Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

No to teraz mnie zagiąłeś 🤣🤣🤣👊👍 wybacz najmocniej 🤭 ja tak filmów nie oglądam i nie znam tak dobrze aktorów 🤪

Spoko. Wybaczam. Jeżeli będziesz oglądać więcej filmów, to... poznasz wielu aktorów (i aktorek). 

Bo Demi Moore to aktorka. ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Spoko. Wybaczam. Jeżeli będziesz oglądać więcej filmów, to... poznasz wielu aktorów (i aktorek). 

Bo Demi Moore to aktorka. ;) 

Tzn aktorkę kojarzę słyszałem o niej ale po zdjęciu nawet 

mi do głowy nie przyszło, że to może być ona😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Ile Tomku w ciągu miesiąca obejrzysz filmów ? 🤔

Dużo, ten też zaliczony 😁😁😁

8200854.3.jpg

54 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Na nocce do 6 nad rano mam czas 😁 😁 😁 

To też 🤭🤭🤭

IMG_20260128_225132.jpg

Cały 😁😁😁

A o wielu nawet nie wspominam, np. to 😁😁😁

91RxgDWDhSL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Dwa sezony 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

W tym miesiącu byłem 8 razy w kinie, ale miesiąc się jeszcze nie skończył, myślę że dobiję do 10 😉😉😉

45 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ile Tomku w ciągu miesiąca obejrzysz filmów ?

W 2025r mam na moją kartę 67 seansów kinowych, nie wiem czy to dużo czy mało 🤔🤔🤔 Ale będzie więcej bo nie liczyłem wyjść do kina studyjnego  i potrafię pojechać do Wrocka do IMAXa 😁 😁 😁 

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

W tym miesiącu byłem 8 razy w kinie, ale miesiąc się jeszcze nie skończył, myślę że dobiję do 10 😉😉😉

W 2025r mam na moją kartę 67 seansów kinowych, nie wiem czy to dużo czy mało 🤔🤔🤔 Ale będzie więcej bo nie liczyłem wyjść do kina studyjnego  i potrafię pojechać do Wrocka do IMAXa 😁 😁 😁 

Jak ci to sprawia przyjemność i to lubisz to jak najbardziej 👍💪 lepsze to niż miałbyś przyjść po pracy i wywalić z dziesięć browarów i do spania 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie oglądałem jakiegoś dobrego filmu tak uczciwie od początku do końca a jak już jakiś włączę to jestem za bardzo wyje… żeby go dokończyć , u mnie pierwsze 20 minut jest ok a potem jest totalny odjazd w galaktykę i budzę się nad ranem 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Bardzo ładny wynik, chciałbym takowy osiągnąć :)

Czy ktoś z kolegów jest aktywny na letterboxd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Sławol napisał(-a):

Catherine O'Hara nie żyje...

catherine-o-hara-nie-zyje.jpg

Mama Kevina 😟😟😟

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu obejrzałem.

Absolutnie genialne role Stephen Grahama i Christine Tremarco.

Nastoletni Owen Cooper również zagrał wybitnie - chociaż... zawsze mam "pewne wątpliwości", kiedy widzę dzieci/nastolatków w takich rolach...

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2026 o 20:38, Sławol napisał(-a):

No, było ich trochę... Jeszcze Ed Gein, Jeffrey Dahmer i paru innych by się znalazło. Ed Gein był pierwowzorem m. in. Buffalo Billa w  "Milczeniu owiec".

No i różne książki zostały wydane, o Tedzie też:

914733-352x500.jpg

Netflix ma dużo dokumentów tego typu ale nie tylko o słynnych amerykańskich seryjnych, jest tam też bardzo ciekawy cykl "Tajemnice polskich morderstw". HBO ma m.in. interesujące dokumenty o seryjnym gwałcicielu z Wrocławia ( Będziesz następna ) i zabójstwie wrocławskiej miss Polski ( Zabić Miss ).

Jak lubisz takie klimaty to bardzo gorąco polecam na YT konto Scorpion i cykl Tropem Skorpiona, o polskim seryjnym mordercy Pawle Tuchlinie. Na dzisiaj są to 23  ok półgodzinne odcinki, realizowane w miejscach i z udziałem osób zaangażowanych w śledztwo, mnóstwo przeróżnych dokumentów zdjęciowych, rzeczowych i filmowych, nagrania z wizji lokalnych i przesłuchań itd, przedstawione w spójny, nieco fabularyzowany sposób. Nie podcast z gadającym baranim głosem tłem tylko prawdziwe filmy ze świetną narracją.  Ilość pracy włożona w ten temat przez autorów jest niesamowita. Do tego jest jeszcze książka, prawie 1000 stron drobniutką czcionką. 

Tuchlin działał w latach 70tych i 80-tych w  okolicach Gdańska,  skazano go na ks za 9 zabójstw, prawdopodobnie miał na koncie co najmniej 2x tyle. Wyrok wykonano w 1987, jako jeden z ostatnich w PL przed wprowadzeniem moratorium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

W końcu obejrzałem.

Absolutnie genialne role Stephen Grahama i Christine Tremarco.

Nastoletni Owen Cooper również zagrał wybitnie - chociaż... zawsze mam "pewne wątpliwości", kiedy widzę dzieci/nastolatków w takich rolach...

Porażający jest ten film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Porażający jest ten film.

Jako odtrutkę polecam „Życie Chucka”. Przyjemny, nostalgiczny film „o niczym”. Trochę podobny do „Ciekawego przypadku Benjamina Buttona” albo ostatnio pokazywanych „Snów o pociągach”. Bardzo polecam.

https://fwcdn.pl/fpo/32/44/10043244/8176989.8.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jako odtrutkę polecam „Życie Chucka”. Przyjemny, nostalgiczny film „o niczym”. Trochę podobny do „Ciekawego przypadku Benjamina Buttona” albo ostatnio pokazywanych „Snów o pociągach”. Bardzo polecam.

https://fwcdn.pl/fpo/32/44/10043244/8176989.8.webp

Na pierwszym i drugimi byłem w kinie, świetne 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Bugs napisał(-a):

Netflix ma dużo dokumentów tego typu ale nie tylko o słynnych amerykańskich seryjnych, jest tam też bardzo ciekawy cykl "Tajemnice polskich morderstw". HBO ma m.in. interesujące dokumenty o seryjnym gwałcicielu z Wrocławia ( Będziesz następna ) i zabójstwie wrocławskiej miss Polski ( Zabić Miss ).

Jak lubisz takie klimaty to bardzo gorąco polecam na YT konto Scorpion i cykl Tropem Skorpiona, o polskim seryjnym mordercy Pawle Tuchlinie. Na dzisiaj są to 23  ok półgodzinne odcinki, realizowane w miejscach i z udziałem osób zaangażowanych w śledztwo, mnóstwo przeróżnych dokumentów zdjęciowych, rzeczowych i filmowych, nagrania z wizji lokalnych i przesłuchań itd, przedstawione w spójny, nieco fabularyzowany sposób. Nie podcast z gadającym baranim głosem tłem tylko prawdziwe filmy ze świetną narracją.  Ilość pracy włożona w ten temat przez autorów jest niesamowita. Do tego jest jeszcze książka, prawie 1000 stron drobniutką czcionką. 

Tuchlin działał w latach 70tych i 80-tych w  okolicach Gdańska,  skazano go na ks za 9 zabójstw, prawdopodobnie miał na koncie co najmniej 2x tyle. Wyrok wykonano w 1987, jako jeden z ostatnich w PL przed wprowadzeniem moratorium.

Dzięki wielkie.

No jest mnóstwo, także tych przywódców, jak. np. Jim Jones, zwany "Wielebnym Jones'em", David Koresh (samozwańczy prorok z kompleksem mesjasza), czy Marshall Applewhite. Wszyscy oni mieli swoje "świątynie" i "rodziny".

Kolejny "gwiazdor" - Kukliński, ale nie ten z CIA ;)

Jest tego więcej na YT o nim, bo temat wciąż mocno angażuje ludzi i kolejni podejmują się analiz i wytykania błędów. Sam twierdził, że działał na zlecenie mafii, inni - że mocno wykreował swój wizerunek i większość, co sam o sobie opowiadał, było zwykłym kłamstwem, a jego historyjki na swój temat zostały wielokrotnie obalone. Długi temat, pełen niuansów.  Nawet sam Michael Franzese z rodziny Colombo nazwał go "patologicznym kłamcą". To wszystko moja stara wiedza i dzisiaj pewnie już mało aktualna, a w dodatku większość po latach mi wyparowała.

Nakręcono też pełnometrażowy film "The Iceman" (nawet niezły):

713sJzGxGaL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

A oprócz tego zachęcam do zaliczenia trylogii Millennium Stiega Larssona - książek, jak i filmów. Filmowa wersja europejsko-skandynawska jest całkiem dobra (choć nie bez różnic względem książek), z dobrymi rolami Mikaela Blomkvista i Noomi Rapace :)

1. "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet",

2. "Dziewczyna, która igrała z ogień",

3. "Zamek z piasku, który runął".

Amerykanie stworzyli swoją wersję, ale poza niezłą rolą Rooney Mary - reszta taka sobie i surowego klimatu kina skandynawskiego nie przebili. Poza tym nakręcili tylko pierwszą część pod tytułem "Dziewczyna ze smoczym tatuażem". Gdzieś kiedyś czytałem ciekawostki (chyba na Filmwebie) i było tam napisane, że rolę Lisbeth proponowano m. in.  Natalie Portman... Dobrze, że nic z tego nie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Konto scorpiona odwiedzę na pewno 🤝👌 kiedyś jeszcze ten polski film oglądałem bardzo polecam 

IMG_5307.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Konto scorpiona odwiedzę na pewno 🤝👌 kiedyś jeszcze ten polski film oglądałem bardzo polecam 

IMG_5307.jpeg

To o Marchwickim, Wampirze z Zagłębia. Jak Cię zainteresowało to warto też obejrzeć "Anna i wampir" bo to film z tamtych czasów ( tytuł głupawy ale pochodzi od nazwy grupy prowadzącej śledztwo która z kolei wzięła nazwę od imienia pierwszej ofiary ),  jest też świetna książka Przemysława Semczuka "Wampir z Zagłębia" ( a też inne książki tego autora, np Czarna Wołga, i serial Polscy. Seryjni dostępny na TVP VOD ).

Do dzisiaj są wątpliwości czy Marchwicki był winny, powieszono jego i jego brata. 

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

gorąco polecam na YT konto Scorpion i cykl Tropem Skorpiona

Właśnie odwiedziłem to konto 👌 tego jeszcze nie widziałem, dzięki za info 🤝👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Byłeś już, czy dopiero idziesz?  ;) 

626792478_10164456930257052_4335163651557274409_n.thumb.jpg.84a73e8874ccb9ec0409f1295f4e9fc2.jpg

🤢🤢🤢🤮🤮🤮

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Właśnie odwiedziłem to konto 👌 tego jeszcze nie widziałem, dzięki za info 🤝👊

Nie rozczarujesz się. Te wszystkie kryminatoria, zła itp podają ogólnodostępne informacje zebrane w sensacyjnie brzmiący wykład, tu jest nieprawdopodobna wręcz ilość własnej, unikalnej pracy i materiałów. Autor jest adwokatem, wideo i książka powstały na podstawie rzeczywistych, wszystkich dostępnych akt sprawy ( nie tylko sądowych ) i wywiadów z pracującymi w śledztwie milicjantami. To bardziej praca naukowa, na pewno nie tania sensacja stworzona wyszukiwarką i AI i nastawiona na odsłony. Książka robi jeszcze większe wrażenie objętością i ilością informacji w niej zawartych, ponad 900 stron czcionką tak małą że aż ciężko się czyta..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi