Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość civic

Maurice Lacroix - problemy techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość civic

Witam,

Właśnie zostałem posiadaczem zegrka Maurice Lacroix (Model Les Classiques LC 1048 SY013 110), który baaaarrrrdzo mi sie podoba ;). Tak się składa, że do tej pory nie miałem zegarka z funkcją chronografu, a na dodatek - z wskaźnikiem faz księżyca. Niestety załączona instrukcja obsługi nie opisuje funkcji chronografu oraz zasad ustawiania faz księzyca. W zwiazku z tym mam pewne problemy techniczne, które sprowadzić można do następujących pytań:

Jak wyzerować wskazówki chronografu? (próbowałem na różne sposoby)

Co może funkcja chrongrafu oprócz pomiaru czasu jak stoper?

Czy może coś więcej ? Jeśli tak to jak się to ustawia?

Czy wskaźnik faz księżyca da się jakoś ustawić? Czy to tylko taki gadżet. Niebo ostatnio było zachmurzone i niestety nie mogłem sprawdzić czy wskaźnik faz księżyca jest adekwatny do tego co jest na niebie, ale może oczekuję zbyt wiele od tego zegarka?

Czy ktoś może ma instrukcję do tego modelu albo mógłby mi

łopatologicznie wyjaśnić funkcję posczególnych przycisków?

Wiem, że być może moje pytania są naiwne ale ktoś mądry powiedział, że nie ma "głupich pytań" takie mogą być jedynie odpowiedzi, a kto pyta nie błądzi ;)

Na marginesie dodam, że sprzedawczyni w Szwajcarii nie umiała odpowiedzić na moje pytania chociaż mówiła płynną angielszczyzną, ale za to była bardzo ładna i uprzejma więc mogłem jej to wybaczyć :wink:

Liczę na pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy wskaźnik faz księżyca da się jakoś ustawić? Czy to tylko taki gadżet. Niebo ostatnio było zachmurzone i niestety nie mogłem sprawdzić czy wskaźnik faz księżyca jest adekwatny do tego co jest na niebie

:shock: Wskaźnik pokazuje porę dnia, wieczorem masz księżyc a w dzień słońce i tyle a nie tam jakieś chmury, jak Ty to sobie wyobrażasz, że kontaktuje się z IMiGW :wink:

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

Dzięki za informację,

Może to naiwne, ale wyobrażałem sobie, że pokazywanie faz księżyca działa w ten sposób, że jak zegarek jest ustawiony na konkretny dzień i powiedzmy w tym dniu przypda pełnia księżyca, to ja ustawiam sobie taką pełnie na wskaźniku faz księżyca, zegarek sobie tyka i jak przychodzi pierwsza kwadra księżyca to na wskaźniku pokazuje mi 1/4 księżycowej tarczy... szkoda, że tak nie jest... ale i tak bardzo ładnie to wygląda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

No i dobrze kombinujesz, bo to nie jest tak jak napisał eye_lip ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwila chwila -jeśli jest to ten model

[img=post-335-0-42719600-1330480652.jpg]

to ma on ewidentnie wskanie faz księzyca ( czyli pełnia, kwarta itd) i powinna być możliwość ich ustaiwenia takim malym "przyciskiem " ulokowanych gdzieś z boku koperty ( nie takim wystającym jak przyciski chronografu)

Nie znam dokladnie tego modelu -najlepiej jak zamiescisz zdjęcie ( ten ze strony ML ma trochę inny symbol)

Chronograf- gorny przycisk to start/stop , dolny reset

to co o czym jest w odpowiedzi eye_lip - to jest wskaźnik dzień/noc , a nie wskazanie faz księżyca , w tym modelu takie wskazanie nie występuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

To jest ten zegarek :

post-609-0-24709000-1330480655.png

i jak najbardziej nie ma tam wskaźnika dnia i nocy :shock: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się coś pokręciłem :oops: Kajam się...

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdarza się najlepszym :)

civic sprawdź

a) czy chronograf dziala jak opisalem

:D czy jest gdzies na kopercie maleńki przycisk do ustawiania faz księżyca

c) i podstawowe -czy to wogóle ten zegarek - bo opis sie zgadza ,ale symbol nie do konca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może koronka ma 3 pozycje?

- ustawianie zegarka

- ustawianie daty

- ustawianie faz Księżyca

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Ten, który ma civic będzie pozłacany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

Chwilę mnie tu nie było, wiecie jak jest....praca

Dziękuję wszystkim za informację i rzeczową dyskusję. Model tego zegarka można znaleźć na stronie:

http://www.zegarki.krakow.pl/kolekcja?id=pro&nrk=42

(ostatni od dołu)

Mam zdjęcie zegarka, ale nie wiem jak je wkleić (mała podpowiedź od admina by si przydała : )

Jeśli chodzi o działanie zegarka

Koronka ma 2 pozycje (chyba że jednej nie wyczuwam : )

w pierwszej zmiana daty

w drugiej usawianie godzin

Górny przycisk chornografu

jedno naciśnięcie uruchamia stoper

drugie naciśnięcie go zarztymuje

Jednak największa zabawa zaczyna się przy dolnym przycisku

zupełnie nie mogę rozgryźć jak on działa : (

Np. gdy uruchomię górnym przyciskiem stoper a następnie go zatrzymam też górnym przyciskiem i z kolei nacisne dolny przycisk długa wskazówka robi bardzo szybki obrót wokół tarczy i zatrzymuje się w określonym miejscu.

Kurcze może jakaś kombinacja przycisków na raz powinna to zerować?

Na koprecie nie ma już żadnych przycisków więcej. Więc wydaje mi się że tylko tymi dwoma od chronografu można ustawić jakoś te fazy księżyca. Pozostaje tylko pytanie jak to zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlkejanie-klikasz "przeglądaj", wybierasz plik obrazka, klikasz "host it", otwiera się nowa strona, kopiujesz link "hotlink for forums" i skopiowany link wklejasz tam gdzie piszesz wiadomość.

Fazy-a nie ma "ukrytego" przycisku, takiego który można nacisnąć np. igłą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Np. gdy uruchomię górnym przyciskiem stoper a następnie go zatrzymam też górnym przyciskiem i z kolei nacisne dolny przycisk długa wskazówka robi bardzo szybki obrót wokół tarczy i zatrzymuje się w określonym miejscu.

I to miejsce powinno być na godzinie 12.

To by znaczyło, że zegarek jest... popsuty? :?

W sprawie ML najlepiej doradziłby Ci Władek.

A może fazy ustawia się w ten sposób, że trzeba kręcić wskazówkami kilka razy dookoła tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

Ok.

Wklejam zdjęcie

post-0-0-03120500-1330480660.jpg

Mam nadzieję, że zrobiłem to dobrze.

Niestety nie widzę nigdzie "ukrytego" przycisku więc albo go nie ma albo jest zbyt dobrze ukryty : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

Wreszcie jakiś sukces.

Wiem jak wyzerować chrongraf : )

Trzeba nacisnąć dwa przyciski naraz a następnie dolnym ustawia się wskazówki (można je ustawić w dowolnym miejscu) i jeszcze raz naciska dwa przyciski naraz. Odzielnie się ustawia mała wskazówkę i duża. Tak więc nie jest popsuty. Bardzo bym się rozczarował gdyby tak było.

Ponieważ nie ma dodatkowego przycisku ustawienia dla faz księżyca wydaje mi się, że ten mechanizm jest powiązany raczej z datownikiem na stałe tzn. że na przykład pełnia przypada na konkretyn dzień miesiąca. Ustawiając datę na zegarku tym samym ustawia się fazę księżyca. Chyba że się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kiedyś jakiś kwarcowy chrono z fazami (mechanizm szwajcarski ISA, chyba raczej z dolnej półki) i tam aby te fazy ustawić trzeba było po prostu wykonać odpowiednio wiele obrotów wskazówkami, aż faza ustawi się mniej więcej prawidłowa, a następnie ustawić datę. No i co jakiś czas trzeba to korygować, ale nigdy nie zawracałem tym sobie głowy, a zegarka dość szybko się pozbyłem. Fazy księżyca zmieniają się cyklicznie tak jak data w miesiącu, ale jest to inny cykl, trochę krótszy (miesiąc księżycowy). Być może mechanizm, który jest w tym ML, też nie ma "szybkiego" ustawiania faz i trzeba w ten sam sposób.

Pozdrawiam,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

No i problem rozwiązany.

Zegarek działa bez zarzutu :D i rzeczywiście pokazuje fazy księżyca tak jak to jest na niebie i można to ustawić. Dołączam instrukcję obsługi w formacie jpg dla zainteresowanych, może komuś się przyda.

Jednocześnie chciałbym podziękować Kierownictwu i pracownikom sklepu Ornament. Najlepszy sklep w Warszawie. Pełen profesjonalizm, życzliwa obsługa i gotowość do pomocy w problemach. Mają tam fantastyczne zegarki.

Dziękuje wszystkim forumowiczom za wsparcie :)

post-0-0-00942000-1330480700.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraźcie sobie.

Przychodzi facet, znaczy się klient do sklepu i mówi, że ma problemy z ustawieniem zegarka. Do tego przyznaje się, że kupił go w Szwajcarii.

Tu biznes idzie raczej cienko, jestem patriota, a on mówi, że kupił w Szwajcarii.

Nieźle się we mnie zagotowało - jak widać na szczęście nie palnąłem żadnej pośpiesznej myśli (czytaj co chcesz).

Do tego jeszcze tenże klient był w którymś ze sklepów i bransoletę skrócono mu tak "śmiesznie", że zamek powędrował z boku ręki.

Dopiero jak wszystko zostało zrobione, to on się przyznaje, że trafił do sklepu poprzez nasz klub.

Civik - Dzięki za pochwałę - miałeś szczęście.

pozdrawiam,

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość civic

Drogi Władku,

Świat jest mały :(

Idąc do sklepu, nie wiedziałem, że jesteś uczestnikem forum. Tak więc moja ocena, którą napisałem na forum jest jeszcze bardziej wiarygodna.

Rozumiem twój patriotyzm i to, że rzczywiście takie osoby jak ja mogą "psuć biznes". Trochę się wstydzę :oops:

Jednak z punktu widzenia mojego - czyli klienta czy konsumenta, chociaż w przypadku zegarków trudno mówić o konsumpcji :wink: cena odgrywa znaczącą rolę i chyba jest to naturalne, że każdy woli kupić taniej niż drożej. Chociaż zgadzam się z tobą, że tego typu klienci są irytujący.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

A przy okazji mam pytanie osobiste jeśli miałbyś do wyboru dwie firmy do wyboru Patek Philippe oraz Vacheron Constantin na której zegarek byś się zdecydował i dlaczego? (nie chodzi mi o konkretny model zegarka tylko o markę)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.