Hakan 0 #401 Napisano 10 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartosz 86 45 #402 Napisano 10 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmborek 154 #403 Napisano 19 Stycznia 2011 Oddział chorych na raka- Aleksander Sołżenicyn 0 Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gourmet 2 #404 Napisano 19 Stycznia 2011 Pierwszą z trylogii Stiga Larssona i jestem rozczarowany. Wszyscy mówili, że wciąga do cna, czyta się jednym haustem do końca, tymczasem po tygodniu czytania do poduszki jestem w 1/3 0 Bez komercyjnych www Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieslaws 0 #405 Napisano 21 Stycznia 2011 Od niedawna wzięło mnie na historię: najpierw Wojna Polska 1939 Moczulskiego, później Boże Igrzysko Daviesa, właśnie dziś zacząłem czytać Opisanie Świata Marco Polo - dziwnie się to czyta. Luksus czytania skończy mi się za dwa miesiące - nowa praca !?pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pagan 14 #406 Napisano 22 Stycznia 2011 "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego Pierwszy raz w życiu.Pytam sam siebie,dlaczego dopiero teraz.Arcydzieło! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guciu23 0 #407 Napisano 22 Stycznia 2011 U mnie też Dostojewski. Dziś zacząłem czytać "Idiotę".Wczoraj skończyłem "20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusz Szczygła". Polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snake_08 1 #408 Napisano 22 Stycznia 2011 Przetrwałem Afganistan-Marcus Luttrella i Patrica RobinsonaKsiążka o -Operacji Czerwone Skrzydło- największą porażkę w kilkudziesięcioletniej historii Navy Seals. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #409 Napisano 22 Stycznia 2011 Bezsenność w Tokio - czytam poraz n-ty (tzn. czytam ją zawsze w czasie gdy nikt jej odemnie nie pożycza - a pytają się o nią wszyscy, bo się pocztą pantoflową rozchodzi jaka to ona rewelacyjna, tak więc mam ją w ręce raz na kilka miesięcy ) Chyba jest to książka, którą mi się najgładziej i przyjemniej czyta. Lekka, śmieszna... i zadziwiająca. Gorąco POLECAM! 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rawicz 2 #410 Napisano 22 Stycznia 2011 Bezsenność w Tokio - czytam poraz n-ty (tzn. czytam ją zawsze w czasie gdy nikt jej odemnie nie pożycza - a pytają się o nią wszyscy, bo się pocztą pantoflową rozchodzi jaka to ona rewelacyjna, tak więc mam ją w ręce raz na kilka miesięcy ) Chyba jest to książka, którą mi się najgładziej i przyjemniej czyta. Lekka, śmieszna... i zadziwiająca. Gorąco POLECAM!Można coś więcej na temat autora? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #411 Napisano 22 Stycznia 2011 Można coś więcej na temat autora? ur. 1965 r. w Warszawie. W latach 1983-1986 studiował anglistykę na Uniwersytecie Warszawskim, po czym wyjechał na studia kulturoznawcze do Tokio. Miał wrócić po roku, tymczasem spędził w Japonii dziesięć lat. W nieogrzanych japońskich mieszkankach zmarzł tak bardzo, że postanowił przenieść się na równik i kolejne pięć lat mieszkał w Singapurze. Pracował jako informatyk, nauczyciel, tłumacz, inżynier dźwięku, projektant graficzny i perkusista. http://www.marcin.bruczkowski.com/ 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mapeth 1 #412 Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) wczoraj zacząłem czytać "Klient" Johna Grishama, zobaczymy czy warto było zainwestować 29zł nie miałem jeszcze styczności z tym autorem, a ponoć dobry jestnawiasem mówiąc fajne promocje książkowe wczoraj widziałem w księgarni należącej do ogólnopolskiej sieci M*tr*s p.s. czytał ktoś z Was może trylogię Millenium Stiega Larssona?warto sięgać po tą pozycję? Edytowane 23 Stycznia 2011 przez mapeth 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #413 Napisano 23 Stycznia 2011 czytał ktoś z Was może trylogię Millenium Stiega Larssona?warto sięgać po tą pozycję? Ja czytałem,moja żona czytała i czytało też kilku moich znajomych, ogólnie książka nam się podobała, choć wiem, że są tacy, którym nie podeszła owa trylogia 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 17 #414 Napisano 23 Stycznia 2011 Hmm, Bezsennosc w Tokio - ten tytuł musi mieć wiele wspólnego ze swietnym filmem Miedzy słowami - jednym z 30 moich ulubionyh filmów w historii kina - przez ten film dorzucilem Tokio do jednego z 13 miejsc swiata które muszę zobaczyć na żywo 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 17 #415 Napisano 23 Stycznia 2011 Ja niedawno skończyłem czytać świetna literaturę faktu - Gommora Roberta Saviano - opisuje funkcjonowanie swiata mody, handlu narkotykami, przemytu, transportu towarów z Chin(port w Neapolu to port przez który musi przejść każdy towar jak płynie droga wodna z Chin do Europy), proukcji podróbek i to doskonalej czasem jakości - z perspektywy ogromnych grup przestepczych południa Wloch - mafia w tych czesciach Wloch nazywana jest Camorra stad tytuł powiązany z chaosem tam panujacym podobnym do tego w biblijnej Gomrze. Film to chlam, nie ma porowninia do książki. Na koniec dodam ze autor tej książki był na tyle dokładny i szczery ze wyznaczono za niego nagrodę 2mln euro a gdziekolwiek się pojawia mafia wysyła mu ostrzeżenia rodem z Ojca Chrzestnego. Opowiada o funkcjonowaniu mafii jako wielkiego przedsiębiorstwa ktorego połowa członków zasiada w radach miejskich, na stanowiskach ministrów czy dyrektorów banków. 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 17 #416 Napisano 23 Stycznia 2011 Obecnie czytam dwie książki na zmianę - Genetyka Medyczna i Chrmia organiczna dla farmaceutow. Sesja :<. Ale jak tylko się skończy wrócę do czytania zaczetych już ksiazek - Sun Tzu Sztuka wojny - świetna książka o najprawdziwszej dyplomacji oraz prezent świąteczny od bratowej - Zabic Hitlera Guido Knoppa - historia teorii spiskowych i niestety nieudanych zamachów na życie chorego człowieka o ogromnym popraciu zaslepionych ludzi - A. Hitlera - wszystkie 3 książki niezmiernie polecam 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 17 #417 Napisano 23 Stycznia 2011 Pagan: hehe, muszę przynac ze oprócz Kondrada Wallenroda i Pana Tadka zadnej lektury nie przeczytałem, jedynie szczegolwe streszczenia ale w przypadku Zbrodnii i Kary w trakcie czytania streszczenia wciagnalem się tak moncno ze postanowiłem ja przeczytać w czasie wakacji pomaturalnych, niestety nei było kiedy ale kiedyś napewno to zrobię. Jakby co mam audiobook - mogę Ci przesłać 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #418 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Hmm, Bezsennosc w Tokio - ten tytuł musi mieć wiele wspólnego ze swietnym filmem Miedzy słowami - jednym z 30 moich ulubionyh filmów w historii kina - przez ten film dorzucilem Tokio do jednego z 13 miejsc swiata które muszę zobaczyć na żywo Tak, tak i jeszcze raz tak! Ten film to mój odpowiednik tej książki. Właściwie różnią się one dość znacznie, ale dają ten sam efekt - pokazuje człowieka zachodniej kultury, który wylądował na marsie Japonia jest przedstawiona w taki sposób, że ciężko się w niej nie zakochać. Książka spowodowała, że zacząłem się bardzo ostro interesować Japonią a film dolał tylko oliwy do ognia. Tak więc jeszcze raz gorąco polecam - książka rewelacyjna! Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Election 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość lester_87 #419 Napisano 24 Stycznia 2011 Paragraf 22 Joseph Heller po raz 4? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #420 Napisano 24 Stycznia 2011 Jakub nie pisze się postów pod swoim własnym postem, jeśli masz coś do dodania to edytuj stary post i dopisz to, co tam Ci jeszcze do głowy wpadło. Spamujesz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kangie 7 #421 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego Pierwszy raz w życiu.Pytam sam siebie,dlaczego dopiero teraz.Arcydzieło! ...ale w przypadku Zbrodnii i Kary w trakcie czytania streszczenia wciagnalem się tak moncno ze postanowiłem ja przeczytać w czasie wakacji pomaturalnych, niestety nei było kiedy ale kiedyś napewno to zrobię.Zbrodnia i kara - obowiązkowa lektura! Polecam! Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Kangie 0 Dobry zegarek nie jest zły! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #422 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Ja też niestety nie czytałem "Zbrodni i kary", a przeczytałem prawie wszystkie lektury... Niestety w maturalnej wolałem robić zadanka na studia. Odpuściłem też "Dżumę" i "Przedwiośnie", czego bardzo żałuję... Edytowane 24 Stycznia 2011 przez mathu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kangie 7 #423 Napisano 24 Stycznia 2011 "Mistrz i Małogorzata" jeszcze wymiata! 0 Dobry zegarek nie jest zły! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #424 Napisano 24 Stycznia 2011 Z przymusowych lekturek najbardziej lubiłem "Pana Tadeusza" i "Ferdydurke", he he... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 17 #425 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Fakt, ja w maturalnej żadnej lektury nie przeczytałem bo ciągle siedziałem nad maturami z chemii roz. i bioli roz. z poprzednich lat, oprócz tych do prezentacji maturalnej, a że temat miałem ambitny i taki jaki sobie wymarzyłem - motyw martyrologii żydowskiej w literaturze - uwielbiam II wojnę światową i bardzo interesuje się m.in. właśnie motywem martyrologii Żydów. mathu: taa, Ferdydurke to już było coś z tych ciekawszych lektur szkolnych, też ją przeczytałem i chyba oprócz Lalki którą znałem tylko na podstawie 100 pierwszych stron oraz dobrych opracowań to były moje jednyne dwie 5tki za sprawdzian z wiedzy i interpretacji lektury, reszta same 3je xdDzumę i Jądro ciemności przeczytałem tak na szybko w dwa dni przed pierwszymi zajęciami z tymi lekturami, więc nie wszystko dobrze zrozumiałem, ale głównie przesłanki tak i dorzuciłem je do lektur do przeczytania na "starość" - btw. jak chcesz mathu to mam audiobook z dobrym lektorem "Dzumy"Przedwiosnie - wystarczył mi film ;p - kiedyś byłem strasznym lamusem w kwestii czytania lektur, szedłem na łatwizne jeżeli mogłem Lestaf: sorry, nie chciałem żeby się zrobiła z tego wall of text poza tym poprawianie pewnych zdan w iphonie w trybie edycji zajmuje mi więcej czasu, łatwiej było napisać następny, ale obiecuje że przestane tak robić Election: hehe, tak właśnie przeczuwałem. Napewno ją przeczytam, dzięki Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Jakub Mróz 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach