Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Streeda czy strida też składa się bardzo kompaktowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Sezon w pełni, a mi właśnie rozleciał się mój stary rower. Planowałem w tym roku zakup nowego, lecz chciałem to uczynić na jesieni, by zaoszczędzić parę groszy na wyprzedaży. Niestety muszę zrobić to teraz. I w związku z tym mam mały dylemat. Przejrzałem oferty różnych producentów i przypadł mi do gustu taki sprzęt:

http://jamisbikes.com/usa/thebikes/street/allegro/11_allegro1x_spec.html

Można go kupić za 1700zł i zastanawiam się, czy warto. Z całej jego specyfikacji niezbyt zachęcające są hamulce oraz zastanawia mnie widelec. Nigdy nie miałem do czynienia z amortyzatorami i nie wiem, czy brak blokady ma jakieś znaczenie, czy można to sobie darować. Warto go brać? Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

...patrząc na ten rower i jego docelowe zastosowanie to nie przejmowałbym się hamulcami. W teren nim chyba nie zamierzasz jechać? Taki spacerniak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rower kupiony. Jednak nie zdecydowałem się na Jamisa. Wybór padł na coś takiego:

http://www.ssc.pl/trek2011/7300.html

Też "Amerykanin" z Tajwanu. ;)

Udało mi się wyrwać sztukę za 1850 zł co uważam, że jest uczciwą ceną za ten sprzęt. Cennikowe 2300 to chyba jednak przesada, niemniej muszę przyznać, że rower jest starannie wykończony i może odbijać się to w jego cenie.

Miałem poważne obiekcje co do hamulców, okazało się jednak, że niepotrzebnie. Działają naprawdę przyzwoicie i myślę, że do rekreacyjnej jazdy w zupełności wystarczą. Na razie z roweru jestem zadowolony i oby ten stan nie zmienił się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trek to bardzo solidna firma, wystarczy choćby wspomnieć, że Armstrong to właśnie na rowerach tej firmy podbił tyle razy TdF :)

Dobry, pewny wybór!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka,w związku z miejscem zamieszkania oraz zamiłowaniem do mtb

Poskładany w całości ; Lynskey helix pro 26

Rower ,jak to rower pod górkę sam nie pojedzie

ale z satysfakcją rażniej i lżej ;)

post-28952-0-36802400-1346010723_thumb.jpg

post-28952-0-19284800-1346013648_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czasami czy można oduczyć się chodzenia B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no, niezły "składak" ;)

Rama carbon czy alu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Co możecie polecić używanego do ok. 1000 zł ?

Rower z przeznaczeniem miejskim, czasem las, dla osoby o wzroście 183 cm

Czy któryś z niżej wymienionych jest godny uwagi ?

mi sie bardzo podoba pozycja numer dwa...tyle ze wypadaloby go ogladnac bo moze byc odrobine zajechany napęd,ten system cztrozawiasowy na ramie moze miec luzy no i amorek..ja mam Z4 z 2000 roku i jest do remontu,tyle ze ja nie robilem z amorkiem zupelnie nic przez te lata wiec mój bomberek ma prawo kiepsko chodzic

jezeli ten był w przegladzie chociaz raz w ciagu swojego zycia to powinien dobrze chodzic

bombery zwlaszcza te z przed lat maja to do siebie ze mimo ciezkiej wagi sa nie do zajechania o ile sie o nie minimalnie dba lub dbało

pozatym widac ze rower jest skaldany pod indywidualny gust jezdzca i nie powiem..komponety mimo ze ze do najnowszych nie naleza według mnie ma dobrane ze smakiem

sapek,pochwal sie bardziej szczególowo tym rowerkiem - najbardziej intryguja mnie kola i piasty oraz naped

no i wiecej fotek (zwlaszcza tylniego kola)

ten fox to ile ma skoku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d*py nie urywa ale buja się na nim spoko

Rama - materiał Ti

koła- szprychy sapim, fele- dt xr 400 - piasty- Chris King

stery -chris king

Napęd-korba Race Face deus ,montowany na szybko bo miał być zupełnie inny (cannondale hollowgram lub xtr)co niebawem uczynię,a reszta czylki kaseta ,łańcuch ,przerzutki -sram xo

siodło -tune speednedle

sztyca także z kużni Lynskey'a

Pedzie to tzw ubijaki -Crank Brothers Egg Beater 11

kiera i mostek jak widać Moots

a cha

ps

amor ma 100mm skoku

A takie były początki :)

post-28952-0-50955100-1346067730_thumb.jpg

post-28952-0-85843100-1346067915_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takie cuś po domu mi się kręci .Mam tylko dylemat składać ......czy sprzedawać

cholernie się mi ta ramka widzi ,sztyca podsiodłowa to już klasyk Ringle Moby ,sztuka nówka z łebeja B) ,stery już nabite

cane creek 110 jak by co ;)

post-28952-0-81207700-1346074410_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej hej

Chce zakupić rower na allegro ( dużo taniej niż w sklepach) i ograniczyłem wybór do 3 modeli. Rower do miasta, pojeździć po parku, pojechać na kawe etc...

Budżet to ok 1000 zł

http://allegro.pl/rower-szosowy-kross-raven-28-alu-shimano-wyprzedaz-i2574427707.html

ten bym brał, choć przeszkadza mi wolnobieg (przesyłka za free)

Biorę pod uwagę ten tez.

http://allegro.pl/rower-szosowy-kross-crow-sram-x-5-amor-z-blokada-i2596580209.html

Tylko czy ta blokada sie nie zepsuje? Najlżejszy

Może dołożyć i własnie go kupić? Chyab ma najlepszy osprzęt??

http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-senatore-v4-full-alivio-i2572302956.html

Wołałbym nowy, nei chce mi się jeździć i ogladac.

Cos mzoe innego polecicie gotowego do kup teraz??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

"ten bym brał, choć przeszkadza mi wolnobieg..."

"Tylko czy ta blokada sie nie zepsuje?..."

Obawiam sie ze kazdy rower z przezutkami w tyle bedzie posiadał 'wolnobieg' a co do blokady amorka to mysle ze mozesz byc spokojny i napewno sie nie zepsuje

pytasz który brac? wydaje mi sie ze kazdy z wymienionych rowerów sa do siebie podobne jakosciowo i sprzetowo

-jezeli bedzie uzywany tak jak piszesz to kazdy z tych trzech zda egzamin pozytywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli wybierzesz kross'a będziesz zadowolony

amortyzatorów jest tyle ile zegarków, każdy ma swoje wady i zalety

blokada przydatna na asfalt i podjazdy - nie zepsuje się

działanie amortyzatora i jakość jego pracy podobnie jak całego roweru uzależniona jest od ceny (amortyzator w takim rowerze wart jest może 200zł - czasem równie dobrze mogłoby go tam nie być)

niestety w tej kwocie nie spełnisz górnolotnych zachcianek, ale na pewno będziesz cieszył się nim długo

żywotność napędu w rowerze górskim przy średnim używaniu to 2000km

przy tej kwocie roweru poszczególne części majątku nie kosztują

drogi są dwie - można zajeździć go do końca, dokonywać drobnych napraw

kupić 3 łańcuchy i zmieniać je na przemian co 600km dzięki czemu można dojść nawet do przejechanych 6000km

wszystko zależy również od tego jak będziesz dbał i po czym jeździł

warto również zastanowić się czy w tej kwocie na pewno rower górski, może bardziej jakiś treking lub miejski

a poza tym jak chcesz więcej informacji, chyba lepiej trafić na forum dedykowane rowerom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post również trafił na fora rowerowe, ale odzew nikły. To jak z forum zegarkowym i pytanie od przypadkowej osoby: "Chce kopic tani, dobry zegarek". Po kilku radach, konsultacjach biorę rowerek za 1049. Z takim osprzetem nic podobnego nei znajde w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój ukochany wehikuł - pancerny KRONAN o wojskowej proweniencji. Bezkompromisowy, nie dla "panienek", ciężki, bez przerzutek i innych wodotrysków, ale jak się rozhula na szosie, nie idzie go zatrzymać! To taka szwedzka wersja Ukrainy, klasyczna "koza", ale w moim ulubionym klimacie militarnego vintage. Idealny do szosowego "smooth driving" od jednego wiejskiego sklepiku do drugiego. A jak jadę w Warszawie ścieżkami rowerowymi, w otoczeniu profesjonalno-wyczynowo-high-tech-super-cosmic-technology rowerów za kilkanaście tysiaków to zgadnijcie, za którym rowerem ludziska się oglądają?

post-46051-0-09253100-1346670168_thumb.jpg

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny rower :) , jak możesz to wrzuć więcej zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswieze temat poniewaz potrzebuje porady. Czytalem kilka for rowerowych i po ich lekturze mam jeszcze wiekszy metlik w glowie niz przed czytaniem.

Do rzeczy; chce kupic rower typu MTB, najlepiej firmy Cube. Mam 180cm, 86kg.

Rower bedzie uzywany do jazdy po lasach, raczej po drogach utwardzonych(napewno w blocie tez sie znajdzie). Zadnych zjazdow, podjazdow i kaskaderskich wyczynow, tu gdzie mieszkam nie ma gor, a ja mialem juz wszystkie konczyny polamane, wiec bedzie emeryten styl :D.....mam nadzieje :lol:

Chce hardtaila, tarczowe hamulce, lekki i niezawodny sprzet. Czy rower z linku to nie "za duzo" jak na moje potrzeby?

Co do rozmiaru kol to sam nie wiem? 26' vs 29'?

Rama 18' bedzie ok?

Podoba mi sie Cube LTD Pro, np taki: http://allegro.pl/ro...2808668437.html cena juz mniej mi sie podoba :lol: lub ten: http://allegro.pl/cu...2796733846.html

Co doradzicie Koledzy?

Dziekuje i pozdrawiam

Jedrek

Edyta:

Dla referencji wrzuce zdjecia(linki wkrotce wygasna)

post-33326-0-32009400-1353620379_thumb.jpeg

post-33326-0-52103600-1353620391_thumb.jpg

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak świat usłyszał w połowie poprzedniego dziesięciolecia o 29 to wszyscy zgodnie krzyczeli, że to przerost formy nad treścią

sztuka dla sztuki i nie przyjmie się w świecie MTB bo np z racji rozmiaru przy pokonaniu przeszkody prędzej zaliczysz lot przez kierownicę, niż ją pokonasz

pomysłów na sprzeciw było więcej

ale to tak jak o telefonach UMTS z pamięcią liczoną w MB czy GB miały pozostać tylko w pismach S-F

dziś to już fakty a nie mity

art. o 29 jest sporo min. http://www.dobresklepyrowerowe.pl/rady/jak-wybrac-rower/rower-mtb-na-kolach-29-calowych/

z racji użytkowania, które opisujesz brałbym właśnie 29 - dużo zyskasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz i linka. Dzis pojde do sklepu i sprobuje 29tke.

Czy ktos z Was uzywa roweru marki Cube? Sasiad ma taki rower i bardzo chwali, tylko on jest hardcorem i bierze udzial w imprezach typu Ironman. Czy mozecie polecic jakas alternatywna firme do Cuba?

Dziekuje

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ramę Cube Reaction. Sztywna, lekka, trwała. Rozmiar czy odprzęt to sprawa indywidualna.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem i sprawdzilem. Rama musi byc 18, mierzylem 19tke i obija klejnoty :D Kola 29' sa dosc spore, powiedzialbys nawet, ze nieproporcjonalne. Sprzedawca do moich potrzeb polecal wlasnie 29'. Mierzylem rowery firmy GT, porownywalne jakosciowo do Cuba. Jutro jade ogladac inne cuda.

Cos mi mowi, ze trzeba bedzie jakis zegarek sprzedac aby uzupelnic fundusz rowerowy :(

Czego sie nie robi dla zdrowia :lol:

Koledzy dziekuje za rady

post-33326-0-89843900-1353674882_thumb.jpg

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.