Gość Jash #21601 Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) 56 minut temu, hugo012 napisał: Jest ceramika, wszystkie szczegóły są w artykule na Fratello. O nowych Biedamasach też prasa zegarkowa (większość) pisała, że wkładka bezela jest ceramiczna, a okazało się, jak się okazało. Ja się takimi artykułami nie sugeruję. Na stronie SEIKO nie ma słowa o ceramice, no, ale może to nie jest dla SEIKO powód do chwalenia się : https://www.seikowatches.com/global-en/products/prospex/spb189j1 Edytowane 12 Listopada 2020 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Triptical 7669 #21602 Napisano 12 Listopada 2020 0 Time matters Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4547 #21603 Napisano 12 Listopada 2020 3 godziny temu, hugo012 napisał: Jest ceramika, wszystkie szczegóły są w artykule na Fratello. Co Ci jest, jaki falafel? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #21604 Napisano 12 Listopada 2020 6 godzin temu, Jash napisał: O nowych Biedamasach też prasa zegarkowa (większość) pisała, że wkładka bezela jest ceramiczna, a okazało się, jak się okazało. Ja się takimi artykułami nie sugeruję. Na stronie SEIKO nie ma słowa o ceramice, no, ale może to nie jest dla SEIKO powód do chwalenia się : https://www.seikowatches.com/global-en/products/prospex/spb189j1 Patrząc na foty, to nie sądzę, że wkładka jest ceramiczna - nie świeci się jak psu jajca... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowalek18 1408 #21605 Napisano 12 Listopada 2020 przyklepuję, również mi ten bezel absolutnie na ceramikę nie wygląda.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #21606 Napisano 12 Listopada 2020 Jednak nie. Dwie rzeczy mi tego nowego shoguna skreślają: tytan i lupka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #21607 Napisano 12 Listopada 2020 Stary też był tytanowyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4547 #21608 Napisano 12 Listopada 2020 4 godziny temu, Burns napisał: Co Ci jest, jaki falafel? No bo nie ma ceramiki, jeden rzuci farmazona i już wieść gminna niesie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #21609 Napisano 12 Listopada 2020 Godzinę temu, Noodles napisał: Jednak nie. Dwie rzeczy mi tego nowego shoguna skreślają: tytan i lupka. Co ci nie gra w Ti ? Bardzo fajny materiał - a jak dobrze obrobiony termicznie i chemicznie, to sporo twardszy od stali wysokowęglowej... No i lekki. Dla mnie spoko. Ale jak to mówią: jeden woli zbierać rybki a drugi jak mu skarpety śmierdzą 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1749 #21610 Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) @Burns i Jash Macie rację, nie widziałem oficjalnej specyfikacji wcześniej, opierałem się tylko na recenzji. Na przybliżeniach nie wygląda jak ceramika, tutaj mniej obrobione zdjęcia. Napisałem do autora artykułu, zobaczymy skąd wziął tego typu informację. EDIT: Szybko odpowiedział - taką informację otrzymał od Seiko („official communication”), ale wg samego autora wkładka to anodyzowane aluminium. Edytowane 12 Listopada 2020 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #21611 Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) 11 godzin temu, maritimeeng napisał: Co ci nie gra w Ti ? Bardzo fajny materiał - a jak dobrze obrobiony termicznie i chemicznie, to sporo twardszy od stali wysokowęglowej... No i lekki. Dla mnie spoko. Ale jak to mówią: jeden woli zbierać rybki a drugi jak mu skarpety śmierdzą 🙂 Miałem jeden tytanowy zegarek i jakies takie to za lekkie było Edytowane 13 Listopada 2020 przez Noodles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12251 #21612 Napisano 13 Listopada 2020 9 godzin temu, maritimeeng napisał: to sporo twardszy od stali wysokowęglowej... Szczerze wątpie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #21613 Napisano 13 Listopada 2020 54 minuty temu, gszydlowsky napisał: Szczerze wątpie https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_carbide 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12251 #21614 Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) @maritimeeng dla Ciebie tytan i węglik tytanu to to samo ? 10 godzin temu, maritimeeng napisał: Co ci nie gra w Ti ? Piszesz o tytanie , wrzucasz info z wikipedii o węgliku . Edytowane 13 Listopada 2020 przez gszydlowsky 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #21615 Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Daj mu spokój, chłop się nie zna ale chciał dobrze Paweł, 🍻 Edytowane 13 Listopada 2020 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12251 #21616 Napisano 13 Listopada 2020 No dobra 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #21617 Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, gszydlowsky napisał: @maritimeeng dla Ciebie tytan i węglik tytanu to to samo ? Piszesz o tytanie , wrzucasz info z wikipedii o węgliku . Post nr 21644 - przeczytaj jeszcze raz. Potem poczytaj o obróbce stopów tytanu stosowanych przez producentów zegarków: np Citizen i jego sposoby utwardzania warstwy powierzchniowej. Koperty tytanowe też nie są zrobione z tytanu tylko z jego stopów, które mają za zadanie polepszyć właściwości fizyko - mechaniczne (kopert też nie robi się z żelaza - tylko ze stpów, które nazywamy STAL) Wtedy zabieraj głos w dyskusji... PS - nawet tu na forum znajdziesz wiele merytorycznych postów. Edytowane 13 Listopada 2020 przez maritimeeng 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #21618 Napisano 13 Listopada 2020 Jak co to ja tylko żartowałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12251 #21619 Napisano 13 Listopada 2020 @maritimeeng to ja Ci mówię poczytaj jeszcze Wikipedię 😅😅😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #21620 Napisano 13 Listopada 2020 2 minuty temu, gszydlowsky napisał: @maritimeeng to ja Ci mówię poczytaj jeszcze Wikipedię 😅😅😅 Najpierw się kompromitujesz swoją niewiedzą a teraz jeszcze próbujesz śmieszkować... Jak będziesz miał coś mądrego i ciekawego do powiedzenia, to chętnie przeczytam - a na razie EOT 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #21621 Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Tutaj coś na temat twardości poszczególnych materiałów, z których korzysta Citizen: A jakby ktoś nie mógł dojść co jest co, to ta tabelka pomoże Edytowane 13 Listopada 2020 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12251 #21622 Napisano 13 Listopada 2020 @maritimeeng przypominasz mi Trumpa po wyborach . i rada na przyszłość , bez osobistych wycieczek . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #21623 Napisano 13 Listopada 2020 Ale kolega @maritimeeng ma przecież rację. I może zostawmy to forum na dyskusję o zegarkach bez osobistych podjazdów. To jest jedno z ostatnich normalnych miejsc w internetach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #21624 Napisano 13 Listopada 2020 No ale czasami ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #21625 Napisano 13 Listopada 2020 Do napinki to to raczej lepiej pasuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach