Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość areczek86
Możesz Areczek przylinkować to forum o ostrym kole?

Chciałbym sobie złożyć takiego zabijakę na wakacje ;)

edit: chyba mam, ostrekolo.host.sk?

Wiesz, akurat to było na takim portalu grono.net i tam było forum dotyczące ostrego, jeśli masz konto to zapraszam. Ale możesz też wejść na www.forumrowerowe.org i tam jest całkiem przyjazne subforum o ostrym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz, akurat to było na takim portalu grono.net i tam było forum dotyczące ostrego, jeśli masz konto to zapraszam. Ale możesz też wejść na www.forumrowerowe.org i tam jest całkiem przyjazne subforum o ostrym.

Aha, dzięki wielkie.

Konta na gronie nie mam, a www.forumrowerowe.org mniej więcej znałem, ale sprawdzę dokładniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc jak to z tą kamizelką jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No więc jak to z tą kamizelką jest?

niezależnie od przepisów - lepiej mieć dla włąsnego bezpieczeństwa.

a z OC to dobry pomysł, zresztą z obowiązkowymi kaskami na drogach publicznych też. Ostatnio rowerzysta wyskoczył mi zza zaparkowanego samochodu, w ostatniej chwili zahamowałem, ale i tak o maskę mi się oparł, tablica rejestracyjna spadła. Ułamek sekundy uchronił mnie przed rozwaleniem co najmniej zderzaka, a kolesia przed rozwaleniem co najmniej łba. Gdyby tego ułamka zabrakło, OC i kask wiele by pomogły.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po 3 jeszcze przydałby się kask, ale to tyczy tylko nieletnich.

No i mam nadzieję, że te kaski to faktycznie tylko dla osób, które nie ukończyły 18 roku życia?

Odpowiem Ci na to pytanie poza prawnymi rozwiązaniami. Czy kupując auto bierzesz pod uwagę żeby miało poduszki powietrzne? czy skoro są nieobowiązkowe to chcesz ich jak najmniej bo kosztują?

Tu chodzi o Twoje zdrowie a nawet i życie. Sporo lat jeździł xc i niejeden kumpel mając kask na głowie nie uszkodził się za bardzo. Jeden jechał bez kasku bo myślał jak wiele osób że to zbyteczne - miał otb, piasta uderzyła go w okolicach skroni i leżał nieprzytomny kilkadziesiąt minut w lesie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możesz Areczek przylinkować to forum o ostrym kole?

Chciałbym sobie złożyć takiego zabijakę na wakacje ;)

edit: chyba mam, ostrekolo.host.sk?

jak kupowałem swojego crossa to rozmyślałem o takiej alternatywie ;)

post-7884-0-31204300-1331139877.jpg

http://www.altabikes.no/ - mam nadzieję że ten link nie zostanie potraktowany jak komercyjny, bo to nie forum rowerowe :(

czysta i nieskazitelna forma - jeden z najpiękniejszych 'ostrych' produkowanych w mojej opinii :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odpowiem Ci na to pytanie poza prawnymi rozwiązaniami. Czy kupując auto bierzesz pod uwagę żeby miało poduszki powietrzne? czy skoro są nieobowiązkowe to chcesz ich jak najmniej bo kosztują?

Tu chodzi o Twoje zdrowie a nawet i życie. Sporo lat jeździł xc i niejeden kumpel mając kask na głowie nie uszkodził się za bardzo. Jeden jechał bez kasku bo myślał jak wiele osób że to zbyteczne - miał otb, piasta uderzyła go w okolicach skroni i leżał nieprzytomny kilkadziesiąt minut w lesie.

Dla mnie ilość poduszek ma najmniejsze znaczenie przy kupnie auta. Jeszcze nigdy nie miałem wypadku, więc po co zawracać sobie tym głowę. Mój ojciec jeździ 40 lat i tylko raz miał wypadek. Poduszka może pomóc do powiedzmy 90 km/h powyżej jest bezużyteczna. Pasy również powinny być dla chętnych. Chodzi o wolność człowieka. A wolność, to dla mnie ważna rzecz. Niestety obecnie prawie na całym świecie człowieka traktuje się jak bydle, które może wejść w szkodę i trzeba je zabezpieczyć, pilnować. Wkrótce dojdziecie do wniosku, że należy wprowadzić obowiązkowe mycie zębów, bo przecież nie mycie ich szkodzi, jest niebezpieczne. Codziennie wieczorem do Waszych domów będzie przychodził urzędnik i sprawdzał, czy umyliście zęby.

PS Pozostał tylko jeden stan w Ameryce, gdzie pasy w autach są nieobowiązkowe. Ojcowie założyciele USA przewracają się w grobach!!!

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze nigdy nie miałem wypadku, więc po co zawracać sobie tym głowę. Mój ojciec jeździ 40 lat i tylko raz miał wypadek.

Nie znasz dnia ani godziny. W styczniu też jechałem pewny siebie na S1 - pusta droga bo wcześnie rano. Po 2sek. od wpadnięcia w poślizg samochód leżał w rowie, kilka dni później po oględzinach decyzja o kasacji. Na szczęście żyje a też tak cfaniakowałem że nie miałem wypadku itd. Gdyby był większy ruch już bym pewnie tego nie napisał - kilkanaście sekund później kilka innych aut wpadało tam w poślizg i powpadały do rowów, koziołkowały. Ich szczęście było tez duże że pomiędzy tymi poślizgami były pewne różnice czasowe bo jakby jeden w drugiego wpadł to koniec.

Staram się nigdy nikogo nie pouczać, ale warto czasem poczuć respekt przed prędkością, a jeszcze lepiej zapobiegać niż leczyć (choć domeną polaków jest przysłowie "mądry polak po szkodzie").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie ilość poduszek ma najmniejsze znaczenie przy kupnie auta. Jeszcze nigdy nie miałem wypadku, więc po co zawracać sobie tym głowę. Mój ojciec jeździ 40 lat i tylko raz miał wypadek. Poduszka może pomóc do powiedzmy 90 km/h powyżej jest bezużyteczna. Pasy również powinny być dla chętnych. Chodzi o wolność człowieka. A wolność, to dla mnie ważna rzecz. Niestety obecnie prawie na całym świecie człowieka traktuje się jak bydle, które może wejść w szkodę i trzeba je zabezpieczyć, pilnować. Wkrótce dojdziecie do wniosku, że należy wprowadzić obowiązkowe mycie zębów, bo przecież nie mycie ich szkodzi, jest niebezpieczne. Codziennie wieczorem do Waszych domów będzie przychodził urzędnik i sprawdzał, czy umyliście zęby.

PS Pozostał tylko jeden stan w Ameryce, gdzie pasy w autach są nieobowiązkowe. Ojcowie założyciele USA przewracają się w grobach!!!

Czy na czerwonym świetle też przejeżdżasz przez skrzyżowanie? Precież to ogranicza twoją wolność!? Wsiadając do samochodu dobrowolnie godzisz się na te "ograniczenia wolności", a więc i obowiązek zapinania pasów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jareddd w ogóle nie pojmujesz istoty mojego postu. Pewnie większość nie zrozumie bo za długo robiono im pranie mózgu. Także nie ciągnę tej dyskusji. Swoje zdanie wyraziłem wyżej.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrażam swoją opinię na ten temat. Podam przykład - wiemy, że najbardziej powszechnym przykładem ograniczenia wolności jest obowiązek płacenia podatku - nie chcę by pieniądze te przeznaczane były na ratowanie ofiar wypadków samochodowych, w których pasażerowie/kierowca nie mieli zapiętych pasów. Wolę by karetka, która wyjedzie do takiego wypadku wyjechała do innej osoby potrzebującej pomocy lub została w bazie w ten sposób nasze pieniądze będą przeznaczone "lepiej". Teraz ja mogę powiedzieć, że ty łamiesz moje prawo nie zapinając pasów.

Powtórze się - nie zapianając pasów stwarzasz niebezpieczeństwo dla wszystkich użytkowników drogi, czyli samego siebie, bo sam jesteś jej użytkownikiem.

Na koniec - czy zapinanie pasów jest tak bardzo uciążliwe?

P.S. Michu mycie zębów nie jest niebezpieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pasy również powinny być dla chętnych.

Nie sądziłem, że w XXI wieku, gdzie samochody są w miarę powszechne ktoś może mieć jeszcze takie poglądy... Gdyby ktos w moim samochodzie odmówił zapięcia pasów, to bym go zostawił, bo stważa zagrożenie nie tylko dla siebie, ale tez dla innych. I to nie jest kwestia wolności, ale podstaw fizyki i elementarnego zdrowego rozsądku.

http://www.youtube.com/watch?v=AT5e44lty88

http://www.youtube.com/watch?v=lBpWktpdUTk

PS. Czy w rowerze można wymienić tylko jedno koło zębate, to przy korbie? Bo chciałem sobie przyspieszyć rower na najwyższym biegu :) Ew. Zamienić na mniejsze to najmniejszy przy piaście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość areczek86

ponadto z tego co pamiętam z kursu prawa jazdy to kierowca ma obowiązek dopilnowac żeby jego pasażer zapiął pasy, inaczej w przypadku śmierci pasażera (z powodu nie zapięcia pasów) kierowca idzie siedziec.

należy wprowadzić obowiązkowe mycie zębów,

Też jestem jak najbardziej za tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niezależnie od przepisów - lepiej mieć dla włąsnego bezpieczeństwa.

Pamiętajmy, że jak mówi reklama - 90% wypadków przydarza się w domu :)

A tak zupełnie na poważnie, znam przypadek jak jednemu dzieciakowi (lat 18-19) śpiącemu w łóżku, spadł na głowę obraz ze ściany niefortunnie uderzając rogiem ramy w jego skroń.

Chłopaczek już nigdy się nie obudził :)

Mi nie o to chodzi czy zastosuję takowe środki bezpieczeństwa czy nie, interesuje mnie to od strony prawnej.

Czy w świetle prawa trzeba mieć włączone oświetlenie roweru również w dzień?

Czy w świetle prawa trzeba posiadać kamizelkę i czy konieczne jest jej stosowanie cała dobę?

Czy w świetle prawa mam obowiązek (nie ochotę) stosowania kasku będąc osobą pełnoletnią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-jest obowiązek "mania" świateł, dzwonka i 1 sprawnego hamulca

-nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień

-nie ma obowiązku posiadania, noszenia kamizelki

-nie ma obowiązku posiadania/używania kasku

A co zastosujesz to już Twoja sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
-jest obowiązek "mania" świateł, dzwonka i 1 sprawnego hamulca

-nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień

-nie ma obowiązku posiadania, noszenia kamizelki

-nie ma obowiązku posiadania/używania kasku

A co zastosujesz to już Twoja sprawa.

czyli pan policjant mnie okłamał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TeJot - :) Istne dzieło sztuki!

(te oldschoolowe pastele w pozostałych wariacjach - zielony i żółty -też mnie w fotel wbiły...)

P.S. http://www.pashley.co.uk/guvnor/index.html - GOD!

DonDonov,

dokładnie, istne dzieło sztuki!

PS. podobne można spotkać gdzie niegdzie na bazarach :)

post-7884-0-00609600-1331140340.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego pięknego zabytku szkoda by mi było katować aż...

Kiedyś widziałem coś podobnego na Niskich Łąkach (Wrocław) i to za śmieszną cenę, bodaj 800zł...

Oczywiście wtedy pieniędzy nie miałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyrażam swoją opinię na ten temat. Podam przykład - wiemy, że najbardziej powszechnym przykładem ograniczenia wolności jest obowiązek płacenia podatku - nie chcę by pieniądze te przeznaczane były na ratowanie ofiar wypadków samochodowych, w których pasażerowie/kierowca nie mieli zapiętych pasów. Wolę by karetka, która wyjedzie do takiego wypadku wyjechała do innej osoby potrzebującej pomocy lub została w bazie w ten sposób nasze pieniądze będą przeznaczone "lepiej". Teraz ja mogę powiedzieć, że ty łamiesz moje prawo nie zapinając pasów.

Powtórze się - nie zapianając pasów stwarzasz niebezpieczeństwo dla wszystkich użytkowników drogi, czyli samego siebie, bo sam jesteś jej użytkownikiem.

Na koniec - czy zapinanie pasów jest tak bardzo uciążliwe?

P.S. Michu mycie zębów nie jest niebezpieczne.

Czytaj dokładnie co napisałem. Nie mycie zębów jest niebezpieczne i szkodliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ok. Tyle, że to moje życie i moje zdrowie, dlatego ja chcę o tym decydować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS. Czy w rowerze można wymienić tylko jedno koło zębate, to przy korbie? Bo chciałem sobie przyspieszyć rower na najwyższym biegu :) Ew. Zamienić na mniejsze to najmniejszy przy piaście.

zależy jaki masz mechanizm korbowy i wielotryb (kasetę) - podaj producenta i markę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość areczek86
No i ok. Tyle, że to moje życie i moje zdrowie, dlatego ja chcę o tym decydować.

No ale pamiętaj tylko że na drodze nie jesteś sam i w pewnym sensie decydujesz też o życiu innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zależy jaki masz mechanizm korbowy i wielotryb (kasetę) - podaj producenta i markę.

Jakieś Shimano, 21 biegów z Mega Range. Nie wypatrzyłem oznaczeń, z przodu jest tylko 42T. Rower to Kross Grand sprzed 5 czy 6 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymienisz ani w korbie ani w kasecie. Pozostaje ci tylko montaż nowej korby i kasety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.