Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
diesel

Nowe nabytki japońskie - chwalimy się tym, co udało nam się upolować

Recommended Posts

3 minuty temu, karloss napisał(-a):

IMG_20250316_100723.jpg

Kupiłeś w Jomashop?

20 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Kupiłeś w Jomashop?

Dokładnie, wybrałem opcję wysyłki DHL odrazu  podatkami i po tygodniu InPost przywiózł mi zegarek do domu, szok 😉

Teraz, karloss napisał(-a):

Dokładnie, wybrałem opcję wysyłki DHL odrazu  podatkami i po tygodniu InPost przywiózł mi zegarek do domu, szok 😉

To najlepsza opcja a poza tym najlepiej płacić PayPalem. Raz mi się przesyłka od nich opóźniała i po dwóch miesiącach zgłosiłem do PayPala brak odbioru. Pieniądze dostałem z powrotem, a tydzień później zegarek jednak dotarł. Chciałem ponownie za niego zapłacić, ale komunikacja mailowa z Jomashop zerowa. Więc z czystym sumieniem stałem się właścicielem "gratisa" (prawie, bo zapłaciłem VAT). Wtedy jednak nie korzystałem z tej uproszczonej obsługi z płatnością z góry, za całość.

W dniu 16.03.2025 o 10:53, Paulus57 napisał(-a):

To najlepsza opcja

Zaprzeczam tej tezie. Nie jest najlepsza w przypadku nieco droższych zegarków. Mam na myśli poziom ~ 3k. Takiego Balla opłacało mi się dużo bardziej wziąć bez opłat naliczonych od razu. Przy tańszych zegarkach jest inaczej i trzeba sobie to sprawdzać indywidualnie przy zamówieniu.

21 minut temu, Krygo napisał(-a):

Zaprzeczam tej tezie. Nie jest najlepsza w przypadku nieco droższych zegarków. Mam na myśli poziom ~ 3k. Takiego Balla opłacało mi się dużo bardziej wziąć bez opłat naliczonych od razu. Przy tańszych zegarkach jest inaczej i trzeba sobie to sprawdzać indywidualnie przy zamówieniu.

Wiem, że wygoda kosztuje, ale mierzi mnie korzystanie z usług agencji celnych i wolę zapłacić z góry.

32 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Wiem, że wygoda kosztuje, ale mierzi mnie korzystanie z usług agencji celnych i wolę zapłacić z góry.

Ale tu nie musisz samemu tego ogarniać/ załatwiać agencji. Co najwyżej odpowiedzieć na jakieś pytanie UPS, aczkolwiek Joma nie kryje się z kosztami wysyłki i ja nawet z UPS ostatnio 2x kontaktu nie miałem przed dostawą, więc może to jeszcze przemyśl ;)  Namawiać nie będę.

17 minut temu, Krygo napisał(-a):

Ale tu nie musisz samemu tego ogarniać/ załatwiać agencji. Co najwyżej odpowiedzieć na jakieś pytanie UPS, aczkolwiek Joma nie kryje się z kosztami wysyłki i ja nawet z UPS ostatnio 2x kontaktu nie miałem przed dostawą, więc może to jeszcze przemyśl ;)  Namawiać nie będę.

UPS dostarcza bez dopłat?

2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

UPS dostarcza bez dopłat?

Musiałbym przeszukać papiery i zobaczyć czy jeszcze mam jakieś ich wyliczenia, ale mam wrażenie, że oprócz należności "dodatkowych" naliczanych od kosztu towaru i wysyłki nic więcej nie biorą. Ew. jest to na tyle niska kwota, że nawet nie zwróciłem uwagi.

35 minut temu, Krygo napisał(-a):

Musiałbym przeszukać papiery i zobaczyć czy jeszcze mam jakieś ich wyliczenia, ale mam wrażenie, że oprócz należności "dodatkowych" naliczanych od kosztu towaru i wysyłki nic więcej nie biorą. Ew. jest to na tyle niska kwota, że nawet nie zwróciłem uwagi.

Daj znać, jak znajdziesz.

5 minut temu, qbapiasek napisał(-a):

Polowałem na takiego japońca od paru lat :) 

IMG_3501.jpeg

Łaaaał klasa 👌👌👌

12 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Prawdziwa limitka od Orienta na 75 lecie firmy. Prawdziwa, bo jedynie 300 sztuk, co w przypadku takiej dużej marki ma sens.

20250319_074500.jpg

20250319_074755.jpg

20250318_145303.jpg20250319_075156.jpg

Fajny zakup. Gratuluję. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

W dniu 17.03.2025 o 15:49, Paulus57 napisał(-a):

Daj znać, jak znajdziesz.

EJ, ale to DHL dostarcza dla Jomashop :) Niestety jak na złość miałem w papierach 3 dokumenty, ale z zakupów z Ashrord i tam już faktycznie za każdym razem doliczają sobie 80 pln. DHL nie znalazłem. 

10 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Fajny zakup. Gratuluję. 

Dzięki. :) Był (jest?) dostępny na japońskim Amazonie. Szczerze, to zdziwiony byłem i jestem, że 300 sztuk chyba jeszcze się nie rozeszło, mimo przedsprzedaży.

1 minutę temu, Krygo napisał(-a):

EJ, ale to DHL dostarcza dla Jomashop :) Niestety jak na złość miałem w papierach 3 dokumenty, ale z zakupów z Ashrord i tam już faktycznie za każdym razem doliczają sobie 80 pln. DHL nie znalazłem. 

No właśnie marża DHL jest wliczana w łączną kwotę, którą można od razu wpłacić. A co do Ashforda, to jak to jest z ich fakturami? Wyodrębniają w nich koszty wysyłki?

8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. :) Był (jest?) dostępny na japońskim Amazonie. Szczerze, to zdziwiony byłem i jestem, że 300 sztuk chyba jeszcze się nie rozeszło, mimo przedsprzedaży.

No właśnie marża DHL jest wliczana w łączną kwotę, którą można od razu wpłacić. A co do Ashforda, to jak to jest z ich fakturami? Wyodrębniają w nich koszty wysyłki?

Tak Paweł Ashord ma oddzielnie wysyłkę. I jak wysyłałem dokumenty do odprawy to to było i chyba właśnie szło to przez DHL. Płaciłem przy odbiorze przesyłki dla kuriera dodatkowe opłaty. Idzie to sprawnie przynajmniej szło bo brałem tam Hamiltona i Glycine ale patrzę , że to był luty 2022 :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Dobry jest ten Citek. 

Gratuluję.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Godzinę temu, tomaliusz napisał(-a):

Screenshot_2025-04-02-15-56-16-25_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

IMG_20250402_115057.jpg

IMG_20250402_115247.jpg

IMG_20250402_114737.jpg

IMG_20250402_114029.jpg

Ooj podobają mi się M force 👍👍👍