Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

20250219_073037.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

69g.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250222_085059.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z moich ulubionych chinoli. Stwierdziłem ostatnio, że lepiej gdyby zamiast nh35 pchali wszędzie vh31. Odpada serwis, koperty mogą być cieńsze i sekundnik też ładnie pracuje. Brak ciągłego ustawiania godziny przy kilkunastu rotowanych zegarkach też nie jest bez znaczenia95d6c30617f2659f8bd7c75a054612bd.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ruch sekundnika w  vh31 jest zbliżony do przemieszczania sekundnika w automacie. Cztery ruchy w jednej sekundzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś takie dwa w ramach wietrzenia.

7bh.jpg

bhertd.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250223_091239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250224_081733.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

81$ za rekina od Heimdallr. Uwielbiam ten model, mam jeszcze niebieski i są ta jedne z najlepszych w mojej kolekcji.

20250224_133357.jpg

20250224_133351.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perfidna zżynka ten rekin, nawet manty skopiowali. Tak, wiem, trochę inne niż w seiko, ale jakoś mnie gryzą.

U mnie dziś też zresztą zżynka bezczelna, przesadna, moim zdaniem. Addies. Testowałem mu mesza, bo na noc muszę mieć wygodnie, a on ładnie świeci. Tylko przy okazji porządków odkopałem carnivala, więc addies raczej wróci do pudła i będzie do nieszanowania w ciepłych miesiącach, na zmianę z czerwoną kopią monstera od tandorio, bo w takim celu był kupiony. A carnival trytowy, więc trzeba korzystać, póki jeszcze świeci.

96tgt.jpg

867yh87.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Cie nagle takie oburzenie wzięło w temacie o chińczykach, gdzie się już chyba dziesiątki jak nie setki perfidnych zżynek przewinelo 😀 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250225_072028.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Rumcajs997 napisał(-a):

A co Cie nagle takie oburzenie wzięło w temacie o chińczykach, gdzie się już chyba dziesiątki jak nie setki perfidnych zżynek przewinelo 😀 

Zero oburzenia, po prostu jakoś niektóre tak na mnie działają, że uważam, że już majfrend przegiął :D. Jak widać dotyczy to też moich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.02.2025 o 21:35, Euryk napisał(-a):

Szanghai, współczesna replika (reedycja) zegarka z lat 60., łącznie z mechanizmem, najprostszym z możliwych,  na 17 kamieniach.  Mov. 8120 SS8HW  (cokolwiek to znaczy),  naciąg ręczny. Koronka wydaje charakterystyczny  terkot przy nakręcaniu oraz cofaniu jej do tyłu. Wymiary 35,5 mm, szkło akryl. Na tarczy elementy bauhausu.  Mechnanizm nie taki znów  znowu zły, - 16 sek. na dobę. Nie próbowałem regulować, a pewnie się da. Ogólnie ładny zegarek,  o ile  ktoś lubi klimat złotych  dla zegarków lat 60. 

NIK_4217_122.JPG

Także Sanghai, zegarek propagandowy, wsółczesna reedycja. 

Mechanizm też 8120 SS8HW. Na tarczy chiński napis, który znaczy Serve the people (służ ludziom). Otóż przewodniczący  komunistycznej partii Mao miał służyć ludziom, to  znaczy nabywcy zegarka mieli w to wierzyć każdego dnia.  A tak poza tym estetyka Bauhausu.

NIK_4219_124.JPG

Dzień dobry.

Ten pierwszy Shanghai - nie mogę znaleźć, np. na ali. Można jakiś link, jeśli to nie problem?

Edytowane przez mazurcaparadosmuertes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przyszedł niecałe pół godziny temu :

8ae8c70378fbbeaaa1e79f476e7dfd43.jpg

Edytowane przez jacek_63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IMG_20250225_183022.jpg

Edytowane przez tomcat