Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny  nowych Alpinistów (np. SPB377J1)  też istotnie w górę, z 3,3 tys. na 5,7 tys. zł, więc mamy wzrost ponad 70%. Do tego (tańszy generalnie) pasek zamiast bransolety. 

Może wzrost ceny uzasadnia zastosowanie, w miejsce awaryjnego 6R35, mechanizmu 6R54, jak czytam, "jednego z najnowszych i najbardziej zaawansowanych mechanizmów marki", cokolwiek to ma oznaczać. W każdym razie dokładność po staremu, -15 s. / + 25 s.

Rezerwa chodu wzrosła raczej symbolicznie, o 2 godz. do 72h., co z jednak z miejsca znalazło odzwierciedlenie w stosownym napisie na tarczy :"AUTOMATIC 3 DAYS". Ucieszy to z pewnością różnych roztargnionych czy zapominalskich właścicieli, którzy mogliby nie być w stanie sobie tego przypomnieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam czy wzrost cen nie jest spowodowany inną polityką cenową.

Zwróćcie uwagę, że nowe zegarki Seiko kupujemy z rabatem.

Wystarczy wejść do pierwszego z brzegu:

Zegarki Seiko - klasyczne, japońskie zegarki automatyczne i kwarcowe - sklep TimeTrend

by zobaczyć, że większość jest przeceniona.

Nie pamiętam czy było tak 10-15 lat temu, ale mam wrażenie, że jest nowy objaw.

Nowości sprzedaje się w oficjalnej cenie i łapie napaleńców, niewiele później zegarek idzie na przecenę.

Ja już dawno nie patrzę na oficjalne ceny bo mają się nijak do cen zakupu.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wtch.ghst

Tylko, że ta większość przecenionych zegarków to modele, które już trochę leżą na półkach sklepowych. Wchodzą nowości, trzeba trochę rotować, żeby na nie zrobić miejsce i wtedy z pomocą przychodzi ona....Promocja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jarl napisał(-a):

Ceny  nowych Alpinistów (np. SPB377J1)  też istotnie w górę, z 3,3 tys. na 5,7 tys. zł, więc mamy wzrost ponad 70%. Do tego (tańszy generalnie) pasek zamiast bransolety. 

Może wzrost ceny uzasadnia zastosowanie, w miejsce awaryjnego 6R35, mechanizmu 6R54, jak czytam, "jednego z najnowszych i najbardziej zaawansowanych mechanizmów marki", cokolwiek to ma oznaczać. W każdym razie dokładność po staremu, -15 s. / + 25 s.

Rezerwa chodu wzrosła raczej symbolicznie, o 2 godz. do 72h., co z jednak z miejsca znalazło odzwierciedlenie w stosownym napisie na tarczy :"AUTOMATIC 3 DAYS". Ucieszy to z pewnością różnych roztargnionych czy zapominalskich właścicieli, którzy mogliby nie być w stanie sobie tego przypomnieć. 

A jakie były problemy z 6r35? 

Nie miałem tego mechanizmu bo zatrzymałem się na 6r15 i 6r27 😝

1 godzinę temu, Sol napisał(-a):

Zegarki Seiko - klasyczne, japońskie zegarki automatyczne i kwarcowe - sklep TimeTrend

Nowości sprzedaje się w oficjalnej cenie i łapie napaleńców, niewiele później zegarek idzie na przecenę.

Sugerujesz podejście wielu polskich sklepów odzieżowych? Na metce 200pln za chiuch i od razu przecena na 109pln?

Godzinę temu, wtch.ghst napisał(-a):

Tylko, że ta większość przecenionych zegarków to modele, które już trochę leżą na półkach sklepowych. Wchodzą nowości, trzeba trochę rotować, żeby na nie zrobić miejsce i wtedy z pomocą przychodzi ona....Promocja :)

Jakoś w TimeTrend nie byli skłonni do spuszczania ceny z metki. Jeszcze pani mnie obsługująca co chwilę mówiła jakie ta mają teraz wzięcie że w weekend to ona nie nadąża sprzedawać. Tyle ludzi teraz kupuje zegarki jak nigdy. Jakby chciała dać do zrozumienia że weź pan w cenie jaka jest bo nie będę tracić czasu 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wtch.ghst

Jedyne Seiko, które mi się ostatnio podoba ze wszystkich wypustów.

d8d3748feee1af96ad97ac7b1cbba5ea.jpg

WTCH.GHST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2024 o 09:55, Funky_Koval napisał(-a):

Projekt, design bardzo ładne, rozmiar też fajny ale niestety spasowanie. Pewnych rzeczy nie da się odzobaczyć :P

Screenshot_20240610-095206.thumb.png.91bb054fae6d33e8136467ada329d4da.png

Pytałem w TimeTrend. Dostępny ma być ok. lipca-sierpnia. Na pewno chcę zobaczyć na żywo, żeby zadecydować czy warto zmieniać z SPB143.

Problem spasowania bransolety w ogóle mnie nie rusza, bo pewnie w ogóle bym z niej nie korzystał. Teraz noszę go w większości czasu na gumie lub nato a tylko sporadycznie na bransolecie Z199 od Uncle Seiko. Obstawiam też, że prędzej czy później US wypuści bransoletę i do nowego modelu (bo w końcu to kwestia tylko endlinków). Więc będzie alternatywa.

W dniu 11.06.2024 o 12:27, Jarl napisał(-a):

Automatic 3 days faktycznie takie sobie, ale nie jest to jakiś deal braker. Większość nowych modeli taki napis ma i chyba będzie miało.

Na szczęście zmiana mechanizmu w SPB453 nie spowodowała tak drastycznej podwyżki ("jedynie" o 100 dolców w stosunku do poprzednika).

W dniu 11.06.2024 o 12:50, Sol napisał(-a):

Czy Japońskie czy Szwajcarskie większość zegarków można kupić z upustem w okolicach 20%. 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, evilym napisał(-a):

Teraz noszę go w większości czasu na gumie lub nato a tylko sporadycznie na bransolecie Z199 od Uncle Seiko. Obstawiam też, że prędzej czy później US wypuści bransoletę i do nowego modelu (bo w końcu to kwestia tylko endlinków). Więc będzie alternatywa.

Te nowe marinemastery do mnie gadają jednak wspomniane problemy działają niczym sole trzeźwiące :P

Aftermarketowe bransy od np strapcode, z którymi miałem do czynienia zawsze miały zbyt sztywne zapięcia (trzeba było użyć dużo siły albo pusherów żeby je zamknąć)

Nie wiem jak jest u wujaszka :)

To czy komuś przeszkadza inny odcień metalu bransy i pokrytej diashieldem koperty (ciemniejszej) to kwestia indywidualnych upodobań.

Ogólnie to bym myslał nad tym nowym modelem ale czy ja mam ochotę na kolejne polowanie na mityczną "dobrą sztukę".... Znajdę dobrą to będzie robić +25sek i d*pa :P

Pouzasadniam sobie "no co za problem raz na parę dni robić korektę" i cyk po kilku odkręceniach gwint tubusa uwalony :P

Ale to ja i moje katastrofizacje, pewnie miałem pecha :P

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

po kilku odkręceniach gwint tubusa uwalony :P

Nigdy w życiu nie miałem problemu z gwintem. I niech tak pozostanie.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wtch.ghst

Połowa Seiko to ma uwalony gwint tubusa już w fabryce.

WTCH.GHST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Nigdy w życiu nie miałem problemu z gwintem. I niech tak pozostanie.  

To miałeś fuksa. Baby MM200 miały fabrycznie krzywo wbity tubus w kopertę. Opisywałem swoją historię reklamacyjna. I jak mi przysłali nowy zegarek który również miała taką wadę. 

16 minut temu, wtch.ghst napisał(-a):

Połowa Seiko to ma uwalony gwint tubusa już w fabryce.

WTCH.GHST

Dokładnie 

Wytłumaczcie mi jak to jest że w Citizen ny0040 i pochodnych mu potrafili zrobić krótszy gwint ale za to zwoje grube i zegarki te mają tubusy sprawne latami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Te nowee marinemastery do mnie gadają jednak wspomniane problemy działają niczym sole trzeźwiące :P

Do mnie też. Bardziej zniechęca mnie cena bo w sumie niewiele więcej daje niż SPB453 a cena 2x. Chociaż jak czytam recenzję i opinie to sam już nie wiem 😉 Na pewno chce przymierzyć.

21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Aftermarketowe bransy od np strapcode, z którymi miałem do czynienia zawsze miały zbyt sztywne zapięcia (trzeba było użyć dużo siły albo pusherów żeby je zamknąć)

Nie wiem jak jest u wujaszka :)

To czy komuś przeszkadza inny odcień metalu bransy i pokrytej diashieldem koperty (ciemniejszej) to kwestia indywidualnych upodobań.

Mi zależało na bransolecie bez podwójnego zapinania dlatego zdecydowałem się na Z199. Wizualnie petarda - ale kwestia rozpinania to faktycznie jej najgorszy element (nie ma pusherów). 

Inny odcień stali mi nie przeszkadza. W codziennym użytkowaniu praktycznie nie do wychwycenia.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, evilym napisał(-a):

Do mnie też. Bardziej zniechęca mnie cena bo w sumie niewiele więcej daje niż SPB453 a cena 2x. Chociaż jak czytam recenzję i opinie to sam już nie wiem 😉 

To one ponad 10k pln będą chodzić? f*ck

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny.

Ma ramkę wokół datownika, bezel centruje i chyba nie ma szpar ;)

Mówię Wam, że "5" ma lepszą QC niż "X" :D

Edytowane przez Sol

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki był plan.

Fajny brązowy pasek jest w zestawie. I bransoleta z pełnych ogniw. Zobaczę jak na meshu będzie wyglądał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Slimturtle napisał(-a):

Chyba mój exit watch!

6ffbd3ba5a67694acc24daac3abcacb0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co to za pasek

Możesz pokazać w całości

Łapie kurz

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi