Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.12.2025 o 15:24, Euryk napisał(-a):

Ze swastyką byś nie ryzykował, prawda? Tymczasem w obowiązującym polskim prawie jest penalizacja   publikowania symboli  i atrybutów obu totalitaryzmów. 

4 godziny temu, Euryk napisał(-a):

No nieźle, za krytykę obecności na forum  swastyki  lub czerwonej gwiazdy. Masz takie złe zdanie o moderacji? 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Anansi napisał(-a):

Buhahahah dobre :))))) aż sobie kupię tę publikację!

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Buhahahah dobre :))))) aż sobie kupię tę publikację!

Polecam! Do kolegi @Euryk: zachowujmy się proszę z umiarem, nie możemy tak samo traktować pokazania zegarka z emblematem nawiązującym do historii i pochwalania reżimu, którego była symbolem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, apgrod napisał(-a):

IMG20251229112714.thumb.jpg.b1be5a807052c811b9721e5b99832e52.jpg

No i co jak ocenasz w porównaniu do czegoś z japonii czy europy? :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Napisz też proszę, jak ta tarcza wygląda na żywca. Bo na zdjęciach niektóre SM mają naprawdę ładne, ale nie miałem nigdy w ręku.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Penalizacja symboli  i emblematów systemów totalitarnych  nie dotyczy oczywiście prac historycznych, czy konkretnie z historii techniki. Żyjemy w wolnym świecie i nadal można pisać o zegarkach w Związku Sowieckim, czy autostradach w III Rzeszy. Ale  tak myślę, że poważna  praca  monograficzna na temat zegarków w przedwojennych Niemczech nie musi być opatrzona swastyką, ale to zależy od wrażliwości autora lub polityki wydawnictwa.  

Czymś zupełnie  innym jest jednak wybryk pewnego  użytkownika forum, który  bez żadnego podpisu lub wyjaśnienia zamieścił zdjęcie chińskiego zegarka propagandowego   z czerwoną gwiazdą, z lat 70., a po zwróceniu mu  uwagi zrobił to po raz drugi, najwyraźniej intencjonalnie i złośliwie, choć wolałbym, aby powodowane  to  było jego ignorancją. 

10 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Do kolegi @Euryk: zachowujmy się proszę z umiarem, nie możemy tak samo traktować pokazania zegarka z emblematem nawiązującym do historii i pochwalania reżimu, którego była symbolem.

Pisałem o tym wyżej, dodam jeszcze, że istnieje tu dość cienka linia,   bo symbol  jest bardziej wymowny niż tysiące słów - i właśnie po to jest. Wszystko sprowadza się do tego jakie były intencje publikującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intencjami zapewne było propagowanie systemu totalitarnego... Taaaaa. Daj nam już spokój w tym dziale...

@Funky_Koval chciał po prostu pokazać zegarek a ty dorobiłeś teorie. Jak zwykle. Męczące to

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zegarek bardzo fajny. Tarcza jest zjawisko piękna. Nie wiem do czego miałbym ją porównać. Klimat Grand Seiko. Miałem kupić pomarańczową wersję, ale srebrna jak dla mnie jest bardziej klasyczna Bardzo trudno zrobić zdjęcie tarczy , tak aby uzyskać głębię lakierowania. Podałam linki do dwóch filmów z tym zegarkiem. 

https://youtube.com/shorts/4BP2gHaSrGI?si=VNHgzo5rNqwA_Ab6

https://youtu.be/UdA5_bSR7x8?si=_8iPnIVMORVtdrI7

Dla mnie świetny zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, apgrod napisał(-a):

Zegarek bardzo fajny. Tarcza jest zjawisko piękna. Nie wiem do czego miałbym ją porównać. Klimat Grand Seiko. Miałem kupić pomarańczową wersję, ale srebrna jak dla mnie jest bardziej klasyczna Bardzo trudno zrobić zdjęcie tarczy , tak aby uzyskać głębię lakierowania. Podałam linki do dwóch filmów z tym zegarkiem. 

https://youtube.com/shorts/4BP2gHaSrGI?si=VNHgzo5rNqwA_Ab6

https://youtu.be/UdA5_bSR7x8?si=_8iPnIVMORVtdrI7

Dla mnie świetny zakup.

Faktycznie, nieźle to wygląda. Niech się w takim razie nosi :)

W sumie temat czerwonej gwiazdy mnie zaciekawił. Jeden z najsłynniejszych zegarków strikte chińskich też ma ją na cyferblacie :))

Ma ktoś może ten model? Warto?

Screenshot_20251229_201028_AliExpress.thumb.jpg.4bb638aff3a584b085e7d99217e30a4d.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dzięki.Pozdrawiam.😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

W sumie temat czerwonej gwiazdy mnie zaciekawił. Jeden z najsłynniejszych zegarków strikte chińskich też ma ją na cyferblacie :))

Ma ktoś może ten model? Warto?

Screenshot_20251229_201028_AliExpress.thumb.jpg.4bb638aff3a584b085e7d99217e30a4d.jpg

zdaje się, że pierwowzór nie miał czerwonej gwiazdy. --- tzn. jakiś tam prototyp gwiazdę miał, ale wojsko dostało z innym znaczkiem.

Tu link: https://zegarkiipasja.pl/artykul/40904-projekt-304-i-pierwszy-chinski-chronograf

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, oszolom napisał(-a):

zdaje się, że pierwowzór nie miał czerwonej gwiazdy. --- tzn. jakiś tam prototyp gwiazdę miał, ale wojsko dostało z innym znaczkiem.

Tu link: https://zegarkiipasja.pl/artykul/40904-projekt-304-i-pierwszy-chinski-chronograf

Z tego co widzę teraz jest niezły burdel i rozstrzał cenowy

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Z tego co widzę teraz jest niezły burdel i rozstrzał cenowy

w tych nowych jest... są i gówniane kwarce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, oszolom napisał(-a):

w tych nowych jest... są i gówniane kwarce ;)

Hmmm a taki najprawilniekszy to gdzie znajdę?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronie seagulla w cenie około 3000 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, bogdan57 napisał(-a):

na stronie seagulla w cenie około 3000 zł

Uh, drogo. To ten?

Screenshot_20251229_221858_Chrome.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są większe ok 40 mm   i mniejsze ok 37 mm tańsze  , Seagull uważa że robi oryginały - czyli repliki pierwowzoru , szereg osób na forum ma  bardzo podobne  zegarki za 500-1000 zł , też chodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wyglądają identycznie... ktoś gdzieś w sieci zrobił przewodnik po tych zegarkach, ale nie wnikałem, bo nie lubię chronografów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Penalizacja symboli  i emblematów systemów totalitarnych  nie dotyczy oczywiście prac historycznych, czy konkretnie z historii techniki. Żyjemy w wolnym świecie i nadal można pisać o zegarkach w Związku Sowieckim, czy autostradach w III Rzeszy. Ale  tak myślę, że poważna  praca  monograficzna na temat zegarków w przedwojennych Niemczech nie musi być opatrzona swastyką, ale to zależy od wrażliwości autora lub polityki wydawnictwa.  

Czymś zupełnie  innym jest jednak wybryk pewnego  użytkownika forum, który  bez żadnego podpisu lub wyjaśnienia zamieścił zdjęcie chińskiego zegarka propagandowego   z czerwoną gwiazdą, z lat 70., a po zwróceniu mu  uwagi zrobił to po raz drugi, najwyraźniej intencjonalnie i złośliwie, choć wolałbym, aby powodowane  to  było jego ignorancją. 

Pisałem o tym wyżej, dodam jeszcze, że istnieje tu dość cienka linia,   bo symbol  jest bardziej wymowny niż tysiące słów - i właśnie po to jest. Wszystko sprowadza się do tego jakie były intencje publikującego.

Pozwól, że opowiem Ci pewną historię. Pewnego razu spacerował stary mistrz ze swoim ucznie. Kiedy znaleźli się przy rzece, na której nie było mostu, zauważyli piękną, skąpo ubraną kobietę, która próbowała przedostać się na drugi brzeg. Mistrz wziął kobietę na ręce i przeniósł ją na drugą stronę, po czym obaj ruszyli dalej. Po godzinie dalszej wędrówki, w trakcie której uczeń bił się ze swoimi myślami, w końcu odważył się odezwać do mistrza. Rzekł: „Mistrzu, jesteśmy ubogimi mnichami, ślubowaliśmy ubóstwo i unikanie pokus, także cielesnych, a Ty ośmieliłeś się wziąć tę prawie nagą kobietę na ręce!”. Mistrz odrzekł: „Widzisz, ja zostawiłem tę kobietę na drugim brzegu rzeki, a Ty niesiesz ją do tej pory…”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, bogdan57 napisał(-a):

są większe ok 40 mm   i mniejsze ok 37 mm tańsze  , Seagull uważa że robi oryginały - czyli repliki pierwowzoru , szereg osób na forum ma  bardzo podobne  zegarki za 500-1000 zł , też chodzą

6 minut temu, oszolom napisał(-a):

i wyglądają identycznie... ktoś gdzieś w sieci zrobił przewodnik po tych zegarkach, ale nie wnikałem, bo nie lubię chronografów. 

Screenshot_20251229_224551_Chrome.thumb.jpg.c8eaa6e80b22be4b104a1ae002f5323e.jpg

Ta wersja też fajna ale cena zaporowa. To dalej jednak chińczyk... i też w sumię nie lubie chrono. Ale może ktoś z użytkownikow pokazalby swojego seagulla?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi