vinzento 1 #301 Napisano 21 Października 2010 To ja polecam serdecznie książkę, która czytałem już ze trzy razy i ostatnio znowu ją przeczytałem :"Pierwsza pancerna" Franciszka Skibińskiego. To są jego wspomnienia z czasów II WŚ, podzielone na trzy części - kampania wrzesniowa, francuska i normandia.Pomimo, że autorem jest wojskowy, to czyta mi ją się wspaniale. A już część druga to przygoda i sensacja w jednym. Super książka. Druga, do której również często zaglądam, to Melchiora Wańkowicza "Monte Cassino" - reportaż z pola bitwy, czyta się z zapartym tchem.Mam w domu kilka pozycji Wańkowicza po tacie i w sumie wszystkie czyta się bardzo lekko i przyjemnie.Jak ktoś nie czytał to polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matrixman 0 #302 Napisano 21 Października 2010 czytam "Przetrwałem Afganistan" - Luttrell Marcus, Robinson Patrick 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabuniek 182 #303 Napisano 21 Października 2010 Wielki Las - Zbigniew Nienacki, polecam !!! 0 PAM 005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość zimny-wiatr #304 Napisano 21 Października 2010 czytam "Przetrwałem Afganistan" - Luttrell Marcus, Robinson Patrick Nie pożyczyłbyś jak skończysz?? Ja czytam obecnie "Co do grosza" Jeffreya Archera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 13 #305 Napisano 21 Października 2010 Taka mała refleksja na marginesie: fajnie, że w dobie internetu i ciągłego braku czasu ludzie(niektórzy ) czytają jeszcze książki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robnyc 4055 #306 Napisano 21 Października 2010 Koniec swiata w Breslau - M.Krajewski 0 ROBERT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość zimny-wiatr #307 Napisano 21 Października 2010 Taka mała refleksja na marginesie: fajnie, że w dobie internetu i ciągłego braku czasu ludzie(niektórzy ) czytają jeszcze książki... No coś ty, ja to już jestem prawie uzależniony od książek, jak nie poczytam przed snem to się źle czuję Niestety, w dalszym ciągu spędzam więcej czasu przy kompie niż z książką 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pulkownik 0 #308 Napisano 21 Października 2010 No coś ty, ja to już jestem prawie uzależniony od książek, jak nie poczytam przed snem to się źle czuję Popieram,dzień bez książki to dzień stracony. PozdrawiamPułkownik 0 Davosa Classic L.E., Blonex po Dziadku, Poljot budzik (MISTRZ dokładności!), Seiko 5 Aviator, Klubowa Stowa Antea, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek19877 20 #309 Napisano 21 Października 2010 (edytowane) A ja czytam: Teoria Mikrobiologii Ogólnej i Technicznej Edytowane 21 Października 2010 przez Bartek19877 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #310 Napisano 21 Października 2010 Po raz piąty "Władcę Pierścieni" :-) A czytałeś SILMARILLION albo DZIECI HURINA Tolkiena? Ja jestem fanem twórczości tego pana,WŁADCĘ też czytałem kilka razy,wspaniała rzecz.A obecnie czytam zbiór opowiadań Wiktora Pielewina pt. "Kryształowy świat". Znakomite. Ja czekam na dobry moment i bede czytal wladce po raz czwarty A na razie koncze 3 czesc "Trylogii Husyckiej" Sapkowskiego Jezyk czasami trudnawy, sporo laciny ale daje rade 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxwell 0 #311 Napisano 21 Października 2010 Trylogia Sapkowskiego ogólnie fajna ale 2 część przynudnawa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #312 Napisano 21 Października 2010 Fizyka tom 1 Jay Orear 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black_SRT 27 #313 Napisano 22 Października 2010 A ja właśnie skończyłem "Pod kopułą" Kinga, blisko 1000 stron. Niezła, ale "Ręka mistrza" podobała mi się zdecydowanie bardziej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 13 #314 Napisano 22 Października 2010 "Mag" fenomenalny...Autor prowadzi z czytelnikiem błyskotliwą, przewrotną, piekielnie inteligentną grę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Adamandy Kochański 0 #315 Napisano 22 Października 2010 David Irving - Virushaus Murray N. Rothbard - Ekonomia wolnego rynku Vladimir Volkoff - Montaż 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 4148 #316 Napisano 23 Października 2010 Kupiłem kiedyś "Bieguni" Olgi Tokarczuk i ... tak sobie leżała ( książka ) , jakoś nie mogłem sie do tego zabrać . Gdy zacząłem czytać to okazało się , że wchodzę w strumień myślenia p.Olgi momentalnie. Polecam wszystkim ( biegunom - szczególnie ) 0 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qzn 42 #317 Napisano 24 Października 2010 Wienedikt Jerofijew - Moskwa Pietuszki, książkę czytałem dawno, ostatnio zupełnie przypadkiem znalazłem na dysku audiobook w brawurowym wykonaniu Romana Wilhelmiego. Do tego pół literka gorzkiej miętowej i kontemplacja życia w akwarium - pełne uduchowienie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 13 #318 Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Wahnik Ja jestem fanem twórczości Olgi Tokarczuk. Jeżeli jeszcze nie czytałeś, to polecam: - "Prawiek i inne czasy" - "Gra na wielu bębenkach"(zbiór opowiadań) - "Szafa"(opowiadania) - "Podróż ludzi Księgi" Edytowane 24 Października 2010 przez Degustatorr del Monsterro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #319 Napisano 24 Października 2010 A ja po raz kolejny zasiadłem do "Mistrza i Małgorzaty", niewiele jest książek tak znakomitych jak ta... Myślę że wiele osób się ze mną zgodzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaccarta 2 #320 Napisano 25 Października 2010 ... Myślę że wiele osób się ze mną zgodzi... Zgadzam się. Moje czytadło aż się rozpadło. Będę musiał poszukać nowego na półkę. Ale obecnie Nienacki i Jego "Raz do roku w Skiroławkach". Udało mi się nabyć I wydanie. 0 Tempus fugit - ... zegarek manet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 13 #321 Napisano 25 Października 2010 Ale obecnie Nienacki i Jego "Raz do roku w Skiroławkach". Udało mi się nabyć I wydanie. W podstawówce jeden z największych hiciorów... Ze względu na momenty oczywiście... Inne walory tej książki doceniliśmy kilka lat później. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ryu 1 #322 Napisano 27 Października 2010 "Kroniki Czarnej Kompanii" Glena Cooka. Kolejna część czeka na swoją kolej Polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mark191 0 #323 Napisano 28 Października 2010 ja pochłonąłem w ciągu tygodnia ponad 2 tys. stron trylogii Stiega Larsona Millenium.Muszę powiedzieć , że długo się przed nią broniłem. Nie lubię plynąć z prądem popularności. A Millenium okrzyknięto hitem, bestselerem,od razu zrobiono ekranizację wszystkich 3 części.Polecali ją wszyscy znajomi.Teraz nie żałuję. Mimo,że zalicza się ją do kryminałów to ma w sobie coś więcej. A tak jako ciekawostkę dodam, że jest kilka wątków związanych z Polską - wszystkie bardzo negatywne: czarny charakter - podejrzewają,że Polak, przekręt prywatyzacyjny oczywiście w Polsce pod Łodzią.Uwaga mocno wciąga! Teraz moja żona nie chodzi do firmy, nie gotuje, nawet zrezygnowała z tenisa - tylko czyta 0 mark191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czino 0 #324 Napisano 2 Listopada 2010 John Grisham-Firma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mark191 0 #325 Napisano 3 Listopada 2010 (edytowane) Wlaśnie wróciłem z Sardynii, którą odwiedzam kolejny raz.Uświadomiłem sobie, że nigdy nic nie czytałem o tej wyspie.(oczywiście nie liczę przewodników)A lubię zapoznać się z literaturą miejsca, które zwiedzam.Przeczytałem "Eliasa Portolu" Grazii Deleddy - jedynej noblistki z Sardynii piszącej o ludziach tam mieszkających.literatura "mocno klasyczna" sprzed 110 lat.Po przeciwnej stronie jest bardzo nowoczesna i dziwna pozycja "Póki Rekin Śpi" - Mileny Agus młodej pisarki z Cagliari.Gdyby nie wypoczynek na Sardynii to chyba nigdy nie zapoznałbym się z tymi dziełami.Nie znam nikogo kto czytał te książki a nawet cokolwiek tych autorek. Edytowane 3 Listopada 2010 przez mark191 0 mark191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach