Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba, że myślisz o design, bo jeśli chodzi o jakość wykonania, mechanizm, to sens zbierania na GS jest oczywisty.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podlinkowanie mojego zegarka i foto;) żaden zamiennik gs to jednak nie jest

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu? ;)

Urody.

Dziękuję za podlinkowanie mojego zegarka i foto;) żaden zamiennik gs to jednak nie jest

Twój? O cholender, wybrałem po prostu najładniejsze zdjęcie, jakie pokazała wyszukiwarka. Wynika z tego, że zrobiłeś najładniejsze zdjęcie tej maszynki, jakie jest w zasobach sieciowych...

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki;) dosyć był to fotogeniczny zegarek.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem dziś MM200 i chyba mnie się podoba :) jedno ale to bardzo ostre krawędzie bransolety.

Temu Panu już nie polewamy, właśnie wychodzi ;)

Zegarek, którego istnienie podważa dla mnie sensowność zbierania na Grand Seiko:

Ten Pan też już ubiera się  ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Marcin, żebym nie zacytował co się Tobie ostatnio spodobało, bo ja to tylko wyjdę i wrócę, a Tobie przyjdzie się wylogować na zawsze ze tym tajskim pasztetem u boku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem do SKX szafir z antyrefleksem. Może to subiektywne ale jest różnica. Teraz chodzi mi po głowie zmiana bezela na szafirowy z lumą. 49774607a7e98c790cb1f126fd37253d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo że od ub roku czy dwóch nie mam już skx to mega sentyment pozostał. Świetny zegarek, must have

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podanym linku widzę, ze King Seiko jest bardzo chwalony, jako cała linia. Muszę przyznać, że system klas jakościowych stosowany przez Seiko nie jest szczególnie jasny dla widza z zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pominięta linia GS ....nie warta kupna? :)

Artykuł to subiektywna ocena autora.

Niewiele mówi niż to co większość z nas wie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw Marku jeżeli się mylę.

GS dopiero powoli wchodzi w zasięg vintage, jego prekursorem był KS, o którym autor artykułu napisał  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grand Seiko powstało w 1960 roku, jest więc pełnoprawnym vintage :)

King Seiko na przełomie 1963/64 roku a więc pózniej, autor się myli ;)

Podstawową, mechaniczną różnicą miedzy tymi liniami jest to że mechanizmy KS nie były certyfikowane oznaczeniem chronometru.

W artykule brakuje też np zegarka Laurel, pierwszego naręcznego modelu w Japonii od Seiko z 1912 roku.

Poniżej pierwsze modele GS i KS

post-107633-0-05822200-1552736815_thumb.jpgpost-107633-0-16528100-1552736825.jpg

Reasumujac, artykuł słaby.

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uwzględniłem że go wcześniej produkowali od 1960 do 1976.

Po dziesięcioletniej przerwie wprowadzili kwarcowe GS w 1986, a mechaniczne GS powróciły w 1998 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grand Seiko powstało w 1960 roku, jest więc pełnoprawnym vintage :)

King Seiko na przełomie 1963/64 roku a więc pózniej, autor się myli ;)

Podstawową, mechaniczną różnicą miedzy tymi liniami jest to że mechanizmy KS nie były certyfikowane oznaczeniem chronometru.

W artykule brakuje też np zegarka Laurel, pierwszego naręcznego modelu w Japonii od Seiko z 1912 roku.

Poniżej pierwsze modele GS i KS

attachicon.gifIMG_20190316_124158.JPGattachicon.gifIMG_20190316_124517.JPG

Reasumujac, artykuł słaby.

Co do tego że KS weszło na rynek po GS to racja , jednak co do daty to już są różne informacje .

Pojawia się tez data 1961 .

https://www.timepiecechronicle.com/features/2017/8/17/in-depth-the-history-of-grand-and-king-seiko

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uwzględniłem że go wcześniej produkowali od 1960 do 1976.

Ja to nawet znam takich co mają GS z tego okresu w świetnym stanie :)

post-107633-0-07635500-1552741079.jpg

Co do tego że KS weszło na rynek po GS to racja , jednak co do daty to już są różne informacje .

Pojawia się tez data 1961 .

Ok, ale to w tym momencje bez znaczenia, kwestia dotyczyła która linia powstała wcześniej.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiasem mówiąc, Grand Seiko jest w artykule wspomniane. Autor mimo to nie zaliczył żadnego z tych zegarków do wymienionej grupy, czego mogą być różne powody. Najprostszym jest, że autor artykułu potraktował GS jako oddzielną markę (co ma uzasadnienie w obecnym statusie Grand Seiko). Drugim możliwym powodem jest, że nacisk w artykule położono na aparaty zdaniem autora mniej popularne, ale zasługujące na uwagę i możliwe do kupienia za dobrą cenę. Widocznie GS do tej kategorii nie zaliczył i pewnie nawet słusznie, bo trudno uznać GS za mało znane obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Autor mimo to nie zaliczył żadnego z tych zegarków do wymienionej grupy, czego mogą być różne powody. Najprostszym jest, że autor artykułu potraktował GS jako oddzielną markę (co ma uzasadnienie w obecnym statusie Grand Seiko).

Artykuł traktuje o zegarkach vintage, wiec uzasadnienie..bezasadne ;)

.... Drugim możliwym powodem jest, że nacisk w artykule położono na aparaty zdaniem autora mniej popularne, ale zasługujące na uwagę i możliwe do kupienia za dobrą cenę. Widocznie GS do tej kategorii nie zaliczył i pewnie nawet słusznie, bo trudno uznać GS za mało znane obecnie.

Wszystkie prezentowane modele są 'popularne i znane', natomiast GS vintage i obecne najmniej...

Więc też bez sensu.

Podtrzymuje co napisalem powyzej, artykuł słaby, interesujacy być moze dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z Seiko vintage.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o to że nie wszystkie były standardowo certyfikowane? Bo oczywiście część modeli była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Tak, czyli nie czyli tak :-)

Artykuł traktuje o zegarkach vintage, wiec uzasadnienie..bezasadne ;) Wszystkie prezentowane modele są 'popularne i znane', natomiast GS vintage i obecne najmniej... Więc też bez sensu. Podtrzymuje co napisalem powyzej, artykuł słaby, interesujacy być moze dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z Seiko vintage.

Ech... Artykuł traktuje o zegarkach vintage Seiko, więc odpowiedź od czapy - jeśli to odpowiedź na to, co napisałem. A pisałem, ze autor mógł potraktować GS jako markę oddzielną, wartą np. osobnego opisania. Ogólnie wkraczamy w dziedzinę czytelnictwa i recenzowania. Wszystko zależy, czy celem czytelnika jest szlifowanie krawędzi na ostro i wyszukiwanie kontrowersji, czy też zwyczajne zainteresowanie tym, co jest napisane w artykuliku. Który tak sobie po prostu przedstawia 10 modeli Seiko wybranych przez autora (a nie przez komitet noblowski) jako godne większego zainteresowania, niż obecnie (zdaniem autora) się cieszą. Nie jest to habilitacja, więc nie ma co się bawić w tetrapiloktomię i odsądzać autora od czci i wiary, bo nie pokazał tego, co recenzent by pokazał, gdyby mu się chciało. Nawiasem mówią, ten styl recenzowania zastosowany do habilitacji byłby również przesadny. Znam jedną panią, która tak robi, ale nie jest z tego powodu ceniona.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się w jakim celu komentujesz nie bedąc przygotowanym merytorycznie?

Zachowaj swoje krasomówstwo na inne wątki, proszę bardzo, za co z góry dziękuję.

( zauważ ze swoimi wpisami nie przekazujesz ani promila wiedzy, tylko 'filozofie", męczysz tylko i rozmywasz temat )

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie Seiko vintage, linki do katalogów które kiedyś wynalazłem

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/130316-seiko-vintage/page-2?do=findComment&comment=1657748

Trochę ciekawych modeli

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/130316-seiko-vintage/page-2?do=findComment&comment=1657021

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/130316-seiko-vintage/page-2?do=findComment&comment=1657358

Generalnie polecam temat zobaczyć od pierwszej strony, wiele ciekawych modeli, świetnych zdjęć Seiko będących w posiadaniu kolegów :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi