Yargoth 1 #76 Napisano 2 Marca 2009 Być może to kwestia samego zdjęcia, które spłaszcza grawer ale na samym początku lat siedemdziesiątych grawery na deklach nie były zbyt ładne. Tutaj dla przykładu dekiel Niebieskiego Jedi: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #77 Napisano 7 Czerwca 2010 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yargoth 1 #78 Napisano 7 Czerwca 2010 Juz to pisałem przy okazji pierwszej jego prezentacji ale powtórzę - REWELACJA! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Encanto 603 #79 Napisano 7 Czerwca 2010 wszystkie 3 piękne, choć mi najbardziej podoba się poljot z prawej strony... bardzo podobna jest strela, którą można zobaczyć w sklepach internetowych i na alle ma chyba ok 38mm średnicy... czy to jest reedycja tego modelu ?! pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #80 Napisano 7 Czerwca 2010 Cała trójka fajna, ale Atlantic rządzi! Bezapelacyjnie! Kapitalny egzemplarz. Serdecznie gratuluję, Zbyszke! 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #81 Napisano 7 Czerwca 2010 Ja tez sie powtorze PIEKNY!!! ten atlantic!!! Juz wiem co bedzie nastepnym moim zakupem jak sie znajdzie taki!Znajomy ma ciekawy model Eska z fazami ksiezyca i pelna data tez taki piekny ale sprzedac nie chce .Mi tez ostatnio udalo sie upolowac nowego chronografa Hugex w calkiem dobrym stanie.Zdjecia wkleje pozniej. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #82 Napisano 8 Czerwca 2010 Czesc,Gratulacje, ladna trojka braci. Atlantic - klasa sama w sobie. Widzialem - tu nie jestem pewny, na ebayu USA podobnego ale w miejscu datownikow mial rezerwe chodu. Moze ktos zainteresowany doda zdjecia, teraz nawet nie jestem pewny czy to byl chronograf.Moj typ to lewa strona - poluje na super stan. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gravek 0 #83 Napisano 8 Grudnia 2010 -- 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #84 Napisano 12 Grudnia 2010 Mam kilka Atlantików ale za każdym razem jak widzę zdjęcie Twojego egzemplarza to serce staje dęba!!! nie wiem co trzeba zrobić żeby stać się posiadaczem takiego zegareczka?Żeby nie ta przeklęta gotówka i natłok codziennych spraw związanych z racjonalnym jej dawkowaniem już dawno bym sobie takiego sprawił.... Ale cieszę się że niektórym udaje się spełniać te małe marzenia . Bo dzięki waszym powstają też moje małe, dlatego jak skończę składać tą moją nieszczęsna Omegę i Kaido w końcu się do mnie odezwie w sprawie tarczy do Doxy giganta to zaczynam składać na chronograf Piękny Ci On Zbyszke 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bobeczny 0 #85 Napisano 13 Grudnia 2010 Gdzie można nabyć takiego pięknego atlantica jest jak dla mnie nr.1 jaka była jego cena jeżeli można spytać? albo za ile można takiego kupić? jaki to jest model z jakich lat? pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #86 Napisano 13 Grudnia 2010 Troche wiecej zdjec i opisu jest tutaj: CW/viewtopic.php?t=2327 Co do daty produkcji - zdecydowanie lata 50-te sadzac z estetyki. Zdaniem domu aukcyjnego gdzie go kupilem okolo 1955 roku - moze sie zgadzac, ale skad oni wzieli date - nie mam pojecia. Cena - okolo 3000 zl. Natomiast jesli chodzi o cos podobnego - taki zegarek od Atlantica widzialem tylko raz - i to jest wlasnie on. Czyli wzgledny unikat. Atlantic robil tez zegarki typu "chronographe suisse" i od czasu do czasu pojawiaja sie na rynku - zarowno w cienkiej kopercie zlotej, jak i pozlacane i stalowe. Takze Delbana robila podobne, dwusubtarczowe chronografy, na ebayu jest ich troche i wszystkie z Ameryki Pd., tak ze firma musiala tam byc znana. Zakup od Latynosow to zawsze podwyzszone ryzyko, ale na pewno mozna znalezc renomowanego sprzedawce z rozsadna polityka zwrotow i zdjecia pozwalajace na dobra ocene. No i trzecia firma z polsko-szwajcarskiej trojcy czyli Doxa. To jest jedna polka cenowa i prestizowa wyzej - Doxa robila piekne chronografy typu Tri-compax (a wiec trzy subtarcze - chronograf 12-godzinny, chyba widzialem tez z faza ksiezyca) na bardziej znanym mechanizmie Valjoux w litych zlotych kopertach. Tez trafiaja sie na ebayu, ale kosztuja sporo wiecej. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebhucz 0 #87 Napisano 6 Kwietnia 2014 Tadaaa, Złota Łopata wędruje do mnie Ale celowo odkopuję prehistoryczny temat, bo chcę o parę rzeczy zapytać, a ten pasuje i nie będę śmiecił na forum. Naszło mnie od pewnego czasu żeby kupić sobie jakiś chronograf vintage - taki z lat 70-tych, z charakterystyczną "poduszkowatą" (nie wiem jak to dobrze określić, wiecie pewnie o co chodzi) kopertą, w stylu bardziej sportowym, takim "racing" (i nie z półki Heuera, tec.) Trochę poczytałem, ebaya śledzę, mam na razie dwa typy: - Seiko 6138/6139 - których trochę można znaleźć, i na których temat też trochę można w necie znaleźć. Niestety sporo różnego rodzaju składaków, ew. ze strasznie przepolerowanymi kopertami. - ew. ten Edox Sportsman zdaje się że na Valjoux 7733. Pod względem wyglądu faworytem jest taka Dugena http://www.ebay.pl/itm/301142553733?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 ale pewnie ostateczna cena wyjdzie mi poza budżet... Jak te dwa mechanizmy (Seiko/Valjoux) wyglądają względem siebie pod kątem solidności i łatwości naprawy? Wiem, że przy kilkudziesięcioletnim zegarku to sporo loterii, na co się trafi w praktyce, ale czy coś można uogólnić? Nie zamierzam go nosić na co dzień, ale jednak nie tylko do pudełka - raz na jakiś czas założyć chcę. Jakieś sugestie, rady? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach