Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcin_LL

Zegarki II Rzeczpospolitej?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się gdzie umieścić temat i wybrałem to miejsce z braku lepszych pomysłów. jeśli temat juz był, to wybaczcie, ale nie znalazłem.

W nawiązaniu do polskich zegarków z Błonia zacząłem się zastanawiać czy zegarki naręczne były produkowane lub montowane w Polsce w okresie międzywojennym? Prof. Mrugalski wspomina w swojej książce o firmach produkujących zegary wieżowe oraz o firmach wytwarzających zegary stojące i kieszonkowe. Czy ktoś produkował naręczne?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na pewno montowane - tak jak ten poniższy

Często nie były nawet montowane, tylko nanoszono dodatkową sygnaturę pośrednika.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Myślę, że warto by było pozbierać te informacje, które mamy. a właściwie macie ;) ! Myślę, że temat warto ocalić od zapomnienia, nawet w kontekście planowanej wystawy zegarków "demoludowych".

Poszerzając temat - czy wiadomo Wam coś więcej na temat międzywojennych zegarków kieszonkowych? Firmy, zdjęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za info. Myślę, że warto by było pozbierać te informacje, które mamy. a właściwie macie ;) ! Myślę, że temat warto ocalić od zapomnienia, nawet w kontekście planowanej wystawy zegarków "demoludowych".

Poszerzając temat - czy wiadomo Wam coś więcej na temat międzywojennych zegarków kieszonkowych? Firmy, zdjęcia?

Z tego co wiem, to w okresie 20-to lecia międzywojennego w zakresie zegarków nic się w Polsce nie działo. Było podobno kilka prób założenia zakładów produkcyjnych, ale produkcja skończyła się niepowodzeniem, gdyż obcy kapitał nie chciał dopuścić do rozwoju przemysłu zegarmistrzowskiego w naszym kraju. Jedynie co warto odnotować, to fabryka zegarów ściennych i podłogowych w Cieszynie, którą polska dostała w ramach odszkodowań za I wojnę światową, a która działała do 1936 roku, oraz warszawska fabryka budzików GF (Gebruder Fortwaengler) założona w 1891 r. a zamknięta w 1944, która była wprawdzie w rekach obcokrajowców, ale działała na terenie Polski i miała polskich pracowników.

A poza tym to tylko zegarmistrze pośredniczący w sprzedaży zegarków zagranicznych i niekiedy montujący gotowe podzespoły.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) A poza tym to tylko zegarmistrze pośredniczący w sprzedaży zegarków zagranicznych i niekiedy montujący gotowe podzespoły.

Takie szczególiki:

- zakłady Gerlacha montowały zegary lotnicze - ponoć obudowy i tarcze były wykonywane na miejscu. Jeden jest w zbiorach Muzeum Wojska Polskiego (Fort Mokotowski). Dotąd nie mam danych jaki w nim jest werk (informacja niepotwierdzona: Zenith).

- fabryka Henneberga produkowała zegary kominkowe w cynkalowych i mosiężnych obudowach. Mechanizmy prawdopodobnie Junghans i GF.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowiadał mi Pan Twardowski, że przed wojną kierował produkcją zegarów ściennych. Oglądałem resztki maszyn do produkcji części, wykrojników. Według jego relacji przy odbudowie zegara zamkowego zespół korzystał z jego narzędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adolf Modro, ten raczej jeszcze sprzed II RP, w środku Henry Moser, robili też własne skomplikowane mechanizmy, ale chyba tylko do kieszonek.

f26281875909ca40.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baaaaardzo ciekawy wątek...... :lol:

postaram się odnaleźć tą informację - ale gdzieś czytałem o Żydzie lub Niemcu który składał zegarki ( lub tylko nanosił swoje logo na tarczę?)

w Poznaniu - dzisiejsza ul. 27 grudnia lub Fredry - nie pamiętam dokładnie ;)

EDIT:

Znalazłem ;) cytuję cały tekst plus fotki:

Trudno mi powiedzieć co to tak naprawde jest ;). Dał mi go dziadek, powiedział że kupił go jego ojciec gdzieś mniej więcej na przelomie wieku XIX i XX... Z tego co jestem w stanie wynieść z napisów z cyferblatu to to iż został zakupiony w butiku (salonie zegarmistrzowskim) Panów Rehfelda i Elkelesa w Poznaniu przy dzisiejszej ulicy 23 Lutego ;) Koperta wykonana ze srebra próby 800.

P5270005.jpg

P6040075.jpg

P6040077.jpg

P6040079.jpg

P6040080.jpg

P6040076.jpg

P6040086.jpg

P6040082.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda trudno powiedzieć, aby temat się dynamicznie rozwijał, ale może uda się w niego tchnąć jakieś nowe życie...

Mam pytanie z innej beczki. Wiele się pisze o zegarkach wojskowych, najbardziej charakterystyczne są pewnie lotnicze, w tym te klasyczne z okresu Ii wojny. nawiązując do tytułu tego tematu, czy ktoś z Was wie, jakie zegarki były wykorzystywane przez polską armię? Pytam przede wszystkim o okres międzywojenny, ale również II wojnę światową, siły zbrojne na Zachodzie... Zakładam,że głównie były to zegarki używane przez oficerów. Czy były to jakieś konkretne marki lub modele?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Przed wojna do sluzby w polskiej armii zostaly wprowadzone kieszonkowe zenithy.Mozna je rozpoznac po specyficznym sygnowaniu na deklu.Natomiast podczas wojny w polskich dywizjonach lataly nareczne omegi sygnowane PAF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę głupio ciągle pisać we własnym temacie, ale jeden z kolegów znalazł ciekawą stronę http://www.militarychronos.com/index.php , poświęconą zegarkom wojskowym, m.in. zegarkom armii polskiej i PAF. Dane tam zawarte potwierdzają informacje od Kaido2 (dzięki!), poza tym sporo zdjęć. Mam nadzieję, że będzie się rozwijała.

Jakbyście mieli coś jeszcze w temacie - zapraszam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m.in. zegarkom armii polskiej i PAF.

Z tym zalecałbym daleko idącą ostrożność.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.