oprzemyslaw 4049 #1176 Napisano 6 Września 2015 Fotki robią wrażenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sokolow 153 #1177 Napisano 6 Września 2015 niebieski ma coś w sobie 0 Eterny Eterny Kontiki Date Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1178 Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Wszystko co napisałem to moje subiektywne odczucia, być może przyzwyczajenie związane z moim uwielbieniem dla zegarków vintage. Ciekawa obserwacja, nie zwracałem uwagi na opisane przesunięcie okienka daty (mi osobiście bardziej przeszkadzałoby to - nie wiem, jak jest po otwarciu dekielka - że mechanizm nie wypełnia koperty, pewnie są większe pierścienie centrujące - nie wiem, jakoś mi przeszkada ta pusta przestrzeń wewnątrz, zegarek wydaje się jakiś niezupełny. Z tego też powodu i ze względu na rozmiar, pozbyłem się parnisa "portuguese" - piękny model, ale stanowczo za duży jak wszystkie zresztą parniaki, a mógłby być przecież mniejszy i byłby świetny). Zgadzam się z tym, że zagearki produkowane dawniej, w mniejszym rozmiarze były/są bardziej eleganckie. Chodzi również o kształt koperty, lunety, szkiełka (wypukłe). Zdarzają się współczesne wersje Orientów, które - jak mi sie zdaje - nawiązują do klasyki, np. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/32066-orienty-forumowiczow/?p=1501882 Bambino wydawało mi się klasykiem, dopóki nie zobaczyłem go "na żywo" i uważam (subiektywnie), że jest za duże, gdyby miało 38-40 mm bez koronki, byłoby w sam raz. Ciekawe jakie rozmiary mają tradycyjne szwajcary z górnej półki (chyba IWC portuguese jest duże, ale to może kwestia mechanizmu). Nie rozumiem współczesnej manii wielkości, zegarek to elegancki dodatek do ubioru, a "patelnia" nie wygląda elegancko WIem, ludzie urosli, mają szersze nadgarstki, ale można było zachować proporcje - widzę curatory na zdjęciach nadgarstkowych i niestety, w wielu przypadkach ich rozmiar ujmuje elegancji, psuje efekt (22mm między uszami??!). To jedyny powód, dla którego nie kupuję curatora (rozmiar, nie to, że ma 22 mm między uszami, to drugie to tylko konsekwencja pierszego). Niestety, wiele zegarków ładnych zegarków o wałsciwych proporcjach na zdjęciu, traci (w efekcie odpada) na żywo - ze względu na rozmiar właśnie. Teraz przesunięcie okienka datownika będzie stanowiło dla mnie dodatkową wskazówkę. Edytowane 6 Września 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
avatarek 3 #1179 Napisano 7 Września 2015 ten OS do kupienia z opłatami za 1500. Curator kosztuje 500? Do mechanizmu dochodzi lepsze wykończenie wskazówek, finezyjne indeksy i antyrefleks. Koperta też lepsza. Bransolety w Curatorze nie ma. Curator obecnie za 130-140 dolarów do kupienia : P Biały droższy. po pierwsze nie 3 tylko 2 razy droższy, OSa kupiłem 320$, Curator jest za 175: http://www.longislandwatch.com/Orient_FD0J004W_Watch_p/fd0j004w.htm Po drugie szafir pokryty jest powłoka AR.Po trzecie: indeksy w OS: http://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_04_2015/post-60176-0-60856300-1429091145.jpgCurator - bardziej płaskie: http://lghttp.23740.nexcesscdn.net/80AC5C/magento/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/r/orient_curator_ffd0j003bo.still003.jpg Po czwarte koperta w OSie jest jednak bardziej zaawansowanaOS: http://www.bodying.my/watches/images/orient/wz0041dv-big2.jpgCurator: http://s958.photobucket.com/user/1905sss/media/or3_zps72fa7011.jpg.htmlnei 175 tylko da sie sporo taniej.Co do indeksów. Koszt ich produkcji jest tak samo niski. Strasznie sobie ceniątroche bardziej dopracowany detalik. OS ma indeksy a Curator ma wskaźnik naciągu Co do koperty nei rozumiem o co chodzi. Wrzuciłe śreal foto + OSa w pełnym fotoszopie więc trudno porównywać kunszt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulotny 1061 #1180 Napisano 7 Września 2015 0 Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4049 #1181 Napisano 7 Września 2015 Curator obecnie za 130-140 dolarów do kupienia : P Biały droższy. nei 175 tylko da sie sporo taniej.Co do indeksów. Koszt ich produkcji jest tak samo niski. Strasznie sobie ceniątroche bardziej dopracowany detalik. OS ma indeksy a Curator ma wskaźnik naciągu Co do koperty nei rozumiem o co chodzi. Wrzuciłe śreal foto + OSa w pełnym fotoszopie więc trudno porównywać kunszt.Zobacz na żywo i porównaj Fajnie, że znasz się na produkcji i mocowaniu indeksów, skoro twierdzisz, że koszt produkcji taki sam Tutaj masz kilka fotek bez fotoszopa, bo nie mam http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114560-bia%C5%82y-klasyczny-garniturowiec-seiko-sarb-035-vs-orient-star-wz0021dv/page-8 Wskaźnik naciągu, może praktyczny, ale ja go po prostu nie lubię, fajnie jakby był od strony wewnętrznej zegarka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
B4rtek 2 #1182 Napisano 7 Września 2015 cześć! Świeży zakup, pierwszy i pewnie nie ostatni Orient:) Serdeczności 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 65 #1183 Napisano 7 Września 2015 Pierwszy Orient Curator biały był przez Poljot Euro sprowadzony do PL na moje zamówienie. Byłem na niego napalony jak szpak na wiśnie. Obejrzeałem i nie kupiłem.... Super zegar ale czegoś mi brakowało. OSa kupiłem bez przymierzania, a jak doszedł to pierwsze wrażenie" TO jest TO!!". Ostatnio byłem z nim na konferencji i kilka osób zwróciło na niego uwagę ze doskonale wygląda. To jest po prostu inna półka; indeksy, wskazówki, koperta, kolor tarczy, AR na szafirze. To wszystko robi robotę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazzi 2 #1184 Napisano 8 Września 2015 Nie chce zejść z ręki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1838 #1185 Napisano 8 Września 2015 Nie chce zejść z ręki... Spróbuj odpiąć klamerkę przy bransolecie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazzi 2 #1186 Napisano 8 Września 2015 Spróbuj odpiąć klamerkę przy bransolecie . Próbowałem...palce nie słuchają poleceń 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1838 #1187 Napisano 8 Września 2015 Próbowałem...palce nie słuchają poleceń Musisz poprosić kogoś z domowników.Jeśli nie, to ja chętnie się podejmę. Też bym z przyjemnością ponosił cosik takiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4445 #1188 Napisano 8 Września 2015 Nie chce zejść z ręki... gratuluję dobrego wyboru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandit 1071 #1189 Napisano 9 Września 2015 mój pierwszy orient.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1190 Napisano 10 Września 2015 Co to za model? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1191 Napisano 10 Września 2015 (edytowane) WZ0231EL, na bazarze jest w dobrej cenie. Świetnie wygląd na tej focie. Jedyny minus to brak szafiru... Edytowane 10 Września 2015 przez anger76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #1192 Napisano 10 Września 2015 Się żeśta uparli na ten szafir. Ja mam ten zegar od ponad półtora roku i nawet jednej ryski na szkle. A przecież ono jest mocno wypukłe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1838 #1193 Napisano 10 Września 2015 Czyli to takie Bambino dla mniej biednych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4445 #1194 Napisano 10 Września 2015 tak se tłumacz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1195 Napisano 10 Września 2015 Brak szafiru to zaden minus. Mineralne szkilko rowniez ciezko zarysowac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 65 #1196 Napisano 10 Września 2015 Brak szafiru to zaden minus. Mineralne szkilko rowniez ciezko zarysowac. Dla mnie brak szafiru to gigantyczny minus, ktory czasem rekompensuje cena. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gripen 69 #1197 Napisano 10 Września 2015 Nie wiem gdzieś Ty go tak sponiewierał . Ja swój mam 9 miesięcy- noszony codziennie praktycznie i żadnej rysy na szkle, ew. jakieś ledwo widoczne, drobne mikro ryski na kopercie, nie do uchwycenia na zdjęciu i ciężkie do zauważenia. Oczywiście wszystko zależy jaką kto ma pracę i co w zegarku robi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 65 #1198 Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Z rana kamieniołom, potem na drugą zmianę w kopalni. Jak czasu styknie to sie jeszcze na budowę załapuję. Edytowane 10 Września 2015 przez qniczynka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #1199 Napisano 10 Września 2015 Mam Raya od roku i zero rysek. Inny zegarek mam od 10 lat i szklo mineralne zlapalo tylko jedna ryse, a przez wiele lat byl to moj jedyny zegarek i nie byl oszczedzany.Tym Rayam musialem chyba szlifowac bruk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 65 #1200 Napisano 10 Września 2015 Tak na serio to zupełnie normalne użytkowanie, sam nie wiem skąd sie te rysy biorą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach