Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kotylozaur

Przesyłka zegarka z USA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem, kupiłem zegarek na ebay.com. Sprzedawca wydawał się wiarygodny(cały czas się wydaje), 300 opinii i 100% pozytywów. Napisał mi, że wysłał paczkę przez usps 6 dni temu. Tracking number jaki podał nie działa, ponieważ korzystał z pośrednika przy wysyłce paczki, ten zapewnia go, że nr jest dobry i trzeba poczekać "system" na stronie www go updatuje. Kontakt ze sprzedawcą prawie codziennie, więc nie sądzę żeby to był przekręt.

Moje pytanie brzmi czy można próbować dowiadywać się, czy paczka była (jest) na cle? Ponieważ była ubezpieczona, więc oclona będzie. Nie wiem coprawda jak będzie wyglądała procedura zapłaty (czy przez pocztę się do mnie zwrócą, czy oni coś wysyłają na mój adres) ale chcę się w ogóle dowiedzieć czy oni coś o takiej paczce wiedzą.

Czy są jeszcze jakieś numery paczki, czy inne dane, które byłyby pomocne przy "namierzaniu" paczki?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg moich doświadczeń tracking number w USPS nie zawsze działa niestety (w moim przypadku nigdy nie działał szczerze mówić), w przeciwieństwie do UPS czy DHL. Ale przesyłki docierały na miejsce... 6 dni to jeszcze nie tragedia

urząd celny powinien cię powiadomić o przybyciu przesyłki i o konieczności uiszczenia należności. Nie wiem, czy można się w administracji celnej dowiedzieć czy w ogóle paczka do nich dotarła. Oni chyba jeszcze mają młyn, sporo towaru idzie z USA do Polski, choć dolar się wzmocnił, to jednak wciąż można zrobić wiele korzystnych zakupów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za słowa wsparcia. Raczej wątpię żeby sprzedający chciał mnie oszukać, jeżeli Tobie tracking number nie działał to się teraz nie dziwię, że i mi nie działa :rolleyes:

wg moich doświadczeń tracking number w USPS nie zawsze działa niestety (w moim przypadku nigdy nie działał szczerze mówić), w przeciwieństwie do UPS czy DHL. Ale przesyłki docierały na miejsce... 6 dni to jeszcze nie tragedia

urząd celny powinien cię powiadomić o przybyciu przesyłki i o konieczności uiszczenia należności. Nie wiem, czy można się w administracji celnej dowiedzieć czy w ogóle paczka do nich dotarła. Oni chyba jeszcze mają młyn, sporo towaru idzie z USA do Polski, choć dolar się wzmocnił, to jednak wciąż można zrobić wiele korzystnych zakupów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Witek Z

Coś jest na rzeczy z tym USPS, bo jest kilku (-dziesięciu) sprzedawców z USA, którzy nie wysyłają inaczj niż UPSem czy FedExem. Kiedyś korespondowałem z jednym i starałem się go namówić na tańszy USPS, ale odmówił uzasadniając, że miał niemiłe przygody z USPS i nieprzyjemności i nie będzie ryzykował swojej reputacji :rolleyes: Ale dla pocieszenia powiem, że NIGDY nie miałem tak, żeby przesyłka nie doszła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej!

tracking number działa bardzo rzadko wiec tym sie nie przejmuj, jezeli paczka miała zdeklarowana wartość powyzej 70$ to cło napewno Ci dowala :)

Napisałes ze paczka była ubezpieczona wiec cło bedzie napewno bo sprzedawcy nie ryzykuja i deklaruja pełna wartość.

6 dni heheh... to jeszcze troche poczekasz niestety długo to trwa, tak to jest z nasza poczta :rolleyes:

najpierw dostaniesz pismo z urzedu celnego z prosba o wysłanie dokumentów (rachunek zaplaty, tłumaczenie aukcji itp) a potem listnosz przyniesie paczke i bedziesz musiał mu zapłacic cło.

tu podaje Ci numery z informacja celna w sprawie odpraw celnych zatrzymanych przesyłek, mozesz zadzwonic i probowac sie czegos dowiedziec 022 548-14-42, 022 548-13-44

rada: cierpliwość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha tak to przynajmiej wyglada z mojego doswiadczenia, nie zawsze chyba dostaje sie pismo z prosba o dokumenty....

czasami dostajesz przesyłke z poleceniem zapłaty cła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem, moja przesyłka została nadana w LA 07.10 i nic sie nie dzieje. Na stronie USPS po wpisaniu tracking numeru cały czas ta sama wiadomośc że paczka została przyjęta i nic się nie zmienia. Sprzedający nie odpowiada na maile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za słowa wsparcia :rolleyes: Przed chwilą sprzedawca napisał mi, że pośrednik podał mu zły tracking number, określił to jako "poor customer service" :) Nowy tracking number działa :):) paczka opuściła wczoraj USA.

Co do ubezpieczenia...wiem, że zapłacę cło, ale sprzedawca zaniżył mi o 50% wartość przesyłki więc zapłacę mniej, a ponieważ nie wierzę, że celnicy nie mają pojęcia co clą nie wpisywałem wartości 69$ ;)

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale celnicy mogą poprosić dokument potwierdzający zawarcie transakcji, czyli w przypadku ebay faktura, ew. wyciąg z paypal potwierdzający dokonanie zapłaty. Nie myśl że celnicy to jakieś matołki z czasów komuny, bo sporo też jest tam młodych ludzi (młody - czytaj zazwyczaj bardzo dużo wiedzący o co chodzi z internetem i zakupami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale celnicy mogą poprosić dokument potwierdzający zawarcie transakcji, czyli w przypadku ebay faktura, ew. wyciąg z paypal potwierdzający dokonanie zapłaty. Nie myśl że celnicy to jakieś matołki z czasów komuny, bo sporo też jest tam młodych ludzi (młody - czytaj zazwyczaj bardzo dużo wiedzący o co chodzi z internetem i zakupami)

i być może czytający to forum :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc świadomym, że taki dokument może być potrzebny przy oclaniu nie podałem nierealnej ( w moim mniemaniu przynajmniej) wartości paczki. Za kilka dni zobaczymy czy się udało :)

i być może czytający to forum :rolleyes:

Więc może wykażą się zrozumieniem ;)

A tak na serio, to czy wam na ich miejscu by się chciało? Bo mi by się nie chciało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolegi Member007 wpisz nr przesyłki na stronie POCZTEX-u i w kwestii technicznej nie Cło tylko podatek 22%.

Krzysiek_W ma rację, jak dostaniesz pismo (co nie jest powiedziane) to będziesz musiał przedstawic dokumenty (fakturę lub wyciąg z aukcji)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urząd celny ma prawo trzymać przesylke na cle przez 30 dni ..... roboczych :) usps to zwykla poczta choć nie do konca - wazne ze przesylki przejmuje nasza poczta ktora .. :rolleyes: .. potrafi oglonie wiekszosć numerow dziala do momentu gdy przesylka dotrze do Polski - potem - juz nie - czarna dziura i koniec - ale jesli nie zostanie oclona to mozesz miec ją dosyć szybko .

Ogolnie czasem czyta forum co najmniej Jedna Celniczka ;) a to ze masz zanizoną wartość deklarowaną - ma znaczenie oczywiscie - jako forum przyszlego dobra publicznego - proponuję wiecej takich wypowiedzi - a na pewno bedzie dobrze :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem kij przez ebay. Wysyłka USPS. Tracking numer pojawił się bodaj po 4 dniach na lotnisku a potem cisza. Dopiero jakoś po 3 tygodniach się obudził że jest w warszawie.

Szybkość przesyłki zależy od formy nadania, ale generalnie nie polecam USPS.

Fakt że mi nie oclili choć wartość przekraczała $150. Wszystko było zadeklarowane ale widać celnikowi nie rzuciło się w oczy.

Czekaj cierpliwie i być może celnicy potraktują przesyłkę nadaną USPS jako "biedną" i jej nie oclą. USP lub DHL to już wyższa cena więc i wartość rzeczy wyższa. Celnicy mogą w ten sposób myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z USPS, ale np. w EMS możesz sprawdzić w trackingu przesyłki, czy jest ona na cle. Wtedy ma status "awaiting for presentation to custom commissioner" czy coś w tym stylu.

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fakt że mi nie oclili choć wartość przekraczała $150. Wszystko było zadeklarowane ale widać celnikowi nie rzuciło się w oczy.

Czekaj cierpliwie i być może celnicy potraktują przesyłkę nadaną USPS jako "biedną" i jej nie oclą. USP lub DHL to już wyższa cena więc i wartość rzeczy wyższa. Celnicy mogą w ten sposób myśleć.

z przypadków moich i znajomych wynika, że dokładnie tak jest - czasem paczka trafia na cło, czasem nie, a przyczyny tego są niezbadane. Faktem jest, że jak mają wybór między drobnymi przesyłkami o grubszym towarem (np. znane mi przypadki sprowadzania elektrycznych bram garażowych), to w imię fiskalizmu lepiej zabrać się za to drugie. Szansę na oclenie zmniejsza fakt nadania paczki morzem, ale to co najmniej 2-3 tygodnie samej podróży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha własnie mowiac o cle rozumiemy przez to podatek o wartosci 22% od wartości przesyłki + cena wysyłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
aha własnie mowiac o cle rozumiemy przez to podatek o wartosci 22% od wartości przesyłki + cena wysyłki

Celnicy doliczają podatek VAT 22% i cło np. 10%- wszystko zależy od stawki celnej na dany towar.

Wartością od której naliczają jest cena podana na deklaracji i chyba koszt wysyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ogólnie czasem czyta forum co najmniej Jedna Celniczka :rolleyes:

Tylko czasem, ale może na ten temat nie trafi ;)

Celnicy doliczają podatek VAT 22% i cło np. 10%- wszystko zależy od stawki celnej na dany towar. Wartością od której naliczają jest cena podana na deklaracji i chyba koszt wysyłki.

w tegorocznej taryfie:

CŁO: 4,5% minimalnie 0,30 EUR maksymalnie 0,80 EUR od sztuki - liczone od ceny towaru wraz z kosztami przesyłki poza granicami UE (jeśli dają się wyodrębnić),

VAT: 22% od ceny towaru powiększonej o całkowity koszt wysyłki do miejsca przeznaczenia.

A co do okresu przetrzymywania na cele - zasadniczo 20 dni, chyba że będzie prowadzone postępowanie wyjaśniające (dostaniesz wezwanie do przedstawienia dokumentów) - wtedy 30 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko czasem, ale może na ten temat nie trafi :rolleyes:

Zapomnialem dodoać jedynie ze to z pewnością Jedna z Piekniejszych - jesli nie najpiekniejsza -... heh to nie tak - ze to Najpiekniejsza z Celniczek ;) az milo być clonym - Artisan - zakaz czytania - a nawet jak juz - to udaj ze nie zrozumialeś - albo straszne bazgroły i nie da sie przeczytać !!!

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
az milo być clonym

Zwłaszcza jak mi na zakupach ocli moją kartę kredytową to miło że hejjj :rolleyes:;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups sorry to pisałem ja artisan - trener II klasy :rolleyes:

oczekuję zemsty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapomnialem dodoać jedynie ze to z pewnością Jedna z Piekniejszych - jesli nie najpiekniejsza -... heh to nie tak - ze to Najpiekniejsza z Celniczek :rolleyes: az milo być clonym - Artisan - zakaz czytania - a nawet jak juz - to udaj ze nie zrozumialeś - albo straszne bazgroły i nie da sie przeczytać !!!

I widzisz STARUSZKU jak zdenerwowałeś mojego męża, aż na moim logu zaczął pisać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ups sorry to pisałem ja artisan - trener II klasy :rolleyes:

Trzeba bylo napisać : " Nie mowilem dwa tygodnie , bylem chory , mam zwolnienie "

;) Mowilem nie czytaj ! to nie rozumie - trudno co robic - serdecznie Was pozdrawiam i "Malutką " Pociechę rowniez - a tak na marginesie - to naprawdę Najpiekniejsza Celniczka !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.