slawek230 123 #1276 Napisano 13 Września 2019 Gdybym miał mniejszy nadgarstek to owszem, ale znalazłem ideał - 7000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRZYSIO 8772 #1277 Napisano 15 Września 2019 Przecież on jest najmniejszy z całej serii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek230 123 #1278 Napisano 15 Września 2019 Za mały na mój nadgarstek, dlatego napisałem, że gdybym miał mniejszy nadgarstek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek230 123 #1279 Napisano 18 Września 2019 W PRW 7000 antena do odbioru sygnału jest na godzinie 7 - piszą o tym w instrukcji. Czy w innych protrekach też tak jest, czy standardowo na godzinie 12?W porównaniu z innymi modelami casio (g-shocki, lineage) to prw 7000 najszybciej się synchronizuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRZYSIO 8772 #1280 Napisano 18 Września 2019 No tak, on jest idealny tak na 18-18,5cm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
javiki 1 #1281 Napisano 22 Września 2019 Cześć. Mam od kilku dni SGW-450H-2BER . O ile do temperatury się tylko lekko przyczepiam- bo żeby zobaczyć realnie temp musze zdjąc zegarek i odłożyć na 10-15 min ( a chciałem badać temp wody podczas morsowania) to altimetr mnie ..zniszczył. Byłem 2 dni nad morzem. Zegarek na ręku odkryty ok 15 min. Pierwszy pomiar nad samym morzem- (-35m) (minus 35 m), po ok 15 min ustabilizował się na minus 20m. Na wydmie przy latarni morskiej miał różnicę wskazania do podawanej wysokości o minus 18m. Na drugi dzień 8 h trasa z włączonym altimetrem. Nad samym morzem minus 5m. Czy jest jakaś możliwośc zweryfikowania poprawności wyświetlania-lub tez coś musze zrobić aby wskazywał wiarygodnie? No i termometr- jak zrobić aby pokazywął normalną temperaturę otoczenia jak mam go na ręku? ( przeszukiwałem forum i nie znalazłem tych informacji-jeśli są prosze o linka) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek230 123 #1282 Napisano 22 Września 2019 Może pomóc częsta kalibracja altimetru, wtedy wyniki powinny być najbardziej wiarygodne. Mogłeś skalibrować go na wydmie, gdzie miałeś dobry punkt odniesienia i porównać wysokość w innych miejscach. Termometr realnej temperatury powietrza, gdy zegarek jest na ręku nigdy nie pokaże. Myślę, że w wodzie wyniki pomiaru byłyby bliższe realnym, ale nie sprawdzałem tego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
javiki 1 #1283 Napisano 22 Września 2019 Przyznaję że nie kalibrowałem wcale- uruchamiałem po prostu. Bardziej zaskoczyło mnie to że 2 dni pod rząd w tym samym miejscu i mam 15m różnicy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek230 123 #1284 Napisano 22 Września 2019 (edytowane) To normalne, altimetr mierzy wysokość i jej zmiany na podstawie zmian ciśnienia atmosferycznego, dlatego zawsze przed pomiarami najlepiej go skalibrować w znanym punkcie odniesienia. Edytowane 22 Września 2019 przez slawek230 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 350 #1285 Napisano 22 Września 2019 Najlepiej zacząć od gruntownego przeczytania instrukcji obsługi. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek230 123 #1286 Napisano 24 Września 2019 Luma w prw 7000 (bez specjalnego naświetlania) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
javiki 1 #1287 Napisano 26 Września 2019 Ostatnie 3 dni zabawy altimetrem. Wyszukałem mapy wysokościowe. Wg nich wyzerowałem zegarek na 70m. 3 dni i za kazdym razem rano inny pomiar 65, 70, 105 m. Codziennie pomiar rano w tym samym miejscu-potem zerowanie i znów pomiar na drugi dzień. Czyli jest to urządzenie tak samo dobre jak termometr. Zdejmij zegarek -odczekaj 20min i odczytaj temp. Jak wiesz na jakiej jestes wysokości-to zerknij na zegarek żeby mu powiedzieć na jakiej jesteś....Mocno zawiedziony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #1288 Napisano 26 Września 2019 Przy sporych zmianach ciśnienia to normalne, bo altimetr opiera się na barometrze.Służy on raczej do mierzenia różnicy przewyższeń, które pokonujesz w ciągu dnia, a nie do pomiarów jak zmienia się wysokość danego stałego punktu w czasie. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 350 #1289 Napisano 26 Września 2019 Rano przed wyruszeniem w trasę spoglądasz na mapę i wgrywasz do pamięci urządzenia wysokość, z której startujesz. Podczas wędrówki zegarek pokazuje aktualną wysokość, więc wiesz ile pozostało do osiągnięcia szczytu. Po wejściu na wierzchołek, jednym przyciskiem zapisujesz rekord, wraz z godziną i datą wejścia. Podczas zejścia postępujesz analogicznie. Robiąc długą przerwę lub nocleg zapisujesz w pamięci urzadzenia aktualną wysokość, aby rano przed wyruszeniem wprowadzić od nowa. Ponieważ jest to wysokościomierz barometryczny, polega na pomiarze ciśnienia atmosferycznego i jego zmiana w nocy powoduje konieczność kalibrowania przed każdym wyruszeniem na szlak. Jest to normalne działanie kazdego takiego urzadzenia, włącznie w profesjonalnymi urzadzeniami pokladowymi w lotnictwie. Dokładne zrozumienie jego działania pozwala na pelne wykorzystanie możliwości zegarka. Mam nadzieję, że pomogłem i pozdrawiam! 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
javiki 1 #1290 Napisano 27 Września 2019 Dokładnie tak to zrozumiałem- ale dziękuję za wyjaśnienie Czy można jakoś zmienić działanie termometru? Kupiłem ten zegarek z myślą o morsowaniu-chciałbym wiedzieć jaka jest temp wody i powietrza. Niestety jeśli muszę ściągać zegarek z ręki żeby pokazał właściwą temp i czekać kilka/naście minut -to może być ciężko Może tak jak w przypadku altimetru i zrozumieniu jego działania- uda sie coś ogarnąć?( z uwag pozytywnych zegarek bardzo fajny, dobrze lezy na ręku a szybka wbrew pozorom jest wytrzymała-kilka razy przejechał po podłodze w trakcie remontu łazienki- żadnego śladu ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arnold 1 #1291 Napisano 27 Września 2019 (edytowane) Jeśli nosisz zegarek na ręce jest stale ogrzany więc nie pokaże temperatury powietrza, z pominięciem ciepła twojego ciała. To tak jakbyś przytulił się do nawet najlepszego termometru meteorologicznego. Ale w przypadku morsowania, w wodzie ciepło twojego ciała raczej nie będzie w stanie zburzyć pomiaru.Btw. Często nawet w opisie na stronie są wytłumaczone poszczególne cechy zegarka i pamiętam że zarówno wysokościomierz jak i termometr jest opisnany dość precyzyjnie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Września 2019 przez Arnold 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkacy7 0 #1292 Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Panowie, istnieje jakiś sposób, oprócz otwierania zegarka, na sprawdzenie czy w środku siedzi akumulator, czy zwykła bateria w modelu PRG-300? kupiłem bardzo okazyjnie, a ponoć w grudniu ubiegłego roku była wymieniana bateria, z tym, że nie wiadomo na co. Od tamtej pory poziom baterii jest na H.PS. chyba, że nie ma zamiennika dla CTL1616. Edytowane 2 Października 2019 przez witkacy7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23165 #1293 Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Zwykła bateria mogłaby głupieć i wskaźnik ładowania migać. A weź się pobaw podświetleniem i dzwonkami.Naciśniesz że 200-300 razy podświetlenie i powinno spaść na M jak jest tam aku Potem na ładowanko i zobaczysz czy wróci na H Edytowane 2 Października 2019 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkacy7 0 #1294 Napisano 2 Października 2019 Na razie nic nie miga, bawię się właśnie cały czas :-) ponoć zmieniany u zegarmistrza w galerii, zastanawiam się też dlaczego, skoro zegarek po numerze seryjnym jest z 2015 roku.Istnieje zamiennik w postaci baterii dla akumulatorka CTL1616? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5733 #1295 Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Istnieje zamiennik w postaci baterii dla akumulatorka CTL1616?Pewnie że tak - przy zmianie aku warto mieć swoją "pastylkę", jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć żeby któryś z zegarmistrzów miał "na stanie" ukierunkowane akumulatory, to nie jest chodliwy towar - w opolskim serwisie firmowanym przez Zibi na ściągnięcie aku czeka się miesiąc. Jak wymiana była "od ręki" to na 90% "majster" zwykła baterię wpakował a te pozostałe 10% to bym postawił na cud. Edytowane 2 Października 2019 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkacy7 0 #1296 Napisano 2 Października 2019 Kiedy mniej więcej nastawiać się na kolejną wymianę w takim razie? zegarek noszę prawie codziennie, bajerów używam powiedzmy raz na tydzień. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5733 #1297 Napisano 2 Października 2019 Ja bym poszedł do jakiegoś majstra żeby sprawdził co jest w środku, albo nawet dla świętego spokoju wymienił skoro i tak ktoś będzie go otwierał, aku kosztuje niecałe 50PLN, a będziesz pewien co jest w środku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkacy7 0 #1298 Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Zastanawiam się czy to, że nie mam sekundnika na tarczy (chodzi o pierścień, na którym kropkami odliczają się sekundy) może być objawem założonej baterii zamiast akumulatora? Poziom naładowania mam cały czas na H. PS. W trybie serwisowym cały wyświetlacz jest sprawny, włącznie z kropkami dookoła tarczy. Edytowane 3 Października 2019 przez witkacy7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #1299 Napisano 3 Października 2019 Te kropki to nie sa wskazniki sekundnika one sa aktywne tylko w trybie Trek Log. 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkacy7 0 #1300 Napisano 3 Października 2019 Jak je uruchomić? Kiedyś miałem ten sam model i działały cały czas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach