeby, mając dwa naprawdę dobre modele. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesteś pracownicą bezpośrednio dystrybutora czy butiku cimiera?

co do Twojej opinii - wzorniczo faktycznie klasa, jakościowo także, a cena wydaje mi się adekwatna, zwłaszcza na tle innych firm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli od 2003 roku :lol: . No, to juz jest jakis czas...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli od 2003 roku ;) . No, to juz jest jakis czas...

2004 dokładniej

a takim tropem idąc, to:

Omega, Longines, Mido itd. istnieją - od 1998

A. Lange & Sohne - od 1990

Doxa - od 1992

i tak możemy sobie mnożyć :lol:

historia marki sięga 1924r, została wznowiona w 2004, po upadku w latach 80'

Edit. a tak w ogóle to został tutaj odgrzany niezły kotlet za sprawą chamskiej reklamy firmy przez nową użytkowniczkę Annę L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2004 dokładniej

a takim tropem idąc, to:

Omega, Longines, Mido itd. istnieją - od 1998

A. Lange & Sohne - od 1990

Doxa - od 1992

i tak możemy sobie mnożyć :lol:

historia marki sięga 1924r, została wznowiona w 2004, po upadku w latach 80'

Edit. a tak w ogóle to został tutaj odgrzany niezły kotlet za sprawą chamskiej reklamy firmy przez nową użytkowniczkę Annę L

Co do Lange w kazdym razie masz w zupelnosci racje.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.