Marak 10674 #29151 Napisano 3 Września 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7354 #29152 Napisano Piątek o 10:23 W dniu 3.09.2026 o 09:18, Funky_Koval napisał(-a): Wszyscy popełniamy błędy 🤷♂️ ja sprzedałem skxa i tuńczyka Masz pozdrowienia od "naszego" Tuńczyka Ma się całkiem dobrze, cyka sobie w dobrym rytmie. 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27006 #29153 Napisano Piątek o 12:54 2 godziny temu, Sol napisał(-a): Masz pozdrowienia od "naszego" Tuńczyka Ma się całkiem dobrze, cyka sobie w dobrym rytmie. I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dsz 311 #29154 Napisano Piątek o 13:17 22 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? tak, wymienił, śmiga legancko SARB033 moim zdaniem najlepszy GADA, szkoda że nie przyłożyli się do zapięcia, bo wbrew opiniom bransoleta była IMO bardzo dobra... Już tęskniem za nim 😭 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 8347 #29155 Napisano Piątek o 16:36 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 4131 #29156 Napisano Sobota o 17:57 (edytowane) Panowie, jak wygląda kwestia niezawodności i kosztów serwisowania 8L ? Chodzi mi po głowie nowy vanac jednak ciągle mam obawy czy to poprostu nie jest zbyt droga zabawka dla mnie. Jest piękny ale szkoda, że nie zrobili go na 6r i za pół ceny. Edytowane Sobota o 17:58 przez kuba1991 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 43258 #29157 Napisano Niedziela o 07:21 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 16475 #29158 Napisano Niedziela o 08:12 14 godzin temu, kuba1991 napisał(-a): Panowie, jak wygląda kwestia niezawodności i kosztów serwisowania 8L ? Chodzi mi po głowie nowy vanac jednak ciągle mam obawy czy to poprostu nie jest zbyt droga zabawka dla mnie. Jest piękny ale szkoda, że nie zrobili go na 6r i za pół ceny. 8L to bardzo dobre, sprawdzone mechanizmy, kosztów serwisu nie znam, w Warszawie, na Belgradzkiej bez problemu zrobisz serwis. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 11115 #29159 Napisano Niedziela o 09:00 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44555 #29160 Napisano Niedziela o 15:03 Jakby ktoś miał ogniwo, najlepiej dwa, do sprzedania do Monstera to chętnie kupię. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44555 #29161 Napisano Niedziela o 15:32 Również kupię Seiko SBBN 015. 6 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43432 #29162 Napisano Poniedziałek o 07:32 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7354 #29163 Napisano Poniedziałek o 10:09 W dniu 4.09.2026 o 14:54, Funky_Koval napisał(-a): I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? A gdzie tam. Bateria jest długowieczna Sprawuje się bardzo dobrze. Porządny kawał zegarka, ale nie jest za duży na ręce. 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 3565 #29164 Napisano 17 godzin temu Technika Urushi, bo to ją widać na tarczy, liczy sobie parę tysięcy lat. Polega ona na ręcznym nakładaniu kilku warstw soku z drzewa lakowego i suszeniu każdej z nich. Używana do zastawy stołowej, luksusowych mebli (nierzadko za setki czy tysiące dolarów) oraz samurajskich zbroi. Japońscy wojownicy (najciekawszy wątek) chętnie z niej korzystali, gdyż zabezpieczała ona pancerz przez korozją, wilgocią, czynnikami chemicznymi, a bogato zdobiona zbroja, o głębokiej czerni lub czerwieni, dodawała szyku na polu walki i demonstrowała status ekonomiczny. Co ciekawe, wcale nie jest to rzadko używana technika przez producentów zegarków. Króluje oczywiście Japonia - dla Seiko czy Credora taką taczę robi pracownia Isshu Tamury w Kazanawie. Dla Citizena - Tetsuo Gido. Ze szwajcarskich producentów po technikę Urushi sięgnął przykładowo Chopard (L.U.C XP Urushi), który skorzystał z pracy Yamady Heiando (oficjalny dostawca Dworu Cesarskiego w Japonii), Vacheron Costantin (kolekcja Metiers d'Art - dom lakierniczy Zohiko działający nieprzerwalnie od 1661 roku!), Parmigiani, UN czy Jaguet Drozd. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach